Connect with us
Energetska efikasnost

Vodi─Ź kroz svet solarnih sistema

Nedvosmislena efikasnost i dugoro─Źna isplativost solarnih sistema doprineli su da interesovanje za ovim vidom generisanja elektri─Źne energije kontinuirano i rapidno raste u svim krajevima sveta, pa je u mnogim zemljama za samo godinu dana procenat investicija u solar dramati─Źno porastao. Kao rezultat takvih kretanja, solarni paneli postali su pristupa─Źniji, banke ┼íirom planete uveliko kreiraju posebne solarne programe, a brojne dr┼żave najzad donose odluke da je i u njihovom interesu da svojim gra─Ĺanima ponude izvesne podsticaje u obliku poreskih olak┼íica, subvencionisanja dela solarnih projekata, te otkupa vi┼íka solarne energije.

Iako Srbija jo┼í uvek nije sasvim zaokru┼żila svoju solarnu pri─Źu kroz sve pomenute aspekte, nesumnjivo je da je danas znatno lak┼íe upustiti se u avanturu kupovine i instaliranja solarnih panela nego pre nekoliko godina, te da kroz izvesno vreme mo┼żemo o─Źekivati da solarni entuzijasti dobiju potpunu podr┼íku ne bi li bez zadr┼íke proizvodili ─Źistu zelenu energiju. Upravo zato, zbog trendova koji idu u prilog ovim tvrdnjama va┼żno je da vam predo─Źimo detaljan i sveobuhvatan vodi─Ź kroz svet solarnih sistema ne biste li stekli jasniju i precizniju sliku o samom procesu kupovine i postavljanja solarnih konstrukcija.

┼áta ─Źini solarni sistem?

Broj i ta─Źan niz elemenata koji defini┼íu jednu celokupnu solarnu konstrukciju u mnogome zavisi od toga da li je re─Ź o on-grid ili off-grid solarnom sistemu.

On-grid instalacija vezuje konkretan solarni sistem za javnu mre┼żu snabdevanja elektri─Źnom energijom, i omogu─çava njenim korisnicima da, sa jedne strane, imaju konstantan dotok elektri─Źne energije bez obzira na isklju─Źenja i status javne mre┼że, a sa druge strane, da vi┼íak proizvedene energije vrate, odnosno prodaju javnoj mre┼żi.

Off-grid solarne postavke pak nezavisni su sistemi koji su idealni za izolovane oblasti koje nemaju prustup regularnoj elektri─Źnoj mre┼żi, te zahtevaju upotrebu baterija za skladi┼ítenje vi┼íka proizvedene struje. U tom slu─Źaju, off-grid objekti ─çe imati elektri─Źnu energiju i tokom no─çi kada solarni paneli ne mogu da generi┼íu sun─Źeve zrake.

solarni panelni sistem

Foto: pexels-scott-webb / Vodi─Ź kroz svet solarnih sistema

U nastavku sledi spisak osnovnih elementa svakog solarnog sistema, s tim da je potrebno imati u vidu da se kao propratne komponente tu uvek javljaju i izvesni konektori, nosa─Źi solarne konstrukcije, kablovi, osigura─Źi, te ostali potro┼íni delovi.

Solarni paneli

Sama dinamika solarne instalacije u oba slu─Źaja zasniva se prvenstveno na solarnim panelima koji se naj─Źe┼í─çe postavljaju na krovove objekata kako bi prikupljali sun─Źeve zrake i potom fotone svetlosti pretvarali u elektri─Źnu energiju. ─îitav proces se odvija u fotonaponskim ─çelijama skrivenim pod staklenim paravanima panela, a struja koja se dobija je jednosmerna, takozvana DC koju je potom neophodno pretvoriti u naizmeni─Źnu (AC) koja je pogodna za funkcionisanje na┼íih ku─çnih aparata.

Inverter

Inverter, ili pretvara─Ź struje kako ga kod nas tako─Ĺe zovu, nezaobilazna je stavka bilo da je re─Ź o on-grid ili off-grid projektu. Upravo ovaj deo sistema zaslu┼żan je za ve─ç pomenuto konvertovanje DC struje u AC koje je neophodno i klju─Źno budu─çi da gotovo svi potro┼ía─Źi elektri─Źne energije funkcioni┼íu isklju─Źivo na bazi naizmeni─Źne struje. Sam inverter postavlja se u blizini solarnih panela, tako─Ĺe kao spoljna jedinica, ali budu─çi da mo┼że da stvara izvesnu koli─Źinu buke preporu─Źljivo je locirati ga dalje od prozora, na bo─Źni zid objekta, nedaleko od glavnog panela.

Baterija

Dok je kod on-grid sistema naj─Źe┼í─ça situacija da solarna instalacija ne podrazumeva ugradnju baterija, kod off-grid konstrukcija ovaj deo nije opcioni. Baterija omogu─çava skladi┼ítenje proizvedene elektri─Źne energije uz pomo─ç solarnih panela za kasnije potrebe, kako biste tokom no─çi, ili kada sun─Źeva svetlost nije dovoljno jaka usled obla─Źnosti i lo┼íeg vremena imali dovoljno struje za sve ili bar ve─çinu elementarnih potreba. Ono ┼íto je klju─Źno kod ovog elementa je dobro predvideti dimenziju baterije shodno potrebama potro┼ía─Źa, ┼íto je mogu─çe u─Źiniti pomo─çu izvesnih online kalkulatora, ali i ustanoviti odgovaraju─çi napon spram specifikacije invertera te prose─Źan ┼żivotni vek baterije.

Kontroler

I najzad neophodno je ukazati i na va┼żnost kontrolnog mehanizma solarnog sistema koji ─çe pratiti tok elektri─Źne energije do baterije. Savetuje se da sistem koji se nalazi na bateriji uvek ide ruku pod ruku sa kontolerom kako bi ovaj element spre─Źio potencijalno stvaranje ┼ítete prekomernim punjenjem. Kontroler ─çe zapravo produ┼żiti ┼żivotni vek va┼íoj bateriji koja predstavlja jedan od najskupljih delova svake solarne instalacije, i omogu─çiti njenu pravilnu i odmerenu upotrebu. Za razliku od nekada┼ínjih kontrolera ovi moderni koji su danas dostupni na solarnom tr┼żi┼ítu u znatnoj meri su unapre─Ĺeni kako bi bili imuni i otporni na ekstremne vremenske prilike.

solarni paneli

Foto: pexels-solarimo-gmbh / Samo postavljanje i povezivanje solarnog sistema naj─Źe┼í─çe mo┼że biti zavr┼íeno za jedan dan

Kupovina i instalacija solarnih sistema

Prilikom investiranja u solarni sistem najva┼żnije je da znate ┼íta ┼żelite – da zadovoljite celokupne ili samo delimi─Źne elektri─Źne potrebe va┼íeg objekta, a potom da se posavetujete sa stru─Źnim licem te uradite svoj sopstveni prora─Źun prose─Źne potro┼ínje. Na osnovu toga do─çi ─çete do informacije koji je najoptimalniji solarni sistem za vas te koliko ─çe vam solarnih panela biti potrebno.

Drugi korak je poseta in┼żenjera koji ─çe predlo┼żiti najadekvatnije mesto za ugradnju solarnih panela, a potom uraditi i procenu stanja terena za montiranje sistema, te procenu va┼íih elektri─Źnih vodova ne bi li ustanovio da li je potrebna nadogradnja istog. Nakon in┼żenjera sledi poziv instalateru koji ─çe predlo┼żiti po┼żeljan nagib panela, jo┼í jednom proveriti da li je predvi─Ĺena lokacija za njihovo instaliranje najbolja mogu─ça, i na kraju napraviti pripremu terena za samo izvo─Ĺenje radova.

Samo postavljanje i povezivanje solarnog sistema naj─Źe┼í─çe mo┼że biti zavr┼íeno za jedan dan, s tim da ponekad mo┼że da potraje i ne┼íto du┼że u zavisnosti od veli─Źine konstrukcije, a sam proces, pored montiranja solarnih panela kao i eventualnih dr┼ża─Źa i nosa─Źa podrazumeva i uspostavljanje elektri─Źne instalacije i njeno povezivanje sa op┼ítim sistemom napajanja. Nakon toga sledi postavljanje invertera, baterije, kontolera, kao i provera te odobravanje celokupnog projekta od strane stru─Źnog lica.

Nastavak vodi─Źa u narednom brojuÔÇŽ

Pri─Źi o solarnim sistemima i solarnoj energiji nikad kraja. S razlogom svakako – re─Ź je o obnovljivom energetskom izvoru koji ÔÇťpretiÔÇŁ da do 2050. godine postane broj jedan u svetu u domenu tehnologije stvaranja zelene elektri─Źne energije. Zato budite uvereni da vas i u narednom broju o─Źekuje jo┼í pregr┼ít interesantnih i korisnih informacija na temu solara.

Autor: Marija Milošević