Connect with us
Enterijer

Primena i mogućnosti šinske rasvete i kako napraviti najbolji izbor

─îemu ┼íinska rasveta duguje toliku popularnost i sve ve─çu primenu? Mo┼że se re─çi svojim mogu─çnostima, fleksibilno┼í─çu i pre svega jasnom osvetljenju, lako prilagodljivom svakoj nameni. Zato i ne ─Źudi ─Źinjenica da je izbor modela ┼íinske rasvete postao sve ve─çi, ozbiljni proizvo─Ĺa─Źi razvijaju modele za specifi─Źnim dodacima, podesivim uglovima i intenzitetom svetla, elegantnim dizajnom, posve─çuju─çi sve vi┼íe pa┼żnje i bojama ┼íinske rasvete.

Kako bi izbor bio jednostavniji, u nastavku teksta dajemo predlog re┼íenja i modela ┼íinske rasvete i reflektora za razli─Źite namene.

Idealna šinska rasveta za prodavnice

Gledaju─çi iz uloge kupca, rasveta u prodavnicama je skoro od najve─çe va┼żnosti i igra klju─Źnu ulogu u kupovini. Najpre, imaju─çi u vidu ─Źinjenicu da na┼í mozak prvo opa┼ża i pamti boje i oblike, svetlo mo┼że biti odlu─Źuju─çi faktor u kupovini. Brendovi se sve vi┼íe bore za svoje mesto na policama, redizajniraju ambala┼że, menjaju boje, a sve to u svrhu lak┼íeg privla─Źnija pa┼żnje i bolje prodaje. Tolika je va┼żnost u tome ┼íta se i kako plasira oku kupca, da se sa izborom rasvete ne sme pogre┼íiti. Posebno kada se radi o prodavnicama ode─çe, nakita, luksuzne robe, gde je do┼żivljaj proizvoda i atmosfere presudan.

1. ARTIS idealna rasveta za prodavnice i markete

Savr┼íena tehnologija osvetljenja za maloprodajni objekat, markete, samoposluge, prodavnice hrane i pi─ça je ┼íinski reflektor ARTIS, austrijskog proizvo─Ĺa─Źa Molto Luce.

Artis reflektor je dobitnik nagrade za dizajn 2020 godine.

Artis reflektor

Artis reflektor / foto: E.L.L.

Prvi je reflektor u kome se izvor svetlosti mo┼że elektronski podesiti i prilagoditi na licu mesta. ─îak i nakon ugradnje, ugao snopa svetlosti se mo┼że lako podesiti, direktno na reflektoru. ┼Żelite vi┼íe svetla na podu ili da natpis na 3. nivou bude osvetljen? ARTIS MATRIKS sve to mo┼że, jednostavnim pode┼íavanjem na reflektoru.

Ovaj reflektor je posebna preporuka jer ima maksimalnu efikasnost, sa najboljom moguc╠üom kontrolom uzdu┼żnog odsjaja i apsolutno homogenim osvetljenjem povr┼íine, tj. daje snop svetla ujedna─Źenog intenziteta od vrha do dna polica.

Moguc╠ünost okretanja od +15┬░ do -15┬░ omoguc╠üava optimalno osvetljenje robe za razli─Źite ┼íirine prolaza i visine prostorija za savr┼íeno iskustvo kupovine.

Jo┼í jedna mogu─çnost koja govori da je ovaj reflektor osmi┼íljen ba┼í za rasvetu u prodavnicama je vi┼íe opcija i specijalne boje svetla prilago─Ĺene proizvodu, kao ┼íto je svetlo za meso i ribu, svetlo za vo─çe i povr─çe, svetlo za hleb i peciva i sl.

Artis Molto Luce rasveta

1 ÔÇô Ravan kraj emitovane svetlosti na vrhu police; 2 – Osvetljenje trec╠üeg nivoa pomoc╠üu ARTIS Light Guider-a; 3 – Osvetljenje trec╠üeg nivoa bez ARTIS Light Guider-a; 4 ÔÇô Perfektna osvetljenost izlo┼żene robe ┼żitavom visinom police; 5 – Osvetljenost robe i u dubini police; 6 – ARTIS MATRIKS sa povec╠üanim nivoom osvetljenja poda. / foto: E.L.L.

2. Magnetic ┼íinski sistem – rasveta za prodavnice ekskluzivne robe, nakita i satova

Shine like a diamond. Sjaj i glamur prodavnice nakita nije mogu─ç bez jakog, intenzivnog svetla. Ipak ambijent u kome se prodaje tako prefinjena roba ne trpi upe─Źatljivu i glomaznu rasvetu koja bi kvarila enterijer i skretala pa┼żnju na sebe. Kada je potrebna intenzivna svetlost, a minimalisti─Źki izgled rasvete, provereno re┼íenje je MAGNETIC ┼íinska rasveta sa mini reflektorima, proizvo─Ĺa─Źa Molto Luce.

