Connect with us
Gra─Ĺevina

Tri saveta za kupce stanova – Termoizolacija fasade

U ovom kratkom vodi─Źu za kupovinu stanova u novogradnji skre─çemo vam pa┼żnju na termoizolacione karakteristike fasadnih zidova na koje treba da obratite pa┼żnju.

U poslednjih par godina, cena nekretnina i energenata strmoglavo raste. Analize tr┼żi┼íta nam pokazuju da je prose─Źna cena kvadrata u Novom Sadu dostigla ─Źak 2.300 evra/m2, dok su u prestonici kvadrati vrtoglavo skupi.

Za samo par gra─Ĺevinskih sezona, do┼żiveli smo prose─Źan rast cene stanova od preko 800 evra po kvadratu. Po rastu cena nekretnina Beograd naro─Źito prednja─Źi.

Paralelno sa time, cena struje, gasa i drugih energenata tako─Ĺe raste. Iz EPS-a su najavljena sve ve─çe i ve─ça poskupljenja kako bi se ispratila inflacija od preko 15%. Rast cene energenata ima─çe direktan uticaj rast cena nekretnina, tro┼íkove izgradnje, ali i mese─Źnu potro┼ínju krajnjih korisnika.

Situacija se, ─Źini se, ne─çe skoro stabilizovati. Ba┼í zato,kao dugoro─Źno re┼íenje energetska efikasnost dobija sve ve─çi zna─Źaj u gra─Ĺevinskoj industriji. Posebno velika pa┼żnja posve─çuje se termoizolaciji fasadnih zidova stambenih objekata u novogradnji.

TERMOIZOLACIJA FASADNIH ZIDOVA

Spolja┼ínji zidovi su jedna od retkih gra─Ĺevinskih pozicija koja se ne mo┼że naknadno zameniti. Osim toga, jedan stambeni objekat kroz lo┼íe izolovane fasadne zidove mo┼że izgubiti i preko 30% energije. Zbog svoje su┼ítinske pozicije i uloge, fasadni zidovi su jedna od najva┼żnijih elemenata na svakoj stambenoj zgradi ÔÇô kako za investitore, tako i za krajnje korisnike.

Iako su spolja┼ínji zidovi od izuzetne va┼żnosti, kupci stanova o njima ne vode dovoljno ra─Źuna. U nedostatku informacija, prilikom odabira stana, kupci ─Źesto prave pogre┼íne odluke. Pitanje koje se iz ove situacije postavlja jeste koje su klju─Źne tehni─Źke karakteristike fasadnih zidova u pogledu termoizolacije na koje treba da obratite pa┼żnju prilikom kupovine stana?

U ovom kratkom vodi─Źu, krajnjim korisnicima i kupcima, skre─çemo pa┼żnju na tri su┼ítinski va┼żne karakteristike fasadnih zidova, a to su:

  • energetski razred zgrade i energetski paso┼í
  • vrste i struktura fasadnih zidova
  • problematika toplotnih mostova

ENERGETSKI RAZRED ZGRADE

Termoizolacija fasade je jedna od najbitnijih stvari pri kupovini stana. Me─Ĺutim, ovom zna─Źajnom elementu svakog stambenog objekta posve─çuje se premalo pa┼żnja.

ÔÇ×Spolja┼ínji zid je jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi. To je jedna od retkih gra─Ĺevinskih pozicija koja se ne mo┼że naknadno zameniti, ve─ç jedino uz velike tro┼íkove i adekvatne gra─Ĺevinske materijale dodatno unaprediti. Propusti na fasadnim zidovima mogu se ose─çati decenijama, ─Źak i generacijama. Gre┼íke naj─Źe┼í─çe nastaju zbog izboranekvalitetnih materijalaÔÇť ÔÇô navode stru─Źnjaci za energetsku efikasnost kompanije Xella Srbija.

Odr┼żiva gradnja

Pre kupovine stana, obavezno pogledajte koji je energetski razred zgrade / foto: Xella

Ba┼í zato, pri kupovini stana u novogradnji, sve ─Źe┼í─çe se od investitora i agenata nekretnina zahteva da istaknu tehni─Źke karakteristike fasadnog zida u pogledu termoizolacije i energetske efikasnoti. O ovim karakteristikama jedne stambene zgrada najvi┼íe vam govore dva va┼żna dokumenta: energetski paso┼í i elaborat energetske efikasnosti.

Energetski paso┼í zgrade je zvani─Źni dokument koji sadr┼żi podatke o energetskom razredu zgrade, a koji ukazuje na maksimalno dozvoljenu godi┼ínju potro┼ínju toplotne energije za grejanje. Na osnovu pravilnika, energetski razred nove zgrade mora biti najmanje ÔÇ×CÔÇť ili vi┼íe.

ÔÇ×Obaveza sertifikovanja zgrada zna─Źi da pri kupoprodaji nekretnina energetski paso┼í shvatamo (pre svega) kaoza┼ítitu potro┼ía─ŹaÔÇŁ ÔÇô navodi se u Priru─Źniku za energetsku sertifikaciju zgrada.

Energetski paso┼í zgrade ─çe svakome ko kupuje stan u novogradnji ili starogradnji ukazati kakav je kvalitet, standard i dugotrajnost zgrade sa stanovi┼íta toplotnog komfora, potro┼ínje energije i budu─çih re┼żijskih tro┼íkova.

Me─Ĺutim, ─Źesto se doga─Ĺa da investitori i agencije za nekretnine objekte ─Źiji su energetski razredi minimalni ili prose─Źni (C ili B) ogla┼íavaju i prodaju kao ÔÇ×premiumÔÇť ili ÔÇ×luksuzneÔÇť nekretnine. Prema standardima in┼żenjerske profesije, premium standard odnosi se isklju─Źivo na objekte koji imaju A ili A+ energetski razred.

Dakle, pre kupovine stana, obavezno pogledajte koji je energetski razred zgrade, ali i koje se karakteristike i informacije nalaze u energetskom paso┼íu. Posebno obradite pa┼żnju na informacije koje se odnose na vrstu fasadnih zidova, njihovu strukturu i primenjene gra─Ĺevinske materijale.

VRSTE FASADNIH ZIDOVA

Sastav i struktura zidova imaju klju─Źnu ulogu u pogledu njihovih termi─Źkih, akusti─Źkih i protivpo┼żarnih karakteristika. U praksi izgradnje stambenih zgrada postoje dve osnovne vrste fasadnih zidova. To su jednoslojni zidovi i vi┼íeslojni zidovi.

Jednoslojni ili monolitni zidovi sa grade se od termo blokova. Ovi blokovi poseduju izuzetna termoizolaciona svojstva i omogu─çavaju izgradnju fasadnog zida u samo jednom sloju. Izolacione karakteristike ovih zidova u direktnoj je vezi sa njihovom debljinom. Primera radi, kompanija Xella u svojoj ponudi ima tri vrste termo blokova razli─Źitih dimenzija: Ytong Termo 30, Ytong Termo 33 i Ytong Termo 37.5.

Ni┼ża U vrednost zida manja potro┼ínja energije

Sastav i struktura zidova imaju klju─Źnu ulogu u pogledu njihovih termi─Źkih, akusti─Źkih i protivpo┼żarnih karakteristika / foto: Xella

Uz izuzetnu masivnost, trajnost i otpornost na pritisak objekte gra─Ĺene termo blokovima odlikuje odli─Źna termika, visoka paropropusnost zidova, negorivost i prijatna mikroklima.

Vi┼íeslojni fasadni zidovi, s druge strane, predstavljaju sklop dva ili vi┼íe slojeva razli─Źitog materijala, a koji se koriste u cilju unapre─Ĺenja energetske efikasnosti objekta. Na primer, vi┼íeslojni fasadni zid se mo┼że sastojati od Ytong blokova i Multipor termoizolacionih plo─Źa.

Jedan od novijih i poznatijih primera stambene novogradnje gde su kori┼í─çeni sistemi vi┼íeslojnih fasadnih zidova svakako su objekti BW Terra i BW Aria koje se nalaze u sklopu Beograda na Vodi, a ─Źiji je autor poznati beogradski arhitekta Jovan Mitrovi─ç.

Bez obzira na vrstu i sastav, svaki fasadni zid vi┼íeporodi─Źnog stambenog objekta mora da zadovolji propisane standarde u pogledu termoizolacije i energetske efikasnosti. Naravno, ┼íto je fasadni zid kvalitetniji to je bolje za vas kao korisnika.

Me─Ĺutim, kako se termoizolacione osobine fasadnih zidova ne mogu proveriti golim okom, preporu─Źujemo da se pri kupovini posavetujete sa stru─Źnjakom za energetsku efikasnost ili pogledate energetski paso┼í zgrade u kojoj planirate da kupite stan.

POJAVA TOPLOTNIH MOSTOVA NA FASADI

Za dobru termoizolaciju fasadnih zidova nije dovoljna samo primena kvalitetnih gra─Ĺevinskih materijala. Oblik i razu─Ĺenost fasade, kao i kvalitet izvedenih radova, mogu zna─Źajno uticati na stepen va┼íeg toplotnog komfora.

Erkeri i lo─Ĺe su naro─Źito problemati─Źne pozicije na fasadi upravo zbog mogu─çnosti pojave toplotnih mostova. Naime, ┼íto je fasada stambenog objekta razu─Ĺenija, to je mogu─çnost pojave toplotnih mostova srazmerno ve─ça.

Pojava hladnih mostova mogu nastati i usled pucanja demit fasade ili nepravilnog izvo─Ĺenja nadprozornih greda. Naime, erkeri i lo─Ĺe (kao mesta sa velikim brojem uglova) slo┼żenija za izvo─Ĺenje u odnosu na kontinualno ravne fasadne zidove.

Prednosti Multipor blokova za gradnju

Prednosti Multipor blokova za gradnju / foto: Xella

ÔÇ×Pucanje demit fasade isto mo┼że stvoriti pojavu toplotnih mostova. Do pucanja demit fasade naj─Źe┼í─çe dolazi na uglovima i oko otvora zato ┼íto su u tom delu, usled varijacija temperature, javlja skupljanje i ┼íirenje materijala po dve ose. To vremenom dovodi do trajnih o┼íte─çenja. Pored toga, demit fasada se izvodi postavljanjem plo─Źa izme─Ĺu kojih (usled nepravilnog izvo─Ĺenja) mogu nastati procepi i prodori hladnog ili toplog vazduhaÔÇť ÔÇô navodi Sonja Brstina, arhitekta.

Prema navedenom, pri kupovini stana u novogradnji potrebno je da obratite pa┼żnju i na stepen razu─Ĺenosti fasade, broja ispusta i lo─Ĺa koje odre─Ĺena nekretnina ima, a sve u cilju provere kriti─Źnih ta─Źaka na kojima mo┼że da do─Ĺe do pojave toplotnih mostova.

STRU─îNI SAVETI

I dok cena nekretnina i energenata nepovratno raste, spolja┼ínji zidovi su jedini nepromenljiv element na svakom stambenom objektu. To zna─Źi da prilikom renoviranja ili adaptacije stana mo┼żete da promenite gotovo sve druge komponente, izuzev onih koji ─Źine samu osnovu konstrukcije i fasade zgrade.

posavetujete sa stru─Źnjakom za energetsku efikasnost zgrada ili arhitektom

Posavetujete sa stru─Źnjakom za energetsku efikasnost zgrada ili arhitektom / foto: Xella

Prilikom kupovine stana u novogradnji posebnu pa┼żnju treba da posvetite termoizolaciji fasadnih zidova i energetskom paso┼íu zgrade, primenjenim gra─Ĺevinskim materijalima i problematici termi─Źkih mostova. Naime, stan ─çete kupiti jednom, ali ─çe te zato ra─Źune pla─çati svakog meseca. Pri tome, imajte na umu da je ulaganje u odr┼żive i energetski efikasne sisteme gradnje investicija, a ne tro┼íak.

U idealnoj situaciji, kupovina stana u stambenoj zgradi ─Źiji je energetski razred ÔÇ×AÔÇť ili ÔÇ×A+ÔÇť sigurno predstavlja dobar izbor. No, kako je takvih zgrada na doma─çem tr┼żi┼ítu malo, na┼í predlog je da se pre kupovine stana u novogradnji posavetujete sa stru─Źnjakom za energetsku efikasnost zgrada ili arhitektom.

xella logo