Connect with us
Energetska efikasnost

„Kralj Sunca“ kreirao inovativni solarni panel

Kako saznajemo, australijski nacionalni pomorski muzej postavio je najveći krovni solarni panel u zemlji na „Wharf 7 Heritage Centre“ u sidnejskoj luci Darling, a taj uspeh duguje se Dr Zhengrong Shi-ju iz SunMan Energy-a koji je projektovao fleksibilne solarne panele bez stakla.

Ono što je inovativno i značajno jeste to što sada zgrade koje su smatrane neprikladnim za solarne panele sada mogu da uživaju u prednostima ovog obnovljivog izvora energije.
Ovi fleksibilni i lagani solarni paneli nazvani „eArche“, otvaraju novo tržište i rešavaju problem koje tradicionalna industrija solarnih panela do danas nije uspela da reši jer se prostrane krovne površine mogu koristiti za solarne panele, a do sada to nije bilo moguće zbog toga što lagana metalna podloga nije mogla da izdrži težinu tradicionalnih solarnih panela.

„eArche“ je male lagan, fleksibilan, visokih performansi i konkurentan kada je reč o ekonomskom momentu, pa je primenljiv na bilo koju zgradu. Svaki pojedinačni panel koji je postavljen na Muzej teži 5,5 kilograma, nema staklo i tanak je, ali ima snagu prethodnih panela.
Ovo inovativno rešenje omogućilo je da Dr Shi postane prepoznatljivo ime u svetu solarne industrije – postao je prvi solarni milijarder i zbog toga dobio nadimak „Kralj Sunca“. Panel „eArche“ svoj zenit doživljava u momentu kada eliminiše staklo u korist silikonske solarne ćelije koja je primenljiva na različitim podlogama, a njena debljina iznosi svega 2mm. U zavisnosti od dizajna, broja ćelija i podloge i okvira, ovi paneli teže od impresivnih 2,4kg do oko 8,2kg.

Darren Miller, direktor Australijske agencije za obnovljivu energiju izjavio je da je ova solarna tehnologija, koju je stvorio SunMan, inovativna i svestrana alternativa koja može pomoći mnogim zgradama da pređu na obnovljive izvore energije.

Koja je Vaša procena – kada pomenuti solarni paneli pronalaze mesto u našoj građevini?

Izvor: gradjevinarstvo.rs