Connect with us
Arhitektura

┼áta CNN preporu─Źuje Amerikancima da posete u Srbiji?

CNN Travel je preporu─Źio ameri─Źkim turistima 11 destinacija u Srbiji, od kojih su neke, kako je obja┼ínjeno, namenjene poklonicima no─çnog ┼żivota, a druge – ljubiteljima netaknute prirode.

Beograd, Srbija

Beograd je opisan kao „dinami─Źna prestonica, koja le┼żi na u┼í─çu Save i Dunava“. Posebno je pohvaljen zbog no─çnog ┼żivota, a kao interesantna mesta navedeni su Knez Mihailova, Skadarlija i Dor─çol. Turistima u Srbiji CNN predla┼że da posete i Zemun, koji su istakli zbog velikog broja restorana kraj vode, kao i zbog kule Gardo┼í.

„Srpska Atina“, kako je Novi Sad nazvan u tekstu, CNN opisuje kao centar kulture i obrazovanja, a od atrakcija isti─Źu Trg Slobode, gradsku skup┼ítinu i rimsku katoli─Źku katedralu.

Novi Sad, Srbija

Subotica je pohvaljena zbog svoje arhitekture koja, kako se navodi u tekstu, izgleda „kao iz bajke“. Za primere ove arhitekture CNN izdvaja gradsku skup┼ítinu, a posetiocima se preporu─Źuje da posete kulu sa koje se pru┼ża pogled na grad i okolinu.

Za ljubitelje prirode, CNN izdvaja nacionalne parkove Kopaonik i Taru – Kopaonik kao skija┼íki centar Srbije, a Taru zbog vi┼íe od 200 kilometara pe┼ía─Źkih i biciklisti─Źkih staza koje se pru┼żaju kroz netaknutu divljinu. Fru┼íka Gora izdvojena je kao jedan od vinskih centara Srbije, gde se nalazi vi┼íe od 60 vinarija, kao i 17 manastira, od kojih je najstariji podignut u 15. veku.

„Jedinstveni prirodni fenomen“, ─Éavolja Varo┼í, tako─Ĺe se na┼íla na listi interesantnih destinacija.

Đavolja varoš, Srbija

Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, opisan kao „ekscentri─Źno etno selo ura─Ĺeno u stilu 19. veka“ i ┼áarganska osmica, „─Źudo in┼żenjerstva iz 1925. godine“.

Jedini manastir koji se na┼íao na listi je Studenica, koji je ina─Źe i na Uneskovoj listi svetske ba┼ítine. CNN preporu─Źuje boravak u jednostavnim sobama manastirske gostionice.

Izvor: mondo.rs