Connect with us
Enterijer

Da li je va┼żan odabir plo─Źastog materijala u enterijeru kako bi objekat ispunio zahteve za LEED sertifikat?

Da, odabir plo─Źastog materijala mo┼że biti va┼żan faktor prilikom ispunjavanja zahteva za LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikat, koji je globalno priznat standard za zelene i odr┼żive gra─Ĺevine. LEED sertifikacija ocenjuje i nagra─Ĺuje objekte za njihovu energetsku efikasnost, upotrebu odr┼żivih materijala, kvalitet unutra┼ínjeg okru┼żenja i druge ekolo┼íki prihvatljive prakse.

Kada je re─Ź o plo─Źastim materijalima, nekoliko faktora mo┼że biti uzeto u obzir kako bi se ispunili zahtevi LEED sertifikacije:

Odr┼żivi izvori: Plo─Źasti materijali koji su proizvedeni od odr┼żivih izvora, kao ┼íto su drvo iz ┼íuma s odr┼żivom upravom ili reciklirani materijali, mogu dobiti vi┼íe poena za LEED sertifikaciju.

Nisko isparenje: Materijali koji imaju nisko isparenje ┼ítetnih hemikalija, kao ┼íto su formaldehid ili VOC (organske jedinjenja sa visokom ta─Źkom isparavanja), mogu doprineti pobolj┼íanju kvaliteta unutra┼ínjeg vazduha. Odabir plo─Źastih materijala s niskim ili nultim emisijama ovih supstanci mo┼że vam doneti bodove u kategoriji „Kvalitet unutra┼ínjeg okru┼żenja“.

Rekuperacija materijala: Upotreba plo─Źastih materijala koji sadr┼że visok procenat recikliranog materijala mo┼że doprineti pobolj┼íanju ocene za „Materijale i resurse“. Ovakvi materijali smanjuju potrebu za eksploatacijom novih resursa i smanjuju ukupnu ekolo┼íku stopu objekta.

Dugotrajnost: Plo─Źasti materijali koji su izdr┼żljivi i otporni na habanje i o┼íte─çenja mogu produ┼żiti ┼żivotni vek unutra┼ínjeg prostora i smanjiti potrebu za zamjenom ili renoviranjem. Ovo mo┼że biti va┼żno za postizanje bodova u kategoriji „Odr┼żivost objekta“.

Va┼żno je napomenuti da postupak LEED sertifikacije obuhvata ocenjivanje i uzimanje u obzir ┼íirokog spektra faktora, a odabir plo─Źastih materijala je samo jedan od mnogih aspekata koji se uzimaju u obzir. Preporu─Źuje se konsultovati se s ekspertima za LEED sertifikaciju ili arhitektom koji je upoznat s postupkom kako biste se osigurali da se svi relevantni kriterijumi ispune.