Connect with us
Arhitektura

U korak sa razvojem Novog Sada

Erker-In┼żenjering d.o.o. je gra─Ĺevinska firma koja posluje od 1995. godine na teritoriji Novog Sada. Sa 22 objekta i preko 100.000 m┬▓ stambenog i poslovnog prostora izgra─Ĺenih do sad ÔÇô postavio je standarde kvaliteta gradnje stambeno-poslovnih objekata u Novom Sadu.

U Erkerovim zgradama briga o kvalitetu ┼żivota stanara u neraskidivoj je vezi sa brigom o ┼żivotnoj sredini i kvalitetu ┼żivota u gradskom okru┼żenju. „Zeleni koncept stanovanja“, koji ova kompanija razvija u svojim objektima, zasniva se na ideji da ─çe kvalitetniji prostor za ┼żivot i rad doprineti i kvalitetnijim ┼żivotnim navikama i budu─çim generacijama ostaviti zdraviji ambijent za ┼żivot.

U stambeno-poslovnom objektu u Futo┼íkoj 57, na koji je Erker posebno ponosan, a koji je zavr┼íen 2018. godine, izgra─Ĺen je zeleni krov u okviru kog se nalazi zelena ba┼íta dostupna na kori┼í─çenje svim stanarima zgrade, zeleni zid u ulaznom holu objekta, eko punkt za selekciju recikla┼żnog otpada, kao i jedan od prvih sistema vertikalnog fasadnog ozelenjavanja u na┼íem gradu.

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Ova zgrada je tokom 2019. godine uvr┼ítena u Atlas Svetskog saveta zelene gradnje – World Green Building Council. Objekat u Futo┼íkoj ulici 57 prepoznat je kao bitan faktor unapre─Ĺenja ekolo┼íke gradnje, odabran je kao jedan od reprezentativnih primera zelene gradnje u svetu, na osnovu kriterijuma zdravstvenog benefita stanara, odnosno smanjenja emisije CO2.

Novi stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu – Kisa─Źka 66

Krajem 2020. godine Erker po─Źinje gradnju novog stambeno-poslovnog objekta u Novom Sadu, na uglu ulica Kisa─Źka i Bulevar Ja┼íe Tomi─ça, u blizini ┼Żelezni─Źke stanice. Ovom zgradom nastavlja se trend zelenih, energetski efikasnih, inovativnih objekata prepoznatljivog kvaliteta zavr┼íne obrade, uz novitete koji ─çe se po pravi put na─çi na njihovim objektima ÔÇô zelena fasada i punja─Ź za elektri─Źne automobile.

Erker In┼żenjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisa─Źka 66

Erker In┼żenjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisa─Źka 66

Fasada se sastoji iz kombinacije Demit fasadnog sistema, vertikalne zelene fasade i ventilisane fasade. Zelena fasada predstavlja sistem ┼żivog zida (ANS living wall system) sa automatizovanim sistemom zalivanja napravljenim od 100% recikliranih materijala. Izvo─Ĺenje se realizuje u saradnji sa britanskom firmom ÔÇ×ANS Group GlobalÔÇť koja je za objekat u Novom Sadu pripremila projekat zelenog zida na ukupnoj povr┼íini od 162 m2. Deo ventilisane fasade izvodi se u saradnji sa italijanskom firmom ÔÇ×PorcelanosaÔÇť.

Zeleni zid na stambenom objektu

Zeleni zid na stambenom objektu

Zelena fasada, po modelu evropskih prestonica, da─çe ovom objektu sna┼żnu crtu modernosti i prepoznatljivosti i jasna je poruka da je ÔÇ×Zeleni koncept stanovanjaÔÇť temelj kompanije Erker-In┼żenjering za dalju budu─çnost.

Projektovan je jo┼í jedan zeleni krov na povr┼íini od 550 m2, ─Źetvrti po redu, u okviru kog ─çe se nalaziti i zajedni─Źka krovna ba┼íta, dostupna na u┼żivanje svim stanarima. Objekat ─çe imati 48 stanova i 54 gara┼żna mesta, na dva nivoa suterena, ─Źime su ispunjeni svi savremeni standardi smanjivanja povr┼íina za parking u javnom i uli─Źnom prostoru.

Po prvi put u Erkerovoj zgradi bi─çe instaliran punja─Ź za elektri─Źne automobile, dostupan za sve stanare, marke ÔÇ×EnelionÔÇť.

Nova Erker zgrada se nalazi na Salajci, u delu grada koji se veoma brzo razvija i obzirom na rekonstrukciju ovog dela grada i produ┼żenje Bulevara Ja┼íe Tomi─ça do Temerinske ulice, lokacija na raskrsnici Bulevara i Kisa─Źke ulice ─çe u bliskoj budu─çnosti postati jo┼í atraktivnija za stanovanje i poslovnu delatnost. Tako─Ĺe i za sve one koji su izabrali ┼żivot u Novom Sadu, ali su poslom vezani za putovanja ÔÇô povezanost sa autoputem ka Beogradu i Budimpe┼íti, blizina ┼żelezni─Źke i autobuske stanice, pravac ka ┼Że┼żeljevom mostu i Mostu Slobode ÔÇô ─Źini ovu lokaciju posebno primamljivom u kontekstu Novog Sada kao regionalnog centra.

Sa druge strane, u neposrednoj blizini su zelene povr┼íine, ┼íetali┼íte pored Dunava, staro gradsko jezgro sa pe┼ía─Źkom zonom i atraktivnim kulturnim, zabavnim i ugostiteljskim sadr┼żajima, ┼íoping centar BIG, a u planu je i novi park na 150 m udaljenosti od budu─çeg objekta.

Zeleni krov na stambenom objektu

Zeleni krov na stambenom objektu

Erker-In┼żenjering je, osim odgovornosti prilikom izgradnje svakog novog objekta, aktivan i u razli─Źitim projektima ─Źiji je cilj podizanje nivoa ekolo┼íke svesti kod gra─Ĺana, ali i svih odgovornih za oblikovanje urbanog prostora. Tokom 2018. godine kompanija je u─Źestvovala u osnivanju Nacionalne asocijacije zelenih krovova i terasa ─Źiji su ciljevi udru┼żivanje stru─Źne javnosti u postavljanju parametara eko svesne gradnje, uvo─Ĺenje novina u oblasti zelene arhitekture, deljenje primera dobre prakse i razmena iskustava implementacije, kao i razvoj svesti o uticaju gra─Ĺevinasrtva i arhitekture na ┼żivotnu sredinu.

U razli─Źitim projektima edukacije i istra┼żivanja, usmerenih na najmla─Ĺe generacije, Erker-In┼żenjering sara─Ĺuje i sa De─Źjom ekolo┼íkom akademijom, Dru┼ítvom za za┼ítitu i prou─Źavanje ptica Srbije, ekolo┼íki orijentisanim udru┼żenjima, vrti─çima i osnovnim ┼íkolama u Novom Sadu sa kojima su realizovane akcije po┼íumljavanja i donacije eko-punktova za prikupljanje i separaciju recikla┼żnog otpada.

Erker In┼żenjering logo

ERKER-IN┼ŻENJERING d.o.o.
Bulevar Oslobo─Ĺenja 66b, 21000 Novi Sad
T. +381 21 654 63 39
kancelarija@erker-inzenjering.com
www.erker-inzenjering.com