Connect with us
Energetska efikasnost

ABB se zala┼że za ┼íiru primenu efikasnih elektromotora i frekventnih pretvara─Źa

┬áÔÇô cilj je smanjiti globalnu potro┼ínju elektri─Źne energije za 10 %

U novoobjavljenoj studiji, ABB otkriva potencijal za zna─Źajna pobolj┼íanja energetske efikasnosti u industriji i infrastrukturi koja su omogu─çena zahvaljuju─çi najnovijim elektromotorima visoke energetske efikasnosti i frekventnim regulatorima. ABB poziva vlade i industrijski sektor da ubrzaju usvajanje tehnologije koja ─çe pomo─çi u borbi protiv klimatskih promena.

Prema Me─Ĺunarodnoj agenciji za energiju (IEA), industrija u─Źestvuje sa 37% u globalnoj potro┼ínji energije, a nekih 30% globalne energije se potro┼íi u zgradama.

Iako ─Źesto skriveni od o─Źiju javnosti, elektromotori – i frekventni pretvara─Źi koji optimizuju njihov rad – prisutni su u skoro svakom okru┼żenju. Oni pokre─çu veliki broj tehnolo┼íkih procesa neophodnih za savremen na─Źin ┼żivota, od industrijskih pumpi, ventilatora i tra─Źnih transportera u proizvodnim procesima i pogonskih sistema u transportu, do kompresora u elektri─Źnim ure─Ĺajima i sistemima za klimatizaciju, grejanje i ventilaciju u objektima.

Kori┼í─çenjem visokoefikasnih motora i frekventnih pretvara─Źa ostvaruju se u┼ítede energije u rashladnim sistemima, koji se tipi─Źno koriste u fabrikama za proizvodnju hrane i pi─ça.

Kori┼í─çenjem visokoefikasnih motora i frekventnih pretvara─Źa ostvaruju se u┼ítede energije u rashladnim sistemima, koji se tipi─Źno koriste u fabrikama za proizvodnju hrane i pi─ça.

U poslednjoj deceniji je do┼ílo do izuzetno brzog napretka u tehnologiji elektromotora i frekventnih pretvara─Źa, ─Źiji inovativni dizajni obezbe─Ĺuju izuzetnu energetsku efikasnost. Me─Ĺutim, zna─Źajan broj industrijskih elektromotornih pogona koji su danas operativni – nekih 300 miliona ┼íirom sveta – neefikasni su ili tro┼íe vi┼íe energije nego ┼íto je potrebno, ┼íto dovodi do ogromnih gubitaka energije.

Jedno nezavisno istra┼żivanje procenjuje da ako bi se ovi pomenuti pogoni zamenili optimizovanom opremom visoke efikasnosti, dobiti koje bi bile ostvarene mogle bi smanjiti globalnu potro┼ínju elektri─Źne energije do 10%. Zauzvrat, to bi dovelo do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte od oko 40 %, koje je potrebno da bi se do 2040. godine postigli ciljevi definisani Pariskim sporazumom o klimatskim promenama.

ÔÇ×Industrijska energetska efikasnost, vi┼íe od bilo kog drugog izazova, ima najve─çi pojedina─Źni kapacitet za borbu protiv vanredne klimatske situacije. Ona je u su┼ítini nevidljivo klimatsko re┼íenje za svet.ÔÇť, rekao je Morten Virod (Morten Wierod), predsednik poslovne oblasti ABB Motion. ÔÇ×Odr┼żivost je najva┼żnija misija na┼íe kompanije i donosi vrednost svim u─Źesnicima u procesu. Daleko najve─çi uticaj koji mo┼żemo imati na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte jeste preko na┼íih vode─çih tehnologija koje smanjuju potro┼ínju energije u industriji, objektima i transportu.ÔÇť

Ve─ç su preduzeti zna─Źajni koraci koji ─çe podr┼żati usvajanje elektri─Źnih vozila i obnovljivih izvora energije. ABB veruje da je vreme da se isto u─Źini za industrijsku tehnologiju koja ─çe doneti jo┼í ve─çe koristi za ┼żivotnu sredinu i globalnu ekonomiju.

Pumpne aplikacije poput ove su široko rasprostranjene u svim granama industrije, kao i u zgradama, i prioritet su za ostvarivanje ušteda u potrošnji energije.

Pumpne aplikacije poput ove su široko rasprostranjene u svim granama industrije, kao i u zgradama, i prioritet su za ostvarivanje ušteda u potrošnji energije.

ÔÇ×Va┼żnost prelaska industrije i infrastrukturnih objekata na kori┼í─çenje tehnologije visoko efikasnih elektromotornih pogona, koji treba da odigraju svoju ulogu u stvaranju odr┼żivijeg dru┼ítva, ne mo┼że se dovoljno naglasiti,ÔÇť nastavio je Morten Virod. ÔÇ×Imaju─çi u vidu da se 45% ukupne svetske potro┼ínje elektri─Źne energije koristi za napajanje elektromotora u infrastrukturnim objektima i industriji, ulaganje u nove tehnologije done─çe neverovatne koristi u pogledu efikasnosti.ÔÇť

ABB ─Źesto procenjuje uticaj sopstvene instalirane baze visoko efikasnih motora i frekventnih pretvara─Źa na globalnu energetsku efikasnost. Primenom pomenutih tehnologija samo 2020. godine je omogu─çena u┼íteda elektri─Źne energije od 198 teravat sati – vi┼íe od polovine godi┼ínje potro┼ínje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Procenjuje se da ─çe ABB motori i frekventni pretvara─Źi do 2023. godine omogu─çiti klijentima ┼íirom sveta da u┼ítede dodatnih 78 teravat sati elektri─Źne energije godi┼ínje, ┼íto je skoro jednako godi┼ínjoj potro┼ínji Belgije, Finske ili Filipina, a vi┼íe od ukupne godi┼ínje potro┼ínje ─îilea.

Regulatorne politike su me─Ĺu glavnim pokreta─Źima industrijskog investiranja u energetsku efikasnost ┼íirom sveta. Dok ─çe Evropska unija ove godine sprovoditi Uredbu o ekolo┼íkom dizajnu (EU 2019/1782) koja utvr─Ĺuje stroge nove uslove za sve ┼íiri dijapazon energetski efikasnih motora, mnoge zemlje tek treba da preduzmu odgovaraju─çe mere.

Da bi se iskoristile ogromne mogu─çnosti koje energetski efikasni elektromotorni pogoni pru┼żaju za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte, ABB podse─ça da sve zainteresovane strane treba da odigraju va┼żnu ulogu:

  • donosioci odluka i dr┼żavna regulatorna tela bi trebalo da podstaknu njihovo brzo usvajanje,
  • poslovni sektor, gradovi i zemlje bi trebalo da budu svesni kako ostvarivih u┼íteda, tako i prednosti za za┼ítitu ┼żivotne sredine i da budu voljni da u to investiraju,
  • investitori bi trebalo da preusmere kapital na bolje pripremljene kompanije koje su sposobnije da iza─Ĺu na kraj sa klimatskim rizicima.

ÔÇ×Iako je na┼ía uloga u ABB-u da uvek obezbe─Ĺujemo najefikasnije tehnologije, proizvode i usluge na┼íim klijentima i uvodimo novine radi jo┼í ve─çe efikasnosti, to samo po sebi nije dovoljno. Sve zainteresovane strane bi trebalo da rade zajedno na ostvarivanju kompletne promene u na─Źinu kori┼í─çenja energije. Deluju─çi i inoviraju─çi zajedno, mo┼żemo da omogu─çimo funkcionisanje najva┼żnijih usluga ┼ítede─çi pri tome energiju i bore─çi se protiv klimatskih promenaÔÇť, zaklju─Źuje Morten Virod.

ABB-ova studija ÔÇ×Ispunjavanje Pariskog sporazuma: Su┼ítinska uloga visoko efikasnih elektromotora i frekventnih pretvara─Źa u smanjenju potro┼ínje energijeÔÇť mo┼że se preuzeti na njihovom sajtu.


ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vode─ça svetska tehnolo┼íka kompanija koja pokre─çe promenu dru┼ítva i industrije radi ostvarivanja produktivnije, odr┼żive budu─çnosti. Povezuju─çi softverska re┼íenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije radi podizanja u─Źinka na nove nivoe. Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105 000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta. www.abb.com

ABB Motion pokre─çe svet – ┼ítede─çi pri tome energiju svakoga dana. Mi inoviramo i pomeramo granice tehnologije kako bismo omogu─çili ekolo┼íku budu─çnost kako za klijente tako i za industrije i dru┼ítva. Sa na┼íim frekventnim pretvara─Źima, elektromotorima i servisnim uslugama, na┼íi klijenti i partneri ostvaruju bolji u─Źinak, bezbednost i pouzdanost. Mi nudimo kombinaciju ekspertize u ovoj oblasti i tehnologije kako bismo obezbedili optimalna re┼íenja za elektromotorne pogone u ┼íirokom spektru primena u svim segmentima industrije. Zahvaljuju─çi na┼íem prisustvu ┼íirom sveta, mi smo uvek u blizini kako bismo bili na usluzi na┼íim klijentima. Oslanjaju─çi se na 130 godina iskustva u radu sa elektromotornim pogonima, svakoga dana u─Źimo i unapre─Ĺujemo se.

www.abb.rs