Connect with us
Energetska efikasnost

Zdravi zidovi za zdrav ┼żivot

Budu─çi da zidovi zauzimaju najve─çu povr┼íinu prostora u kojima ─Źovek obitava, osobine materijala od kojih su gra─Ĺeni ili boja kojom su okre─Źeni direktno uti─Źu i na kvalitet vazduha zatvorenog prostora.

// Pri savremenim tendencijama gradnje, koje iziskuju visok stepen izolacije, objekti se odlikuju ve─çom vazdu┼ínom nepropusno┼í─çu nego ┼íto je to bilo nekada, te se unutra┼ínji vazduh du┼że zadr┼żava unutra.

Otuda su osobine zidova postale izuzetno va┼żne pri odr┼żavanju visokog kvaliteta unutra┼ínjeg vazduha, a samim tim i na┼íeg zdravlja.┬á

ZIDOVI TREBA DA ÔÇ×DI┼áUÔÇŁ

Novosagra─Ĺeni objekti odgovaraju savremenim imperativima gradnje u pogledu energetske efikasnosti, odnosno termoizolacije, u┼ítedi elektri─Źne energije, zvu─Źnoj izolaciji itd. Me─Ĺutim, pri njihovoj izgradnji treba voditi ra─Źuna i o upotrebi materijala koji ─çe obezbediti potrebnu paropropusnost i vla┼żnost vazduha u prostorijama. Naime, savremeni objekti se odlikuju ve─çom nepropusno┼í─çu vazduha usled bolje izolovanih zidova, krova i stolarije, odnosno, moderne zgrade su neretko hermeti─Źki zatvorene, gde se zamena unutra┼ínjeg vazduha spolja┼ínjim odvija u manjoj meri no ┼íto je to bio slu─Źaj u ranijim periodima.

zdravi zidovi

Foto: BAUMIT, Moderne zgrade su neretko hermeti─Źki zatvorene, gde se zamena unutra┼ínjeg vazduha spolja┼ínjim odvija u manjoj meri no ┼íto je to bio slu─Źaj u ranijim periodima

// Niska stopa razmene vazduha mo┼że negativno uticati na zdravlje pojavom hemijskih materija, koje se akumuliraju u unutra┼ínjem vazduhu.

Kako bi se prenebregla ova prepreka, savremena gradnja iziskuje stro┼że zahteve u pogledu izbora gra─Ĺevinskih materijala, te nala┼że upotrebu onih na mineralnoj bazi, onih koji ÔÇ×di┼íuÔÇŁ i ne sadr┼że zaga─Ĺuju─çe materije u svom sastavu.

KVALITET UNUTRAŠNJEG VAZDUHA

// Kvalitet vazduha koji se zadr┼żava u unutra┼ínjosti prostora postao je veoma va┼żan faktor u pogledu zdravstvene bezbednosti jer on, prema nekim istra┼żivanjima, ponekad mo┼że biti ─Źak mnogo zaga─Ĺeniji od spolja┼ínjeg vazduha.

Jedan od na─Źina odr┼żavanja kvaliteta unutra┼ínjeg vazduha i njegovog osve┼żavanja krije se upravo u zidovima ÔÇô jer zdravi zidovi uti─Źu na zdravlje svih nas.

Na ÔÇ×zdravlje zidovaÔÇŁ, a tako i celog prostora, uti─Źu kako fizi─Źki faktori ÔÇô vla┼żnost vazduha, temperatura, cirkulacija vazduha, pra┼íina, buka, svetlost, elektomagnetno zaga─Ĺenje i sl., tako i biolo┼íki faktori ÔÇô virusi, bakterije, grinje, bu─Ĺ. Nezanemarljivi su i hemijski ─Źinioci, poput isparljivih organskih jedinjenja i ugljen-dioksida, duvanskog dima, mirisa ili gasova. Ovom prilikom zadr┼ża─çemo se na vla┼żnosti vazduha i njenom uticaju na zdravlje ┼żivotnog prostora.

Prostorija treba da se odlikuje optimalnom vla┼żno┼í─çu vazduha, koja bi na sobnoj tepmeraturi od 20 Ôü░C do 22 Ôü░C trebalo da iznosi izme─Ĺu 40% i 60%.

Ukoliko je vazduh previ┼íe suv, mo┼że do─çi do su┼íenja sluzoko┼że, a potom i razli─Źitih infekcija. On, tako─Ĺe, pozitivno deluje na pove─çanje pra┼íine i pojavu grinja koji uzrokuju astmu. Ukoliko je vla┼żnost vazduha preko optimalnog procenta, pove─çava se i rizik od pojave ┼ítetnih orgzanizama ÔÇô bakterija, virusa ili bu─Ĺi, naro─Źito u onim prostorijama koje su izlo┼żene velikim oscilacijama vla┼żnosti vazduha, poput kuhinje ili kupatila.

PRIRODNI REGULATORI

Kao jedan od prirodnih regulatora vlage mo┼że biti mineralni malter, sa prirodnim kre─Źom, koji, zahvaljuju─çi mikroporoznoj strukturi, upija vi┼íe vlage od konvencionalnih maltera za unutra┼ínje prostore. Dok, ukoliko do─Ĺe do pada vlage, on polako i ujedna─Źeno mo┼że otpu┼ítati vlagu u unutra┼ínji vazduh.

// Kre─Źni malteri su i antistati─Źki, te negativno uti─Źu na talo┼żenje prljav┼ítine. Osnovno svojstvo ovog maltera su kre─Źnja─Źki filer i kre─Źno vezivo, ┼íto ga ─Źini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao za┼ítita od mikroorganizama i rasta plesni. Kre─Źni malteri, dakle, na prirodan na─Źin dezinfikuju vazduh.

Tako─Ĺe je va┼żno da se pri izboru boja zidova opredeljujemo za ekolo┼íke i paropropusne, na vodenoj bazi, bez toksi─Źnih isparenja i hemikalija, koje mogu na┼íkoditi kako tokom samog nano┼íenja, tako i danima nakon toga. Naime, u bojama se nalaze rastvariva─Źi i organski sastojci koji isparavanjem mogu dovesti do glavobolja, vrtoglavice, alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih tegoba.

Baumit - Zdravi zidovi za zdrav ┼żivot

Baumit – Zdravi zidovi za zdrav ┼żivot

Baumit malter Klima White je mineralni malter┬ákoji sadr┼żi prirodni kre─Ź i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se pove─çava zahvaljuju─çi njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija vi┼íe vlage od konvencionalnih maltera za unutra┼ínje prostore, za kratko vreme. U slu─Źajevima kada do─Ĺe do pada vlage, on je polako i ujedna─Źeno otpu┼íta u unutra┼ínji vazduh. Na taj na─Źin Baumit Klima proizvodi odr┼żavaju idealan nivo vla┼żnosti unutra┼ínjeg vazduha.

Dodatno, kre─Źnja─Źki filer i kre─Źno vezivo sa pH oko 12, maltere Klima ─Źini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao za┼ítita protiv ┼ítetnih mikroorganizama i rasta plesni. Kre─Źni malteri su antistati─Źki, te se na njima ne talo┼że ─Źestice prljav┼ítine.

