Connect with us
Energetska efikasnost

Zdravi zidovi za zdrav život

Objavljeno

:

porodica

Budući da zidovi zauzimaju najveću površinu prostora u kojima čovek obitava, osobine materijala od kojih su građeni ili boja kojom su okrečeni direktno utiču i na kvalitet vazduha zatvorenog prostora.

// Pri savremenim tendencijama gradnje, koje iziskuju visok stepen izolacije, objekti se odlikuju većom vazdušnom nepropusnošću nego što je to bilo nekada, te se unutrašnji vazduh duže zadržava unutra.

Otuda su osobine zidova postale izuzetno važne pri održavanju visokog kvaliteta unutrašnjeg vazduha, a samim tim i našeg zdravlja. 

ZIDOVI TREBA DA „DIŠU”

Novosagrađeni objekti odgovaraju savremenim imperativima gradnje u pogledu energetske efikasnosti, odnosno termoizolacije, uštedi električne energije, zvučnoj izolaciji itd. Međutim, pri njihovoj izgradnji treba voditi računa i o upotrebi materijala koji će obezbediti potrebnu paropropusnost i vlažnost vazduha u prostorijama. Naime, savremeni objekti se odlikuju većom nepropusnošću vazduha usled bolje izolovanih zidova, krova i stolarije, odnosno, moderne zgrade su neretko hermetički zatvorene, gde se zamena unutrašnjeg vazduha spoljašnjim odvija u manjoj meri no što je to bio slučaj u ranijim periodima.

zdravi zidovi

Foto: BAUMIT, Moderne zgrade su neretko hermetički zatvorene, gde se zamena unutrašnjeg vazduha spoljašnjim odvija u manjoj meri no što je to bio slučaj u ranijim periodima

// Niska stopa razmene vazduha može negativno uticati na zdravlje pojavom hemijskih materija, koje se akumuliraju u unutrašnjem vazduhu.

Kako bi se prenebregla ova prepreka, savremena gradnja iziskuje strože zahteve u pogledu izbora građevinskih materijala, te nalaže upotrebu onih na mineralnoj bazi, onih koji „dišu” i ne sadrže zagađujuće materije u svom sastavu.

KVALITET UNUTRAŠNJEG VAZDUHA

// Kvalitet vazduha koji se zadržava u unutrašnjosti prostora postao je veoma važan faktor u pogledu zdravstvene bezbednosti jer on, prema nekim istraživanjima, ponekad može biti čak mnogo zagađeniji od spoljašnjeg vazduha.

Jedan od načina održavanja kvaliteta unutrašnjeg vazduha i njegovog osvežavanja krije se upravo u zidovima – jer zdravi zidovi utiču na zdravlje svih nas.

Na „zdravlje zidova”, a tako i celog prostora, utiču kako fizički faktori – vlažnost vazduha, temperatura, cirkulacija vazduha, prašina, buka, svetlost, elektomagnetno zagađenje i sl., tako i biološki faktori – virusi, bakterije, grinje, buđ. Nezanemarljivi su i hemijski činioci, poput isparljivih organskih jedinjenja i ugljen-dioksida, duvanskog dima, mirisa ili gasova. Ovom prilikom zadržaćemo se na vlažnosti vazduha i njenom uticaju na zdravlje životnog prostora.

Prostorija treba da se odlikuje optimalnom vlažnošću vazduha, koja bi na sobnoj tepmeraturi od 20 ⁰C do 22 ⁰C trebalo da iznosi između 40% i 60%.

Ukoliko je vazduh previše suv, može doći do sušenja sluzokože, a potom i različitih infekcija. On, takođe, pozitivno deluje na povećanje prašine i pojavu grinja koji uzrokuju astmu. Ukoliko je vlažnost vazduha preko optimalnog procenta, povećava se i rizik od pojave štetnih orgzanizama – bakterija, virusa ili buđi, naročito u onim prostorijama koje su izložene velikim oscilacijama vlažnosti vazduha, poput kuhinje ili kupatila.

PRIRODNI REGULATORI

Kao jedan od prirodnih regulatora vlage može biti mineralni malter, sa prirodnim krečom, koji, zahvaljujući mikroporoznoj strukturi, upija više vlage od konvencionalnih maltera za unutrašnje prostore. Dok, ukoliko dođe do pada vlage, on polako i ujednačeno može otpuštati vlagu u unutrašnji vazduh.

