Connect with us

Energetska efikasnost

EBRD GEFF program za čistiji vazduh na zapadnom Balkanu

Objavljeno

:

Priroda

Na Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se uspeh programa za unapređenje energetske efikasnosti

Svetski dan zaštite životne sredine je idealna prilika da se još jednom naglasi koliko je važna borba protiv klimatskih promena, ali i da se istaknu neki uspešni primeri. Program finansiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WB GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kreiran je sa ciljem da doprinese zaštiti okoline kroz bolju i efikasniju upotrebu energije. Dosadašnje ulaganje u vrednosti od 8 miliona evra u projekte kojima se pospešuje energetska efikasnost u domaćinstvima uštedelo je 7 miliona kWh energije i doprinelo smanjenju emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godišnjem nivou.

Tema ovogodišnjeg Dana zaštite životne sredine je zagađenje vazduha. Projekat WB GEFF je postigao značajne rezultate na ovom polju: ostvarena ušteda jednaka je količini utrošene energije na grejanje za preko 500 domaćinstava ili 1.600 automobila uklonjenih sa ulice svake godine.

Devedeset dva procenta svetske populacije ne diše čist vazduh, a zagađenje vazduha je posebno značajan problem u zemljama Balkana. Svetski dan zaštite životne sredine 2019. godine podstiče preduzeća, zajednice i pojedince da zajedno istraže kako obnovljiv izvori energije i zelene tehnologije mogu poboljšati kvalitet vazduha na globalnom nivou.

Aktivnosti EBRD-a podrazumevaju angažovanje lokalnih zajednica. Preko lokalnih partnerskih finansijskih institucija, program obezbeđuje sredstva za finansiranje visoko energetski efikasnih tehnologija u okviru stambenog sektora, uz finansijski podsticaj Evropske unije do 20%. Finansijski podsticaji su dostupni nakon što klijent odabere tehnologiju iz Tehnološkog sektora, finansira kupovinu tehnologije kreditom partnerske banke i EBRD potvrdi da je kupljena tehnologija instalirana.

Svako domaćinstvo može da doprinese efikasnijem korišćenju energije, a time i smanjenju nivoa zagađenja vazduha. Instalacijom energetski efikasnih rešenja kao što su moderni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hlađenje i sistemi za izolaciju, domaćinstva mogu značajno smanjiti svoj uticaj na okolinu i istovremeno uštedeti novac.

Iako WB GEFF postoji tek oko godinu i po dana, program je već finansirao skoro 1.500 porodica sa područja zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem.

U svojim nastojanjima da informacije o energetski efikasnim tehnologijama budu dostupne svim vlasnicima stambenih objekata, program uspešno koristi EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnološki selektor. Ova online platforma sadrži 13 kategorija sa preko 18.000 energetski efikasnih proizvoda koji su odobreni za finansiranje, a koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mesta širom zapadnog Balkana. Lista proizovda i prodavaca svakog je meseca sve duža.

Obzirom da je WB GEFF prvi program za finansiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima zapadnog Balkana koji sprovodi EBRD, vrlo je značajno što Svetski dan zaštite životne sredine možemo obeležiti tako pozitivnim rezultatatima.

EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije (EU), Ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Vladimira Popovića 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com

Advertisement

Energetska efikasnost

U Srbiji postavljen temelj energetske efikasnosti

Objavljeno

:

Od

Energetska efikasnost je jedina i najvažnija akcija za smanjenje emisije

Ove godine postavljeni su temelji energetske efikasnosti, tvrdi gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema rečima gradskog čelnika , to će već sledeće godine doprineti da vazduh u gradu bude čistiji i da domovi budu topliji, a to ujedno znači da će biti bolji i kvalitet života građana.

Kako je preneo Beoinfo, on je podsetio da energetska efikasnost podrazumeva korišćenje manje energenata za zagrevanje domova, a samim tim i utiče direktno na poboljšanje kvaliteta vazduha, posebno u zimskim mesecima, kada periodično pada kvalitet vazduha zbog paljenja individualnih ložišta.