FAKTORI UTICAJA

  1. Fizi─Źki faktori
    Pored vla┼żnosti vazduha i temperature, fizi─Źki faktori uklju- ─Źuju i cirkulaciju vazduha, pra┼íinu, buku, svetlost, elektromagnetno zaga─Ĺenje, itd. U nekim slu─Źajevima, ovi faktori se mogu ta─Źno izmeriti primenom komercijalno dostupnih mernih instrumenata, kao ┼íto su termometri ili higrometri, ┼íto omogu─çava detekciju rizi─Źnih vrednosti.
  2. Biološki faktori
    Virusi, bakterije, alergeni, spore grinja i bu─Ĺi su tipi─Źni biolo┼íki faktori. Ukoliko nisu vidljivi kao rezultat aktivnosti bu─Ĺi na zidovima, te┼íko ih je detektovati. Me─Ĺutim, ovi fak- tori mogu da predstavljaju veliki rizik po zdravlje, a naro─Źito mogu da dovedu do respiratornih oboljenja.
  3. Hemijski faktori
    Ovi faktori posebno obuhvataju lako isparljiva organska jedinjenja (VOC) i CO2, duvanski dim, mirise i gasove. Generalno, ovu vrstu materija opa┼żamo putem ─Źula mirisa, ─Źak i ako su prisutne u veoma malim koli─Źinama ÔÇô ─Źesto pre nego ┼íto dostignu ┼ítetne koncentracije. Problemi nastaju ako, ─Źak i posle ventilacije, ┼ítetni mirisi ostaju primetni i nakon nekoliko meseci, a u isto vreme se javljaju simptomi poput glavobolje, umora ili iritacije. U tom slu─Źaju, neophodno je utvrditi uzrok.
Ilustracija - Na─Źin gradnje nekad i sad

Baumit na─Źin gradnje nekad i sad

Merenje apsorpcije
─îetvoro─Źlano doma─çinstvo proizvede oko 5 litara vlage dnevno u vidu vodene pare od kuvanja, tu┼íiranja, disanja, su┼íenja ve┼ía, ku─çnih biljaka, itd. Zbog na┼íih uobi─Źajenih dnevnih aktivnosti, ujutru i uve─Źe se stvara vi┼íe vlage nego tokom dana. To prirodno uti─Źe na vla┼żnost vazduha u enterijeru, kao i na fizi─Źku dobrobit. Prema tome, sposobnost apsorpcije vlage u prvih nekoliko sati mnogo je va┼żnija od sposobnosti apsolutne apsorpcije vlage posle 24 ─Źasa ili vi┼íe. Kombinacijom koli─Źine apsorpcije i stope apsorpcije, Baumit Klima malteri obezbe─Ĺuju odlu─Źuju─çu prednost.

grafikon faktora

Navedeni faktori uticaja godinama unazad istra┼żuju se u Baumit istra┼żiva─Źkom parku Viva. Na osnovu istra┼żivanja
razvijena je linija Baumit Klima proizvoda koji eliminišu ove
negativne uticaje na zdravlje ljudi.

ZIDNE OBLOGE

Naknadno dodate zidne izolacione obloge tako─Ĺe mogu doprineti kvalitetu samih zidova, a potom i vazduha u prostoriji, omogu─çuju─çi prirodnu ventilaciju. Primer su drvene zidne obloge, sa─Źinjene od drvenih panela ili furniranih kompozitnih materijala na bazi drveta. Drvo je materijal koji stalno ÔÇ×radi i di┼íeÔÇŁ, vr┼íe─çi time konstantnu razmenu spolja┼ínjeg i unutra┼ínjeg vazduha bez provetravanja.

// Drvo ne proizvodi ┼ítetna zra─Źenja, ne zahteva hemijski tretman, i, za razliku od plasti─Źnih materijala koji ispu┼ítaju ┼ítetne supstance, ono je antibakteriolo┼íki materijal, koji u potpunosti odgovara te┼żnji ka zdravom na─Źinu ┼żivljenja.

Svojom teksturom, bojama, prirodno┼í─çu i toplinom pru┼ża jedinstven i uvek atraktivan enterijer.

zeleni zid

Zdravi zidovi uti─Źu na zdravlje svih nas

VRA─ćANJE PRIRODI

// Jedan od na─Źina osve┼żavanja prostora jeste formiranje zelenih zidova, odnosno vertikalnih ba┼íti, ┼íto predstavlja atraktivno arhitektonsko re┼íenje savremenih prostora.

Ovim vertikalnim vrtovima integri┼íu se prirodni elementi, materijali i oblici. Osim razli─Źitih blagodeti koje pru┼ża veza sa prirodom, njihov zna─Źaj ogleda se i u pobolj┼íanju kvaliteta vazduha.

Biljke pre─Źi┼í─çavaju vazduh filtriranjem zaga─Ĺiva─Źa, poput formaldehida, trikloretilena, ugljen-monoksida, benzena, toluena i ksilena, nastalih u klimatizovanim prostorijama, ili ugljen-dioksida, tako ┼íto osloba─Ĺaju kiseonik.┬á Njihovom primenom sama atmosfera biva prijatnija i hladnija jer se upotrebom vertikalne ba┼íte smanjuje apsorpcija toplotne energije, te se manje toplote prenosi u unutra┼ínjost prostora.

PRIMER JEDNE INOVACIJE

Balirana slama

Balirana slama doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha

Kao jedan od gra─Ĺevinskih elemenata koji doprinosi pobolj┼íanju kvaliteta vazduha, a potpuno je prirodan, jeste balirana slama. U Evropi, Severnoj Americi i Australiji zidovi i kompletni objekti od balirane slame grade se dvadesetak godina, razli─Źitim tehnikama, dok su tokom poslednjih pet godina usavr┼íene tehnike gradnje sa prefabrikovanim panelima od slame. Oni se proizvode u fabrikama i vrlo brzo ugra─Ĺuju. U Srbiji je ova tehnika gradnje tek u povoju, te su objekti izgra─Ĺeni od slame vrlo retki, fakti─Źki svedeni na pojedina─Źne sliu─Źajeve, gde se unutar ─Źvrste drvene konstrukcije postavljaju bale slame. Objekti izgra─Ĺeni sertifikovanim zidnim panelima imaju odli─Źne termoizolacione performanse, tj. godi┼ínje tro┼íe manje od 15 kWh/m┬▓ energije za zagrevanje i hla─Ĺenje, ┼íto ih svrstava u energetski razred A+, ┼íto dalje zna─Źi da su u┼ítede u potro┼ínji energije i tro┼íkovima grejanja i hla─Ĺenja manje i do 90% u pore─Ĺenju sa objektima u kojima danas ┼żivimo. Pri proizvodnji ovog materijala tro┼íi se vrlo malo energije, a ovakvi zidovi tako─Ĺe su i 99% izgra─Ĺeni od prirodnih materijala, odnosno ekolo┼íki.

U unutra┼ínjosti objekata izgra─Ĺenim od panelnih zidnih sistema od slame i drveta nema otrovnih niti ┼ítetnih isparenja, te samim tim ovakvi zidovi pobolj┼íavaju kvalitet unutra┼ínjeg vazduha.

ZAKLJU─îAK

Osim razli─Źitih sistema ventilacije i prilago─Ĺavanjem na┼íih li─Źnih navika ÔÇô redovnog ─Źi┼í─çenja, provetravanja, na kvalitet vazduha uti─Źu i materijali koje koristimo pri gradnji, izolaciji ili bojenju zidova.
// Da bi se u prostorijama obitavanja obezbedio i o─Źuvao po┼żeljan stepen vla┼żnosti i time spre─Źilo naru┼íavanje kvaliteta vazduha, pojava ┼ítetnih organizama, stvaranje neprijatnog ose─çaja pri samom boravku u prostoriji, i naposletku, a najbitnije, javljanje zdravstvenih tegoba, va┼żno je osvestiti ─Źinjenicu da zdravi zidovi ─Źine i ┼żivot zdravijim.

Autor teksta: Sanja Daki─ç

Delovi teksta preuzeti od kompanije Baumit Serbia d.o.o.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs