Connect with us
Energetska efikasnost

Zelena agenda je agenda rasta i put razvoja Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, rekla je da je ova godina prekretnica u celom svetu, ne samo u Srbiji, u kojoj se odlu─Źuje o tome ho─çemo li i─çi ka zelenoj energiji, energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji, koje su va┼żne i za razvoj ekonomije i konkurentnost na┼íih proizvoda.

ÔÇŁAko ┼żelimo da sprovodimo reforme i pravimo rezultate, kao ┼íto je Vlada Srbije radila svih prethodnih godina, pa i u uslovima krize zbog pandemije COVID-19, za to su potrebni vo─Ĺstvo – predsednika Srbije i Vlade Srbije, i partnerstvo. Zahvaljuju─çi tome napravili smo ozbiljne iskorake u reformama u gra─Ĺevinarstvu i drugim oblastima, koji su prepoznati i na svetskim listama o uslovima poslovanja. Sada treba da se usmerimo na ono ┼íto je ispred nas, a to je ┼íta mo┼żemo da uradimo kako bismo ostvarili ekonomski rast i imali zdravu ┼żivotnu sredinu. Na tome tako─Ĺe moramo da radimo zajedno, kako ne bi pobedili oni koji bi da zaustave razvoj ili oni koji misle da ┼żivotna sredina nije va┼żnaÔÇŁ, rekla je Mihajlovi─çeva na 15. godi┼ínjoj Skup┼ítini NALED-a.

Ona je naglasila da je zelena agenda opredeljenje celog sveta, ali i Srbije, koja treba da bude agenda rasta i razvoja.

ÔÇŁ┼Żelimo da do 2040. imamo najmanje 40 odsto energije iz obnovljivih izvora i zato smo dono┼íenjem novih zakona stvorili uslove da mo┼żemo da proizvodimo vi┼íe zelene energije i da svi uzmu u─Źe┼í─çe u ostvarivanju zajedni─Źkih ciljeva i vizije zelene SrbijeÔÇŁ, navela je ona.

Mihajlovi─çeva je dodala da o─Źekuje da u saradnji sa NALED-om u narednom periodu dominiraju teme koje su va┼żne za budu─çnost, kao ┼íto su zdravstvo, za┼ítita ┼żivotne sredine i digitalizacija, ali i rodna ravnopravnost.

ÔÇŁTamo gde postoji dominacija nad ┼żenama naj─Źe┼í─çe postoji i nad prirodom, a mi ┼żelimo da stvaramo dru┼ítvo koje je ekonomski uspe┼íno, u kome su mu┼íkarci i ┼żene ravnopravni i u kome se ─Źuva i unapre─Ĺuje ┼żivotna sredinaÔÇŁ, navela je ona.

Izvor: www.mre.gov.rs