Connect with us
Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: otpad i reciklaža, pruga do Budimpešte, konkurs PKS za digitalizaciju

Objavljeno

:

odabrana firma imaće najviše 180 dana da izradi predlog projekta

Građevinski nedeljnik i ove sedmice koja je za nama ima za zadatak da vam prenese aktuelnosti iz širokog polja građevinarstva u Srbiji. Jedna od tema bio je i otpad čije čuvanje i tretiranje jeste nešto na čemu tek treba adekvatno da se pristupi. Saznajte i koga će Vlada Srbije uključiti u izgradnju brze pruge do Budimpešte i koju uslugu nudi Privredna komora Srbije za sve privrednike u našoj zemlji.

Reciklirane količine otpada u 2018. godini beleže rast

Najnoviji podaci koje je objavio RZS kažu da je tokom prošle godine u Srbiji „proizvedeno“ 49,2 miliona tona otpada, od čega 68,8 procenata čini neopasni, a 31,2 odsto opasni otpad, objavio je RZS.

Sektori poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, rudarstva, prerađivačke industrije, snabdevanja strujom, gasom i parom, kao i sektori snabdevanja vodom i upravljanje otpadnim vodama, građevinarstva i uslužnih delatnosti, stvorili su 49,2 miliona tona otpada, a najveći udeo stvorenog opasnog otpada je, očekivano, u sektoru rudarstva. Kad je reč o stvorenim količinama otpada, posmatrano po sektorima i u odnosu na 2017. godinu, u prošloj godini poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo beleže pad stvorenog otpada od 2,4 , rudarstvo rast od 0,6 procenata, a prerađivačka industrija povećanje od 6,9 posto. U ostalim sektorima situacija je sledeća: snabdevanje električnom energijom, gasom i parom ima jedan procenat manje napravljenog otpada, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama rast od 17,8 procenata, građevinarstvo beleži 4,4 posto više, dok sektori uslužnih delatnosti imaju smanjenje od 1,9 procenata otpada.

Tokom prošle godine ukupno je tretirano 48,9 miliona tona otpada, navode statističari i dodaju da je od ukupno tretirane količine otpada odloženo 46,8 miliona tona, odnosno 95,7 procenata. Reciklirane količine otpada u 2018. godini beleže rast u odnosu na godinu ranije od 13,1 posto koji je ,uglavnom, kako kažu, nastao zbog povećanog recikliranja metalnog otpada. Statistika je izračunala i da je količina recikliranog otpada korišćenog kao gorivo za proizvodnju energije veća za 45,9 odsto nego 2017.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva

MIHAJLOVIĆ: HOĆЕMO DA UKLJUČIMO SЕVЕRNU MAKЕDONIJU I GRČKU U PROJЕKAT BRZЕ PRUGЕ DO BUDIMPЕŠTЕ

„Izgradnja brzе prugе od Bеograda do Budimpеštе najvеći jе infrastrukturni projеkat u ovom dеlu Evropе i finansijski jе najzahtеvniji, s obzirom na to da jе njеgova vrеdnost kroz Srbiju blizu dvе milijardе dolara, ukupno čеtiri milijardе“, izjavila jе ove sedmice potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović i dodala: „Sa srpskе stranе svе tеčе po planu, gradе sе dvе dеonicе od Bеograda do Starе Pazovе i od Starе Pazovе do Novog Sada. Slеdеćе godinе krеnućе izgradnja i trеćе dеonicе Novi Sad – Subotica. Sutra ćеmo razgovarati i o uključivanju još dvе državе – Sеvеrnе Makеdonijе i Grčkе u ovaj projеkat, koji jе dеo globalnе inicijatijе „Pojas i put““.

Potprеdsеdnica Vladе istakla jе da jе Srbija pokazala da možе da sе drži ugovorеnе dinamikе, posеbno kada jе žеlеznički saobraćaj u pitanju, tе da ćе zaključno sa ovom godinom biti rеkonstruisano 700 km pruga. Ona jе rеkla i da očеkujе da ćе Sеvеrna Makеdonija i Grčka pokazati zaintеrеsovanost, uprkos unutrašnjim problеmima kojе imaju.

BESPOVRATNO 600.000 DINARA ZA DIGITALNU TRANSFORMACIJU

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije poziva kompanije da konkurišu za novi Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća i da, uz pomoć sertifikovanih konsultanata, unaprede poslovanje uvođenjem najsavremenijih digitalnih i drugih alata.

Javni poziv u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća 2019-2020. raspisao je CDT PKS, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju i Razvojnom agencijom Srbije, a sa ciljem jačanja kapaciteta i konkurentnosti MMSP sektora u Srbiji.

„Proces zahteva strateški pristup, kako u analizi postojećeg stanja, tako i u planiranju budućih poslovnih aktivnosti. Jedan od ključnih preduslova za uspeh i postizanje punog efekta digitalne transformacije je uvodjenje novih poslovnih modela i principa poslovanja zasnovanih na dostupnim digitalnim alatima“, kaže Predrag Nikolić, direktor ove komisije.

Izabrane kompanije imaće mogućnost da im sertifikovani konsultanti izrade besplatne ekspertske analize, koje definišu ključne oblasti koje treba unaprediti, navodi se u saopštenju Privredne komore. Sledeći korak je razvoj i implementacija digitalne strategije sa ciljem podizanja konkurentnosti MMSP kroz podizanje poslovnih procesa, ponude proizvoda i usluga, komunikacije sa potencijalnim i aktuelnim kupcima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, kao i marketinških i promotivnih aktivnosti.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost4 sedmice ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno