Connect with us
Arhitektura

Stare fasade u Beogradu dočekali rekonstrukciju

Stari grad, Beograd

Stare i dotrajale fasade su definitivno problem u svim gradovima u Srbiji i nešto su što već dugo iziskuje rekonstrukciju. U skladu sa tim istorijsko jezgro glavnog grada u 2020. godini pretrpeće velike promene, pošto će ,prema najavama gradskih čelnika, biti rekonstruisano čak 150 ovakvih objekata. Nove fasade dobiće 80 objekata na opštini Stari grad, dok će i na Vračaru u novim bojama osvanuti njih 70. Takođe, rekonstrukciju koja će biti završena do 2021. godine konačno će dočekati i jedan od simbola Beograda Palata „Albanija“.

Kako iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u toku je pribavljanje dokumentacije za pripremu realizacije četvrte faze Programa restauracije objekata u istorijskom jezgru Beograda, koje obuhvata više od 70 zgrada.

Prema najavama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, u planu je sređivanje gotovo svih zapuštenin i dotrajalih fasada u pešačkoj zoni, za koje je prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda počeo sa projektima.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je krajem 2019. godine i dugo očekivanu rekonstrukciju Palate „Albanija“.

Izvor: Novosti