Connect with us
Budu─çnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Tr┼żi┼íte nekretnina i dalje raste, Moravski okrug, zgrade i zemljotresi

I ove sedmice sumirali su se rezultati na tr┼żi┼ítu nekretnina, a ─Źuli smo i najave nekih projekata koji ─çe olak┼íati ┼żivot na┼íim gra─Ĺanima i pozitivno uticati na BDP.

Tr┼żi┼íte nekretnina u Srbiji nastavlja da raste

Kada pri─Źamo o gra─Ĺevinskoj sezoni koja je sada ve─ç iza nas, mo┼żemo sa sigurno┼í─çu re─çi da tr┼íiste nekretnina u Jugoisto─Źnoj Evropi nastavlja da raste br┼że nego ┼íto se to o─Źekivalo, a sve je ve─ça potra┼żnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata. Ovo je ocena u─Źesnika Me─Ĺunarodne konferencije o tr┼żi┼ítu nekretnina JIE „Balkans Proprety Forum 2019“.

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj ku─çi za nekretnine CBRE Neboj┼ía Ne┼íovanovi─ç rekao je tom prilikom da su trendovi sli─Źni u celom regionu i tr┼żiste nastavlja sa rastom.

– O─Źekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tr┼żiste i dalje dinami─Źno raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Tako─Ĺe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti – obrazlo┼żio je Ne┼íovanovi─ç. Kako je dodao, maloprodaja je prili─Źno popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji. ┼áto se ti─Źe cena nekretnina, Ne┼íovanovi─ç o─Źekuje da ─çe se rast usporiti naredne godine.

U narednih godinu dana, on se nada se da ─çe rast cena usporiti i da ─çe se tr┼żi┼íte stabilizovati, a tek za oko dve godine o─Źekuje korekcije. Najve─ça potra┼żnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i mo┼że se o─Źekivati da ─çe se najvi┼íe graditi tu, naro─Źito u Bloku 65.

Detalji ugovora usaglašeni, radovi na Moravskom korodoru kreću za par dana

Ovih dana bi trebalo da po─Źnu radovi na Moravskom koridoru na lokaciji u okolini Kru┼íevca, najavila je krajem pro┼íle sedmice ministarka gra─Ĺevinarstva Zorana Mihajlovi─ç. Mihajlovi─çeva ka┼że da su tada usagla┼íeni i svi detalji u pregovorima za potpisivanje komercijalnog ugovora za realizaciju ovog projekta, odnosno za povezivanje gradova Kru┼íevca, Kraljeva, Trstenika i Vrnja─Źke Banje.

To dalje zna─Źi, rekla je resosna ministarka, da za 10 do 15 dana po─Źinju radovi u okolini Kru┼íevca budu─çi da su dr┼żava, Vlada i Ministarstvo pripremili prostor gde radovi mogu da po─Źnu. Zavr┼íena je kompletna eksproprijacija na deonici kod Kru┼íevca.

Zorana Mihajlovi─ç

Zorana Mihajlovi─ç, ministarka gra─Ĺevine, saobra─çaja i infrastrukture RS

Ne ubijaju zemljotresi, nego korupcija u gra─Ĺevinarstvu

Posle razornih zemljotresa u Albaniji region je „stavio prst na ─Źelo“ i po─Źeo da razmi┼ílja ┼íta bi bilo da je zemljotres te ja─Źine pogodio i nas. Tako je poznati beogradski arhitekta Neboj┼ía Gli┼íi─ç bio ogor─Źen prizorima iz zemljotresom razorenih zgrada u gradovima Albanije i skrenuo je pa┼żnju na konstataciju ┼íirom sveta poslednjih desetak godina da „ne ubijaju zemljotresi, nego korupcija u gra─Ĺevinarstvu“. Gli┼íi─ç je komentarisao fotografije nakon zemljotresa i rekao da je potpuno nov objekt pokleknuo pod te┼żinom spratova, o─Źigledno bez adekvatnih seizmi─Źkih platana, horizontalnih i vertikalnih armiranobetonskih serkla┼ża koji bi prihvatili mo─çne sile zemljotresa. Samo se sklopilo, onako kako se mogu sklopiti spratova starih objekata na kojima su nazidani silni spratovi.

Poznati beogradski arhitekta, koji je decenijama unazad u─Źestvovao ili potpuno konstruisao mno┼ítvo objekata po Srbiji za zapadnoevropske velike kompanije, konstatovao je da je, ─Źak i kad se u zgrade ugra─Ĺuju i velike koli─Źine betona i armature, katastrofa u slu─Źaju zemljotresa garantovana ako su zgradi „tanka kolena“.

I ovo nije jedino takvo vi─Ĺenje. Naime, jedno istra┼żivanje sa Univerziteta Kolorado iz Bouldera iz 2011. o posledicama lo┼íe gradnje zgrada na ljudske ┼żrtve u zemljotresima ustanovilo je da se u svim zemljotresima u prethodne tri decenije moglo izbe─çi ─Źak 83 posto svih mrtvih samo da su se zgrade u pogo─Ĺenim gradovima i naseljima podizale u skladu sa standardima za┼ítite od zemljotresa.

Izvor: Novosti, RTV, Tanjug