Connect with us
Enterijer

Skinite slojeve tapeta- vreme je!

Znam da je zima. I pretpostavljam da ćete o renoviranju stana razmišljati kada dođe proleće? Greška. Razmišljajte sada, napravite spisak iliti izbacite iz njega troškove koji su suvišni. Tako ćete na proleće biti spremni i što je najvažnije, sredićete stan i uštedeti dodatni novac za letovanje. Evo kako?

Ukoliko u svom stanu ili kući još imate tapete ili linoleum, donosimo vam ideje kako da na najjednostavniji i jeftin način iste uklonite i zamenite modernim materijalima.

Skidanje starih tapeta

Uklanjanje tapeta

Stare tapete, požutele i oštećene na krajevima, kao i španski zid na kom se nakupila prašina sinonim su za zapušten stan, pa je možda najbolje da odatke počnete. Zidovi i pod su prvo što gosti primete u stanu, a stare tapete i španski zid najbolji su dokaz da u stan nije ulagano više od dve decenije. Da bi se uklonile tapete i španski zid potrebno je mnogo vremena i malo truda, a ukoliko to uradi sam domaćin biće ušteđeno dosta novca. Skidanje starih tapeta nije zabavan posao, naročito ukoliko se na zidu nalazi nekoliko slojeva. To je čest slučaj jer su mnogi mislili da će najlakše rešiti problem prljavih tapeta ako ih sakriju. Nažalost, u nekim stanovima lepljeno je po sedam slojeva, što se vidi tek kada se zid „otvori“. Tapete se skidaju tako što se mokrim sunđerom kvasi deo zida, a ukoliko voda kaplje, znači da je nekoliko slojeva ispod i tada treba nabaviti igličasti valjak koji će perforirati zid i omekšati ga. Voda treba da bude topla, skoro vruća, a u nju je dobro sipati i malo omekšivača za veš ili 20 odsto sirćeta (80 odsto vode). Kada se tapete i naročito lepak uklone, dodatno treba šmirglom izravnati zid pre gletovanja jer ukoliko ostane i milimetar lepka, naziraće se kada se okreči. Naravno, možete zalepiti i nove, modernije tapete, a po radnjama se mogu naći po prilično povoljnim cenama.

Španski zid

Španski zid je bio popularan osamdesetih godina, a danas je noćna mora vlasnika stanova. Za razliku od tapeta koje moleri sa lakoćom mogu da uklone, od španskog zida većina zazire. Mnogi odbijaju da ga rade, a drugi puno naplaćuju po kvadratu da bi zidovi ponovo postali glatki i okrečeni. Španski zid je izuzetno lako staviti, ali može se ukloniti samo na dva načina: mukotrpnim struganjem ili poravnanjem špiceva sa zidom, čime se smanjuje prostor i troši dosta novca na masu kojom će se popuniti praznine. Struganje španskog zida je golgota, ali definitivno rešava problem. Prvo treba nabaviti kvalitetne špahtle koje dodatno treba naoštriti turpijom. Zatim se kvadratni metar zida dobro nakvasi sunđerom i vodom i, kada upije, počinje se s radom. Špahtla se gura paralelno sa španskim zidom do najdubljeg sloja. Ovo je dug i udarnički posao i dnevno se može ukloniti tek nekoliko kvadrata. Iskusni moleri mogu za jedan sat da skinu jedan kvadrat, pa je najjednostavnije platiti.

Linoleum i itison

Stari linoleum ostavlja utisak neurednosti koji ne može da popravi ni novi nameštaj. Uklanjanje starog linoleuma je lako, a nije skupo ni kada to rade majstori. Skupo je uklanjanje betonske košuljice. Zbog toga je najjednostavnije ukloniti linoleum i pod pokriti laminatom ili pločicama. Itison je kratkotrajno rešenje jer nije topliji ni jeftiniji od laminata.

Izvor: www.nezavisne.com