Connect with us
Novosti

Intervju: Razvoj u neraskidivoj vezi sa inovacijama

Vi┼íe od ─Źetiri decenije kompanija Zorka Opeka iz ┼áapca raste i napreduje na tr┼żi┼ítu, oslu┼íkuju─çi ga i nude─çi re┼íenja koja su ─Źak ispred svog vremena. Posebna pa┼żnja posve─çena je ljudima, a direktor prodaje Bojan Dabi─ç ka┼że da samo dobar tim predstavlja budu─çnost. U intervjuu govori o najpopularnijim proizvodima kompanije, pitanjima o o─Źuvanju sredine i u┼ítedi energije, ali i o daljim koracima koji se planiraju za 2023. god.

Posebna pa┼żnja posve─çuje se gra─Ĺevinskim proizvodima koji doprinose energetskoj efikasnosti. Kakav je Va┼í li─Źni ali i kompanijski stav po tom pitanju?

Stavovi su nam u potpunom skladu. Za nas, energetska efikasnost ne predstavlja budu─çnost jer je odavno sastavni deo na┼íeg poslovanja i ozna─Źava ravnote┼żu na┼íeg poslovnog i privatnog ┼żivota. Na┼í glavni proizvod, energetski efikasan, jeste Klimabloc. Putovao je kroz vreme, nose─çi sa sobom razli─Źite nazive poput pionira, inovacije, dobrog proizvoda, standardnog, premium modela. Danas je to vode─çi brend, a koliko Zorka Opeka posve─çuje pa┼żnju proizvodima koji doprinose energetskoj efikasnosti, jasno ─çe re─çi ─Źinjenica da je Klimabloc ve─ç du┼że od decenije prisutan na tr┼żi┼ítu.

Da li je kriza uzrokovana rusko-ukrajinskim sukobom uticala na poslovanje Zorka Opeke?

Zorka Opeka od 2017. godine tr┼żi┼ítu isporu─Źuje maksimum svojih proizvodnih mogu─çnosti. 2022. godina je na nivou prethodnih. Potra┼żnja i cene nekretnina po─Źele su da rastu pre krize i sukoba; veliki broj ljudi do┼íao je u na┼íu zemlju dodatno podi┼żu─çi potra┼żnju. Kapaciteti su nam, iako pro┼íireni, ograni─Źeni, te mi tr┼żi┼ítu mo┼żemo obezbediti i dalje, samo svoj maksimum.

Svedoci smo vrlo nestabilnog tr┼żi┼íta i nesta┼íice materijala poslednjih godinu i po, na koji na─Źin ste vi uspeli da odr┼żite stabilnu proizvodnju i rokove isporuke?

Ukoliko znamo koli─Źinu materijala potrebnog za odre─Ĺeni objekat, ukoliko znamo koja je dinamika isporuke, tada objekat mo┼żemo prihvatiti ili ne, u smislu da tada mo┼żemo garantovati isporuku proizvoda ili ne. Stojimo iza svojih re─Źi. Roba svakog prihva─çenog objekta sa na┼íe strane je zagarantovana. Godinama unazad, putem pouzdane distributivne mre┼że – stovari┼íta gra─Ĺevinskog materijala, isporu─Źujemo proizvodni asortiman velikom broju gradili┼íta, koji je, izme─Ĺu ostalog, prepoznao pouzdanost i zna─Źaj na┼íih i re─Źi na┼íih distributera, zajedni─Źkih garancija i sigurnost isporuke robe.

Fasadna opeka - crvena reljefna

Fasadna opeka – crvena reljefna

Cela zemlja je postala jedno veliko gradili┼íte i evidentna je pove─çana potra┼żnja gra─Ĺevinskog materijala. Kako Vi komentari┼íete stanje cena na na┼íem tr┼żi┼ítu?

Garancija cena je predstavljala za┼ítitno lice Zorke Opeke. Uz svaki prihva─çeni objekat, garantovali smo isporuku i cenu proizvoda do kraja zidanja objekta. Garantovali smo to, sve do trenutka kada i sami nismo izgubili garancije shodno nestabilnosti na tr┼żi┼ítu. Danas, dosta elemenata uti─Źe na samu proizvodnju, a mi nemamo sigurnost u cene istih. Kako prodajemo na┼í kapacitet na nedeljnom nivou, ┼íto ─çe re─çi da sve ┼íto proizvedemo u toku jedne nedelje, slede─çe je ve─ç na tr┼żi┼ítu, mi ne posedujemo lager. Kako nemamo lagera, na┼żalost nemamo ni sigurnost koliko ─çe nas ko┼ítati sam proizvod u toku slede─çe nedelje, samim tim ne mo┼żemo ni pru┼żiti garancije cena tr┼żi┼ítu.

Svi se suo─Źavamo sa problemom zaga─Ĺenja bukom u urbanim sredinama. Kako proizvodi Zorka Opeke mogu da pomognu?

Ovo je tema koja nam je tra┼żila najvi┼íe komentara u poslednjih par godina. Ono ┼íto ─Źujemo jeste da je buka ─Źest problem, a ono ┼íto komentari┼íemo jeste da buka ne bi smela prvenstveno da bude problem. U na┼íoj paleti posedujemo dva proizvoda kao re┼íenja za zvu─Źnu izolaciju. U pitanju su proizvodi Klimabloc 25AKU i Klimabloc 20AKU. Shodno ograni─Źenom porizvodnom kapacitetu, isporu─Źujemo ih isklju─Źivo na gradili┼íta koja koriste Klimabloc sistem ÔÇô kompletan objekat od Klimabloc asortimana. Pravilnom ugradnjom dolazite do re┼íenja smanjenja ili eliminisanje buke.

Koliko vaši proizvodi mogu pomoći investitorima kako bi podigli energetski razred na zakonom propisani nivo i kako bi imali zdravo stanovanje?

Posedujemo paletu proizvoda razli─Źitih debljina i razli─Źitih termi─Źkih karakteristika. Nekim proivodima je potrebna izolacija, nekim proizvodima ne, a sve u smislu postizanja minimalnog zakonodavnog energetskog razreda na koji ve─çina investitora ide. Na┼íi proizvodi, kao potpuno prirodni bez ve┼íta─Źkih dodataka, svakako uti─Źu na zdravo stanovanje, a na┼ía energetska preporuka jeste svakako poku┼íati dosti─çi A energetski razred.

Da li planirate dalji razvoj proizvoda u smislu boljih karakteristika za 2023. godinu ili se okre─çete ka pove─çanju kapaciteta?

  • Lansirali smo na tr┼żi┼íte Klimabloc.
  • Kapacitete smo pove─çali 2017.g. – Lansirali smo na tr┼żi┼íte Klimabloc 25AKU.
  • Lansirali smo na tr┼żi┼íte Klimabloc 20AKU i ovaj proizvod je spreman za 2023. godine.

Nismo ni po─Źeli!

Nastoja─çemo da slu┼íamo tr┼żi┼íte, da slu┼íamo ljude. Imamo u planu dalja ulaganja. Imamo u planu inovacije u smislu novih proizvoda i novih re┼íenja ÔÇô energetski efikasnih. Ako prestanemo da radimo na razvoju i usavr┼íavanju ÔÇô prestajemo da budemo to ┼íto jesmo. Trenutno smo lideri na tr┼żi┼ítu i nemamo u planu da se pomeramo sa te pozicije.

┼áta mislite da je na┼íem tr┼żi┼ítu potrebno u narednom periodu, kada govorimo o gra─Ĺevinskoj industriji i ┼íta biste savetovali sve u─Źesnike u gradnji, pa i krajnje kupce?

Na┼íem tr┼żi┼ítu su prvenstveno potrebni ljudi. Ovde ne mislim isklju─Źivo na radnike ili na broj, iako veliki broj odlazi pa gra─Ĺevini fale razni profili i zanatlije. Potrebni su nam oni koji govore, oni koji slu┼íaju, oni koji ─Źuju; potrebni su nam ÔÇ×ljudiÔÇť ponovo. Tr┼żi┼íte menja osobe ra─Źunarima, aplikacijama, pametnim sistemima, ve┼íta─Źkom inteligencijom i tehnologijom. Ako u gradnji nemate ÔÇ×ljudeÔÇť, ko onda gradi; ko izvodi radove; kakve materijale koristi; ako su materijali i dobri, ume li da ih ugradi?

KlimaBloc Selection

Foto: ZORKA OPEKA

Savetovao bih sve u─Źesnike da se dobro informi┼íu o materijalima koje koriste, da ─Źitaju uputstva proizvo─Ĺa─Źa, da unapred planiraju gradnju; da dobro razmisle ko im izvodi radove; da pri─Źaju sa ÔÇ×ljudimaÔÇť.

Zorka Opeka je kompanija koju ─Źine ljudi.

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA
Obrenova─Źki put bb, 15000 ┼áabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs