Connect with us
Arhitektura

Zatvaranje 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture

┼áesnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ÔÇô BINA bi─çe zatvorena u ─Źetvrtak, 3. juna u 19 ─Źasova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Ovogodi┼ínji kraj manifestacije bi─çe obele┼żen osvrtom na prethodnih 15 godina, dodelom priznanja i jo┼í jednim skretanjem pa┼żnje na izuzetno zna─Źajane arhitektonske doga─Ĺaje koji su obele┼żili sezonu 2019/2020.

Izlo┼żba ÔÇ×Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948ÔÇô1980ÔÇť koja je u fokus me─Ĺunarodne javnosti stavila arhitektonska dostignu─ça nastala na teritoriji biv┼íe Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka obele┼żila je 2018. godinu. Po─Źetkom 2019. godine, neposredno po zavr┼íetku izlo┼żbe, u stalnu kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku MoMA uvr┼íteni su eksponati vezani za dva beogradska naselja: Cerak Vinogradi (Milenija i Darko Maru┼íi─ç, Nedeljko Borovnica) i Blok 23 (Aleksandar Stjepanovi─ç, Bo┼żidar Jankovi─ç, Branislav Karad┼żi─ç) ┼íto je jo┼í jednom potvrdilo vrednosti ovih graditeljskih poduhvata, predstavnika Beogradske ┼íkole stanovanja.

Bina

Foto: Promo / 16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Iste, 2019. godine naselje Cerak Vinogradi, progla┼íeno je za kulturno dobro Republike Srbije, ─Źime je uvr┼íteno u red vrhunskih graditeljskih postignu─ça u na┼íoj zemlji, ali u grupu od samo nekoliko naselja u Evropi koja su na ovaj na─Źin za┼íti─çena.

naselje cerak

Foto: Promo / Naselje Cerak Vinogradi kulturno dobro Republike Srbije

Ovogodi┼ínja BINA u fokus svog bogatog programa stavila je Beogradsku ┼íkolu stanovanja sa namerom da se jo┼í jednom skrene pa┼żnja na zna─Źaj stambene arhitekture, na kreativnost i vanvremenski kvalitet re┼íenja koja i danas mogu biti primer i inspiracija savremenim arhitektima, ali i na nu┼żnost da se sa pa┼żnjom i odgovorno┼í─çu pristupi za┼ítiti i o─Źuvanju ovih arhitektonsko-urbanisti─Źkih celina.

beograd

Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda

Kroz niz programskih formata – izlo┼żbi, predavanja, prate─çih programa i tematskih ┼íetnji na ovogodi┼ínjoj BINA predstavljena su kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su doma─çi arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja.

bina

Foto: Promo / 16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Organizator 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA je Dru┼ítvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda uz podr┼íku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i In┼żenjerske komore Srbije, i brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs