Connect with us
Energetska efikasnost

Kako uštedeti energiju i novac kod kuće?

GEFF Srbija

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama, kao i za preduzeća koja proizvode ili prodaju iste. Programom je predviđeno finansiranje na tržištima Zapadnog Balkana, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, a ukupan iznos kreditne linije je 85 miliona evra. GEFF se provodi uz podršku Evropske unije, Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapdani Balkan, te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Posebna prednost programa GEFF jeste da obezbeđuje EU podsticaj u iznosu do 20% od vrednosti implementirane tehnologije.

Ulaganja u oblasti zelene ekonomije donose korist kako nama samima, tako i ekonomiji i životnoj sredini u celini, a to je nešto što i građani naše zemlje sve više imaju u vidu kada grade ili renoviraju.

Luka Naglić

Luka Naglić, tehnički stručnjak projekta GEFF

U skladu sa tim, mi u redakciji časopisa Grenef redovno putem maila, telefona ili društvenih mreža dobijamo pitanja naših čitalaca u vezi sa uštedom, izolacijom, grejanjem ili hlađenjem i generalno pitanja koja su u vezi sa doprinosom zdravijem življenju porodice. Na neka od ovih pitanja odgovorio je inženjer Luka Naglić, tehnički stručnjak projekta GEFF.

1. U izgradnji klasične porodične kuće kolika je ušteda kada se koristi npr. 10-ka, a koliko kada se koristi 15-ka kao debljina izolacije kontakte fasade?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga na koji se energent grejemo. Naime, ukoliko se grejemo na gas, u odnosu na neizolovanu kuću, instalacijom 10 cm izolacije godišnja ušteda iznosi oko 440 evra, a instalacijom 15 cm oko 460 evra. Ukoliko se grejemo na električnu energiju godišnja ušteda je oko 710, odnosno 750 evra za kombinaciju plave i crvene zone. Ukoliko se grejemo na pelet ušteda je 550, odnosno 580 evra.

2. Koliko dobar prozor doprinosi energetskoj efikasnosti objekta? Kolika je ušteda energije na prozorima koji imaju 5, 6 lii 7 komora i da li postoji ključna razlika?

Energetski efikasni prozori značajno utiču na efikasnost objekta. Naime, gubici energije kroz nove i dobro zaptivene prozore i vrata iznose oko 10-15% ukupnih gubitaka objekta, a kroz dotrajale i loše zaptivene prozore i vrata oni iznose i do 45%. Bitno je reći da se postavljanjem energetski efikasnih prozora i vrata smanjuju i transmisioni i ventilacioni gubici toplote. Ušteda energije zamenom prozora prvenstveno dolazi od smanjenja ventilacionih gubitaka, i ista je koje god profile ugradili. Takođe, što se tiče transmisionih gubitaka energije kroz prozore, oni najviše zavise od ugrađenog stakla, a ne od broja komora. Znači, bitnije je ugraditi troslojno staklo nego sedmokomorni profil. Naravno, prilikom izbora mora se voditi računa da li profil može izdržati težinu stakla.

3. Koja je osnovna razlika između električnog i toplovodnom podnog grejanja i kako odabrati adekvatno za svoj dom?

Bilo koji tip električnog grejanja putem otpornika je zastarelo, skup i ima negativan uticaj na životnu sredinu iz razloga što se za proizvodnju električne energije u Srbiji većinom koristi ugalj. Zbog toga je toplovodno podno grejanje mnogo bolji izbor. Kao izvor energije za podno grejanje se preporučuju toplotne pumpe, gasni kotlovi ili kotlovi na pelet. 

4. Kolika se ušteda ostvaruje ugradnjom podnog grejanja u odnosnu na klasično radijatorsko?

Prosečno, sistem podnog grejanja troši između 15-40% manje energije od klasičnih radijatora i potrebna je mnogo niža temperatura za zagrevanje prostorije zbog njegove veličine i dimenzija. Prednost podnog grejanja je i položaj – ono se nalazi ispod poda i greje celu površinu sobe pa se sva toplota iskoristi. Mnogo toplote kod grejanja radijatorima odlazi prema plafonu i samim tim nije iskorišćeno za zagrevanje prostorije.

Iako podno grejanje iziskuje veću početnu investiciju, dugoročno se isplati kroz manjih troškova energije. Podno grejanje je posebno ekonomično kada se upari sa obnovljivim izvorom energije, na primer toplotnom pumpom.

5. Koliko se energije gubi preko loše izolovanog krova?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od tipa izolacije zidova i kvaliteta stolarije. Ipak, prosečno se putem neizolovanog krova gubi 25-40% energije, što je često više nego što se gubi preko spoljnih zidova. Razlog ovome je što se topao vazduh diže i zagreva plafon prostorije, pa je njegova temperature viša nego temperature zidova.

6. Kako se odlučiti koju energetski efikasnu tehnologiju implementirati u stanu/kući?

Treba početi od osnova, znači smanjiti toplotne gubitke izolacijom zidova i krova, kao i ugradnjom energetski efikasne stolarije. Nakon toga, treba izabrati efikasan sistem grejanja. U našim uslovima toplotne pumpe su se pokazale kao veoma dobar izbor, naročito u kombinaciji sa podnim grejanjem ili ventilator konvektorima.

GEFF program je obezbedio onlajn katalog efikasne opreme (Tehnološki selektor) na kome su prisutni proizvodi koje su 20% iznad standardnih kada je reč o energetskoj efikasnosti. Svi proizvodi su provereni od strane nezavisnih inženjera angažovanih od GEFF-a.

7. Da li građani mogu samo da izračunaju moguće uštede energije i novca implementacijom određenih tehnologija u svom domu? –

GEFF program je kreirao online kalkulator za okvirno računanje ušteda implementacijom tehnologija koje podržavamo. Može se pronaći na stranici https://ebrdgeff.com/serbia/rs/. Na njemu građani mogu da izračunaju uštede instalacijom različitih tehnologija ili njihovih kombinacija u zavisnosti od toga koji energent koriste. Takođe će dobiti i informacije kako njihove aktivnosti utiču na emisiju gasova staklene bašte.

8. Koje uslove treba da ispunjava potencijalni korisnik sredstava za energetsku efikasnost u Srbiji?

GEFF program u Srbiji se realizuje u saradnji sa partnerskim bankama: Erste bankom i UniCredit bankom. Sve detalje oko aplikacije za GEFF kredit klijenti mogu dobiti u ekspoziturama ovih banaka.

9. Koja pitanja vam najčešće postavljaju korisnici vašeg programa?

Najčešće nas klijenti pitaju da li proizvodi koje imaju nameru da kupe zadovoljavaju GEFF standard i da li na njih mogu dobiti povraćaj novca.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com