Connect with us
Enterijer

Skinite slojeve tapeta- vreme je!

Znam da je zima. I pretpostavljam da ─çete o renoviranju stana razmi┼íljati kada do─Ĺe prole─çe? Gre┼íka. Razmi┼íljajte sada, napravite spisak iliti izbacite iz njega tro┼íkove koji su suvi┼íni. Tako ─çete na prole─çe biti spremni i ┼íto je najva┼żnije, sredi─çete stan i u┼ítedeti dodatni novac za letovanje. Evo kako?

Ukoliko u svom stanu ili ku─çi jo┼í imate tapete ili linoleum, donosimo vam ideje kako da na najjednostavniji i jeftin na─Źin iste uklonite i zamenite modernim materijalima.

Skidanje starih tapeta

Uklanjanje tapeta

Stare tapete, po┼żutele i o┼íte─çene na krajevima, kao i ┼ípanski zid na kom se nakupila pra┼íina sinonim su za zapu┼íten stan, pa je mo┼żda najbolje da odatke po─Źnete. Zidovi i pod su prvo ┼íto gosti primete u stanu, a stare tapete i ┼ípanski zid najbolji su dokaz da u stan nije ulagano vi┼íe od dve decenije. Da bi se uklonile tapete i ┼ípanski zid potrebno je mnogo vremena i malo truda, a ukoliko to uradi sam doma─çin bi─çe u┼íte─Ĺeno dosta novca. Skidanje starih tapeta nije zabavan posao, naro─Źito ukoliko se na zidu nalazi nekoliko slojeva. To je ─Źest slu─Źaj jer su mnogi mislili da ─çe najlak┼íe re┼íiti problem prljavih tapeta ako ih sakriju. Na┼żalost, u nekim stanovima lepljeno je po sedam slojeva, ┼íto se vidi tek kada se zid „otvori“. Tapete se skidaju tako ┼íto se mokrim sun─Ĺerom kvasi deo zida, a ukoliko voda kaplje, zna─Źi da je nekoliko slojeva ispod i tada treba nabaviti igli─Źasti valjak koji ─çe perforirati zid i omek┼íati ga. Voda treba da bude topla, skoro vru─ça, a u nju je dobro sipati i malo omek┼íiva─Źa za ve┼í ili 20 odsto sir─çeta (80 odsto vode). Kada se tapete i naro─Źito lepak uklone, dodatno treba ┼ímirglom izravnati zid pre gletovanja jer ukoliko ostane i milimetar lepka, nazira─çe se kada se okre─Źi. Naravno, mo┼żete zalepiti i nove, modernije tapete, a po radnjama se mogu na─çi po prili─Źno povoljnim cenama.

Španski zid

┼ápanski zid je bio popularan osamdesetih godina, a danas je no─çna mora vlasnika stanova. Za razliku od tapeta koje moleri sa lako─çom mogu da uklone, od ┼ípanskog zida ve─çina zazire. Mnogi odbijaju da ga rade, a drugi puno napla─çuju po kvadratu da bi zidovi ponovo postali glatki i okre─Źeni. ┼ápanski zid je izuzetno lako staviti, ali mo┼że se ukloniti samo na dva na─Źina: mukotrpnim struganjem ili poravnanjem ┼ípiceva sa zidom, ─Źime se smanjuje prostor i tro┼íi dosta novca na masu kojom ─çe se popuniti praznine. Struganje ┼ípanskog zida je golgota, ali definitivno re┼íava problem. Prvo treba nabaviti kvalitetne ┼ípahtle koje dodatno treba nao┼ítriti turpijom. Zatim se kvadratni metar zida dobro nakvasi sun─Ĺerom i vodom i, kada upije, po─Źinje se s radom. ┼ápahtla se gura paralelno sa ┼ípanskim zidom do najdubljeg sloja. Ovo je dug i udarni─Źki posao i dnevno se mo┼że ukloniti tek nekoliko kvadrata. Iskusni moleri mogu za jedan sat da skinu jedan kvadrat, pa je najjednostavnije platiti.

Linoleum i itison

Stari linoleum ostavlja utisak neurednosti koji ne mo┼że da popravi ni novi name┼ítaj. Uklanjanje starog linoleuma je lako, a nije skupo ni kada to rade majstori. Skupo je uklanjanje betonske ko┼íuljice. Zbog toga je najjednostavnije ukloniti linoleum i pod pokriti laminatom ili plo─Źicama. Itison je kratkotrajno re┼íenje jer nije topliji ni jeftiniji od laminata.

Izvor: www.nezavisne.com