Connect with us
Novosti

Predstavljena maketa budu─çeg poslovnog centra Vojvodina (VIDEO)

Maketa budu─çeg izgleda Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina“ nakon njegove potpune rekonstrukcije, predstavljena je javnosti, a o toj temi govorili su gradona─Źelnik Novog Sada Milo┼í Vu─Źevi─ç i dekan Fakulteta tehni─Źkih nauka i vo─Ĺa projektnog tima prof. dr Rade Doroslova─Źki.

Plan nam je da hrabro krenemo i zavr┼íimo projektno-tehni─Źku dokumentaciju i da taj projekat ve─ç za nekih 12 do 14 meseci prezentujemo i konkuri┼íemo na Program Srbija 2025, kako bismo dobili sredstva i krenuli u veliki poduhvat. Namera nam je da funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat, da tu budu odeljenje Gradske biblioteke, galerijski prostor, ali i Centar za ve┼íta─Źku inteligenciju. Da bismo to postigli moramo biti maksimalno posve─çeni, pa da se maketa preto─Źi u idejno re┼íenje, pa u projektno-tehni─Źku dokumentaciju, a onda i u poduhvat neimara. Verujem da je to mogu─çe, kao ┼íto je bilo mogu─çe da, pre ─Źetrdeset godina, na prostoru nekada┼ínje fabrike nastane ovaj objekat. Cilj je da zamenimo kompletan krov, fasadni omota─Ź, stepeni┼íte, da sredimo sve hale, svla─Źionice, kupatila i toalete. Imamo odgovornost prema budu─çim pokolenjima, da neke nove generacije tu provode vreme i stvaraju uspomene. Novi Sad nije palanka, ve─ç srpska Atina, sna┼żan grad koji ┼żivi za nove stvari, i ime mu govori da je novi i da te┼żi razvoju. Imamo najbolji Fakultet tehni─Źkih nauka u celom regionu i ako neko mo┼że da uradi dokumentaciju, to su oni ÔÇô naglasio je Vu─Źevi─ç. On je najavio da ─çe Grad uskoro pripremiti tender za Radni─Źki univerzitet, a rekonstrukcija tog objekta, kako je rekao, bi─çe simbol oporavka Novog Sada.

Ta zgrada asocira na po┼żar, na gubitke ljudskih ┼żivota, na nesposobnost Grada da 20 godina ne mo┼że da je obnovi, i tu mora da bude osnovan moderan biznis centar, i da idemo putem napretka. Nije bilo lako da postanemo Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, pa smo u tome uspeli zato ┼íto smo verovali i nismo odustajali. Tako isto ─çemo se boriti za ─Źetvrti most, za gradsku bolnicu, za to da Nau─Źno tehnolo┼íki park bude ko┼ínica znanja, da “Epikgejms“ napravi IT hab na mestu gde su decenijama stajale barake propale industrije. đÜona─Źno smo do─Źekali da nam u na┼í grad dolazi industrija 21. veka ÔÇô istakao je gradona─Źelnik Vu─Źevi─ç.

Do┼íao je trenutak da SPENS-u vratimo stari sjaj. Rekonstrukcija objekta povr┼íine preko 80 000 m2 najve─çi je poduhvat te vrste u regionu. Gradona─Źelnik je doneo ispravnu strte┼íku odluku da Grad anga┼żuje FTN sa timom stru─Źnjaka na tom poslu, a ugovor o saradnji bi─çe za nekoliko dana potpisan. Objekat SPENS-a mora se osavremeniti i prilagoditi novim standardima ÔÇô izjavio je prof. dr Doroslova─Źki i ocenio da ─çe osnivanje Centra za ve┼íta─Źku inteligenciju zna─Źajno doprineti razvoju IT sektora u Srbiji.

Blizina tog centra, Fakulteta tehni─Źkih nauka i Nau─Źno tehnolo┼íkog parka o┼żiva─çe mnoga de┼íavanja od vitalne koristi gradu i dr┼żavi. Na┼íi nekada┼ínji studenti, eksperti na polju ve┼íta─Źke inteligencije vra─çaju se nakon 30 godina iz Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava i mnogo ─çe tom procesu doprineti ÔÇô zaklju─Źio je prof. dr Rade Doroslova─Źki.

Izvor i Foto: Grad Novi Sad