Connect with us
Arhitektura

Energetski efikasne fasade – Odelo ─Źini zgradu

Ako ranije i nije bila, te┼żnja ka ┼íto boljem grejanju i ujedno ┼íto ve─çoj u┼ítedi danas je neupitno sva─Źiji cilj. Iskustvo poslednjih nekoliko zima koje su bile vanredno hladne, sa polarnim talasima iz Sibira i Severne Evrope koji su donosili jaku vejavicu, mnogo ledenih dana u sezoni, i vrlo niske temperature koje nisu odlika na┼íe umereno-kontinentalne klime i na koje nismo navikli, podstaklo je potrebu da nam u ku─çi i na poslu uvek bude dovoljno toplo i prijatno za boravak, ali da ta pogodnost ne bude astronomski skupa.

Kako, me─Ĺutim, zbog starosti objekata koji se te┼íko zagrevaju i zastarelosti primenjenih materijala sa malom mo─çi zadr┼żavanja toplote Srbija spada u neke od energetski najneefikasnijih zemalja Evrope kada su u pitanju stambeni i javni objekti, nije za ─Źu─Ĺenje bojazan potro┼ía─Źa da je to finansijski neizvodljivo. Ako se jo┼í uzme u obzir dotrajalost grejnih sistema koji uz to koriste skupe energente poput mazuta, ┼żelja da se zimi dobro ugrejete, a da na to isto grejanje ne potro┼íite malo bogatstvo, pretvara se u pravu utopiju. Po┼íto je jasno da re┼íenje za topliji ┼żivotni i radni prostor ne le┼żi u eksploataciji ovog resursa, treba ga potra┼żiti na drugoj strani, u pobolj┼íavanju termoizolacionih karakteristika objekta.

Energetski efikasna gradnja

Energetski efikasna gradnja

// Klasi─Źno zidane zgrade sa spoljnom malteracijom preko koje je ra─Ĺena samo dekorativna fasada, i dalje tipi─Źne za ve─çi deo na┼íe zemlje, odlikuje slab toplotni u─Źinak koji se, osim zamene stolarije, da popraviti jedino postavljanjem izolacionog fasadnog omota─Źa. //

Kontaktna fasada

Jedan od na─Źina izvo─Ĺenja fasadne izolacije je postavljanje kontaktne spoljne izolacije, odnosno kontaktne fasade. Kontaktna fasada radi se lepljenjem plo─Źa stiropora ili kamene vune direktno na zid lepkom na bazi cementa, nakon ─Źega se izolacioni paneli dodatno pri─Źvr┼í─çuju za zid pvc ili metalnim tiplovima sa ┼írafom i premazuju tanjim slojem lepka na koji se postavlja armaturna mre┼żica, sledi malterisanje drugim debljim nanosom lepka koji se, kada se potpuno osu┼íi, premazuje prajmerom (te─Źnom pripremom za dekorativni sloj), i na kraju akrilnim ili silikonskim dekorativnim malterom odabrane boje, granulacije i u ┼żeljenoj ┼íari. Iako nije jedini, kontaktna fasada (i to ona sa stiroporom) je na doma─çem tr┼żi┼ítu naj─Źe┼í─çe ugra─Ĺivani tip termoizolacionog sistema sa kojim se posti┼że izuzetno dobra za┼ítita od hladno─çe, toplote i buke, s tim da je njena delotvornost direktno povezana sa debljinom osnovnog izolacionog materijala i kvalitetom izvo─Ĺenja radova.

Fasadni stiropor debljine 5cm dugo je va┼żio za standard, ali kako su merenja u─Źinka i projekcije vremenskog perioda za koji ─çe se sukcesivno kroz ostvarenu u┼ítedu iskazati isplativost investicije pokazali da to nije dovoljno, preporu─Źeni broj centimetara se iz godine u godinu postepeno pove─çavao i od 2014. godine imamo odredbu Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada u Srbiji, po kojoj bi za na┼íu zemlju minimalna debljina plo─Źa izolacionog materijala (belog fasadnog stiropora ili kamene vune) trebalo da bude 12cm kako koeficijent prolaska toplote kroz zidove ne bi prelazio 0,4W/m2K za renovirane objekte, odnosno 0,3Wm2K za novosagra─Ĺene.

Termoizolacija, sivi stiropor

Termoizolacija, sivi stiropor

// Osim belog danas postoji i sivi stiropor sa dodatkom grafita, koji zahvaljuju─çi ovom sastojku za oko 20% bolje smanjuje energetske gubitke (12cm belog stiropora = 10cm sivog). //

On na┼żalost, kao ni kamena vuna, jo┼í uvek nije dovoljno poznat obi─Źnim kupcima, pa zato nikako da u─Ĺe u masovnu upotrebu za izolaciju privatnih ku─ça i naknadno renoviranje stambenih zgrada tamo gde su o tome postigli dogovor i radove finansirali sami stanari.

Drugi razlog za slabiju zastupljenost kamene tj. mineralne vune je vidno vi┼ía cena u odnosu na stiropor. Ta razlika, dodu┼íe, ima svoje opravdanje u ─Źinjenici da je kamena vuna bolji apsorber buke i zvu─Źni izolator, a osim toga je odlikuje visoka paropropusnost ┼íto zna─Źi da propu┼ítanjem vi┼íka vodene pare koja se redovno stvara u unutra┼ínjosti objekta omogu─çava zgradi da ÔÇťdi┼íeÔÇŁ, i time u velikoj meri otklanja glavni nedostatak kontaktne fasade ÔÇô odsustvo parne brane.

Za┼ítita od vlage i cirkulisanje vazduha kao klju─Ź stabilizacije temperature prostora glavni su faktori na kojima po─Źiva drugi, noviji tip izvedbe termoizolacije, a to je ventiliraju─ça fasada. Ventiliraju─ça fasada je sistem zasnovan na principu sendvi─Ź-zida, gde se objekat sa spoljne strane tako─Ĺe obavija slojem termoizolacije, ali je taj sloj od zavr┼íne obrade odvojen vazdu┼ínom barijerom koja ima izolaciono-ventilacionu ulogu. Naime, direktno na zidove se montiraju plo─Źe polutvrdo presovane mineralne vune debljine 6-15cm koje se pri─Źvr┼í─çuju pomo─çu posebnih ner─Ĺaju─çih tiplova ÔÇô ankera, preko njih se postavlja parna brana u vidu paropropusne a vodonepropusne NT folije na koju se zatim, sa razmakom od minimum 30mm postavlja aluminijumska potkonstrukcija, i na nju zavr┼íno pomo─çu posebnog elasti─Źnog adheziva lepe dekorativni paneli po ┼żelji. Debljina plo─Źa mineralne vune bira se u skladu sa termi─Źkim prora─Źunom u okviru izvo─Ĺa─Źkog projekta, izra─Ĺenim imaju─çi u vidu klimatske uslove podneblja, zahteve investitora i lokalne propise o energetskoj efikasnosti.

Kamena vuna - termoizolacija

Kamena vuna – termoizolacija

Zanimljivo je da je ventiliraju─ça fasada inicijalno osmi┼íljena u primorskim i uop┼íte toplijim krajevima, gde je predvi─Ĺeno da pre svega spre─Źava pregrevanje objekta i doprinosi njegovom rashla─Ĺivanju u letnjim mesecima, kada maksimalna dnevna temperatura zna i da prelazi 40 stepeni, a da istovremeno vr┼íi stalno provetravanje prostora kreiraju─çi prijatan ambijent za stanovanje i rad. Tamo se zbog manjih temperaturnih razlika izme─Ĺu godi┼ínjih doba koriste ne┼íto tanji paneli nego u zemljama sa umereno-kontinentalnom i kontinentalnom klimom, ali se taj obi─Źaj ne mora nu┼żno po┼ítovati, ve─ç se po potrebi mogu postaviti i dva sloja izolacije, samo unakrsno radi izbegavanja formiranja termi─Źkih mostova.

// NT folija je materijal dvojakog dejstva koji propu┼íta vodenu paru i time omogu─çava isparavanje iz unutra┼ínjosti objekta, dok istovremeno sa spoljne strane spre─Źava eventualno kva┼íenje kamene vune, a budu─çi da podnosi temperature od -40 do +80┬░C predstavlja postojanu i trajnu za┼ítitu. //

Potkonstrukcija se zavisno od vrste i na─Źina ka─Źenja panela zavr┼íne obloge formira od T profila, L profila, aluminijumskih kotvi ili kutijastih profila. Na montiranu konstrukciju lepe se dekorativni paneli adhezivom koji se nakon 48 sati skameni bez mogu─çnosti odlepljivanja, gde je demonta┼ża mogu─ça samo fizi─Źkim lomljenjem. Plo─Źe se lepe sa fugnom izme─Ĺu 1mm i 3mm, a vrsta materijala, njihove dimenzije i boja/dezen su stvar izbora projektanta ili investitora. Ponuda je izuzetno bogata, a me─Ĺu najtra┼żenijim opcijama su granit, mermer i druge vrste prirodnog kamena, kaljeno emajlirano staklo u boji po RAL karti ili sa ┼ítampom, plo─Źe vlaknastog cementa, HPL kompakt plo─Źe (High Pressure Laminate) tj. tvrdo presovane laminatne plo─Źe velike gustine od celuloznih vlakana, i kao novina keramo-granitne plo─Źe. Keramika-granit je panelna oplata dimenzija do 1 x 3 m i debljine svega 3mm koju odlikuje ve─ça otpornost od granita, fleksibilnost, lako─ça obrade metodama za obradu stakla i prirodnog kamena i manja masa od aluminijuma.

Kontaktna fasada stambena zgrada stanovi

Kontaktna fasada

Ovaj inovativni proizvod je otporan na organske i neorganske rastvore, deterd┼żente i sredstva za dezinfekciju, na UV zra─Źenje i mraz, vatrootporan je, a u slu─Źaju po┼żara ne ispu┼íta dim i otrovna isparenja. Ima podjednako ┼íiroku primenu u oblaganju enterijera i eksterijera, a kao obloga za ventiliraju─çe fasade je posebno zanimljiv i atraktivan u kombinaciji sa staklom.

Tehnomarket, ventiliraju─ça fasada - aluminijum

Foto: Tehnomarket, ventiliraju─ça fasada – aluminijum

Tehnomarket, ventiliraju─ça fasada - aluminijum

Foto: Tehnomarket, ventiliraju─ça fasada – aluminijum

Ventiliraju─ça fasada kao termoizolaciono re┼íenje ima brojne prednosti u odnosu na neka druga, od toga da ostvareno umanjenje tro┼íkova za grejanje i hla─Ĺenje u roku od nekoliko godina potpuno nadome┼í─çuje investiciju, da njen dugi vek trajanja i za┼ítitna svojstva produ┼żavaju vek trajanja objekta i samim tim njegovu osnovnu vrednost, da predstavlja bolju za┼ítitu zidova od smrzavanja i odle─Ĺivanja ─Źime se elimini┼íe mogu─çnost pojave pukotina na spojevima i otpadanje maltera, da pru┼ża zahtevani nivo otpora prolasku toplote za sve tipove gra─Ĺevina, da za razliku od unutra┼ínje izolacije ne smanjuje kvadraturu prostora, te da prekrivanjem kompletne povr┼íine zida efikasnije otklanja pojavu termo mostova.

  • Pored toga, zbog na─Źina postavljanja skra─çuje vreme trajanja radova jer ne zahteva temeljnu pripremu zidova u smislu ─Źi┼í─çenja, obijanja maltera i ravnanja;
  • omogu─çava kori┼í─çenje izolacionih materijala ve─çeg formata (koji su jeftiniji) bez posebne za┼ítite;
  • podrazumeva manje radnih koraka od kontaktne fasade, a po┼íto je re─Ź o ÔÇťsuvojÔÇŁ instalaciji mo┼że se raditi u svim klimatskim uslovima i tokom svih godi┼ínjih doba nezavisno od temperature;
  • odbija 90 odsto vode koju zadr┼żavaju spoljni paneli dok preostala vlaga unutar zidova ubrzano isparava sistemom ventilacije, a kako pored vode zadr┼żava druge produkte padavina poput soli
  • spre─Źava koroziju armature, uni┼ítavanje betona i razvoj plesni i gljivica na povr┼íini zidova;
  • redukuje deformacije nose─çih zidova uzrokovane dnevnim i sezonskim temperaturnim promenama i time elimini┼íe njihovo naprezanje i pucanje;
  • zbog vazdu┼íne barijere pru┼ża znatno bolju zvu─Źnu izolaciju od drugih sistema.

Nikako ne treba zaboraviti ni to da ventiliraju─ça fasada pru┼ża mogu─çnost jednostavne demonta┼że nekih njenih delova u slu─Źaju o┼íte─çenja pojedina─Źnih elemenata, ili demonta┼że celog sistema ukoliko se namerava zameniti novim panelima druga─Źijeg izgleda.

Autor: Jelena Mitrovi─ç. diplomirani novinar