Connect with us
Arhitektura

U korak sa razvojem Novog Sada

Objavljeno

:

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Erker-Inženjering d.o.o. je građevinska firma koja posluje od 1995. godine na teritoriji Novog Sada. Sa 22 objekta i preko 100.000 m² stambenog i poslovnog prostora izgrađenih do sad – postavio je standarde kvaliteta gradnje stambeno-poslovnih objekata u Novom Sadu.

U Erkerovim zgradama briga o kvalitetu života stanara u neraskidivoj je vezi sa brigom o životnoj sredini i kvalitetu života u gradskom okruženju. „Zeleni koncept stanovanja“, koji ova kompanija razvija u svojim objektima, zasniva se na ideji da će kvalitetniji prostor za život i rad doprineti i kvalitetnijim životnim navikama i budućim generacijama ostaviti zdraviji ambijent za život.

U stambeno-poslovnom objektu u Futoškoj 57, na koji je Erker posebno ponosan, a koji je završen 2018. godine, izgrađen je zeleni krov u okviru kog se nalazi zelena bašta dostupna na korišćenje svim stanarima zgrade, zeleni zid u ulaznom holu objekta, eko punkt za selekciju reciklažnog otpada, kao i jedan od prvih sistema vertikalnog fasadnog ozelenjavanja u našem gradu.

Intenzivni zeleni krov Erker Inženjering, stambeni objekat u Futoškoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zekić

Intenzivni zeleni krov Erker Inženjering, stambeni objekat u Futoškoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zekić

Ova zgrada je tokom 2019. godine uvrštena u Atlas Svetskog saveta zelene gradnje – World Green Building Council. Objekat u Futoškoj ulici 57 prepoznat je kao bitan faktor unapređenja ekološke gradnje, odabran je kao jedan od reprezentativnih primera zelene gradnje u svetu, na osnovu kriterijuma zdravstvenog benefita stanara, odnosno smanjenja emisije CO2.

Novi stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu – Kisačka 66

Krajem 2020. godine Erker počinje gradnju novog stambeno-poslovnog objekta u Novom Sadu, na uglu ulica Kisačka i Bulevar Jaše Tomića, u blizini Železničke stanice. Ovom zgradom nastavlja se trend zelenih, energetski efikasnih, inovativnih objekata prepoznatljivog kvaliteta završne obrade, uz novitete koji će se po pravi put naći na njihovim objektima – zelena fasada i punjač za električne automobile.

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Erker Inženjering doo, poslovno-stambeni objekat u Novom Sadu, ul. Kisačka 66

Fasada se sastoji iz kombinacije Demit fasadnog sistema, vertikalne zelene fasade i ventilisane fasade. Zelena fasada predstavlja sistem živog zida (ANS living wall system) sa automatizovanim sistemom zalivanja napravljenim od 100% recikliranih materijala. Izvođenje se realizuje u saradnji sa britanskom firmom „ANS Group Global“ koja je za objekat u Novom Sadu pripremila projekat zelenog zida na ukupnoj površini od 162 m2. Deo ventilisane fasade izvodi se u saradnji sa italijanskom firmom „Porcelanosa“.

Zeleni zid na stambenom objektu

Zeleni zid na stambenom objektu

Zelena fasada, po modelu evropskih prestonica, daće ovom objektu snažnu crtu modernosti i prepoznatljivosti i jasna je poruka da je „Zeleni koncept stanovanja“ temelj kompanije Erker-Inženjering za dalju budućnost.

Projektovan je još jedan zeleni krov na površini od 550 m2, četvrti po redu, u okviru kog će se nalaziti i zajednička krovna bašta, dostupna na uživanje svim stanarima. Objekat će imati 48 stanova i 54 garažna mesta, na dva nivoa suterena, čime su ispunjeni svi savremeni standardi smanjivanja površina za parking u javnom i uličnom prostoru.

Po prvi put u Erkerovoj zgradi biće instaliran punjač za električne automobile, dostupan za sve stanare, marke „Enelion“.

Nova Erker zgrada se nalazi na Salajci, u delu grada koji se veoma brzo razvija i obzirom na rekonstrukciju ovog dela grada i produženje Bulevara Jaše Tomića do Temerinske ulice, lokacija na raskrsnici Bulevara i Kisačke ulice će u bliskoj budućnosti postati još atraktivnija za stanovanje i poslovnu delatnost. Takođe i za sve one koji su izabrali život u Novom Sadu, ali su poslom vezani za putovanja – povezanost sa autoputem ka Beogradu i Budimpešti, blizina železničke i autobuske stanice, pravac ka Žeželjevom mostu i Mostu Slobode – čini ovu lokaciju posebno primamljivom u kontekstu Novog Sada kao regionalnog centra.

Sa druge strane, u neposrednoj blizini su zelene površine, šetalište pored Dunava, staro gradsko jezgro sa pešačkom zonom i atraktivnim kulturnim, zabavnim i ugostiteljskim sadržajima, šoping centar BIG, a u planu je i novi park na 150 m udaljenosti od budućeg objekta.

Zeleni krov na stambenom objektu

Zeleni krov na stambenom objektu

Erker-Inženjering je, osim odgovornosti prilikom izgradnje svakog novog objekta, aktivan i u različitim projektima čiji je cilj podizanje nivoa ekološke svesti kod građana, ali i svih odgovornih za oblikovanje urbanog prostora. Tokom 2018. godine kompanija je učestvovala u osnivanju Nacionalne asocijacije zelenih krovova i terasa čiji su ciljevi udruživanje stručne javnosti u postavljanju parametara eko svesne gradnje, uvođenje novina u oblasti zelene arhitekture, deljenje primera dobre prakse i razmena iskustava implementacije, kao i razvoj svesti o uticaju građevinasrtva i arhitekture na životnu sredinu.

U različitim projektima edukacije i istraživanja, usmerenih na najmlađe generacije, Erker-Inženjering sarađuje i sa Dečjom ekološkom akademijom, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ekološki orijentisanim udruženjima, vrtićima i osnovnim školama u Novom Sadu sa kojima su realizovane akcije pošumljavanja i donacije eko-punktova za prikupljanje i separaciju reciklažnog otpada.

Erker Inženjering logo

ERKER-INŽENJERING d.o.o.
Bulevar Oslobođenja 66b, 21000 Novi Sad
T. +381 21 654 63 39
kancelarija@erker-inzenjering.com
www.erker-inzenjering.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno