Connect with us
Novosti

Mikro stanovanje u novom ruhu urbanih domova

Trend mikro-stanovanja zaista je oplemenjen tokom poslednje decenije, a sada je nastupilo i novo doba malih urbanih domova. Napravljen od strane organizacije „James Lav Cibertecture“,tzv. Opod Tube House je napravljen od pregradne betonske cevi i dizajniran kao pristupa─Źan dom za mlade ljude koji se bore sa tro┼íkovima stanovanja u glavnim svetskim gradovima.

Nedavno otkrivene u Hong Kongu, kuc╠üe sa malim cevima stvorene su od repurgovanih betonskih cevi koje mere manje od osam metara u pre─Źniku. Cevi su dizajnirane da prime jednu ili dve osobe i obezbede oko 1000 kvadratnih metara ┼żivotnog prostora. Unutra┼ínjost je opremljena standardnim sadr┼żajima, uklju─Źujuc╠üi dnevni boravak sa klupom koja se pretvara u krevet, mini fri┼żider, kupatilo, tu┼í i dovoljno prostora za odec╠üu i li─Źne stvari.

Prema re─Źima arhitekte koji stoji iza ovog dizajna, D┼żejmsa Lava, inspiracija iza malih cevnih domova je prakti─Źnost, kako za mlade koji tra┼że kuc╠üe, tako i gradske vlade poku┼íavaju da pru┼że pristupa─Źne opcije. Iako su strukture daleko od lakih jer te┼że po 22 tone po komadu, oni zahtevaju malo u smislu instalacije.

Cevi se lako mogu ubaciti i mogu se instalirati u bilo koje male neiskori┼íc╠üene prostore koji se obi─Źno nalaze u gradovima. Arhitekta predvi─Ĺa celokupne cevovodne zajednice instalirane u stazama, ispod mostova itd., a kako ka┼że koncept je izvodljiv za bilo koje gradsko okru┼żenje: „Ponekad je ostalo malo zemlji┼íta izme─Ĺu objekata koji su prili─Źno uski, tako da nije lako da izgradi novu zgradu. Na ovoj na─Źin bismo mogli iskoristiti tu zemlju.“

Prevedeno sa stranice: www.inhabitat.com