Connect with us
Arhitektura

Kuća od betona inspirisana Audi logotipom

Poljska arhitektonska firma Warmhouse Studio predstavila je dizajn za privatnu kuću inspirisanu logotipom nemačkog proizvođača automobila Audi. Ovaj projekat nazvan The Ringshouse, dizajniran je kao peta kuća u nizu kuća inspirisanih poznatim logotipima.

Za dizajn novog objekta zadužena je Karina Viciak, direktorica arhitektonskog studija, koja je poznata po kreiranju koncept domova koji su inspirisani čuvenim logoima.

Audi logo kuća

Zdanje kombinuje u sebi sirovi beton, velike staklene površine i zaobljene zidove i prozore.

Pozivajući se direktno na oblik logotipa, zgrada je povezana sa markom, koja je stvorena 1932. godine. Amblem četiri prstena simbolizuje unifikaciju prethodno nezavisnih proizvođača automobila – Audi, DKW, Horch i Wanderer, koji su se udružili da bi kreirali Audi AG. Zgrada se takođe odnosi na arhitekturu, modernizam popularan u to vreme. Ovaj koncept prihvatio je brojne dizajnerske detalje istorije Audi brenda i arhitektonske osobine koje su bile popularne tokom prvih dana slave čuvene kompanije. Zdanje kombinuje u sebi sirovi beton, velike staklene površine i zaobljene zidove i prozore.

Audi logo kuća

Dizajn kuće može biti odličan izgovor za ispričati zanimljivu priču, a ne samo istoriju arhitekture

Dakle, to je savremena građevina, ali kako autor primećuje, sve što se danas stvara rezultat je evolucije i nastavak onoga što je nekada stvoreno. Stoga, prema autoru, vredi podsetiti na to, a dizajn kuće može biti odličan izgovor za ispričati zanimljivu priču, a ne samo istoriju arhitekture.

Uprkos činjenici da se arhitektura više puta vraćala istorijskim stilovima, interpretirajući ih ponovo, arhitektica Karina Viciak smatra da je i dalje veoma važno da ne zaboravimo na našu istoriju, jer sve u ovom svetu je privremeno, današnji svet će uskoro proći i jednog dana ćemo biti samo istorija. 

Audi logo kuća

Korisna površina kuće iznosi skoro 280 kvadratnih metara

Ringshouse se sastoji od četiri četiri paralelna cilindra. Dnevna korisna površina kuće iznosi skoro 280 kvadratnih metara i zauzima samo jedan sprat, ali ispod je podzemna garaža sa pomoćnim prostorijama.

Spavaća soba

Stambeni prostor ove vile nalazi se na jednom nivou

Kuhinja

Savršeno opremljena kuhinja sa vrhunskim aparatima

Kuhinja

Audi kuća

Pomoćne prostorije i garaža nalaze ispod zemlje