Connect with us
Arhitektura

Stare fasade u Beogradu do─Źekali rekonstrukciju

Stare i dotrajale fasade su definitivno problem u svim gradovima u Srbiji i ne┼íto su ┼íto ve─ç dugo iziskuje rekonstrukciju. U skladu sa tim istorijsko jezgro glavnog grada u 2020. godini pretrpe─çe velike promene, po┼íto ─çe ,prema najavama gradskih ─Źelnika, biti rekonstruisano ─Źak 150 ovakvih objekata. Nove fasade dobi─çe 80 objekata na op┼ítini Stari grad, dok ─çe i na Vra─Źaru u novim bojama osvanuti njih 70. Tako─Ĺe, rekonstrukciju koja ─çe biti zavr┼íena do 2021. godine kona─Źno ─çe do─Źekati i jedan od simbola Beograda Palata „Albanija“.

Kako iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u toku je pribavljanje dokumentacije za pripremu realizacije ─Źetvrte faze Programa restauracije objekata u istorijskom jezgru Beograda, koje obuhvata vi┼íe od 70 zgrada.

Prema najavama zamenika gradona─Źelnika Beograda Gorana Vesi─ça, u planu je sre─Ĺivanje gotovo svih zapu┼ítenin i dotrajalih fasada u pe┼ía─Źkoj zoni, za koje je pro┼íle godine Zavod za za┼ítitu spomenika kulture Grada Beograda po─Źeo sa projektima.

Glavni gradski urbanista Marko Stoj─Źi─ç najavio je krajem 2019. godine i dugo o─Źekivanu rekonstrukciju Palate „Albanija“.

Izvor: Novosti