Connect with us

Energetska efikasnost

U Hrvatskoj počeo konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u iznosu od 20 miliona kuna

Objavljeno

:

Solarni sistemi privatni objekti

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost objavio je Javni poziv za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na krovovima porodičnih kuća. Ovaj program namenjen je svima koji su priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sistemima, a u zavisnosti od lokacije se za sistem i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno 75.000 kuna.

Ideja ovog javnog poziva jeste da obezbedi 20 miliona kuna građanima koji se odluče za to da električnu energiju za svoje porodične domove preuzimaju od sunca, a uz pomoć solarnih panela. Dubravko Panoš, direktor Fonda ističe: „Cilj ovog programa je omogućiti potrošačima da proizvode sopstvenu energiju i da na neki način budu energetski nezavisni.“

Naime, nedavno su prilagođeni zakonski okviri tako da omogućavaju lakšu primenu projekata namenjenih proizvodnji električne energije iz obnovoljivih izvora, a konačna namera je da se kroz niz mera omogući povećanje korišćenja OIE na nacionalnom nivou. Ovim programom sufinansiranja za porodične kuće obuhvaćeni su sistemi u mrežnom, ali i samostalnom radu, odnosno sva domaćinstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv. „off grid“ sistemi. Panoš zaključuje da: „U zavisnosti od lokacije, građani za takve sisteme i nadzor mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna“, dodajući da broj takvih sistema u Hrvatskoj trenutno nije velik.“ Međutim, Panoš ističe i da se nada da će program financiranja pomoći da se taj broj značajno poveća: „Sufinansiranje Fonda građanima omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvek visoka, ali se dugoročno itekako isplati, što će građani sasvim sigurno prepoznati.“

Ugradnja solarnih panela

Ugradnja solarnih panela

Preduslov za sufinansiranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, a u kojima je više od 50% površine namenjeno stanovanju, te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Prilikom prijave, građani moraju da prilože glavni projekat koji je izradio ovlašćeni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti je obavezan i stručni nadzor nad radovima.

Primanje zahteva za sufinansiranje tzv. mikrosolara počelo je 18. septembra od 9 časova, a zahtev je moguće poslati preporučenom poštom ili ga lično predati u Fondu. Poziv će biti otvoren do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a plan je da se sa programom nastavi i u sledećoj godini. Nakon javnog poziva za građane, sličan poziv planira se i za iznajmljivače i OPG-ove, a u narednoj godini bi slični programi trebali biti dostupni i preduzećima i lokalnim jedinicama.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem maila: fnobiteljske.kuce@fzoeu.hr

Izvor: www.fzoeu.hr

Advertisement

Energetska efikasnost

RENEXPO® BiH uvodi nove trendove u energetskoj efikasnosti

Objavljeno

:

RENEXPO® BIH 2018

Najveći međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i upravljanja vodama
23. i 24. oktobar 2019.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

RENEXPO® BiH u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, najznačajnije je mjesto susreta ključnih poslovnih ljudi, donositelja odluka i stručnjaka u području obnovljivih izvora Energije, Energetske efikasnosti, Hidroenergije, Energija vjetra, Biomasa, PV, Otpad do energije, E-mobilnost, Vodna infrastruktura, Obrada otpada / vode.

S ponosom najavljujemo nove konferencije – 1. Konferencija energetskih menadžera u BiH, koje de se fokusirati na teme institucionalizacije sistema upravljanja energijom u Bosni i Hercegovini, kao i otvoriti neka pitanja i dati više informacija o sertifikaciji u ovoj oblasti i 1. Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje – koje de se fokusirati na lokalnu energetiku, njenu perspektivu i investicijama u BiH.

Konferencija energetskih menadžera u BiH de ponuditi najnovije informacije o programima edukacije koji se trenutno sporovode, kao i o obavezama prema nedavno usvojenim zakonskim aktima. Takođe, godišnji skup je mjesto za razmijenu znanja i informacija, dijaloge i diskusije o poslovnim mogudnostima i dostupnim tehničkim rješenjima za unapređenje sistema EM i energetkske efikasnosti u javnom i provatnom sektoru u BiH.

Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje de predstaviti benefite upotrebe obnovljivih izvora energije sa naglaskom na smanjenje štetnih emisija i zagađenja vazduha, optimizaciji cijene toplotne energije, uspješnim primjenama i dostupnim načinima finanasiranja projekata. Tehnički dostupna rješenja, efikasna kogeneracija mogu poboljšati operacije i poslovanje postrojenja za daljinsko grijanje/ hlađenje.

Pored osam tematskih konferencija i okruglih stolova RENEXPO® će predstaviti preko 80 izlagača iz 25 zemalja i očekuje se preko 2000 posjetilaca iz sektora održivog razvoja. Novi trendovi i tehnologije koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem RENEXPO® su veoma relevantni za kvalitet života stanovnika BiH i
direktno utiču na ekonomski razvoj čitavog regiona.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.renexpo-bih.com

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Otvoren vetropark Čibuk 1 – Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti

Objavljeno

:

Projekat "Čibuk" snage 158 MW snabdevaće energijom 113.000 domaćinstava

ALEKSANDAR ANTIĆ: VETROPARK DOPRINOSI ENERGETSKOJ BEZBEDNOST I STABILNOSTI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetroelektrane Čibuk 1 kod Kovina, snage 158,46 MW, da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

„Ova vetroelektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavlja najveći objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine, od projekata Kostolac 2 i Hidroelektrane Pirot“, rekao je Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kako je kazao, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenat naše godišnje proizvodnje energije i time će, rekao je ministar, značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju, izjavio je Antić.

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektromreži Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

„Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji, smanjenju gubitaka, a time i ogroman energetski značaj“, rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – „Beograd 20“.

Ministar energetike se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja, koja može da privlači ovakve investicije.

„Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali sa druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena“, kazao je Antić.

PD Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasništvu firme „Tesla Wind“, koja je u zajedničkom vlasništvu kompanije ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR iz UAE (60%), finske kompanije Taaleri Tesla Ky (30%) i nemačke kompanije DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, članice KfW grupe (10%).

Procenjena vrednost investicija je oko 300 miliona evra, i finansira se najvećim delom putem kredita EBRD i IFC, dok ostatak investicija finansiraju vlasnici projekta.

Vetropark “Čibuk 1” sastoji se od ukupno 57 vetrogeneratora, individualne nominalne izlazne snage od 2,78 MW.

Izvor: www.mre.gov.rs

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno