Connect with us
Enterijer

Primena i mogućnosti šinske rasvete i kako napraviti najbolji izbor

Šinska rasveta

Čemu šinska rasveta duguje toliku popularnost i sve veću primenu? Može se reći svojim mogućnostima, fleksibilnošću i pre svega jasnom osvetljenju, lako prilagodljivom svakoj nameni. Zato i ne čudi činjenica da je izbor modela šinske rasvete postao sve veći, ozbiljni proizvođači razvijaju modele za specifičnim dodacima, podesivim uglovima i intenzitetom svetla, elegantnim dizajnom, posvećujući sve više pažnje i bojama šinske rasvete.

Kako bi izbor bio jednostavniji, u nastavku teksta dajemo predlog rešenja i modela šinske rasvete i reflektora za različite namene.

Idealna šinska rasveta za prodavnice

Gledajući iz uloge kupca, rasveta u prodavnicama je skoro od najveće važnosti i igra ključnu ulogu u kupovini. Najpre, imajući u vidu činjenicu da naš mozak prvo opaža i pamti boje i oblike, svetlo može biti odlučujući faktor u kupovini. Brendovi se sve više bore za svoje mesto na policama, redizajniraju ambalaže, menjaju boje, a sve to u svrhu lakšeg privlačnija pažnje i bolje prodaje. Tolika je važnost u tome šta se i kako plasira oku kupca, da se sa izborom rasvete ne sme pogrešiti. Posebno kada se radi o prodavnicama odeće, nakita, luksuzne robe, gde je doživljaj proizvoda i atmosfere presudan.

1. ARTIS idealna rasveta za prodavnice i markete

Savršena tehnologija osvetljenja za maloprodajni objekat, markete, samoposluge, prodavnice hrane i pića je šinski reflektor ARTIS, austrijskog proizvođača Molto Luce.

Artis reflektor je dobitnik nagrade za dizajn 2020 godine.

Artis reflektor

Artis reflektor / foto: E.L.L.

Prvi je reflektor u kome se izvor svetlosti može elektronski podesiti i prilagoditi na licu mesta. Čak i nakon ugradnje, ugao snopa svetlosti se može lako podesiti, direktno na reflektoru. Želite više svetla na podu ili da natpis na 3. nivou bude osvetljen? ARTIS MATRIKS sve to može, jednostavnim podešavanjem na reflektoru.

Ovaj reflektor je posebna preporuka jer ima maksimalnu efikasnost, sa najboljom mogućom kontrolom uzdužnog odsjaja i apsolutno homogenim osvetljenjem površine, tj. daje snop svetla ujednačenog intenziteta od vrha do dna polica.

Mogućnost okretanja od +15° do -15° omogućava optimalno osvetljenje robe za različite širine prolaza i visine prostorija za savršeno iskustvo kupovine.

Još jedna mogućnost koja govori da je ovaj reflektor osmišljen baš za rasvetu u prodavnicama je više opcija i specijalne boje svetla prilagođene proizvodu, kao što je svetlo za meso i ribu, svetlo za voće i povrće, svetlo za hleb i peciva i sl.

Artis Molto Luce rasveta

1 – Ravan kraj emitovane svetlosti na vrhu police; 2 – Osvetljenje trećeg nivoa pomoću ARTIS Light Guider-a; 3 – Osvetljenje trećeg nivoa bez ARTIS Light Guider-a; 4 – Perfektna osvetljenost izložene robe žitavom visinom police; 5 – Osvetljenost robe i u dubini police; 6 – ARTIS MATRIKS sa povećanim nivoom osvetljenja poda. / foto: E.L.L.

2. Magnetic šinski sistem – rasveta za prodavnice ekskluzivne robe, nakita i satova

Shine like a diamond. Sjaj i glamur prodavnice nakita nije moguć bez jakog, intenzivnog svetla. Ipak ambijent u kome se prodaje tako prefinjena roba ne trpi upečatljivu i glomaznu rasvetu koja bi kvarila enterijer i skretala pažnju na sebe. Kada je potrebna intenzivna svetlost, a minimalistički izgled rasvete, provereno rešenje je MAGNETIC šinska rasveta sa mini reflektorima, proizvođača Molto Luce.

MAGNETICS je najelegantniji šinski sistem, izuzetne fleksibilnosti, koji uz to ima i mogućnost dimovanja. Sve svetiljke se mogu jednostavnim pokretom premeštati sa jednog na drugo mesto, zameniti drugim reflektorom ili se može podesiti njihov ugao. Posebna privlačnost ovog šinskog sistema leži u mini reflektorima prečnika svega 22 mm, dužine 45 mm i mogućnost postavljanja u vitrine sa istaknutim komadima nakita, satova, a da pri tome ostanu skoro nevidljivi.

Magnetics šinski sistem sa mini reflektorima - Molto Luce

Magnetics šinski sistem sa mini reflektorima – Molto Luce / foto: E.L.L.

Maksimalna fleksibilnost i minimalistički izgled, ne samo da pružaju savršeno rešenje za osvetljenje za stambene prostore, prodavnice i izloge, već i mogućnosti kreativnog osvetljenja u hotelskoj i ugostiteljskoj industriji.

3. Magnetne šine i reflektori u boji.

Kada je akcenat na estetici i bojama koje treba da ulepšaju enterijer, najbolji izbor je magnetna šinska rasveta u boji. Obradovaće vas informacija da pored uobičajene bele i crne ovde možete pronaći magnetnu šinsku rasvetu u širokoj paleti boja. Izdvajamo modele magnetne šinske rasvete Alphabet by Zambelis, proizvođača arhitektonske rasvete iz Grčke, koji takođe imaju mogućnost dimovanja.

Magnetne šine i reflektori u boji - Zambelis

Magnetne šine i reflektori u boji – Zambelis / foto: E.L.L.

Šinska rasveta u stambenom prostoru

Rasveta u stambenim objektima ima svoj specifičan izazov, jer pored osnovnog svetla koje čini prostor prijatnim za život i rad, potrebno je atmosferu utopliti i dekorativnim elementima popust visilica i lampi.

Velika prednost šinske rasvete je fleksibilno, usmereno svetlo, koje može da obezbedi veću količinu svetlosti od standardnih lustera i plafonjera. Sa druge strane kvalitetni šinski sistemi kao što je šinski sistem Volare (Molto Luce) imaju mogućnost kombinovanja različitih nastavaka, svetlosnih inserta i visilica, da ni estetska uloga rasvete ne ostane zanemarena.

Volare je trenutno NAJMANJI DVOFAZNI sistem šina na tržištu. Alternativa za one koji traže nešto delikatno i posebno. Minimalizam i purizam objedinjeni u dvofaznoj šini od 230V, dimenzija 18x18mm.

Volare šinski sistem sa reflektorima i visilicama – Molto Luce

Volare šinski sistem sa reflektorima i visilicama – Molto Luce / foto: E.L.L.

Za one koji žele da imaju mogućnost da u svakom trenutku lako promene raspored svetlosnih elemenata na šini, pogodnija opcija je Molto Luce viseća magnetna šina. Viseće šine sa led insertima koji emituju direktnu svetlost na šank u kombinaciji sa reflektorima usmerenim ka radnom površini kuhinje, spoj su estetike i funkcionalnosti.

Modularni šinski sistemi za velike objekte, tržne centre i poslovne zgrade

Kompleksnost u projektovanju rasvete koju zahtevaju hoteli, restorani i tržni centri, može da zadovolji samo šinski sistem sa velikim mogućnostima i varijantama. Idealan izbor za rasvetu velikih poslovnih prostora je Ride sistem rasvete.

Ride šinski sistem je jedan od najtanjih sistema linearnih LED profila na tržištu, sa poprečnim presekom od samo 35×35 mm. Zahvaljujući integrisanom konvertoru, šinski sistem Ride može garantovati kontinuiranu emisiju svetlosti na dužinama do 15m.

Modularni sistem sa pravim i zakrivljenim elementima, kao ugradni, nadgradni ili viseći šinski sistem, Ride dozvoljava veliku kreativnost u projektovanju rasvete.

Ride šinski sistem – Molto Luce

Ride šinski sistem – Molto Luce / foto: E.L.L.

Sve pomenute modele i još više opcija možete pronaći u ponudi firme E.L.L na www.ell.rs i odabrati u konsultaciji sa arhitektom iz E.L.L tima.

ELL logo

ELECTRO LINE LUPO d.o.o.
P.C: Prhovačka bb, Šimanovci
T. +381 22 850 160
M. +381 69 880 7291
office@ell.rs
www.ell.rs