// Krečni malteri su i antistatički, te negativno utiču na taloženje prljavštine. Osnovno svojstvo ovog maltera su krečnjački filer i krečno vezivo, što ga čini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao zaštita od mikroorganizama i rasta plesni. Krečni malteri, dakle, na prirodan način dezinfikuju vazduh.

Takođe je važno da se pri izboru boja zidova opredeljujemo za ekološke i paropropusne, na vodenoj bazi, bez toksičnih isparenja i hemikalija, koje mogu naškoditi kako tokom samog nanošenja, tako i danima nakon toga. Naime, u bojama se nalaze rastvarivači i organski sastojci koji isparavanjem mogu dovesti do glavobolja, vrtoglavice, alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih tegoba.

Baumit - Zdravi zidovi za zdrav život

Baumit – Zdravi zidovi za zdrav život

Baumit malter Klima White je mineralni malter koji sadrži prirodni kreč i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se povećava zahvaljujući njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija više vlage od konvencionalnih maltera za unutrašnje prostore, za kratko vreme. U slučajevima kada dođe do pada vlage, on je polako i ujednačeno otpušta u unutrašnji vazduh. Na taj način Baumit Klima proizvodi održavaju idealan nivo vlažnosti unutrašnjeg vazduha.

Dodatno, krečnjački filer i krečno vezivo sa pH oko 12, maltere Klima čini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama i rasta plesni. Krečni malteri su antistatički, te se na njima ne talože čestice prljavštine.

FAKTORI UTICAJA

  1. Fizički faktori
    Pored vlažnosti vazduha i temperature, fizički faktori uklju- čuju i cirkulaciju vazduha, prašinu, buku, svetlost, elektromagnetno zagađenje, itd. U nekim slučajevima, ovi faktori se mogu tačno izmeriti primenom komercijalno dostupnih mernih instrumenata, kao što su termometri ili higrometri, što omogućava detekciju rizičnih vrednosti.
  2. Biološki faktori
    Virusi, bakterije, alergeni, spore grinja i buđi su tipični biološki faktori. Ukoliko nisu vidljivi kao rezultat aktivnosti buđi na zidovima, teško ih je detektovati. Međutim, ovi fak- tori mogu da predstavljaju veliki rizik po zdravlje, a naročito mogu da dovedu do respiratornih oboljenja.
  3. Hemijski faktori
    Ovi faktori posebno obuhvataju lako isparljiva organska jedinjenja (VOC) i CO2, duvanski dim, mirise i gasove. Generalno, ovu vrstu materija opažamo putem čula mirisa, čak i ako su prisutne u veoma malim količinama – često pre nego što dostignu štetne koncentracije. Problemi nastaju ako, čak i posle ventilacije, štetni mirisi ostaju primetni i nakon nekoliko meseci, a u isto vreme se javljaju simptomi poput glavobolje, umora ili iritacije. U tom slučaju, neophodno je utvrditi uzrok.
Ilustracija - Način gradnje nekad i sad

Baumit način gradnje nekad i sad

Merenje apsorpcije
Četvoročlano domaćinstvo proizvede oko 5 litara vlage dnevno u vidu vodene pare od kuvanja, tuširanja, disanja, sušenja veša, kućnih biljaka, itd. Zbog naših uobičajenih dnevnih aktivnosti, ujutru i uveče se stvara više vlage nego tokom dana. To prirodno utiče na vlažnost vazduha u enterijeru, kao i na fizičku dobrobit. Prema tome, sposobnost apsorpcije vlage u prvih nekoliko sati mnogo je važnija od sposobnosti apsolutne apsorpcije vlage posle 24 časa ili više. Kombinacijom količine apsorpcije i stope apsorpcije, Baumit Klima malteri obezbeđuju odlučujuću prednost.

grafikon faktora

Navedeni faktori uticaja godinama unazad istražuju se u Baumit istraživačkom parku Viva. Na osnovu istraživanja
razvijena je linija Baumit Klima proizvoda koji eliminišu ove
negativne uticaje na zdravlje ljudi.

ZIDNE OBLOGE

Naknadno dodate zidne izolacione obloge takođe mogu doprineti kvalitetu samih zidova, a potom i vazduha u prostoriji, omogućujući prirodnu ventilaciju. Primer su drvene zidne obloge, sačinjene od drvenih panela ili furniranih kompozitnih materijala na bazi drveta. Drvo je materijal koji stalno „radi i diše”, vršeći time konstantnu razmenu spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha bez provetravanja.

// Drvo ne proizvodi štetna zračenja, ne zahteva hemijski tretman, i, za razliku od plastičnih materijala koji ispuštaju štetne supstance, ono je antibakteriološki materijal, koji u potpunosti odgovara težnji ka zdravom načinu življenja.

Svojom teksturom, bojama, prirodnošću i toplinom pruža jedinstven i uvek atraktivan enterijer.

zeleni zid

Zdravi zidovi utiču na zdravlje svih nas

VRAĆANJE PRIRODI

// Jedan od načina osvežavanja prostora jeste formiranje zelenih zidova, odnosno vertikalnih bašti, što predstavlja atraktivno arhitektonsko rešenje savremenih prostora.

Ovim vertikalnim vrtovima integrišu se prirodni elementi, materijali i oblici. Osim različitih blagodeti koje pruža veza sa prirodom, njihov značaj ogleda se i u poboljšanju kvaliteta vazduha.

Biljke prečišćavaju vazduh filtriranjem zagađivača, poput formaldehida, trikloretilena, ugljen-monoksida, benzena, toluena i ksilena, nastalih u klimatizovanim prostorijama, ili ugljen-dioksida, tako što oslobađaju kiseonik.  Njihovom primenom sama atmosfera biva prijatnija i hladnija jer se upotrebom vertikalne bašte smanjuje apsorpcija toplotne energije, te se manje toplote prenosi u unutrašnjost prostora.

PRIMER JEDNE INOVACIJE

Balirana slama

Balirana slama doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha

Kao jedan od građevinskih elemenata koji doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha, a potpuno je prirodan, jeste balirana slama. U Evropi, Severnoj Americi i Australiji zidovi i kompletni objekti od balirane slame grade se dvadesetak godina, različitim tehnikama, dok su tokom poslednjih pet godina usavršene tehnike gradnje sa prefabrikovanim panelima od slame. Oni se proizvode u fabrikama i vrlo brzo ugrađuju. U Srbiji je ova tehnika gradnje tek u povoju, te su objekti izgrađeni od slame vrlo retki, faktički svedeni na pojedinačne sliučajeve, gde se unutar čvrste drvene konstrukcije postavljaju bale slame. Objekti izgrađeni sertifikovanim zidnim panelima imaju odlične termoizolacione performanse, tj. godišnje troše manje od 15 kWh/m² energije za zagrevanje i hlađenje, što ih svrstava u energetski razred A+, što dalje znači da su uštede u potrošnji energije i troškovima grejanja i hlađenja manje i do 90% u poređenju sa objektima u kojima danas živimo. Pri proizvodnji ovog materijala troši se vrlo malo energije, a ovakvi zidovi takođe su i 99% izgrađeni od prirodnih materijala, odnosno ekološki.

U unutrašnjosti objekata izgrađenim od panelnih zidnih sistema od slame i drveta nema otrovnih niti štetnih isparenja, te samim tim ovakvi zidovi poboljšavaju kvalitet unutrašnjeg vazduha.

ZAKLJUČAK

Osim različitih sistema ventilacije i prilagođavanjem naših ličnih navika – redovnog čišćenja, provetravanja, na kvalitet vazduha utiču i materijali koje koristimo pri gradnji, izolaciji ili bojenju zidova.
// Da bi se u prostorijama obitavanja obezbedio i očuvao poželjan stepen vlažnosti i time sprečilo narušavanje kvaliteta vazduha, pojava štetnih organizama, stvaranje neprijatnog osećaja pri samom boravku u prostoriji, i naposletku, a najbitnije, javljanje zdravstvenih tegoba, važno je osvestiti činjenicu da zdravi zidovi čine i život zdravijim.

Autor teksta: Sanja Dakić

Delovi teksta preuzeti od kompanije Baumit Serbia d.o.o.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno