Connect with us
Novosti

Sava Centar dobija BREEAM sertifikat za odr┼żivost objekta i energetsku efikasnost

Zelena gradnja, odnosno, izgradnja objekata koji ispunjavaju standarde odr┼żivosti i energetske efikasnosti globalni su trend koji sve vi┼íe postaje deo poslovne strategije doma─çih kompanija. Nakon kupovine Sava Centra od strane kompanije Delta Real Estate, regionalnog lidera u industriji nekretnina i oblasti zelene gradnje, jedan od primarnih ciljeva rekonstrukcije bio je pobolj┼íanje energetske efikasnosti celokupnog objekta.

Posle dve godine rekonstrukcije u koju je ulo┼żeno preko 111 miliona evra po─Źetkom novembra otvoren je Sava Centar, odnosno, objekat A u ulici Milentija Popovi─ça, dok ─çe objekat B, poznatiji kao Velika dvorana svoja vrata posetiocima otvoriti polovinom slede─çe godine. Tokom obnove najve─çeg kongresnog, poslovnog i kulturnog centra u ovom delu Evrope primenjen je ─Źitav niz re┼íenja koja zna─Źajno unapre─Ĺuju energetsku efikasnost i pozicioniraju ga visoko na lestvici dru┼ítveno odgovornih evropskih kongresnih centara. Sve ovo rezultiralo je pokretanjem procedure za dobijanje BREEAM sertifikata kakav nema ni jedan sli─Źan objekat sa ovakvim karakteristikama.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) sertifikat jedan je od najva┼żnijih sistema rangiranja i pokazuje koliki je uticaj objekta na ┼żivotnu sredinu, – ka┼że Katarina Gaji─ç direktorka projektovanja i izgradnje i dodaje:

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom dodeljivanja sertifikata nisu vezani samo za energetsku efikasnost, ve─ç i koliko objekat u─Źestvuje u emisiji gasova staklene ba┼íte, do koje mere je garancija zdravlja i komfora, kakvo je upravljanje lokacijom i objektom, da li i do koje mere u─Źestvuje u zaga─Ĺivanju ili kako upravlja otpadom.

Katarina Gaji─ç direktorka projektovanja i izgradnje

Katarina Gaji─ç direktorka projektovanja i izgradnje

Ovi kriterijumi kako ih formuli┼íe BREEAM nisu mogli biti primenjeni u slu─Źaju Sava Centra jer se radi o obnavljanju postoje─çeg i to vi┼íenamenskog objekta (kongresni, poslovni, komercijalni i kulturni), a ne izgradnji novog objekta ┼íto je naj─Źe┼í─çe slu─Źaj kod dobijanja ovog sertifikata.

ÔÇ×Zbog toga je u dogovoru sa BREEAM sproveden postupak prilago─Ĺavanja kriterijuma za merenje odr┼żivosti kroz primenu Bespoke analize. Prakti─Źno, to zna─Źi da smo razvili prilago─Ĺene kriterijume za merenje odr┼żivosti Sava Centra koje je BREEAM usvojio..ÔÇŁ sa ponosom isti─Źe direktorka projektovanja i izgradnje u Delta Real Estate kompaniji.

Radi se o objektu koji se prostire na skoro 100.000 metara kvadratnih, u koji godinama nije bilo zna─Źajnih ulaganja. Staklenu fasadu, koja zauzima povr┼íinu od preko 7.000 m┬▓, odavno je bilo neophodno zameniti. Nakon detaljne analize, prona─Ĺeno je re┼íenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane, uz potpuno o─Źuvanje autenti─Źnog izgleda.

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade / foto: Delta Real Estate

ÔÇ×Sanacija fasade izvr┼íena je prema originalnom projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovi─ça iz vremena gradnje Sava Centra, sedamdesetih godina pro┼ílog veka. Nova stakla identi─Źne su boje kao stara, ali kada je u pitanju funkcionalnost, velika je razlika.

Troslojna stakla novog staklenog omota─Źa pru┼żaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. To zna─Źi da ─çe zimi stakleni omota─Ź zadr┼żati toplotu unutar samog objekta, a leti ─çe sun─Źevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature ┼íto predstavlja zna─Źajnu u┼ítedu elektri─Źne energijeÔÇť nagla┼íava Katarina.

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre nakon rekonstrukcije Sava Centar bi─çe prava zelena oaza. Osim spoljnog ozelenjavanja prostora oko objekta, i sam enterijer krasi odgovaraju─çe vrste zelenog rastinja. Dobijanjem BREEAM sertifikata Sava Centar dobija mogu─çnost organizovanja razli─Źitih doga─Ĺaja za ─Źije odr┼żavanje je uslov odr┼żivost i energetska efikasnost objekta. Pored ovoga obnovljeni Sava Centar nudi i nove sadr┼żaje: 45 sala za sastanke razli─Źitih kapaciteta, Veliku dvoranu sa 4.000 sede─çih mesta, preko 8.000 izlo┼żbenog prostora, ali i jednu od najve─çih Immersive sala na svetu.

Delta Real Estate logo

DELTA REAL ESTATE
Vladimira Popovi─ça 8a, 11000 Beograd
T +381 11 201 2600
info@deltarealestate.rs
www.deltarealestate.rs