Connect with us
Arhitektura

Luksuzno stanovanje u Srbiji ÔÇô da li kvalitet opravdava cenu?

Stambena gradnja kod nas, ─Źini se, do┼żivljava novi procvat poslednjih nekoliko godina. Sve je vi┼íe gradili┼íta koja mo┼żemo uo─Źiti dok prolazimo gradom, a za razliku od pojedina─Źnih stambenih objekata, koje smo imali prilike da vi─Ĺamo skoro isklju─Źivo u poslednjih dvadeset godina, sve vi┼íe se pojavljuju stambeni kompleksi koji svojom veli─Źinom i kompleksno┼í─çu daleko nadma┼íaju ono ┼íto smo navikli da o─Źekujemo od stambene gradnje i defini┼íu nove stambene blokove grada. Tako─Ĺe, ono ┼íto mo┼żda mnogo vi┼íe iznena─Ĺuje svakog zainteresovanog kupca stambenog prostora je cena stambenog kvadrata koja vrtoglavo raste. Za stambeni kvadrat na boljoj lokaciji u velikim gradovima, kao ┼íto su Beograd i Novi Sad, kupci mogu da o─Źekuju cenu i od nekoliko hiljada evra po kvadratnom metru.

// Tr┼żi┼íte koje diktira cene stambenog kvadrata dovelo je poslednjih godina do toga da prose─Źan kupac, koji je nekada mogao da se izbori za svoj krov nad glavom u gradu, sada vi┼íe ne mo┼że da ra─Źuna na kupovinu stana u gradskom jezgru, jer cena daleko prema┼íuje njegov bud┼żet. //

Novi stambeni kompleksi obra─çaju se jednom drugom sloju dru┼ítva, koji, ako mo┼że da priu┼íti stanovanje u ovim novim kompleksima, od toga o─Źekuje i jedan druga─Źiji kvalitet. Stan za ove kupce nije krov nad glavom, nego statusni simbol. Otuda mo┼żda i potreba investitora koji grade ovakve komplekse da ih na neki na─Źin brendiraju, da im daju ime, ─Źesto koriste─çi nazive koji u svom imenu sadr┼że re─Źi ÔÇ×gardenÔÇť, ÔÇ×kapijeÔÇť i sli─Źno, koje ─çe kupcu i onima kojima kupac treba da se obrati stanovanjem u ovim kompleksima ostati u pam─çenju.

Novi stambeni blok nije ono ┼íto je stanovanje u blokovima Novog Beograda ili Limana u Novim Sadu zna─Źilo, ovde to zna─Źi luksuz. Postavlja se pitanje ┼íta novo nude ovi stambeni kompleksi, osim cene koju prose─Źan stanovnik ne mo┼że da priu┼íti. Da li postoji neki standard koji luksuzno stanovanje mora da zadovolji da bi opravdalo svoju cenu?

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

─îini se da, kada se neki standardi spuste dovoljno nisko, sve ostalo, ┼íto bi se u nekom druga─Źijem vremenu smatralo normalnim ili standardom, postaje luksuz. Ako analiziramo stambenu gradnju velikih gradskih ─Źetvrti u posleratnom periodu, kada je ovakva gradnja otpo─Źinjala na na┼íim prostorima, mo┼żemo sagledati neke osnovne norme. Stambena gradnja bila je tada u rukama dr┼żave, koja je imala plan, sredstva i dobru in┼żenjersku struku da te planove realizuje. Stanovi su bili tipski, gradilo se planski, kori┼í─çene su prefabrikovane konstrukcije i po┼ítovale su se osnovne smernice u stambenom projektovanju.

// Postojala je optimalna kvadratura za odre─Ĺenu sobnost stana, kao i minimalna dozvoljena kvadratura svake prostorije, projektovale su se pomo─çne prostorije u stanovima, ostave, terase, broj kupatila i wc-a u stanu odgovarao je sobnosti i sli─Źno. //

Osim toga, bili su obezbe─Ĺeni potrebni parkinzi, igrali┼íta za decu na slobodnim povr┼íinama izme─Ĺu objekata, dovoljno zelenila, biciklisti─Źke staze, ┼íetali┼íta i drugo. Svaka stambena zgrada imala je zajedni─Źke prostorije u vidu prostorija za pranje i su┼íenje ve┼ía, ostave, prostore za zajedni─Źko kori┼í─çenje svih stanara i krovne terase.
Nakon devedesetih godina stambena gradnja dolazi u ruke privatnih kompanija i investitora, koji grade za potrebe tr┼żi┼íta. Plate┼żna mo─ç stanovni┼ítva je mala, a potreba za stambenim prostorom u gradovima se konstantno pove─çava. Umesto planske gradnje ranijeg perioda, urbanisti─Źki planovi se prilago─Ĺavaju potrebama investitora, stambeni objekti se grade na mestima nekada┼ínjih jednoporodi─Źnih ku─ça i pojedina─Źnih parcela. U tim uslovima, prave se kompromisi u smislu kvaliteta stambene gradnje.

// Zajedni─Źki prostori u zgradama nestaju, jer nisu komercijalne povr┼íine koje je mogu─çe prodati. U postoje─çim stambenim zgradama zajedni─Źke prostorije se rekonstrui┼íu i pretvaraju u stanove koji se prodaju novim kupcima. //

Stanovi su generalno manje kvadrature, nekada┼ínje polu- sobe sada postaju sobe, kvadrature dvosobnih stanova sada su kvadrature za trosobni stan, ukidaju se ostave i pomo─çne prostorije, terase postaju simboli─Źne kvadrature nedovoljne za boravak i, ─Źine se, i drugi kompromisi gde projektanti poku┼íavaju na najbolji na─Źin da se prilagode potrebama tr┼żi┼íta, kako bi isprojektovali koliko-toliko funkcionalne stanove u okviru kvadratura koje kupci mogu da priu┼íte. Nedovoljna slobodna povr┼íina oko objekata dovodi do problema parkiranja, nedostaju igrali┼íta za decu, zelene povr┼íine i sli─Źno. Investitori se bore za svaki kvadrat koji mogu prodati, in┼żenjeri za svaki posao kako bi pre┼żiveli, a kupci za krov nad glavom po ┼íto povoljnijoj ceni.

Enterijer modernog stana

Enterijer modernog stana

Nakon skoro dvadeset godina ovakve prakse, standardi su redefinisani. Dru┼ítvo se, me─Ĺutim raslojilo i iznedrilo nove kupce i druga─Źije potrebe za stambenim prostorom.

┼áta je, dakle, novo luksuzno stanovanje? Stanovanje u blizini glavnih gradskih repernih ta─Źki i de┼íavanja, na lokaciji koja je dobro saobra─çajno povezana sa ostalim delovima grada, ali sa odre─Ĺenom dozom privatnosti i dodatnih sadr┼żaja u samom stambenom bloku. Izraz koji se naj─Źe┼í─çe upotrebljava za ovakve komplekse je ÔÇ×kondominijumÔÇť.

// Stanari kondominijuma imaju na raspolaganju parking mesta u podzemnoj gara┼żi ispod cele povr┼íine kompleksa, igrali┼íte za decu sa zelenom parkovskom povr┼íinom i urbanim mobilijarom unutar bloka, zatim spa centar ili teretanu namenjenu samo stanarima, profesionalno odr┼żavanje i sli─Źno. //┬á

Enterijer spava─çe sobe

Enterijer spava─çe sobe

Obezbe─Ĺen je stalni video nadzor, a naj─Źe┼íe i portirnica sa obezbe─Ĺenjem, koje omogu─çava da kompleks bude privatan, a ulaz u njega ograni─Źen samo na stanare i njihove posetioce. Posve─çuje se pa┼żnja oblikovanju prostora ulaznog hola u zgradu i njegove materijalizacije, prostora koji je bio u prethodnom periodu gradnje potpuno zaboravljen kao zajedni─Źki i reprezentativni prostor stambene zajednice koja u njemu ┼żivi. Obrada fasade primenom nekih od modernih materijala u dezenu drveta i sli─Źno, sa staklenim ogradama na terasama koriste se da daju utisak luksuza i kvaliteta.

// Ponovo se projektuju ravni krovovi, njihova povr┼íina se mestimi─Źno ozelenjava i formira tako kvalitetan zajedni─Źki prostor, kao i dodatna zelena povr┼íina preko potrebna u urbanim sredinama. //

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Ponovo se posve─çuje pa┼żnja obezbe─Ĺenju dovoljno parking mesta bez kojih je ┼żivot u savremenoj zajednici nezamisliv, kao i prostoru za de─Źija igrali┼íta. Prizemlja objekata uglavnom su namenjena komercijalnim sadr┼żajima: prodavnicama, kafi─çima i restoranima. ┼áto se ti─Źe samih stanova, projektuju se prostorije kao ┼íto su ostave ili pomo─çne prostorije za pranje ve┼ía, zatim garderoberi i odvojena roditeljska kupatila u tzv. master bedroom-u.

Deluje ohrabruju─çe da se ovakva praksa projektovanja vra─ça na scenu. Jedino pitanje koje se name─çe je za┼íto su trenutne cene stambenog kvadrata na tr┼żi┼ítu neadekvatne ┼żivotnom standardu ve─çine gra─Ĺana u zemlji. Ipak, ovo nije slu─Źaj koji je registrovan samo u Srbiji, ve─ç je sli─Źan trend, kako u regionu, tako i u ve─çini Evropskih zemalja i definitivno jeste tema vi┼íe za ekonomiste, nego za gra─Ĺevince.

Nekada┼ínji standard dostupan svakom stanovniku i radni─Źkoj klasi nekada┼ínje Jugoslavije upakovan je u novu fasadu sa dodatkom video nadzora i kartica za ulazak u zgradu kao nove tehnologije i prodat kao luksuz koji je te┼íko ostvariv prose─Źnim gra─Ĺanima. Dodatak je svakako i kontrola ulaza u ovakav blok koji treba stanarima da obezbedi kako sigurnost, tako i privatnost. Prose─Źni gra─Ĺani bi trebalo da se prilagode stanju na tr┼żi┼ítu i svojim mogu─çnostima. Uostalom, prilago─Ĺavamo se realnosti i u svakoj drugoj vrsti kupovine, pa se to o─Źekuje i u slu─Źaju kada kupujemo dom za svoju porodicu.

Starija gradnja

Starija gradnja