MAGNETICS je najelegantniji ┼íinski sistem, izuzetne fleksibilnosti, koji uz to ima i mogu─çnost dimovanja. Sve svetiljke se mogu jednostavnim pokretom preme┼ítati sa jednog na drugo mesto, zameniti drugim reflektorom ili se mo┼że podesiti njihov ugao. Posebna privla─Źnost ovog ┼íinskog sistema le┼żi u mini reflektorima pre─Źnika svega 22 mm, du┼żine 45 mm i mogu─çnost postavljanja u vitrine sa istaknutim komadima nakita, satova, a da pri tome ostanu skoro nevidljivi.

Magnetics šinski sistem sa mini reflektorima - Molto Luce

Magnetics ┼íinski sistem sa mini reflektorima – Molto Luce / foto: E.L.L.

Maksimalna fleksibilnost i minimalisti─Źki izgled, ne samo da pru┼żaju savr┼íeno re┼íenje za osvetljenje za stambene prostore, prodavnice i izloge, vec╠ü i moguc╠ünosti kreativnog osvetljenja u hotelskoj i ugostiteljskoj industriji.

3. Magnetne šine i reflektori u boji.

Kada je akcenat na estetici i bojama koje treba da ulep┼íaju enterijer, najbolji izbor je magnetna ┼íinska rasveta u boji. Obradova─çe vas informacija da pored uobi─Źajene bele i crne ovde mo┼żete prona─çi magnetnu ┼íinsku rasvetu u ┼íirokoj paleti boja. Izdvajamo modele magnetne ┼íinske rasvete Alphabet by Zambelis, proizvo─Ĺa─Źa arhitektonske rasvete iz Gr─Źke, koji tako─Ĺe imaju mogu─çnost dimovanja.

Magnetne šine i reflektori u boji - Zambelis

Magnetne ┼íine i reflektori u boji – Zambelis / foto: E.L.L.

Šinska rasveta u stambenom prostoru

Rasveta u stambenim objektima ima svoj specifi─Źan izazov, jer pored osnovnog svetla koje ─Źini prostor prijatnim za ┼żivot i rad, potrebno je atmosferu utopliti i dekorativnim elementima popust visilica i lampi.

Velika prednost ┼íinske rasvete je fleksibilno, usmereno svetlo, koje mo┼że da obezbedi ve─çu koli─Źinu svetlosti od standardnih lustera i plafonjera. Sa druge strane kvalitetni ┼íinski sistemi kao ┼íto je ┼íinski sistem Volare (Molto Luce) imaju mogu─çnost kombinovanja razli─Źitih nastavaka, svetlosnih inserta i visilica, da ni estetska uloga rasvete ne ostane zanemarena.

Volare je trenutno NAJMANJI DVOFAZNI sistem ┼íina na tr┼żi┼ítu. Alternativa za one koji tra┼że ne┼íto delikatno i posebno. Minimalizam i purizam objedinjeni u dvofaznoj ┼íini od 230V, dimenzija 18x18mm.

Volare ┼íinski sistem sa reflektorima i visilicama ÔÇô Molto Luce

Volare ┼íinski sistem sa reflektorima i visilicama ÔÇô Molto Luce / foto: E.L.L.

Za one koji ┼żele da imaju mogu─çnost da u svakom trenutku lako promene raspored svetlosnih elemenata na ┼íini, pogodnija opcija je Molto Luce vise─ça magnetna ┼íina. Vise─çe ┼íine sa led insertima koji emituju direktnu svetlost na ┼íank u kombinaciji sa reflektorima usmerenim ka radnom povr┼íini kuhinje, spoj su estetike i funkcionalnosti.

Modularni ┼íinski sistemi za velike objekte, tr┼żne centre i poslovne zgrade

Kompleksnost u projektovanju rasvete koju zahtevaju hoteli, restorani i tr┼żni centri, mo┼że da zadovolji samo ┼íinski sistem sa velikim mogu─çnostima i varijantama. Idealan izbor za rasvetu velikih poslovnih prostora je Ride sistem rasvete.

Ride ┼íinski sistem je jedan od najtanjih sistema linearnih LED profila na tr┼żi┼ítu, sa popre─Źnim presekom od samo 35×35 mm. Zahvaljuju─çi integrisanom konvertoru, ┼íinski sistem Ride mo┼że garantovati kontinuiranu emisiju svetlosti na du┼żinama do 15m.

Modularni sistem sa pravim i zakrivljenim elementima, kao ugradni, nadgradni ili viseći šinski sistem, Ride dozvoljava veliku kreativnost u projektovanju rasvete.

Ride ┼íinski sistem ÔÇô Molto Luce

Ride ┼íinski sistem ÔÇô Molto Luce / foto: E.L.L.

Sve pomenute modele i jo┼í vi┼íe opcija mo┼żete prona─çi u ponudi firme E.L.L na www.ell.rs i odabrati u konsultaciji sa arhitektom iz E.L.L tima.

ELL logo

ELECTRO LINE LUPO d.o.o.
P.C: Prhova─Źka bb, ┼áimanovci
T. +381 22 850 160
M. +381 69 880 7291
office@ell.rs
www.ell.rs