Connect with us
Energetska efikasnost

Kako do adekvatnog solarnog sistema za Vaš dom

Nema sumnje da su benefiti upotrebe solarnih panela mnogobrojni (u broju 11 časopisa GRENEF – Građevinarstvo i Energetska Efikasnost je bilo reč-dve o ovoj temi), te da bi se veliki broj pojedinaca rado i sa entuzijazmom okrenuo suncu kao dodatnom energetskom izvoru, ali usled činjenice da solar nije doživeo pun zamah na našim prostorima postoji doza straha i suzdržanosti koja nas sprečava da napravimo taj korak napred.

Suštinsko pitanje koje se postavlja, a koje nas sasvim sigurno u mnogome koči jeste – koliko je ugradnja i upotreba solarnih sistema isplativa u Srbiji, i koliko brzo možemo vratiti investiciju uloženu u ovaj program. Uz to, postoje brojne nedoumice vezane za samu administrativnu proceduru koju je neophodno ispoštovati ne bi li rad solarnih panela instaliranih na krovovima naših domova bio neupitan i legitiman.

// Upravo zato, u redovima koji slede osvrnućemo se na ovu problematiku, ponuditi vam relevantne informacije i pomoći vam da stvari sagledate iz pravog ugla.

Svakako da biti pionir u bilo čemu nije jednostavno ni lako, ali budući da je solar budućnost koja će sačuvati našu planetu i uz to smanjiti naše troškove na bazi potrošnje električne energije, verujemo da je ulaganje u panele i ovaj obnovljivi izvor energije poduhvat apsolutno vredan razmatranja.

DA LI U SRBIJI IMA SMISLA UGRADNJA SOLARNIH PANELA?

Posmatrano isključivo sa ekološkog aspekta upotreba sunčeve energije je svakako dobra ideja, mnogi bi rekli čak poželjan imperativ, budući da sistem solarnih panela ne dovodi do emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine. Ekonomski gledano, ugradnja solarnih panela u Srbiji je i te kako opravdana budući da pozicija naše zemlje ima veliki potencijal kada je reč o proizvodnji solarne energije. Stvar je veoma jednostavna – geografska širina i dužina na kojoj se prostiremo opskrbljena je u proseku velikim brojem sunčanih sati godišnje.

// Zapravo, čak i u zemljama koje imaju mnogo manju izloženost sunčevoj svetlosti od Srbije, poput država severne Evrope, solarni sistemi su se pokazali kao sjajno rešenje za proizvodnju dodatne električne energije.

Ipak, pitanje cene kupovine i ugradnje solarnih sistema, kao i strah zbog potencijalno složenih administrativnih postupaka koji prethode samoj instalaciji mnoge solarne entuzijaste odvlače od ideje investiranja u panel sisteme.

// Iako Srbija ne raspolaže programima finansijskih olakšica i podrške budućim ulagačima u solarne sisteme za domaćinstva, poput onih koje imaju Sjedinjene Američke Države, Engleska, Kanada, ili Australija, iako cena solarnih panela ne spada u jeftinije u regionu, jednostavnim proračunom (o tome nešto više možete saznati u narednim brojevima Grenefa) ipak ćete doći do zaključka da će vam se investiranje u ovakav vid proizvodnje električne energije nesumnjivo isplatiti, s tim da period povratka uloženih sredstava može biti duži ili kraći, u zavisnosti od nekoliko faktora.

solarni paneli

Po našem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postojeće objekte za koje postoji građevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole

Koraci koje je potrebno preduzeti

Prilikom proračuna visine investicije neophodne za ugradnju solarnog sistema na krovu doma najpre je potrebno ustanoviti koliko solarne energije želite da vaš sistem proizvodi, te koje su mogućnosti sistema koji razmatrate. To je informacija koju će sasvim sigurno vaš instaler podeliti sa vama, ali ne bi bilo na odmet da sami obavite proračun uz pomoć PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System) online aplikacije.

Potom je potrebno da uporedite dobijeni iznos u kilovat satima sa prosečnom godišnjom potrošnjom vašeg domaćinstva i ustanovite koji procenat potrošene električne energije biste mogli da nadomestite solarnom koju sami proizvodite. Svakako je poželjno uzeti u obzir i cenu samih panela, invertera koji je neophodan, eventualne baterije ukoliko želite da skladištite višak proizvedene energije, te cenu instalacionog procesa.

// Uz to, dobro bi bilo da odmah dođete do svih potrebnih i pouzdanih informacija vezanih za samu proceduru postavljanja solarnih sistema.

Po našem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postojeće objekte za koje postoji građevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole.

Imajte na umu da ćete u tom slučaju biti oslobođeni i plaćanja poreza, ali da će ova obaveza postojati ukoliko proizvodite višak solarne energije i prodajete je Elektrodistribuciji ili drugim privatnim snabdevačima.

Kada već govorimo o sistemima koji prevazilaze potrebe proizvodnje samo za konkretno domaćinstvo, i postavljeni su sa namerom da se višak energije izvozi i vraća u sistem, trebalo bi da znate da ćete u tom slučaju morati da podnesete zahtev za priključenje i idejni projekat kako biste dobili odobrenje za izvođenje radova.

Ukoliko pak vaši afiniteti ne idu u tom pravcu, postarajte se da vam izvođač radova da adekvatnu procenu broja panela neophodnih za vaš objekat, ne biste li izbegli nepotrebno ulaganje u veći sistem jer ćete na taj način skratiti period otplate vaše solarne investicije.

solarni paneli

U sledećem broju čeka vas…

Sasvim je jasno da je solar nepresušna tema koja zahteva dodatnu analizu i tumačenje. U narednom broju čeka vas detaljan vodič koji će vam pomoći da steknete uvid u čitav proces odabira i instaliranja solarnog sistema, te razmatranje svih elemenata koji će vam biti potrebni kako biste ovaj poduhvat uspešno realizovali. Jedno je sigurno, vaše interesovanje za ovu temu je sasvim sigurno opravdano, i nadamo se da ćemo na ovaj način uspeti da odgovorimo na sva vaša pitanja i ohrabrimo vas da i vi postanete energetski efikasno domaćinstvo koje doprinosi očuvanju naše životne sredine.

Autor teksta: Marija Milošević