Connect with us
Energetska efikasnost

Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

Grejanje na struju, drvo ili gas? I ve─Źita dilema ÔÇô ┼íta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i naj─Źe┼í─ça gre┼íka koju pravite prilikom razmi┼íljanja o tome kako da tro┼íkove na ra─Źunima za grejanje smanjite na minimum.

Svaki prvi sneg i prvi nagove┼ítaj prave zime pokre─çe ─Źuveno pitanje ÔÇô kako se najpovoljnije grejati ove sezone? I ne ─Źudi ┼íto se ba┼í to iznova i iznova pitamo svake zime jer je upravo grejanje najve─ça re┼żijska stavka u na┼íem ku─çnom bud┼żetu.

A odgovor se nalazi u ÔÇ×prora─Źunu grejanjaÔÇŁ, odnosno jedna─Źini koju su osmislili stru─Źnjaci i instalateri za grejanje na osnovu prakti─Źnog iskustva na samom terenu. A ta jedna─Źina otkriva da jedan sistem grejanja tokom svog ┼żivotnog veka prose─Źno potro┼íi i do 20 puta vi┼íe energenata nego ┼íto je sam ko┼ítao. Zato u nastavku otkrivamo tri pravila koja treba da sledite ako ┼żelite da obezbedite najve─çe u┼ítede u svom domu.

Ušteda energije pri grejanju

foto: Xella

Prvo pravilo: Izbor ÔÇ×PravogÔÇŁ energenta ne garantuje u┼ítede

Bez obzira da li ┼żivite u stanu ili ku─çi, gradu, prigradskom naselju ili selu, najve─ça zabluda je da vam od izbora energenta najvi┼íe zavise tro┼íkovi za grejanje.

Za┼íto? Zato ┼íto nam je svima dobro poznato da cene energenata periodi─Źno variraju, pa je veoma te┼íko predvideti koji energent ─çe biti najisplativiji na du┼że staze. Tako dolazimo do zaklju─Źka da odabir odre─Ĺenog energenta, ma koliko bio povoljan u trenutku izbora, nije nikakva garancija da ─çemo dugoro─Źno obezbediti najve─çe u┼ítede. I to je prvo pravilo koje morate da imate u vidu.

─îak ni najisplativiji energent ne─çe doneti maksimalne u┼ítede ako nisu obezbe─Ĺeni svi drugi preduslovi koji dominantno uti─Źu na potro┼ínju. Zato moramo uzeti u obzir i drugi bitan element, a to je sistem koji koristite za grejanje.

Ušteda energije pri grejanju

foto: Xella

Drugo pravilo: Sistem grejanja je bitan, ali ne i presudan

Iskustvo iz prakse pokazuje da se korisnici najte┼że odlu─Źuju za zamenu sistema za grejanje koji trenutno koriste. Razlozi su brojni. Pre svega, to zahteva dodatne investicije, nekada je ─Źak i mogu─çnost izbora sistema vrlo ograni─Źena u zavisnosti od toga da li ┼żivite u stanu ili ku─çi, da li je va┼ía lokacija gasifikovana ili pogodna za odre─Ĺene sisteme kao ┼íto su toplotne pumpe.

Me─Ĺutim, koji god sistem da odaberete i procenjujete mogu─çe u┼ítede, vrlo brzo ─çete shvatiti da postoji jedan preduslov. Naime, svaki iskreni prodavac i instalater ponovi─çe vam istu re─Źenicu: ÔÇ×Ovaj sistem grejanja obezbedi─çe vam u┼ítede koje zvani─Źno navodimo samo pod uslovom da imate odli─Źnu toplotnu izolaciju u stanu ili ku─çiÔÇť. I upravo u tome le┼żi odgovor na na┼íe klju─Źno pitanje.

Dobra termoizolacija je jedan od klju─Źnih faktora pri u┼ítedi grejanja

foto: Xella

Treće pravilo: Dobra termoizolacija donosi najveće uštede

Bez obzira na enegrent i sistem grejanja koji odaberete, kvalitetna termoizolacija je klju─Źni element koji donosi najve─çe u┼ítede. I stoga svi rekorderi u u┼ítedama znaju da je tajna najve─çih u┼íteda upravo u termoizolaciji. Zato potragu za najboljim re┼íenjem treba zapo─Źeti izborom kvalitetnih gra─Ĺevinskih i izolacionih materijala koji ─çe dugoro─Źno ┼ítedeti za Vas.

A neprikosnovenog ┼íampiona u borbi protiv velike potro┼ínje mo┼żemo prona─çi upravo na tr┼żi┼ítu Srbije. U mnogim zemljama ve─ç va┼żi za prvi izbor u kategoriji gra─Ĺevinskih materijala, a u Nema─Źkoj je progla┼íen za najbolji gra─Ĺevinski materijal 20. veka. U pitanju je Ytong Termoblok ÔÇô neprikosnoveni ┼íampion u ┼ítednji energije koji spada u kategoriju premium gra─Ĺevinskih materijala koji su u na┼íoj zemlji dostupni po pristupa─Źnoj ceni.

Ytong Termoblok su odli─Źni blokovi za u┼ítedu pri grejanju

foto: Xella

U┼íteda u tro┼íkovima grejanja i hla─Ĺenja koji obezbe─Ĺuju Ytong Termoblokovi kre─çu se ─Źak i do 50 odsto. A tajna velikih u┼íteda krije se u osobini YTONG materijala da ne akumulira toplotu zahvaljuju─çi njegovoj jedinstvenoj ─çelijskoj strukturi koja se sastoji od miliona malih vazdu┼ínih ─çelija koje efikasno spre─Źavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju. Kada grejete prostorije sa zidovima od ÔÇ×tradicionalnihÔÇŁ materijala najpre se greju sami zidovi, a tek nakon ┼íto se zagreju zidovi, po─Źinje grejanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima, ve─ç se greje samo prostor, pa se tako ostvaruju vi┼íestruke u┼ítede u ra─Źunima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hla─Ĺenje.

Ytong Termoblok su odli─Źni blokovi za u┼ítedu pri grejanju

foto: Xella

I tako dolazimo do ÔÇ×prora─Źuna za grejanjeÔÇŁ koji otkriva da najve─çe u┼ítede pri grejanju donosi kvalitetna izolacija jer godinama i decenijama ┼ítedi za vas i tako vremenom otpla─çuje samu sebe.

xella logo