Connect with us
Novosti

Intervju: Razvoj u neraskidivoj vezi sa inovacijama

Više od četiri decenije kompanija Zorka Opeka iz Šapca raste i napreduje na tržištu, osluškujući ga i nudeći rešenja koja su čak ispred svog vremena. Posebna pažnja posvećena je ljudima, a direktor prodaje Bojan Dabić kaže da samo dobar tim predstavlja budućnost. U intervjuu govori o najpopularnijim proizvodima kompanije, pitanjima o očuvanju sredine i uštedi energije, ali i o daljim koracima koji se planiraju za 2023. god.

Posebna pažnja posvećuje se građevinskim proizvodima koji doprinose energetskoj efikasnosti. Kakav je Vaš lični ali i kompanijski stav po tom pitanju?

Stavovi su nam u potpunom skladu. Za nas, energetska efikasnost ne predstavlja budućnost jer je odavno sastavni deo našeg poslovanja i označava ravnotežu našeg poslovnog i privatnog života. Naš glavni proizvod, energetski efikasan, jeste Klimabloc. Putovao je kroz vreme, noseći sa sobom različite nazive poput pionira, inovacije, dobrog proizvoda, standardnog, premium modela. Danas je to vodeći brend, a koliko Zorka Opeka posvećuje pažnju proizvodima koji doprinose energetskoj efikasnosti, jasno će reći činjenica da je Klimabloc već duže od decenije prisutan na tržištu.

Da li je kriza uzrokovana rusko-ukrajinskim sukobom uticala na poslovanje Zorka Opeke?

Zorka Opeka od 2017. godine tržištu isporučuje maksimum svojih proizvodnih mogućnosti. 2022. godina je na nivou prethodnih. Potražnja i cene nekretnina počele su da rastu pre krize i sukoba; veliki broj ljudi došao je u našu zemlju dodatno podižući potražnju. Kapaciteti su nam, iako prošireni, ograničeni, te mi tržištu možemo obezbediti i dalje, samo svoj maksimum.

Svedoci smo vrlo nestabilnog tržišta i nestašice materijala poslednjih godinu i po, na koji način ste vi uspeli da održite stabilnu proizvodnju i rokove isporuke?

Ukoliko znamo količinu materijala potrebnog za određeni objekat, ukoliko znamo koja je dinamika isporuke, tada objekat možemo prihvatiti ili ne, u smislu da tada možemo garantovati isporuku proizvoda ili ne. Stojimo iza svojih reči. Roba svakog prihvaćenog objekta sa naše strane je zagarantovana. Godinama unazad, putem pouzdane distributivne mreže – stovarišta građevinskog materijala, isporučujemo proizvodni asortiman velikom broju gradilišta, koji je, između ostalog, prepoznao pouzdanost i značaj naših i reči naših distributera, zajedničkih garancija i sigurnost isporuke robe.

Fasadna opeka - crvena reljefna

Fasadna opeka – crvena reljefna

Cela zemlja je postala jedno veliko gradilište i evidentna je povećana potražnja građevinskog materijala. Kako Vi komentarišete stanje cena na našem tržištu?

Garancija cena je predstavljala zaštitno lice Zorke Opeke. Uz svaki prihvaćeni objekat, garantovali smo isporuku i cenu proizvoda do kraja zidanja objekta. Garantovali smo to, sve do trenutka kada i sami nismo izgubili garancije shodno nestabilnosti na tržištu. Danas, dosta elemenata utiče na samu proizvodnju, a mi nemamo sigurnost u cene istih. Kako prodajemo naš kapacitet na nedeljnom nivou, što će reći da sve što proizvedemo u toku jedne nedelje, sledeće je već na tržištu, mi ne posedujemo lager. Kako nemamo lagera, nažalost nemamo ni sigurnost koliko će nas koštati sam proizvod u toku sledeće nedelje, samim tim ne možemo ni pružiti garancije cena tržištu.

Svi se suočavamo sa problemom zagađenja bukom u urbanim sredinama. Kako proizvodi Zorka Opeke mogu da pomognu?

Ovo je tema koja nam je tražila najviše komentara u poslednjih par godina. Ono što čujemo jeste da je buka čest problem, a ono što komentarišemo jeste da buka ne bi smela prvenstveno da bude problem. U našoj paleti posedujemo dva proizvoda kao rešenja za zvučnu izolaciju. U pitanju su proizvodi Klimabloc 25AKU i Klimabloc 20AKU. Shodno ograničenom porizvodnom kapacitetu, isporučujemo ih isključivo na gradilišta koja koriste Klimabloc sistem – kompletan objekat od Klimabloc asortimana. Pravilnom ugradnjom dolazite do rešenja smanjenja ili eliminisanje buke.

Koliko vaši proizvodi mogu pomoći investitorima kako bi podigli energetski razred na zakonom propisani nivo i kako bi imali zdravo stanovanje?

Posedujemo paletu proizvoda različitih debljina i različitih termičkih karakteristika. Nekim proivodima je potrebna izolacija, nekim proizvodima ne, a sve u smislu postizanja minimalnog zakonodavnog energetskog razreda na koji većina investitora ide. Naši proizvodi, kao potpuno prirodni bez veštačkih dodataka, svakako utiču na zdravo stanovanje, a naša energetska preporuka jeste svakako pokušati dostići A energetski razred.

Da li planirate dalji razvoj proizvoda u smislu boljih karakteristika za 2023. godinu ili se okrećete ka povećanju kapaciteta?

  • Lansirali smo na tržište Klimabloc.
  • Kapacitete smo povećali 2017.g. – Lansirali smo na tržište Klimabloc 25AKU.
  • Lansirali smo na tržište Klimabloc 20AKU i ovaj proizvod je spreman za 2023. godine.

Nismo ni počeli!

Nastojaćemo da slušamo tržište, da slušamo ljude. Imamo u planu dalja ulaganja. Imamo u planu inovacije u smislu novih proizvoda i novih rešenja – energetski efikasnih. Ako prestanemo da radimo na razvoju i usavršavanju – prestajemo da budemo to što jesmo. Trenutno smo lideri na tržištu i nemamo u planu da se pomeramo sa te pozicije.

Šta mislite da je našem tržištu potrebno u narednom periodu, kada govorimo o građevinskoj industriji i šta biste savetovali sve učesnike u gradnji, pa i krajnje kupce?

Našem tržištu su prvenstveno potrebni ljudi. Ovde ne mislim isključivo na radnike ili na broj, iako veliki broj odlazi pa građevini fale razni profili i zanatlije. Potrebni su nam oni koji govore, oni koji slušaju, oni koji čuju; potrebni su nam „ljudi“ ponovo. Tržište menja osobe računarima, aplikacijama, pametnim sistemima, veštačkom inteligencijom i tehnologijom. Ako u gradnji nemate „ljude“, ko onda gradi; ko izvodi radove; kakve materijale koristi; ako su materijali i dobri, ume li da ih ugradi?

KlimaBloc Selection

Foto: ZORKA OPEKA

Savetovao bih sve učesnike da se dobro informišu o materijalima koje koriste, da čitaju uputstva proizvođača, da unapred planiraju gradnju; da dobro razmisle ko im izvodi radove; da pričaju sa „ljudima“.

Zorka Opeka je kompanija koju čine ljudi.

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA
Obrenovački put bb, 15000 Šabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs