Connect with us
Novosti

U Hrvatskoj po─Źeo konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima ku─ça u iznosu od 20 miliona kuna

Fond za za┼ítitu okoline i energetsku efikasnost objavio je Javni poziv za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na krovovima porodi─Źnih ku─ça. Ovaj program namenjen je svima koji su priklju─Źeni na mre┼żu, ali i ÔÇ×off gridÔÇť sistemima, a u zavisnosti od lokacije se za sistem i stru─Źni nadzor mo┼że dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno 75.000 kuna.

Ideja ovog javnog poziva jeste da obezbedi 20 miliona kuna gra─Ĺanima koji se odlu─Źe za to da elektri─Źnu energiju za svoje porodi─Źne domove preuzimaju od sunca, a uz pomo─ç solarnih panela. Dubravko Pano┼í, direktor Fonda isti─Źe: ÔÇ×Cilj ovog programa je omogu─çiti potro┼ía─Źima da proizvode sopstvenu energiju i da na neki na─Źin budu energetski nezavisni.“

Naime, nedavno su prilago─Ĺeni zakonski okviri tako da omogu─çavaju lak┼íu primenu projekata namenjenih proizvodnji elektri─Źne energije iz obnovoljivih izvora, a kona─Źna namera je da se kroz niz mera omogu─çi pove─çanje kori┼í─çenja OIE na nacionalnom nivou. Ovim programom sufinansiranja za porodi─Źne ku─çe obuhva─çeni su sistemi u mre┼żnom, ali i samostalnom radu, odnosno sva doma─çinstva priklju─Źena na elektroenergetsku mre┼żu, ali i tzv. ÔÇ×off gridÔÇť sistemi. Pano┼í zaklju─Źuje da: „U zavisnosti od lokacije, gra─Ĺani za takve sisteme i nadzor mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kunaÔÇť, dodaju─çi da broj takvih sistema u Hrvatskoj trenutno nije velik.“ Me─Ĺutim, Pano┼í isti─Źe i da se nada da ─çe program financiranja pomo─çi da se taj broj zna─Źajno pove─ça: ÔÇ×Sufinansiranje Fonda gra─Ĺanima omogu─çuje kra─çi rok povrata investicije, koja je zasad jo┼í uvek visoka, ali se dugoro─Źno itekako isplati, ┼íto ─çe gra─Ĺani sasvim sigurno prepoznati.ÔÇť

Ugradnja solarnih panela

Ugradnja solarnih panela

Preduslov za sufinansiranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici porodi─Źnih ku─ça koje su zakonite, a u kojima je vi┼íe od 50% povr┼íine namenjeno stanovanju, te imaju najvi┼íe tri stambene jedinice ili gra─Ĺevinsku bruto povr┼íinu do 600m2. Prilikom prijave, gra─Ĺani moraju da prilo┼że glavni projekat koji je izradio ovla┼í─çeni in┼żenjer elektrotehnike, a radi sigurnosti je obavezan i stru─Źni nadzor nad radovima.

Primanje zahteva za sufinansiranje tzv. mikrosolara po─Źelo je 18. septembra od 9 ─Źasova, a zahtev je mogu─çe poslati preporu─Źenom po┼ítom ili ga li─Źno predati u Fondu. Poziv ─çe biti otvoren do iskori┼í─çenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a plan je da se sa programom nastavi i u slede─çoj godini. Nakon javnog poziva za gra─Ĺane, sli─Źan poziv planira se i za iznajmljiva─Źe i OPG-ove, a u narednoj godini bi sli─Źni programi trebali biti dostupni i preduze─çima i lokalnim jedinicama.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem maila: fnobiteljske.kuce@fzoeu.hr

Izvor: www.fzoeu.hr