Connect with us
Energetska efikasnost

„Kralj Sunca“ kreirao inovativni solarni panel

Kako saznajemo, australijski nacionalni pomorski muzej┬ápostavio je najve─çi krovni solarni panel u zemlji na ÔÇ×Wharf 7 Heritage CentreÔÇť u sidnejskoj luci Darling, a taj uspeh duguje se Dr Zhengrong Shi-ju iz┬áSunMan Energy-a koji je projektovao fleksibilne solarne panele bez stakla.

Ono ┼íto je inovativno i zna─Źajno jeste to ┼íto sada zgrade koje su smatrane neprikladnim za solarne panele sada mogu da u┼żivaju u prednostima ovog obnovljivog izvora energije.
Ovi fleksibilni i lagani solarni paneli nazvani ÔÇ×eArcheÔÇť, otvaraju novo tr┼żi┼íte i re┼íavaju problem koje tradicionalna industrija solarnih panela do danas nije uspela da re┼íi jer se prostrane krovne povr┼íine mogu koristiti za solarne panele, a do sada to nije bilo mogu─çe zbog toga ┼íto lagana metalna podloga nije mogla da izdr┼żi te┼żinu tradicionalnih solarnih panela.

ÔÇ×eArcheÔÇť je male lagan, fleksibilan, visokih performansi i konkurentan kada je re─Ź o ekonomskom momentu, pa je primenljiv na bilo koju zgradu.┬áSvaki pojedina─Źni panel koji je postavljen na┬áMuzej┬áte┼żi 5,5 kilograma, nema staklo i tanak je, ali ima snagu prethodnih panela.
Ovo inovativno re┼íenje omogu─çilo je da Dr Shi postane prepoznatljivo ime u svetu solarne industrije ÔÇô postao je prvi solarni milijarder i zbog toga dobio nadimak ÔÇ×Kralj SuncaÔÇť. Panel ÔÇ×eArcheÔÇť svoj zenit do┼żivljava u momentu kada elimini┼íe staklo u korist silikonske solarne ─çelije koja je primenljiva na razli─Źitim podlogama, a njena debljina iznosi svega 2mm. U zavisnosti od dizajna, broja ─çelija i podloge i okvira, ovi paneli te┼że od impresivnih 2,4kg do oko 8,2kg.

Darren Miller, direktor┬áAustralijske agencije za obnovljivu energiju┬áizjavio je da je ova solarna tehnologija, koju je stvorio┬áSunMan, inovativna i svestrana alternativa koja mo┼że pomo─çi mnogim zgradama da pre─Ĺu na obnovljive izvore energije.

Koja je Va┼ía procena ÔÇô kada pomenuti solarni paneli pronalaze mesto u na┼íoj gra─Ĺevini?

Izvor: gradjevinarstvo.rs