Connect with us
Energetska efikasnost

EBRD GEFF program za ─Źistiji vazduh na zapadnom Balkanu

Na Svetski dan za┼ítite ┼żivotne sredine obele┼żava se uspeh programa za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti

Svetski dan za┼ítite ┼żivotne sredine je idealna prilika da se jo┼í jednom naglasi koliko je va┼żna borba protiv klimatskih promena, ali i da se istaknu neki uspe┼íni primeri. Program finansiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WB GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kreiran je sa ciljem da doprinese za┼ítiti okoline kroz bolju i efikasniju upotrebu energije. Dosada┼ínje ulaganje u vrednosti od 8 miliona evra u projekte kojima se pospe┼íuje energetska efikasnost u doma─çinstvima u┼ítedelo je 7 miliona kWh energije i doprinelo smanjenju emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godi┼ínjem nivou.

Tema ovogodi┼ínjeg Dana za┼ítite ┼żivotne sredine je zaga─Ĺenje vazduha. Projekat WB GEFF je postigao zna─Źajne rezultate na ovom polju: ostvarena u┼íteda jednaka je koli─Źini utro┼íene energije na grejanje za preko 500 doma─çinstava ili 1.600 automobila uklonjenih sa ulice svake godine.

Devedeset dva procenta svetske populacije ne di┼íe ─Źist vazduh, a zaga─Ĺenje vazduha je posebno zna─Źajan problem u zemljama Balkana. Svetski dan za┼ítite ┼żivotne sredine 2019. godine podsti─Źe preduze─ça, zajednice i pojedince da zajedno istra┼że kako obnovljiv izvori energije i zelene tehnologije mogu pobolj┼íati kvalitet vazduha na globalnom nivou.

Aktivnosti EBRD-a podrazumevaju anga┼żovanje lokalnih zajednica. Preko lokalnih partnerskih finansijskih institucija, program obezbe─Ĺuje sredstva za finansiranje visoko energetski efikasnih tehnologija u okviru stambenog sektora, uz finansijski podsticaj Evropske unije do 20%. Finansijski podsticaji su dostupni nakon ┼íto klijent odabere tehnologiju iz Tehnolo┼íkog sektora, finansira kupovinu tehnologije kreditom partnerske banke i EBRD potvrdi da je kupljena tehnologija instalirana.

Svako doma─çinstvo mo┼że da doprinese efikasnijem kori┼í─çenju energije, a time i smanjenju nivoa zaga─Ĺenja vazduha. Instalacijom energetski efikasnih re┼íenja kao ┼íto su moderni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hla─Ĺenje i sistemi za izolaciju, doma─çinstva mogu zna─Źajno smanjiti svoj uticaj na okolinu i istovremeno u┼ítedeti novac.

Iako WB GEFF postoji tek oko godinu i po dana, program je ve─ç finansirao skoro 1.500 porodica sa podru─Źja zapadnog Balkana, potvr─Ĺuju─çi da postoji zna─Źajna potreba za zelenim kreditiranjem.

U svojim nastojanjima da informacije o energetski efikasnim tehnologijama budu dostupne svim vlasnicima stambenih objekata, program uspe┼íno koristi EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnolo┼íki selektor. Ova online platforma sadr┼żi 13 kategorija sa preko 18.000 energetski efikasnih proizvoda koji su odobreni za finansiranje, a koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mesta ┼íirom zapadnog Balkana. Lista proizovda i prodavaca svakog je meseca sve du┼ża.

Obzirom da je WB GEFF prvi program za finansiranje energetske efikasnosti u doma─çinstvima zapadnog Balkana koji sprovodi EBRD, vrlo je zna─Źajno ┼íto Svetski dan za┼ítite ┼żivotne sredine mo┼żemo obele┼żiti tako pozitivnim rezultatatima.

EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije (EU), Ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com