Connect with us
Energetska efikasnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Glavna tema u Srbiji – energetska efikasnost

U sedmici iza nas glavna tema u na┼íoj zemlji je definitivno bila energetska efikasnost i u tom smislu najavljeni su zna─Źajni pomaci koji ─çe imati konkretne rezultate po gra─Ĺane Srbije.

Dr┼żava Srbija: Fond za energetski efikasnije objekte

Na samom po─Źetku sedmice obradovala nas je vest koja je u ve─çini evropskih zemalja ve─ç realizovana ili je u procesu realizacije, a rezultira─çe manjim ra─Źunima gra─Ĺana. Konkretno, od naredne godine ─çe i gra─Ĺani na┼íe zemlje mo─çi da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih ku─ça uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obe─çavaju nadle┼żni, bi─çe bespovratan, a novac ─çe biti obezbe─Ĺen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji ─çe startovati sa 20 miliona evra. U taj fond ─çe se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje ─çe biti pla─çana za struju, gas i gorivo. Gra─Ĺani ─çe za utro┼íen kilovat-sat elektri─Źne energije pla─çati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, dok ─çe za metar kubnog gasa i litar goriva naknada iznositi 0,15 dinara. Podse─çamo, Skup┼ítina Srbije je u decembru pro┼íle godine usvojila Zakon o naknadama za kori┼í─çenje javnih dobara, kojim je propisana i visina naknade za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti, za koju slobodno mo┼żemo da ka┼żemo da je simboli─Źna.

Energetska efikasnost stambenih objekata

Energetska efikasnost stambenih objekata

Uskoro realizacija projekta ÔÇ×Energetska efikasnost javnih zgrada AP VojvodineÔÇť

I Pokrajinska vlada pri─Źala je o energetskoj efikasnosti i to na evropskom nivou. Naime, potpredsednik Pokrajinske vlade ─Éor─Ĺe Mili─çevi─ç primio je u ─Źetvrtak delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj, koju je predvodila ┼Żu┼żana Hargitaj, direktorka za Zapadni Balkan, sa kojom je razgovarao o pro┼íirenju saradnje Pokrajinske vlade i EBRD u razli─Źitim, veoma zna─Źajnim oblastima. Sagovornici su se na ovom sastanku slo┼żili da postoje neiskori┼í─çeni potencijali i mogu─çnosti za rast kroz investiranje u oblastima energetske efikasnosti, vodoprivrede i navodnjavanja. Prvi korak je potpisan memorandum o razumevanju EBRD i resornog Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji se odnosi na realizaciju projekta ÔÇ×Energetska efikasnost javnih zgrada AP VojvodineÔÇť. Konkretnije, evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je 100.000 evra za izradu analize potencijala za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti 80 javnih zgrada, na vi┼íe razli─Źitih lokaliteta na teritoriji AP Vojvodine.

Para─çin o─Źekuje sredstva za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti

I Para─çin je izrazio svoje potrebe u ovom smislu i o─Źekuje odre─Ĺena sredstva za sanaciju javnih objekata u ovom gradu. Ogromne i dugotrajne procedure obezbe─Ĺivanja sredstava i kofinansiranja projekata unapre─Ĺenja energetske efikasnosti, odnosno rekonstrukcije ┼íest para─çinskih ┼íkola, Centra za socijalni rad i zdravstvenih ustanova, sa kojima je Op┼ítina Para─çin aplicirala za me─Ĺunarodna i sredstva me─Ĺunarodnih fondova preko dr┼żavnih institucija, do┼żivele su svoj epilog, odnosno u razli─Źitim su fazama finalizacije. Prve radove na nekima od objekata, mogu─çe je o─Źekivati krajem ove godine, ukoliko procedure javnih nabavki, pro─Ĺu bez problema.