Connect with us
Energetska efikasnost

Povratak prirodi – SOLARNA energija

Poslednjih godina, da ne ka┼żem decenija, od silne tranzicije i promena, potpuno smo izgubili kompas o svetu oko nas. Sve ─Źe┼í─çe ─Źujemo ÔÇ×Vi┼íe nismo sigurni ni kada koje godi┼ínje doba nastupa.ÔÇ× Iako smo upoznali baba Martu, prole─çe u novembru, pakao u aprilu i ki┼íu u julu, sve su ┼íanse da nam iznena─Ĺenja tek predstoje. Dugo smo, a kako to na┼í mentalitet i nala┼że, krivili meteorologe da ne rade ba┼í svoj posao i da bi bismo mi to mogli druga─Źije i preciznije, samo da smo i┼íli ÔÇ×na te ┼íkoleÔÇť. A, logike nigde. Ni u na┼íoj, ni u meteorolo┼íkoj proceni.

Kako to obi─Źno biva, niko u re┼íavanju nekog problema ne krene od sebe kao mogu─çeg i potencijalnog uzroka, nego krivce tra┼żimo negde tamo. U slu─Źaju klimatskih promena problem je daleko ve─çi. ┼áto bi se reklo globalnih razmera.

U ┼żelji da stvorimo uslove za rast i razvoj, za ugodan i lagodan ┼żivot, stvorili smo uslove koji lagano uni┼ítavaju sve oko nas i, na kraju, i sam ┼żivot. Naime, nekontrolisan industrijski i tehnolo┼íki razvoj, neadekvatno kori┼í─çenje prirodnih resursa, zaga─Ĺivanje prirodne sredine u kojoj ┼żivimo, dovodi nas na sam rub opstanka. Ono ┼íto je dobro, jeste da svest o ovim problemima polako raste, ali problem je ┼íto vi┼íe nemamo vremena za polako. Drugim re─Źima, ┼íto je bilo daleko, do┼ílo je blizu. Vreme je da sa re─Źi pre─Ĺemo na dela.

U novije vreme, na svetskom nivou, sve vi┼íe se primenjuje teorija odr┼żivog razvoja i kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije. Pohvalno je ┼íto se taj svet sve vi┼íe uvla─Źi i u ove na┼íe prostore, pa tako danas imamo sve ve─çu upotrebu solarne energije u svakodnevnom ┼żivotu. A, pre konkretnih primera o ─Źemu se zapravo radi, podseti─çemo se ┼íta je solarna energija.

Solarna energija je energija Sunca koja je nama poznata kao svetlosna i toplotna energija. Od ukupne koli─Źine upu─çene ka Zemlji, tre─çina se vra─ça u vasionu, dok se ostatak reflektuje na atmosferu, kontinente i okeane.

Zahvaljuju─çi njoj na Zemlji se obavljaju prirodni procesi: kru┼żenje vode u prirodi, pojava vetrova, plime i oseke, razvoj biljnog i ┼żivotinjskog sveta,… De┼íava se ┼żivot.

Me─Ĺutim, neodgovornim pona┼íanjem, uni┼ítavanjem ozonskog omota─Źa, danas Sunce do┼żivljavamo kao velikog neprijatelja, ─Źija energija pogubno deluje na ljudski rod i ┼żivi svet uop┼íte. Sa druge strane, nau─Źnici su utvrdili da je solarna energija obnovljivi izvor energije i samo je treba pametno iskoristiti.

ŠTA JE OBNOVLJIVI IZVOR ENERGIJE?

Upotreba solarne energije i njeno pretvaranje u elektri─Źnu ili toplotnu energiju koje se koriste u svakodnevnom ┼żivotu, predstavlja kori┼í─çenje besplatnog, neiscrpnog resursa koji ne samo da omogu─çava nove vidove energije, nego to ─Źini potpuno bezbolno za ┼żivi svet na zemlji.

Drugim re─Źima prirodni izvor koji zadovoljava potrebe ljudske vrste za proizvodnjom odre─Ĺene vrste energije bez naru┼íavanja i uni┼ítavanja ┼żivotne sredine, ─Źini obnovljivi izvor energije. Ako se tome doda i ─Źinjenica da energija nastala na ovaj na─Źin predstavlja i ekonomi─Źnu i efikasnu energiju, sve ─Źinjenice idu u korist obnovljivih izvora energije.

TEHNIKE KORI┼á─ćENJA SOLARNE ENERGIJE

Zna─Źaj solarne energije i njeno kori┼í─çenje bilo je aktuelno jo┼í u anti─Źkom periodu. Naime ljudi su tada gradili ku─çe orijentisane ka jugu, kako bi Sun─Źevu energiju koristili za zagrevanje prostorija. Sa druge strane, ku─çe su postavljali tako da su u vreme letnjih ┼żega Sun─Źevi zraci dopirali najvi┼íe do nastre┼ínica, koje su ─Źinile prirodni hlad i spre─Źavale prodor toplote u unutra┼ínjost ku─çe. Takav vid gradnje danas naziva se pasivna gradnja i predstavlja jednu od tehnika kori┼í─çenja solarne energije.

