Connect with us
Energetska efikasnost

Zelena agenda je agenda rasta i put razvoja Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je ova godina prekretnica u celom svetu, ne samo u Srbiji, u kojoj se odlučuje o tome hoćemo li ići ka zelenoj energiji, energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji, koje su važne i za razvoj ekonomije i konkurentnost naših proizvoda.

”Ako želimo da sprovodimo reforme i pravimo rezultate, kao što je Vlada Srbije radila svih prethodnih godina, pa i u uslovima krize zbog pandemije COVID-19, za to su potrebni vođstvo – predsednika Srbije i Vlade Srbije, i partnerstvo. Zahvaljujući tome napravili smo ozbiljne iskorake u reformama u građevinarstvu i drugim oblastima, koji su prepoznati i na svetskim listama o uslovima poslovanja. Sada treba da se usmerimo na ono što je ispred nas, a to je šta možemo da uradimo kako bismo ostvarili ekonomski rast i imali zdravu životnu sredinu. Na tome takođe moramo da radimo zajedno, kako ne bi pobedili oni koji bi da zaustave razvoj ili oni koji misle da životna sredina nije važna”, rekla je Mihajlovićeva na 15. godišnjoj Skupštini NALED-a.

Ona je naglasila da je zelena agenda opredeljenje celog sveta, ali i Srbije, koja treba da bude agenda rasta i razvoja.

Želimo da do 2040. imamo najmanje 40 odsto energije iz obnovljivih izvora i zato smo donošenjem novih zakona stvorili uslove da možemo da proizvodimo više zelene energije i da svi uzmu učešće u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i vizije zelene Srbije”, navela je ona.

Mihajlovićeva je dodala da očekuje da u saradnji sa NALED-om u narednom periodu dominiraju teme koje su važne za budućnost, kao što su zdravstvo, zaštita životne sredine i digitalizacija, ali i rodna ravnopravnost.

”Tamo gde postoji dominacija nad ženama najčešće postoji i nad prirodom, a mi želimo da stvaramo društvo koje je ekonomski uspešno, u kome su muškarci i žene ravnopravni i u kome se čuva i unapređuje životna sredina”, navela je ona.

Izvor: www.mre.gov.rs