Connect with us
Promo

Šta je Smart Home koncept?

ABB kompanija posluje više od 100 godina, a u svojim počecima je najviše bila okrenuta industriji. Poslednjih dvadesetak godina ABB se okreće rešenjima za rezidencijalne objekte i time pristupa komercijalnom sektoru tj. krajnjim korisnicima. ABB je jedan od osnivača KNX organizacije koja okuplja preko 500 proizvođača opreme za automatiku pomoću koje se vrši sva komunikacija Smart uređaja.

ABB je potom razvio sopstveni sistem ABB-free@home® koji se uspešno promoviše u Srbiji poslednjih 5 godina. U tom periodu realizovane su i značajne reference. Prva pametna zgrada u Beogradu jeste objekat B2 na Terazijskoj terasi ispod hotela Moskva, a nakon toga su investitori shvatili da je biti u korak sa savremenim tehnološkim rešenjima nešto što njima direktno donosi prednost na tržištu i veću profitabilnost.

Danas se smart home koncept menja, sa prvobitnih primena u luksuznim vilama i visokih inicijalnih troškova ugradnje ovih sistema došli smo u eru interesovanja investitora koji grade komplekse sa po 200 i 300 stanova.

Ono što naš ABB-free@home® sistem razlikuje od konkurencije

ABB-free@home® nije sistem za daljinsko uključivanje/isključivanje već je to sistem koji razmišlja umesto Vas na jedan vrlo jednostavan način. Korisnik lako može da upravlja svojim sistemom i samostalno ga programira pomoću pametnog telefona i drag&drop opcija.

Najveća prednost ABB-free@home® sistema u odnosu na sve druge na ovom tržištu jeste bezbednost kojoj pristupamo na najvišem nivou. Enkripcija i zaštita Vaših podataka je takva da je bolja od sistema kojeg banke koriste kada koristimo kartice za plaćanje putem interneta.

ABB free@home® sistem kućne automatike

ABB free@home® sistem kućne automatike

Kroz iskustvo koje do sada imamo u Srbiji sa preko 1000 izgrađenih stanova obezbedili smo i lokalnu tehničku podršku za sva lica koja imaju naš sistem. Podrška je pružena putem Call centra kojeg korisnici mogu da pozovu za sva pitanja, a postoji i Chat Bot na srpskom jeziku koji takođe može da odgovori na najčešća pitanja. – navodi Dejan Dešić rukovodilac segmenta infrastrukture, zgradarstva i transporta u kompaniji „ABB Srbija”.

Način upravljanja ABB-free@home® sistemom može biti: lokalno (prekidači) daljinski (mobilni telefon), senzorima (nakon aktivacije senzora), tajmer funkcija (koju zadaje korisnik). Smart home sistem se najčešće koristi za upravljanje rasvetom, sistemima zasenčenja (roletne, venecijaneri, brisoleji..) i grejanjem i klimatizacijom.

Sistem uz pomoć meteo stanice prati spoljašnju temperaturu i svaki stanar može individualno da koristi te podatke, a moguće je upravljanje i na nivou celog objekta. Meteo stanica sistemu dostavlja vremenske podatke, a Vaš sistem dalje automatski pokreće roletne u zavisnosti od doba dana ili noći, pozicije vaših prozora u odnosu na poziciju sunca i na taj način stan štiti od pregrejavanja leti i gubitaka toplote tokom zime.

ABB-Free@home® sistem - Upravljanje

ABB-Free@home® sistem – Upravljanje

Najveće uštede se mogu ostvariti kontrolom sistema grejanja i hlađenja, čak i do 40%. Takođe, meteo stanica ima podatke o nadolazećim vremenskim nepogodama i automatski spušta roletne kada su najavljene obilne kiše ili grad kako bi se zaštitili Vaši prozori.

Upravljanje energetski efikasnim i Smart uređajima

ABB je potpisnik ugovora sa svim vodećim proizvođačima kućne tehnike (Samsung, Miele…) i sistem prepoznaje svaki novi uređaj unesen u stambenu jedinicu. Sve ubuduće od Smart uređaja, što bude dostupno na tržištu, korisniku će biti omogućeno da ga koristi u okviru ABB-free@home® sistema.

Odmah nakon što novi kućni aparat (veš mašina, frižider…) instalirate, Vaš ABB-free@home® sistem ga prepoznaje i jednostavnim prevlačenjem nove ikonice u okviru aplikacije dobijate mogućnost upravljanja. Sve ono što je nemoguće zamisliti moći ćete da unesete u Vaš stan i da budete sigurni da će biti kompatibilan sa svim uređajima koji će se naći u prodaji i u budućnosti.

ABB-Free@home® sistem

ABB-Free@home® sistemom upravljate pomoću prekidača lokalno, možete i daljinski preko interneta, putem senzora i tableta ili mobilnog uređaja

Posetite ABB Showroom

ABB ima snažnu tehničku podršku. Stoji otvoren poziv za sve zainteresovane da posete savremen showroom, gde je moguće upriličiti prezentaciju ili obuku za korišćenje koja će uveriti u jednostavnost upravljanja ABB-free@home® sistemom.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dapčevića 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs