Connect with us
Gra─Ĺevina

Savr┼íeno re┼íenje za protivpo┼żarno zaptivanje – 8 koraka koje treba izbegavati

Protivpo┼żarno zaptivanje je verovatno jedan od najkriti─Źnijih delova projekta pasivne za┼ítite od po┼żara. Jednom kada je konstrukcija zgrade za┼íti─çena i kada su formirani po┼żarni sektori, sve je pripremljeno da zgrada bude bezbedna u slu─Źaju po┼żara i da ┼żivoti budu sa─Źuvani. Da li je stvarno tako? Pouzdanost kompletnog projekta za┼ítite od po┼żara na kraju ─çe zavisiti od kvaliteta ugradnje sistema protivpo┼żarnog zaptivanja. Ako izbegnete 8 ─Źestih gre┼íaka, na putu ste do savr┼íenog re┼íenja za protivpo┼żarno zaptivanje.

Nakon ┼íto izvo─Ĺa─Ź zavr┼íi izvo─Ĺenje zidova, plafona i podova koji ─Źine po┼żarni sektor, zgradi jo┼í uvek nedostaju sistemi za protivpo┼żarno zaptivanje. Svaki izvo─Ĺa─Ź koji napravi prodor kroz postoje─çi protivpo┼żarni element ostavlja rupe, zazore, spojeve ili ┼íupljine u zidovima, plafonima ili podovima. Kroz svaki od ovih prodora po┼żar mo┼że da se prenese u susedni po┼żarni sektor. Ako prodori ili otvori nisu ispravno zaptiveni odobrenim protivpo┼żarnim zaptivkama, obujmicama ili premazima, po┼żar ─çe se pro┼íiriti i uni┼ítiti druge delove zgrade.

Imajte na umu da se svaka servisna instalacija koja prodire kroz protivpo┼żarnu konstrukciju pona┼ía na druga─Źiji na─Źin u slu─Źaju po┼żara. Iz tog razloga protivpo┼żarno zaptivanje u objektu ne mo┼że biti re┼íeno jednim univerzalnim proizvodom ili sistemom koji bi se koristio za za┼ítitu svih tipova servisnih instalacija. Sistem mora biti prilago─Ĺen razli─Źitim tipovima gra─Ĺevinskih konstrukcija. Zbog toga postoji tako ┼íirok spektar proizvoda kompanije Promat za protivpo┼żarno zaptivanje, pri ─Źemu je svaki proizvod ispitan za odre─Ĺenu namenu.

Neza┼íti─çeni prostori i ┼íupljine koje su skrivene u konstrukciji predstavljaju opasan put za ┼íirenje dima i po┼żara. To je posebno izra┼żeno u slu─Źaju otvora i spojeva koji se nalaze unutar, iznad i ispod zidova, podova, plafona, krovova i fasada. Zbog toga ┼íto su ti prostori i spojevi skriveni, oni predstavljaju jo┼í ve─çu pretnju nego o─Źigledniji nedostaci u konstrukciji zgrade.

Pazite na prstenasti otvor

Pazite na prstenasti otvor / foto: Promat

Br. 1: Pazite na prstenasti otvor

Prstenasti otvor ili zazor je razmak izme─Ĺu instalacije (npr. kablova, kablovskih regala ili cevi) koja prodire kroz protivpo┼żarnu konstrukciju i ivice otvora u konstrukciji. Razmak zavisi od veli─Źine i oblika otvora i instalacije koja prodire kroz protivpo┼żarnu konstrukciju.

Uverite se da prstenasti otvor i dimenzije otvora odgovaraju sistemu za zaptivanje prodora koji ste izabrali. Kao op┼íte pravilo mo┼żete da koristite smernicu da instalacijama ne treba popuniti vi┼íe od 60% otvora, osim ako proizvo─Ĺa─Ź nije druga─Źije ispitao. Ako je razmak izme─Ĺu ivice otvora i instalacije koja prodire ve─çi ili manji od ispitanog (kako je navedeno u zvani─Źnim odobrenjima), sistem protivpo┼żarnog zaptivanja verovatno ne─çe funkcionisati kako bi trebalo, a rezultat ─çe biti ┼íirenje po┼żara ili curenje dima.

Ne zaboravite da je prostor izme─Ĺu ivice otvora u protivpo┼żarnoj konstrukciji i instalacije koja prodire kroz konstrukciju potrebno ispuniti ispitanim protivpo┼żarnim sistemom za zaptivanje, prema posebnim odobrenjima zasnovanim na ispitivanjima. Uvek pa┼żljivo pratite uputstvo proizvo─Ĺa─Źa sistema ili u─Źestvujte u programima obuke kako biste bili sigurni da pravite pravi izbor. Neke zemlje ugradnju materijala za protivpo┼żarno zaptivanje dozvoljavaju isklju─Źivo obu─Źenim licima.

Kompletan ─Źlanak pro─Źitajte na LINKU

Logo   

ETEX Building Performance logo

Etex Building Performance d.o.o.
Vojvode Putnika 79, 21208 Sremska Kamenica
T. +381 21 210 10 90
promat.rs@etexgroup.com
www.promat.com