Connect with us
Enterijer

Laminat i sve njegove šare

Laminat je sinteti─Źka podna obloga, na─Źinjena od vi┼íe slojeva koji se spajaju pod uticajem toplote, visokog pritiska i pomo─çu specijalnih lepkova procesom laminacije po kojoj je dobio i ime. Ova podna obloga imitira drvo, u pojedinim slu─Źajevima kamen ili druge materijale, a zahvaljuju─çi ┼íari koja se nanosi u sloju neposredno ispod providnog za┼ítitnog sloja na povr┼íini laminata. Ova ┼íara je zapravo vid fotografije i za nju se mo┼że izabrati bilo kakav motiv, me─Ĺutim, najpopularniji je drvo. Unutra┼ínji slojevi laminata su naj─Źe┼í─çe sa─Źinjeni od razli─Źitih smola i vlakana. Poslednjih godina laminat je postao veoma popularan na na┼íem tr┼żi┼ítu zahvaljuju─çi, pre svega, svojoj ekonomi─Źnosti. Ova podna obloga je ─Źesto daleko jeftinija od podova od punog drveta, a istovremeno se lako ugra─Ĺuje i odr┼żava ┼íto samo doprinosi njegovoj ekonomi─Źnosti.

Laminat, Foto: Pixabay

Iako ga znamo i koristimo dugo, laminat je relativno nov materijal. Nastao je u ┼ávedskoj, 1977. godine, u kompaniji ÔÇťPerstorpÔÇŁ koja se bavila proizvodnjom podnih obloga od 1923. godine. ÔÇťPerstorpÔÇŁ je prvi put ponudio laminat evropskom tr┼żi┼ítu 1984. godine da bi deset godina kasnije svoju ekspanziju pro┼íirio na ameri─Źko tr┼żi┼íte.

Prvi laminatni podovi su, ba┼í kao i moderni laminati, bili napravljeni od vi┼íe slojeva drveta i drugih materijala, a izgledali su poput podova od punog drveta. Ovako laminirano drvo se i pre pojave laminata kao podne obloge koristilo u kuhinjama ÔÇô od njega su se pravile kuhinjske radne povr┼íine. Perstorp se dosetio da ove povr┼íine prenese u prostore za dnevni boravak i tako je laminat postao deo istorije podova i to veoma zna─Źajan. Laminat, zapravo, predstavlja jednu od najva┼żnijih inovacija novijeg datuma na tlu Evrope.

Dana┼ínji laminati su u velikoj meri evoluirali u odnosu na prvobitne verzije ovog materijala. U po─Źetku, laminati su koristili lepak kako bi se pri─Źvrstili za baznu povr┼íinu, dok su laminati koji koriste sistem bez lepka i koje danas najvi┼íe koristimo, nastali su tek 1996. godine. Tako─Ĺe, tokom vremena laminat je pobolj┼íao svoja fizi─Źka svojstva i upotrebom razli─Źitih materijala i premaza kao i specijalizovanih slojeva prilikom laminacije postao veoma otporan na habanje i druge uticaje.

Laminat, Foto: Pixabay

Jedan od najve─çih ÔÇ×neprijateljaÔÇť laminata na po─Źetku njegovog postojanja bila je ÔÇô vlaga.

Prvi laminati su u velikoj meri bili neotporni na vlagu i uticaj vode. Danas se situacija promenila u korist laminata ÔÇô zahvaljuju─çi razli─Źitim tehnikama i tehnologiji izrade i laminacije, dana┼ínji laminati veoma dobro mogu podneti vlagu. Ipak, ovo nije pod izbora kada se radi o sredinama koje su veoma izlo┼żene uticaju vode kao ┼íto su, na primer, bazeni. S druge strane, laminati su u dovoljnoj meri razvijeni danas da ih mo┼żemo koristiti u prostorima kao ┼íto je kuhinja a specijalizovani laminati se mogu koristiti i u kupatilima.

Postoji vi┼íe razloga za┼íto popularnost ovog materijala ne jenjava, ali u prvom redu to su prakti─Źnost i ekonomi─Źnost. Laminat ima odli─Źne karakteristike i, osim toga, izgledom veoma uspe┼íno imitira drvo. Istovremeno, ovaj materijal je u najve─çem broju slu─Źajeva povoljniji od podnih obloga od punog drveta. Me─Ĺutim, i pored svoje ekonomi─Źnosti u odnosu na tradicionalne drvene obloge, laminat ima i niz drugih prednosti kojima bi se mogla objasniti njegova popularnost.

Deo teksta preuzet sa portala: www.podovi.org.