„Optimistički gledam na 2020, jer smo u ovoj godini postavili čvrste temelje. Temelje nadograđujemo izuzetno značajnom novom strategijom za daljinsko grejanje koju ćemo usvojiti i sa čijom primenom ćemo početi sledeće godine. Na ovaj način nastavićemo da smanjujemo korišćenje neobnovljivih izvora energije koji zagađuju životnu sredinu“, naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio na činjenicu da je većina zgrada u Beogradu izgrađena tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka kada je cilj bio izgraditi što više domova, na uštrb energetske efikasnosti zgrada. Posledično, danas ta ušteda dolazi na naplatu i troši se mnogo više energije na grejanje domova nego što je zaista potrebno.

„Zbog toga je važno da sistematski unapređujemo energetsku efikasnost zgrada kroz konkretne mere, projekte i odluke, kao i da podižemo svest građana o ovoj temi. Moramo da budemo svesni problema koje imamo, ali je još važnije da ponudimo rešenja. O tome da je Beograd ozbiljno krenuo u rešavanje ovog problema svedoči i usvajanje izmene odluke Skupštine Grada po kojoj će gradske opštine moći da subvencionišu uređenje fasada i investiciono održavanje privatnih zgrada sa maksimalno 90 odsto sredstava, dok će stanari biti u obavezi da obezbede preostalih 10 procenata. To znači da smo otvorili mogućnost da svaka zgrada u Beogradu unapredi svoju energetsku efikasnost“, objasnio je Radojičić.

On je dodao je da su u cilju unapređenja energetske efikasnosti neophodni veliki infrastrukturni projekti i promene načina razmišljanja, kao i da je deponija u Vinči u tom smislu jedan od najznačajnijih projekata.

Naveo je i da izgradnja toplodalekovoda Obrenovac podrazumeva da se sva topla voda koja nastaje kao nus proizvod rada elektrane TE „Obrenovac“ prikuplja i koristi za grejanje i time kompenzuje korišćenje drugih vidova energenata. On je ukazao i na značaj projekta „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu”, kojim je predviđeno renoviranje zgrada Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Studentskog stacionara i Gradske biblioteke.

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

Baumit na takmičenju Life Challenge u Bratislavi

Objavljeno

:

Od

Baumit Srbija

Objekat koji je na prethodnom Life Challenge takmičenju, održanom 2018. godine u Bratislavi pobedio u kategoriji višeporodičnih stambenih zgrada je „Beautiful elderly life“ iz Izole (Slovenija).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

U sastavu objekta nalaze se dve zgrade sa stanovima za stare i Centar za dnevne aktivnosti starih. Urbani dizajn teži povezivanju stambenih jedinica i javnog prostora u jedinstvenu celinu. Primenom različitih dimenzija prozorskih okvira dobija se utisak individualnosti.

Pobednik Baumit Life Challenge takmičenja 2018.

Objekat koji je na prethodnom Life Challenge takmičenju, održanom 2018. godine u Bratislavi pobedio u kategoriji višeporodičnih stambenih zgrada je "Beautiful elderly life" iz Izole (Slovenija).U sastavu objekta nalaze se dve zgrade sa stanovima za stare i Centar za dnevne aktivnosti starih. Urbani dizajn teži povezivanju stambenih jedinica i javnog prostora u jedinstvenu celinu. Primenom različitih dimenzija prozorskih okvira dobija se utisak individualnosti.Od Baumit proizvoda na izgradnji ovog objekta, korišćen je Baumit Star Mineral sistem.

Geplaatst door Baumit – Serbia op Maandag 2 december 2019

Od Baumit proizvoda na izgradnji ovog objekta, korišćeni su Baumit Star Mineral sistem.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

 

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno

Instagram - pratite nas