Connect with us

Arhitektura

U korak sa razvojem Novog Sada

Objavljeno

:

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Erker-Inženjering d.o.o. je građevinska firma koja posluje od 1995. godine na teritoriji Novog Sada. Sa 22 objekta i preko 100.000 m² stambenog i poslovnog prostora izgrađenih do sad – postavio je standarde kvaliteta gradnje stambeno-poslovnih objekata u Novom Sadu.

U Erkerovim zgradama briga o kvalitetu života stanara u neraskidivoj je vezi sa brigom o životnoj sredini i kvalitetu života u gradskom okruženju. „Zeleni koncept stanovanja“, koji ova kompanija razvija u svojim objektima, zasniva se na ideji da će kvalitetniji prostor za život i rad doprineti i kvalitetnijim životnim navikama i budućim generacijama ostaviti zdraviji ambijent za život.

U stambeno-poslovnom objektu u Futoškoj 57, na koji je Erker posebno ponosan, a koji je završen 2018. godine, izgrađen je zeleni krov u okviru kog se nalazi zelena bašta dostupna na korišćenje svim stanarima zgrade, zeleni zid u ulaznom holu objekta, eko punkt za selekciju reciklažnog otpada, kao i jedan od prvih sistema vertikalnog fasadnog ozelenjavanja u našem gradu.

Intenzivni zeleni krov Erker Inženjering, stambeni objekat u Futoškoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zekić

Intenzivni zeleni krov Erker Inženjering, stambeni objekat u Futoškoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zekić

Ova zgrada je tokom 2019. godine uvrštena u Atlas Svetskog saveta zelene gradnje – World Green Building Council. Objekat u Futoškoj ulici 57 prepoznat je kao bitan faktor unapređenja ekološke gradnje, odabran je kao jedan od reprezentativnih primera zelene gradnje u svetu, na osnovu kriterijuma zdravstvenog benefita stanara, odnosno smanjenja emisije CO2.

Novi stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu – Kisačka 66

Krajem 2020. godine Erker počinje gradnju novog stambeno-poslovnog objekta u Novom Sadu, na uglu ulica Kisačka i Bulevar Jaše Tomića, u blizini Železničke stanice. Ovom zgradom nastavlja se trend zelenih, energetski efikasnih, inovativnih objekata prepoznatljivog kvaliteta završne obrade, uz novitete koji će se po pravi put naći na njihovim objektima – zelena fasada i punjač za električne automobile.

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Fasada se sastoji iz kombinacije Demit fasadnog sistema, vertikalne zelene fasade i ventilisane fasade. Zelena fasada predstavlja sistem živog zida (ANS living wall system) sa automatizovanim sistemom zalivanja napravljenim od 100% recikliranih materijala. Izvođenje se realizuje u saradnji sa britanskom firmom „ANS Group Global“ koja je za objekat u Novom Sadu pripremila projekat zelenog zida na ukupnoj površini od 162 m2. Deo ventilisane fasade izvodi se u saradnji sa italijanskom firmom „Porcelanosa“.

Zeleni zid na stambenom objektu

Zeleni zid na stambenom objektu

Zelena fasada, po modelu evropskih prestonica, daće ovom objektu snažnu crtu modernosti i prepoznatljivosti i jasna je poruka da je „Zeleni koncept stanovanja“ temelj kompanije Erker-Inženjering za dalju budućnost.

Projektovan je još jedan zeleni krov na površini od 550 m2, četvrti po redu, u okviru kog će se nalaziti i zajednička krovna bašta, dostupna na uživanje svim stanarima. Objekat će imati 48 stanova i 54 garažna mesta, na dva nivoa suterena, čime su ispunjeni svi savremeni standardi smanjivanja površina za parking u javnom i uličnom prostoru.

Po prvi put u Erkerovoj zgradi biće instaliran punjač za električne automobile, dostupan za sve stanare, marke „Enelion“.

Nova Erker zgrada se nalazi na Salajci, u delu grada koji se veoma brzo razvija i obzirom na rekonstrukciju ovog dela grada i produženje Bulevara Jaše Tomića do Temerinske ulice, lokacija na raskrsnici Bulevara i Kisačke ulice će u bliskoj budućnosti postati još atraktivnija za stanovanje i poslovnu delatnost. Takođe i za sve one koji su izabrali život u Novom Sadu, ali su poslom vezani za putovanja – povezanost sa autoputem ka Beogradu i Budimpešti, blizina železničke i autobuske stanice, pravac ka Žeželjevom mostu i Mostu Slobode – čini ovu lokaciju posebno primamljivom u kontekstu Novog Sada kao regionalnog centra.

Sa druge strane, u neposrednoj blizini su zelene površine, šetalište pored Dunava, staro gradsko jezgro sa pešačkom zonom i atraktivnim kulturnim, zabavnim i ugostiteljskim sadržajima, šoping centar BIG, a u planu je i novi park na 150 m udaljenosti od budućeg objekta.

Zeleni krov na stambenom objektu

Zeleni krov na stambenom objektu

Erker-Inženjering je, osim odgovornosti prilikom izgradnje svakog novog objekta, aktivan i u različitim projektima čiji je cilj podizanje nivoa ekološke svesti kod građana, ali i svih odgovornih za oblikovanje urbanog prostora. Tokom 2018. godine kompanija je učestvovala u osnivanju Nacionalne asocijacije zelenih krovova i terasa čiji su ciljevi udruživanje stručne javnosti u postavljanju parametara eko svesne gradnje, uvođenje novina u oblasti zelene arhitekture, deljenje primera dobre prakse i razmena iskustava implementacije, kao i razvoj svesti o uticaju građevinasrtva i arhitekture na životnu sredinu.

U različitim projektima edukacije i istraživanja, usmerenih na najmlađe generacije, Erker-Inženjering sarađuje i sa Dečjom ekološkom akademijom, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ekološki orijentisanim udruženjima, vrtićima i osnovnim školama u Novom Sadu sa kojima su realizovane akcije pošumljavanja i donacije eko-punktova za prikupljanje i separaciju reciklažnog otpada.

Erker Inženjering logo

ERKER-INŽENJERING d.o.o.
Bulevar Oslobođenja 66b, 21000 Novi Sad
T. +381 21 654 63 39
kancelarija@erker-inzenjering.com
www.erker-inzenjering.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno