Connect with us
Novosti

Trend urbanog baštovanstva iz svetskih metropola se proširio na Srbiju

┼áirom planete vi┼íe od 800 miliona ljudi bavi se urbanim ba┼ítovanstvom, ┼íto ga ─Źini jednim od najpopularnijih svetskih hobija. Ovog prole─ça je taj trend dobio nove poklonike u na┼íim gradovima.

Kada pomislite na Pariz, jedna od prvih stvari koje vam padaju na pamet je preukusna francuska kuhinja. Ipak, te┼íko da biste pretpostavili da se povr─çe za ─Źuveni pota┼ż od luka gaji i na gradskim krovovima. U Parizu je pre nekoliko godina podignuta najve─ça urbana farma u Evropi i tu se na vrhu jednog od paviljona sajma Paris Expo Porte de Versailles na povr┼íini od 14.000 kvadrata uzgajaju sve┼że jagode, paradajz, krastavci i druge biljne vrste.

Nagradni konkurs #urbaniba┼ítovani je i zvani─Źno zavr┼íen, a kada se sumiraju rezultati, mo┼że se re─çi da je Srbija puna kreativnih urbanih ba┼ítovana, koji su ovog prole─ça pokazali ne samo veliku ume┼ínost i smisao za estetiku, ve─ç i da shvataju va┼żnost ozelenjavanja sopstvenog ┼żivotnog prostora. Ma┼ítovitost je ono ┼íto je odlikovalo Novopazarce, Beogra─Ĺane, ┼áap─Źane, Kragujev─Źane, Valjevce i druge na┼íe gra─Ĺane koji bez ikakve zadr┼íke mogu stati ÔÇ×rame uz rameÔÇť sa stanovnicima Milana, Berlina ili Pariza, poznatim po tome da veoma strastveno pristupaju uzgajanju sopstvenih biljnih kultura u svojim kvartovima i blokovima. Uz samo malo volje, truda i ljubavi svaki grad mo┼że postati ÔÇ×mali ParizÔÇť, a svaka ba┼íta prava mala zelena oaza.

Mo┼że i bez zemlje

Osobenost velike urbane pariske farme je u tome ┼íto na njoj nema zemlje. Jagode se uzgajaju tehnikom aeroponike, inovativnom pristupu gajenja bilja koji se oslanja na maglu i vazduh, dok se paradajz sadi horizontalno u supstratu kokosovih vlakana. Gra─Ĺani mogu iznajmiti jednu od 130 parcela sa koje ─çe dobijati sve┼że, lokalno uzgojene namirnice. Na ovaj na─Źin se ┼ítedi i na emisijama ┼ítetnih gasova koje bi se proizvele tokom transporta. Osim toga, uzgojem vo─ça, povr─ça i cve─ça u srcu grada, Pari┼żani se bore protiv efekta toplotnih ostrva koji je tipi─Źan za urbana podru─Źja, jer biljke apsorbuju toplotu.

Urbanisti─Źko ba┼ítovanstvo

Nestl├ę #urbanibastovani / foto: Nestl├ę

U Gradu svetlosti, zeleni urbani d┼żepovi nalaze se na svakom ─ço┼íku, a francuski parlament odobrio je pro┼íle godine novi zakon koji nala┼że da sve nove zgrade u komercijalnim zonama moraju imati krovove pod zelenilom ili solarnim panelima. I drugi gradovi mogu da poslu┼że kao inspiracija za na┼íe ljude u njihovim namerama da ozelene svoje neposredno okru┼żenje.

Or┬şga┬şni┬şzo┬şva┬şne gradske ba┼íte postoje ve─ç godinama i u Be─Źu. Nastale su uglavnom na inicijativu gra─Ĺana, a grad ih je podr┼żao daju─çi prostor i in┬şfra┬şstruk┬ştu┬şru za sim┬şbo┬şli─Ź┬şni najam. Po┬şred toga ┼íto povoljno uti─Źu na mikroklimu i biodiverzitet, filtriraju vazduh i proizvode kiseonik, gradski vrtovi su va┼żni i kao me┬şsto oku┬şplja┬şnja i dru┼żenja, pa tako le─Źe jo┼í jednu boljku modernog doba ÔÇô usamljenost. Or┬şga┬şni┬şzo┬şva┬şne gradske ba┼íte postoje ve─ç godinama i u Be─Źu. Nastale su uglavnom na inicijativu gra─Ĺana, a grad ih je podr┼żao daju─çi prostor i in┬şfra┬şstruk┬ştu┬şru za sim┬şbo┬şli─Ź┬şni najam. Po┬şred toga ┼íto povoljno uti─Źu na mikroklimu i biodiverzitet, filtriraju vazduh i proizvode kiseonik, gradski vrtovi su va┼żni i kao me┬şsto oku┬şplja┬şnja i dru┼żenja, pa tako le─Źe jo┼í jednu boljku modernog doba ÔÇô usamljenost.

Zgrade ÔÇ×obu─ŹeneÔÇť u zelenilo

Jedan od lep┼íih susreta botanike i arhitekture predstavljaju vertikalne ┼íume. Koncept Bosco Verticale osmislio je italijanski arhitekta Stefano Boeri kao na─Źin da se u sve gu┼í─çe naseljene gradove unese zelenilo. Prvi primer vertikalne ┼íume, koja se sastoji od dve stambene kule visine 110 i 76 metara, realizovan je 2014. godine u milanskom kvartu Porta Nuova. Oko 900 stabala (visine od 3, 6 ili 9 metara) i vi┼íe od 20.000 grmova i cvetnica raspore─Ĺeno je na fasadama u zavisnosti od potreba za suncem. Kada bi se sve ove biljke posadile na ravnom zemlji┼ítu, to bi bila ┼íuma od 20.000 kvadratnih metara.

Biljke rastu u specijalnim kontejnerima koji su integralni deo konstrukcije, kao i specijalizovani sistem navodnjavanja. Stanari u┼żivaju u zelenom okru┼żenju koje apsorbuje CO2, ubla┼żava efekat toplotnih ostrva i postalo je dom za nove biljne i ┼żivotinjske vrste. Drve─çe na terasama je listopadno tako da leti obezbe─Ĺuje za┼ítitu od sunca i toplote, dok zimi kroz ogoljene grane sunce nesmetano greje stanove.

Urbanisti─Źko ba┼ítovanstvo

Nestl├ę #urbanibastovani / foto: Nestl├ę

Iako nisu prve zgrade na svetu ÔÇ×obu─ŹeneÔÇť u zelenilo, kule u Milanu su postale globalni primer za novu vrstu arhitekture koja donosi prirodu u grad i na pravi na─Źin su skrenule pa┼żnju na zelenu gradnju koja je ne samo trend, ve─ç i neophodnost. Sli─Źne gra─Ĺevine podignute su i na drugim mestima u svetu: One Central Park u Sidneju, Agora Garden toranj u Tajpeju, Zarjadaj park u Moskvi. Neprikosnoveni lider je Singapur, koji je uveo propise i podsticaje da prakti─Źno sve nove zgrade moraju uklju─Źiti biljni svet, poput zelenih krovova, zidova i terasa.

Mo┼żda vam sve ovo deluje suvi┼íe slo┼żeno da bi se primenilo kod nas, ali znajte da svi mo┼żemo postati #urbaniba┼ítovani uz malo truda. Za po─Źetak, zasadite cve─çe ili za─Źinsko bilje na simsu od prozora, a ako ┼żivite u zgradi mo┼żete da se organizujete s kom┼íijama u kraju i da prona─Ĺete zajedni─Źki kutak za uzgajanje povr─ça.

Za dodatne informacije kontaktirajte:
Dragana Be┼íi─ç, menad┼żerka korporativnih poslova
Nestl├ę Adriatic d.o.o, Bulevar Milutina Milankovi─ça 11A, Beograd
dragana.besic@rs.nestle.com
+381 64 866 5350