Primena solarnih panela za uli─Źnu rasvetu

Primena solarnih panela za uli─Źnu rasvetu

Sa druge strane, kori┼í─çenje solarne energije za dobijanje elektri─Źne i toplotne energije naziva se aktivna tehnika. Da bi ova tehnika uop┼íte funkcionisala neophodna je odre─Ĺena oprema, tzv. solarna oprema koju ─Źine solarni paneli i solarni kolektori.

ŠTA ZNAMO O SOLARNIM PANELIMA

Svaki solarni panel sastoji se od grupe solarnih, fotonaponskih ─çelija koje imaju sposobnost da solarnu energiju pretvore u elektri─Źnu. Fotonaponske ─çelije su napravljene od poluprovodnika, naj─Źe┼í─çe silicijuma. Prilikom udara sun─Źeve svetlosti u ─çeliju, deo energije se zadr┼żava u provodniku. Kao posledica udara dolazi do osloba─Ĺanja elektrona iz atoma i uz pomo─ç elektronskih polja dolazi do njihovog kretanja, koje zapravo predstavlja jednosmernu struju. Odre─Ĺenim metalnim spojevima ta struja se izvla─Źi iz solarnih panela, ide dalje na kori┼í─çenje, gde je to mogu─çe ili se putem solarnih invertora pretvara u naizmeni─Źnu struju i nesmetano koristi kod ve─çine ku─çnih aparata i ure─Ĺaja.

Ugradnja solarnih panela

Ugradnja solarnih panela

VRSTE SOLARNIH PANELA

// U zavisnosti od samog na─Źina proizvodnje, dolazi do stvaranja fotonaponskih ─çelija razli─Źite boje. Ovo je upravo faktor koji uti─Źe na podelu solarnih panela koji mogu biti monokristalni i polikristalni paneli. //

Dok su monokristalni paneli sastavljeni od crnih solarnih ćelija, koje imaju zaobljene ivice, polikristalni paneli sastavljeni su od tamno i svetlo plavih solarnih ćelija oštrih ivica.

Prilikom pojave solarnih panela na tr┼żi┼ítu postojalo je mi┼íljenje da su monokristalni paneli efikasniji u odnosu na polikristalne panele. Me─Ĺutim, vreme je pokazalo da na efikasnost solarnih panela, boje samih solarnih ─çelija nemaju veliki zna─Źaj.

FAKTORI KOJI UTI─îU NA EFIKASNOST

Koliko ─çe jedan solarni panel pretvoriti solarne energije u elektri─Źnu energiju zapravo predstavlja njegovu efikasnost. Pored veli─Źine samog solarnog panela i veli─Źine povr┼íine na koju se postavlja(krov zgrade, …), veliki uticaj imaju i:

  • Polo┼żaj postavljanja samih solarnih panela – najbolji rezultati dobijaju se orijentisanjem panela ka jugu,
  • Broj suna─Źanih sati ÔÇô veoma je bitno koliko Sun─Źeve energije u toku dana dolazi do solarnih ─çelija,
  • Klimatske prilike ÔÇônije isto da li se postavljanje vr┼íi u delovima koji imaju vi┼íe sun─Źanih dana u godini ili preovla─Ĺuje tmurno i ki┼íovito vreme,
  • Koli─Źina senke ÔÇô veoma je bitno solarni panel postaviti tako da se ┼íto manja povr┼íina nalazi pod senkom u bilo koje doba dana. Naime, pra─çenja su potvrdila da ako se samo jedna solarna ─çelija nalazi u senci solarni panel radi sa velikim gubitcima.

// Prose─Źna efikasnost dana┼ínjih solarnih panela kre─çe se od 20-25%. Me─Ĺutim, u novije vreme na tr┼żi┼ítu se sve ─Źe┼í─çe pojavljuju solarni paneli vi┼íeg stepena efikasnosti, ali koji imaju i vi┼íu cenu. Postavlja se pitanje koji solarni panel izabrati, a da bude isplativ. //

Stru─Źnjaci isti─Źu da ukoliko ┼żelite da spojite efikasnost i ekonomi─Źnost, nekada je bolje spojiti solarne panele manje energetske efikasnosti i kvalitetniju dodatnu solarnu opremu (invertor, solarne baterije) koji ─çe omogu─çiti proizvodnju i snabdevanje odre─Ĺene koli─Źine elektri─Źne energije uz generalno manje tro┼íkove.

PRIMENA SOLARNIH PANELA

Sa razvojem svesti o potrebi za┼ítite ┼żivotne sredine na globalnom nivou, sve ve─ça pa┼żnja usmerena je i na razvoj i proizvodnju solarnih panela i njihovu primenu u proizvodnji elektri─Źne energije. Najve─çi skok zabele┼żen je u zemljama koje su imale podsticajnu politiku i olak┼íice kada je u pitanju skupa proizvodnja solarnih panela i opreme.

Danas najve─ça zastupljenost solarnih panela je u Kini, Japanu, Indiji, SAD-u, a sve ve─çi zna─Źaj ima i u zemljama Evrope ÔÇô Austrija, Nema─Źka, Italija, Gr─Źka,….

U trci sa vremenom, poslednjih godina sve zna─Źajniju ulogu u proizvodnji i primeni solarnih panela ima i na┼ía zemlja. Naime, dr┼żava i banke pru┼żaju razli─Źite vidove podr┼íke za nabavku solarne opreme i njenu primenu u svakodnevnom ┼żivotu. Kao rezultat tih mera u Srbiji se danas sve vi┼íe proizvode solarni paneli, koji cenovno postaju dostupni ┼íirim narodnim masama.

Pored solarnih panela koji se postavljaju na krovove ku─ça, zgrada, vikendica i koriste za snabdevanje elektri─Źnom energijom i pokretanje ku─çnih ure─Ĺaja, sve ve─ça upotreba zabele┼żena je i:

  • u poljoprivredi za pokretanje vodenih pumpi za vodosnabdevanje,
  • za pokretanje motora brodova, glisera,
  • u vikendicama kao prenosivi solarni paneli.

Sa druge strane, solarni kolektori koji apsorbuju solarnu energiju, imaju mogu─çnost da je pretvore u toplotnu energiju i kao takvu koriste je za zagrevanje sanitarne vode, bazena, za grejanje stambenih objekata i sl.

Daleko ve─çi zna─Źaj u kori┼í─çenju solarne energije, a ─Źija se ekspanzija tek o─Źekuje pru┼żi─çe solarne elektrane.

SOLARNE ELEKTRANE – PRINCIP RADA

Solarne elektrane predstavljaju solarni sistem koji proizvodi elektri─Źnu energiju koja se koristi za sopstvene potrebe odre─Ĺenog doma─çinstva ili se dalje prenosi u elektrodistributivnu mre┼żu, a za to se ostvaruje odre─Ĺeni profit. Drugim re─Źima vr┼íi se kori┼í─çenje ili prodaja elektri─Źne energije dobijene prirodnim putem. Sam proces proizvodnje obavlje se putem sistema solarnih panela ili koncentrisanog sistema. Koncentrisani sistem zapravo zna─Źi koncentrisanje Sun─Źevih zraka, putem ogledala, u jedan snop ─Źime se ostvaruje maksimalna proizvodnja toplotne energije. Putem turbina ili drugih metoda dobijena toplotna energija se pretvara u elektri─Źnu.

Mini solarna elektrana

Mini solarna elektrana

SOLARNE ELEKTRANE U SRBIJI

U odnosu na druge evropske zemlje Srbija ima sve prirodne uslove za uspe┼ían razvoj i kori┼í─çenje solarnih elektrana i svih drugih oblika solarnih sistema. Budu─çi da u proseku ima izme─Ĺu 1500 i 2200 sun─Źanih sati godi┼ínje, Srbija je, posebno njeni jugozapadni delovi, idealno mesto za iskori┼í─çavanje solarne energije.

Sa tim u vezi dr┼żavne institucije i Ministarstvo energetike definisali su posebne uslove koje je neophodno ispuniti kako bi se dobio status povla┼í─çenog lica, a potom i pravo subvencije za podizanje solarnih elektrana.

U Srbiji najpoznatije solarne elektrane su: Merdare kod Kur┼íumljije, Tanco┼í kod Beo─Źina, Velesnica kod Kladova.

KORISTI SOLARNIH ELEKTRANA

Pored lica koja podi┼żu elektrane, proizvode elektri─Źnu energiju i prodaju je elektrodistributivnom sistemu, korist ostvaruje i dr┼żava budu─çi da na pouzdan na─Źin proizvodi elektri─Źnu energiju iz neiscrpnog izvor, bez posledica po prirodu i zdravo okru┼żenje.

Pored primarnog cilja – ekonomi─Źne proizvodnje elektri─Źne energije, solarne elektrane omogu─çavaju povratak isplativosti podru─Źja, naj─Źe┼í─çe sela ili te┼íko pristupa─Źnih terena, koja su izgubila bilo kakvu ekonomsku korist. Tako─Ĺe, solarne elektrane su veoma jednostavne za postavljanje i odr┼żavanje, a vi┼íestruko doprinose za┼ítiti ┼żivotne sredine.

ZA KRAJ

Na kraju, vratimo se na po─Źetak. Vratimo se prirodi. Umesto njenog konstantnog uni┼ítavanja, uzmimo ono ┼íto nam ona daje. Sun─Źeva energija je konstantni, neiscrpni prirodni izvor, koji mo┼żemo iskoristiti za dobijanje neophodne elektri─Źne i toplotne energije, bez emisije ┼ítetnih gasova, bez pove─çavanja tro┼íkova i bez konstantnog naru┼íavanja i uni┼ítavanja prirodne ravnote┼że. Savr┼íen na─Źin za sprovo─Ĺenje tog procesa u delo jeste primenom i kori┼í─çenjem solarnih sistema ÔÇô solarnih panela i solarnih elektrana. Vreme je za zelenu energiju.

Autor: Sne┼żana Trtica Graovac, novinar