Connect with us
Energetska efikasnost

Kako do adekvatnog solarnog sistema za Vaš dom

Nema sumnje da su benefiti upotrebe solarnih panela mnogobrojni (u broju 11 ─Źasopisa GRENEF ÔÇô Gra─Ĺevinarstvo i Energetska Efikasnost je bilo re─Ź-dve o ovoj temi), te da bi se veliki broj pojedinaca rado i sa entuzijazmom okrenuo suncu kao dodatnom energetskom izvoru, ali usled ─Źinjenice da solar nije do┼żiveo pun zamah na na┼íim prostorima postoji doza straha i suzdr┼żanosti koja nas spre─Źava da napravimo taj korak napred.

Su┼ítinsko pitanje koje se postavlja, a koje nas sasvim sigurno u mnogome ko─Źi jeste – koliko je ugradnja i upotreba solarnih sistema isplativa u Srbiji, i koliko brzo mo┼żemo vratiti investiciju ulo┼żenu u ovaj program. Uz to, postoje brojne nedoumice vezane za samu administrativnu proceduru koju je neophodno ispo┼ítovati ne bi li rad solarnih panela instaliranih na krovovima na┼íih domova bio neupitan i legitiman.

// Upravo zato, u redovima koji slede osvrnu─çemo se na ovu problematiku, ponuditi vam relevantne informacije i pomo─çi vam da stvari sagledate iz pravog ugla.

Svakako da biti pionir u bilo ─Źemu nije jednostavno ni lako, ali budu─çi da je solar budu─çnost koja ─çe sa─Źuvati na┼íu planetu i uz to smanjiti na┼íe tro┼íkove na bazi potro┼ínje elektri─Źne energije, verujemo da je ulaganje u panele i ovaj obnovljivi izvor energije poduhvat apsolutno vredan razmatranja.

DA LI U SRBIJI IMA SMISLA UGRADNJA SOLARNIH PANELA?

Posmatrano isklju─Źivo sa ekolo┼íkog aspekta upotreba sun─Źeve energije je svakako dobra ideja, mnogi bi rekli ─Źak po┼żeljan imperativ, budu─çi da sistem solarnih panela ne dovodi do emisije ┼ítetnih gasova i zaga─Ĺenja ┼żivotne sredine. Ekonomski gledano, ugradnja solarnih panela u Srbiji je i te kako opravdana budu─çi da pozicija na┼íe zemlje ima veliki potencijal kada je re─Ź o proizvodnji solarne energije. Stvar je veoma jednostavna ÔÇô geografska ┼íirina i du┼żina na kojoj se prostiremo opskrbljena je u proseku velikim brojem sun─Źanih sati godi┼ínje.

// Zapravo, ─Źak i u zemljama koje imaju mnogo manju izlo┼żenost sun─Źevoj svetlosti od Srbije, poput dr┼żava severne Evrope, solarni sistemi su se pokazali kao sjajno re┼íenje za proizvodnju dodatne elektri─Źne energije.

Ipak, pitanje cene kupovine i ugradnje solarnih sistema, kao i strah zbog potencijalno slo┼żenih administrativnih postupaka koji prethode samoj instalaciji mnoge solarne entuzijaste odvla─Źe od ideje investiranja u panel sisteme.

// Iako Srbija ne raspola┼że programima finansijskih olak┼íica i podr┼íke budu─çim ulaga─Źima u solarne sisteme za doma─çinstva, poput onih koje imaju Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave, Engleska, Kanada, ili Australija, iako cena solarnih panela ne spada u jeftinije u regionu, jednostavnim prora─Źunom (o tome ne┼íto vi┼íe mo┼żete saznati u narednim brojevima Grenefa) ipak ─çete do─çi do zaklju─Źka da ─çe vam se investiranje u ovakav vid proizvodnje elektri─Źne energije nesumnjivo isplatiti, s tim da period povratka ulo┼żenih sredstava mo┼że biti du┼żi ili kra─çi, u zavisnosti od nekoliko faktora.

solarni paneli

Po na┼íem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postoje─çe objekte za koje postoji gra─Ĺevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole

Koraci koje je potrebno preduzeti

Prilikom prora─Źuna visine investicije neophodne za ugradnju solarnog sistema na krovu doma najpre je potrebno ustanoviti koliko solarne energije ┼żelite da va┼í sistem proizvodi, te koje su mogu─çnosti sistema koji razmatrate. To je informacija koju ─çe sasvim sigurno va┼í instaler podeliti sa vama, ali ne bi bilo na odmet da sami obavite prora─Źun uz pomo─ç PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System) online aplikacije.

Potom je potrebno da uporedite dobijeni iznos u kilovat satima sa prose─Źnom godi┼ínjom potro┼ínjom va┼íeg doma─çinstva i ustanovite koji procenat potro┼íene elektri─Źne energije biste mogli da nadomestite solarnom koju sami proizvodite. Svakako je po┼żeljno uzeti u obzir i cenu samih panela, invertera koji je neophodan, eventualne baterije ukoliko ┼żelite da skladi┼ítite vi┼íak proizvedene energije, te cenu instalacionog procesa.

// Uz to, dobro bi bilo da odmah do─Ĺete do svih potrebnih i pouzdanih informacija vezanih za samu proceduru postavljanja solarnih sistema.

Po na┼íem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postoje─çe objekte za koje postoji gra─Ĺevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole.

Imajte na umu da ─çete u tom slu─Źaju biti oslobo─Ĺeni i pla─çanja poreza, ali da ─çe ova obaveza postojati ukoliko proizvodite vi┼íak solarne energije i prodajete je Elektrodistribuciji ili drugim privatnim snabdeva─Źima.

Kada ve─ç govorimo o sistemima koji prevazilaze potrebe proizvodnje samo za konkretno doma─çinstvo, i postavljeni su sa namerom da se vi┼íak energije izvozi i vra─ça u sistem, trebalo bi da znate da ─çete u tom slu─Źaju morati da podnesete zahtev za priklju─Źenje i idejni projekat kako biste dobili odobrenje za izvo─Ĺenje radova.

Ukoliko pak va┼íi afiniteti ne idu u tom pravcu, postarajte se da vam izvo─Ĺa─Ź radova da adekvatnu procenu broja panela neophodnih za va┼í objekat, ne biste li izbegli nepotrebno ulaganje u ve─çi sistem jer ─çete na taj na─Źin skratiti period otplate va┼íe solarne investicije.

solarni paneli

U slede─çem broju ─Źeka vasÔÇŽ

Sasvim je jasno da je solar nepresu┼ína tema koja zahteva dodatnu analizu i tuma─Źenje. U narednom broju ─Źeka vas detaljan vodi─Ź koji ─çe vam pomo─çi da steknete uvid u ─Źitav proces odabira i instaliranja solarnog sistema, te razmatranje svih elemenata koji ─çe vam biti potrebni kako biste ovaj poduhvat uspe┼íno realizovali. Jedno je sigurno, va┼íe interesovanje za ovu temu je sasvim sigurno opravdano, i nadamo se da ─çemo na ovaj na─Źin uspeti da odgovorimo na sva va┼ía pitanja i ohrabrimo vas da i vi postanete energetski efikasno doma─çinstvo koje doprinosi o─Źuvanju na┼íe ┼żivotne sredine.

Autor teksta: Marija Milošević