Connect with us
Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Auto-put do Rume, izgradnja tunela Kadinjača, Turska zainteresovana za koridor

Pruga za voz kroz tunel

Kada govorimo o gradnji, nekako se infrastrukturni projekti smatraju prioritetom, a u angažovanje stranaca u tom smislu postalo je više pravilo nego izuzetak. Evo šta se u ovom polju dešavalo protekle sedmice.

Uskoro auto-put do Rume

Ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva dr Zorana Mihajlović je protekle sedmice prisustvovala početku rekonstrukcije šest kilometara puta od Šapca do Sremske Mitrovice da bi tom prilikom najavila da će u novembru – postavljanjem novog mosta na Savi – startovati i izgradnja auto-puta od srca Mačve ka Rumi.

„Najmanje tri kilometra trase prema Sremskoj Mitrovici biće završeno tokom ove jeseni, dok će ostatak biti urađen na proleće. Najvažniji projekat je brza saobraćajnica od Rume, preko Šapca, do Loznice, čiju ćemo realizaciju započeti u novembru. Jer, kada se pogleda mapa Srbije, vidi se da upravo ovaj deo države naprosto vapi sa auto-putem – objasnila je resorna ministarka.

Kako je naglasila, za izgradnju još jednog mosta preko Save kod Šapca i brze saobraćajnice će biti angažovane azerbejdžanske i domaće kompanije, a za realizaciju kompletnog projekta brze saobraćajnice koja će povezati tri lokalne samouprave biće potrebno najmanje tri godine.

Saobraćajnica od Šapca ka Sremskoj Mitrovici obezbeđuje izlazak ovdašnje severozapadne – radne zone na Koridor 10, dok bi druga najavljena trasa – prema Rumi – trebalo konačno da reši dugogodišnji problem ovdašnje privrede, a to je povezivanje sa postojećim auto-putem. To bi trebalo, uverenje je svih u ovom delu Srbije, da znači i dolazak novih investitora.

Auto put

Auto-put

Tunel Kadinjača korak bliže izgradnji

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u sedmici iza nas izdalo je lokacijske uslove za projekat tunel Kadinjača.

Kako je za portal Drina rekao koordinator projekta Tunel Kadinjača Ivan Marković ovo je važan i jedan od poslednjih koraka u proceduri pre ugovaranja izgradnje tunela: „Projekat narednih dana predajemo Državnoj revizionoj komisiji. Kada ovo stručno telo da saglasnost na projekat pokrećemo postupake ekspropijacije zemljišta na trasi i pregovore sa Vladom i Ministarstvom o realizaciji projekta kroz „Žuti Fidik“ paket. Nadamo se da ćemo pre nove godine dobiti potrebne državne saglasnosti i novac za eksproprijaciju“.

Ono što nam treba sada je da se kompletna politička elita u Bajinoj Bašti i gradu Užicu uključi u lobiranje za izgradnju ovog najznačajnijeg infrastrukturnog projekta za naš region. Nažalost taj vid angažovanja ključnih političkih faktora za sada izostaje. Značaj tunela Kadinjača je izuzetno veliki kako za opštinu Bajina Bašta i grad Užice tako i kao državni projekat i najbrža horizontalna veza Republike Srpske i centralne Srbije. Region Podrinja će izgradnjom tunela biti lako dostupan sa svih državnih puteva iz centralne Srbije, a auto-putevi u izgradnji, Miloš Veliki i Moravski koridor će dobiti brzu i bezbednu vezu. – završio je Marković.

Turska kompanija zainteresovana za gradnju koridora „Vožd Karađorđe“

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarali su u utorak, 08.oktobra tekuće godine sa delegacijom turske firme Kaljon o mogućnostima za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji, posebno u izgradnji brzih saobraćajnica, uključujući i šumadijski koridor Vožd Karađorđe.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miodrag Poledica, upoznao je predstavnike Kaljona sa iskustvima srpsko-turske saradnje na infrastrukturnim projektima, kao i o planovima Srbije za nastavak ulaganja u infrastrukturu u okviru novog investicionog ciklusa.

Predstavnici turske kompanije iskazali su zainteresovanost da se bolje upoznaju sa projektima koje Srbija planira, posebno u oblasti drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, ali i stanogradnje.

Kompanija Kaljon osnovana je 1974. i realizovala je neke od najvećih projekata u Turskoj u oblasti vazdušnog, drumskog i železničkog saobraćaja, uključujući i izgradnju novog aerodroma u Istanbulu i trenutno upravlja projektima ukupne vrednosti oko 30 milijardi evra, navodi se u saopštenju Ministarstva.