Connect with us
Energetska efikasnost

EBRD GEFF program za čistiji vazduh na zapadnom Balkanu

Priroda

Na Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se uspeh programa za unapređenje energetske efikasnosti

Svetski dan zaštite životne sredine je idealna prilika da se još jednom naglasi koliko je važna borba protiv klimatskih promena, ali i da se istaknu neki uspešni primeri. Program finansiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WB GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kreiran je sa ciljem da doprinese zaštiti okoline kroz bolju i efikasniju upotrebu energije. Dosadašnje ulaganje u vrednosti od 8 miliona evra u projekte kojima se pospešuje energetska efikasnost u domaćinstvima uštedelo je 7 miliona kWh energije i doprinelo smanjenju emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godišnjem nivou.

Tema ovogodišnjeg Dana zaštite životne sredine je zagađenje vazduha. Projekat WB GEFF je postigao značajne rezultate na ovom polju: ostvarena ušteda jednaka je količini utrošene energije na grejanje za preko 500 domaćinstava ili 1.600 automobila uklonjenih sa ulice svake godine.

Devedeset dva procenta svetske populacije ne diše čist vazduh, a zagađenje vazduha je posebno značajan problem u zemljama Balkana. Svetski dan zaštite životne sredine 2019. godine podstiče preduzeća, zajednice i pojedince da zajedno istraže kako obnovljiv izvori energije i zelene tehnologije mogu poboljšati kvalitet vazduha na globalnom nivou.

Aktivnosti EBRD-a podrazumevaju angažovanje lokalnih zajednica. Preko lokalnih partnerskih finansijskih institucija, program obezbeđuje sredstva za finansiranje visoko energetski efikasnih tehnologija u okviru stambenog sektora, uz finansijski podsticaj Evropske unije do 20%. Finansijski podsticaji su dostupni nakon što klijent odabere tehnologiju iz Tehnološkog sektora, finansira kupovinu tehnologije kreditom partnerske banke i EBRD potvrdi da je kupljena tehnologija instalirana.

Svako domaćinstvo može da doprinese efikasnijem korišćenju energije, a time i smanjenju nivoa zagađenja vazduha. Instalacijom energetski efikasnih rešenja kao što su moderni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hlađenje i sistemi za izolaciju, domaćinstva mogu značajno smanjiti svoj uticaj na okolinu i istovremeno uštedeti novac.

Iako WB GEFF postoji tek oko godinu i po dana, program je već finansirao skoro 1.500 porodica sa područja zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem.

U svojim nastojanjima da informacije o energetski efikasnim tehnologijama budu dostupne svim vlasnicima stambenih objekata, program uspešno koristi EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnološki selektor. Ova online platforma sadrži 13 kategorija sa preko 18.000 energetski efikasnih proizvoda koji su odobreni za finansiranje, a koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mesta širom zapadnog Balkana. Lista proizovda i prodavaca svakog je meseca sve duža.

Obzirom da je WB GEFF prvi program za finansiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima zapadnog Balkana koji sprovodi EBRD, vrlo je značajno što Svetski dan zaštite životne sredine možemo obeležiti tako pozitivnim rezultatatima.

EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije (EU), Ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com