Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Auto-put do Rume, izgradnja tunela Kadinja─Źa, Turska zainteresovana za koridor

Kada govorimo o gradnji, nekako se infrastrukturni projekti smatraju prioritetom, a u anga┼żovanje stranaca u tom smislu postalo je vi┼íe pravilo nego izuzetak. Evo ┼íta se u ovom polju de┼íavalo protekle sedmice.

Uskoro auto-put do Rume

Ministarka infrastrukture, saobra─çaja i gra─Ĺevinarstva dr Zorana Mihajlovi─ç je protekle sedmice prisustvovala po─Źetku rekonstrukcije ┼íest kilometara puta od ┼áapca do Sremske Mitrovice da bi tom prilikom najavila da ─çe u novembru – postavljanjem novog mosta na Savi – startovati i izgradnja auto-puta od srca Ma─Źve ka Rumi.

„Najmanje tri kilometra trase prema Sremskoj Mitrovici bi─çe zavr┼íeno tokom ove jeseni, dok ─çe ostatak biti ura─Ĺen na prole─çe. Najva┼żniji projekat je brza saobra─çajnica od Rume, preko ┼áapca, do Loznice, ─Źiju ─çemo realizaciju zapo─Źeti u novembru. Jer, kada se pogleda mapa Srbije, vidi se da upravo ovaj deo dr┼żave naprosto vapi sa auto-putem – objasnila je resorna ministarka.

Kako je naglasila, za izgradnju jo┼í jednog mosta preko Save kod ┼áapca i brze saobra─çajnice ─çe biti anga┼żovane azerbejd┼żanske i doma─çe kompanije, a za realizaciju kompletnog projekta brze saobra─çajnice koja ─çe povezati tri lokalne samouprave bi─çe potrebno najmanje tri godine.

Saobra─çajnica od ┼áapca ka Sremskoj Mitrovici obezbe─Ĺuje izlazak ovda┼ínje severozapadne – radne zone na Koridor 10, dok bi druga najavljena trasa – prema Rumi – trebalo kona─Źno da re┼íi dugogodi┼ínji problem ovda┼ínje privrede, a to je povezivanje sa postoje─çim auto-putem. To bi trebalo, uverenje je svih u ovom delu Srbije, da zna─Źi i dolazak novih investitora.

Auto put

Auto-put

Tunel Kadinja─Źa korak bli┼że izgradnji

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture u sedmici iza nas izdalo je lokacijske uslove za projekat tunel Kadinja─Źa.

Kako je za portal Drina rekao koordinator projekta Tunel Kadinja─Źa Ivan Markovi─ç ovo je va┼żan i jedan od poslednjih koraka u proceduri pre ugovaranja izgradnje tunela: „Projekat narednih dana predajemo Dr┼żavnoj revizionoj komisiji. Kada ovo stru─Źno telo da saglasnost na projekat pokre─çemo postupake ekspropijacije zemlji┼íta na trasi i pregovore sa Vladom i Ministarstvom o realizaciji projekta kroz „┼Żuti Fidik“ paket. Nadamo se da ─çemo pre nove godine dobiti potrebne dr┼żavne saglasnosti i novac za eksproprijaciju“.

Ono ┼íto nam treba sada je da se kompletna politi─Źka elita u Bajinoj Ba┼íti i gradu U┼żicu uklju─Źi u lobiranje za izgradnju ovog najzna─Źajnijeg infrastrukturnog projekta za na┼í region. Na┼żalost taj vid anga┼żovanja klju─Źnih politi─Źkih faktora za sada izostaje. Zna─Źaj tunela Kadinja─Źa je izuzetno veliki kako za op┼ítinu Bajina Ba┼íta i grad U┼żice tako i kao dr┼żavni projekat i najbr┼ża horizontalna veza Republike Srpske i centralne Srbije. Region Podrinja ─çe izgradnjom tunela biti lako dostupan sa svih dr┼żavnih puteva iz centralne Srbije, a auto-putevi u izgradnji, Milo┼í Veliki i Moravski koridor ─çe dobiti brzu i bezbednu vezu. ÔÇô zavr┼íio je Markovi─ç.

Turska kompanija zainteresovana za gradnju koridora „Vo┼żd Kara─Ĺor─Ĺe“

Predstavnici Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture razgovarali su u utorak, 08.oktobra teku─çe godine sa delegacijom turske firme Kaljon o mogu─çnostima za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji, posebno u izgradnji brzih saobra─çajnica, uklju─Źuju─çi i ┼íumadijski koridor Vo┼żd Kara─Ĺor─Ĺe.

Dr┼żavni sekretar u Ministarstvu gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, Miodrag Poledica, upoznao je predstavnike Kaljona sa iskustvima srpsko-turske saradnje na infrastrukturnim projektima, kao i o planovima Srbije za nastavak ulaganja u infrastrukturu u okviru novog investicionog ciklusa.

Predstavnici turske kompanije iskazali su zainteresovanost da se bolje upoznaju sa projektima koje Srbija planira, posebno u oblasti drumskog, ┼żelezni─Źkog i vazdu┼ínog saobra─çaja, ali i stanogradnje.

Kompanija Kaljon osnovana je 1974. i realizovala je neke od najve─çih projekata u Turskoj u oblasti vazdu┼ínog, drumskog i ┼żelezni─Źkog saobra─çaja, uklju─Źuju─çi i izgradnju novog aerodroma u Istanbulu i trenutno upravlja projektima ukupne vrednosti oko 30 milijardi evra, navodi se u saop┼ítenju Ministarstva.