Connect with us
Energetska efikasnost

Kako uštedeti energiju i novac kod kuće?

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skra─çeno GEFF) je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji obezbe─Ĺuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u doma─çinstvima ÔÇô stanovima, porodi─Źnim ku─çama i stambenim zgradama, kao i za preduze─ça koja proizvode ili prodaju iste. Programom je predvi─Ĺeno finansiranje na tr┼żi┼ítima Zapadnog Balkana, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, a ukupan iznos kreditne linije je 85 miliona evra. GEFF se provodi uz podr┼íku Evropske unije, Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapdani Balkan, te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Posebna prednost programa GEFF jeste da obezbe─Ĺuje EU podsticaj u iznosu do 20% od vrednosti implementirane tehnologije.

Ulaganja u oblasti zelene ekonomije donose korist kako nama samima, tako i ekonomiji i ┼żivotnoj sredini u celini, a to je ne┼íto ┼íto i gra─Ĺani na┼íe zemlje sve vi┼íe imaju u vidu kada grade ili renoviraju.

Luka Nagli─ç

Luka Nagli─ç, tehni─Źki stru─Źnjak projekta GEFF

U skladu sa tim, mi u redakciji ─Źasopisa Grenef redovno putem maila, telefona ili dru┼ítvenih mre┼ża dobijamo pitanja na┼íih ─Źitalaca u vezi sa u┼ítedom, izolacijom, grejanjem ili hla─Ĺenjem i generalno pitanja koja su u vezi sa doprinosom zdravijem ┼żivljenju porodice. Na neka od ovih pitanja odgovorio je in┼żenjer Luka Nagli─ç, tehni─Źki stru─Źnjak projekta GEFF.

1. U izgradnji klasi─Źne porodi─Źne ku─çe kolika je u┼íteda kada se koristi npr. 10-ka, a koliko kada se koristi 15-ka kao debljina izolacije kontakte fasade?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga na koji se energent grejemo. Naime, ukoliko se grejemo na gas, u odnosu na neizolovanu ku─çu, instalacijom 10 cm izolacije godi┼ínja u┼íteda iznosi oko 440 evra, a instalacijom 15 cm oko 460 evra. Ukoliko se grejemo na elektri─Źnu energiju godi┼ínja u┼íteda je oko 710, odnosno 750 evra za kombinaciju plave i crvene zone. Ukoliko se grejemo na pelet u┼íteda je 550, odnosno 580 evra.

2. Koliko dobar prozor doprinosi energetskoj efikasnosti objekta? Kolika je u┼íteda energije na prozorima koji imaju 5, 6 lii 7 komora i da li postoji klju─Źna razlika?

Energetski efikasni prozori zna─Źajno uti─Źu na efikasnost objekta. Naime, gubici energije kroz nove i dobro zaptivene prozore i vrata iznose oko 10-15% ukupnih gubitaka objekta, a kroz dotrajale i lo┼íe zaptivene prozore i vrata oni iznose i do 45%. Bitno je re─çi da se postavljanjem energetski efikasnih prozora i vrata smanjuju i transmisioni i ventilacioni gubici toplote. U┼íteda energije zamenom prozora prvenstveno dolazi od smanjenja ventilacionih gubitaka, i ista je koje god profile ugradili. Tako─Ĺe, ┼íto se ti─Źe transmisionih gubitaka energije kroz prozore, oni najvi┼íe zavise od ugra─Ĺenog stakla, a ne od broja komora. Zna─Źi, bitnije je ugraditi troslojno staklo nego sedmokomorni profil. Naravno, prilikom izbora mora se voditi ra─Źuna da li profil mo┼że izdr┼żati te┼żinu stakla.

3. Koja je osnovna razlika izme─Ĺu elektri─Źnog i toplovodnom podnog grejanja i kako odabrati adekvatno za svoj dom?

Bilo koji tip elektri─Źnog grejanja putem otpornika je zastarelo, skup i ima negativan uticaj na ┼żivotnu sredinu iz razloga ┼íto se za proizvodnju elektri─Źne energije u Srbiji ve─çinom koristi ugalj. Zbog toga je toplovodno podno grejanje mnogo bolji izbor. Kao izvor energije za podno grejanje se preporu─Źuju toplotne pumpe, gasni kotlovi ili kotlovi na pelet.┬á

4. Kolika se u┼íteda ostvaruje ugradnjom podnog grejanja u odnosnu na klasi─Źno radijatorsko?

Prose─Źno, sistem podnog grejanja tro┼íi izme─Ĺu 15-40% manje energije od klasi─Źnih radijatora i potrebna je mnogo ni┼ża temperatura za zagrevanje prostorije zbog njegove veli─Źine i dimenzija. Prednost podnog grejanja je i polo┼żaj – ono se nalazi ispod poda i greje celu povr┼íinu sobe pa se sva toplota iskoristi. Mnogo toplote kod grejanja radijatorima odlazi prema plafonu i samim tim nije iskori┼í─çeno za zagrevanje prostorije.

Iako podno grejanje iziskuje vec╠üu po─Źetnu investiciju, dugoro─Źno se isplati kroz manjih tro┼íkova energije. Podno grejanje je posebno ekonomi─Źno kada se upari sa obnovljivim izvorom energije, na primer toplotnom pumpom.

5. Koliko se energije gubi preko loše izolovanog krova?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od tipa izolacije zidova i kvaliteta stolarije. Ipak, prose─Źno se putem neizolovanog krova gubi 25-40% energije, ┼íto je ─Źesto vi┼íe nego ┼íto se gubi preko spoljnih zidova. Razlog ovome je ┼íto se topao vazduh di┼że i zagreva plafon prostorije, pa je njegova temperature vi┼ía nego temperature zidova.

6. Kako se odlu─Źiti koju energetski efikasnu tehnologiju implementirati u stanu/ku─çi?

Treba po─Źeti od osnova, zna─Źi smanjiti toplotne gubitke izolacijom zidova i krova, kao i ugradnjom energetski efikasne stolarije. Nakon toga, treba izabrati efikasan sistem grejanja. U na┼íim uslovima toplotne pumpe su se pokazale kao veoma dobar izbor, naro─Źito u kombinaciji sa podnim grejanjem ili ventilator konvektorima.

GEFF program je obezbedio onlajn katalog efikasne opreme (Tehnolo┼íki selektor) na kome su prisutni proizvodi koje su 20% iznad standardnih kada je re─Ź o energetskoj efikasnosti. Svi proizvodi su provereni od strane nezavisnih in┼żenjera anga┼żovanih od GEFF-a.

7. Da li gra─Ĺani mogu samo da izra─Źunaju mogu─çe u┼ítede energije i novca implementacijom odre─Ĺenih tehnologija u svom domu? ÔÇô

GEFF program je kreirao online kalkulator za okvirno ra─Źunanje u┼íteda implementacijom tehnologija koje podr┼żavamo. Mo┼że se prona─çi na stranici https://ebrdgeff.com/serbia/rs/. Na njemu gra─Ĺani mogu da izra─Źunaju u┼ítede instalacijom razli─Źitih tehnologija ili njihovih kombinacija u zavisnosti od toga koji energent koriste. Tako─Ĺe ─çe dobiti i informacije kako njihove aktivnosti uti─Źu na emisiju gasova staklene ba┼íte.

8. Koje uslove treba da ispunjava potencijalni korisnik sredstava za energetsku efikasnost u Srbiji?

GEFF program u Srbiji se realizuje u saradnji sa partnerskim bankama: Erste bankom i UniCredit bankom. Sve detalje oko aplikacije za GEFF kredit klijenti mogu dobiti u ekspoziturama ovih banaka.

9. Koja pitanja vam naj─Źe┼í─çe postavljaju korisnici va┼íeg programa?

Naj─Źe┼í─çe nas klijenti pitaju da li proizvodi koje imaju nameru da kupe zadovoljavaju GEFF standard i da li na njih mogu dobiti povra─çaj novca.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com