Connect with us
Arhitektura

TOP 8 stadiona na svetu

Nacionalni stadion, Peking

Arhitekte ne samo da dizajniraju stadion, oni stvaraju komplekse u kojima sportisti i hiljade vernih navijača mogu deliti nezaboravna iskustva. Hiljade, a ponekad i desetine hiljada ljudi koji gledaju sportske događaje ili koncerte na otvorenom, stvaraju jedinstvenu atmosferu koju na žalost mesecima unazad nismo videli zbog globalne situacije sa koronavirusom.

Kada govorimo o fudbalskim stadionima kako izabrati one koje obavezno morate videti? Zavisi od vaših kriterijuma, da li vam je bitna samo estetika, atmosfera navijača, sadržaj, istorija…ili nešto sasvim drugo. Izdvojili smo za vas osam stadiona koji će vas sasvim sigurno oduševiti – svaki na svoj način.

Kamp Nou, Španija

Kamp Nou, Španija

Kamp Nou, Španija

Zbog važnosti koju Španci pridaju fudbalu, njihovoj istoriji, narodu, u Španiji se nalazi najveći fudbalski stadion u Evropi, a šesti u svetu- Kamp Nou. Kamp Nou je dom evropski poznatog fudbalskog kluba FK Barselona. Otvoren je 24. septembra 1957. godine, a 1982. je renoviran za svetsko prvenstvo – organizatori su proširili kapacitet na 120.000, ali ga je UEFA, zbog bezbednosti, smanjila na sadašnji broj mesta – 99.354. Kamp Nou je jedan od 29 stadiona u Evropi koji ima dozvolu sa 5 zvezdica i zaista predstavlja atrakciju zbog svoje veličine i svega što nudi unutar samog kompleksa. Sve je podređeno Barseloni i pojedinačno svakom članu te ekipe.

Novi Vembli, Engleska

Novi Vembli, Engleska

Novi Vembli, Engleska

Otvoren 1923. godine, stadion Vembli pretrpeo je značajnu adaptaciju 2007. godine. Prema kriterijumima UEFA, Vembli stadion se ubraja u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa 5 zvezdica. Sa kapacitetom od 90.000 mesta, drugi je po veličini stadiona u Evropi, a prvi po veličini natrkriveni stadion u svetu. Novi Vembli ima delimično pokretni krov, a ono što ga čini još upečatljivijim je 134 metra visok luk iznad stadiona. Luk je izgrađen od čelične konstrukcije i ima raspon od 317 metara što mu daje jedinstven izgled kada su fudbalski stadioni u pitanju. Arhitektonski plan novog Vemblija izradile su arhitekte čuvenih londonskih kompanija – Fosters and Partners i Populous.

Allianz Arena, Nemačka

Allianz Arena, Nemačka

Allianz Arena, Nemačka

Smešten u severnom delu Minhena, Allianz Arena važi za jedan od najmodernijih stadiona na svetu. Arhitektonski biro Herzog & de Meuron, koji je svoj potpis stavio na ovaj čuveni objekat, stvorio je „osvet- ljeni objekat“ čija se fasada sastoji od velikih, sjajnih, ETFE ploča. Paneli kojih ima ukupno 2.760 su iznutra osvetljeni, tako da menjaju boju od bele, kada igra Nemačka reprezentacija, do plave i crvene kad igraju dva gradska kluba. Allianz Arena koja ima kapacitet 75.024 mesta, je jedna od prvih u svetu koja je izgrađena sa etilen tetrafluoroetilenom – providnom polimernom folijom.

Marakana, Brazil

Marakana, Brazil

Marakana, Brazil

Marakana, ponos Brazila i Rio de Žaneira, sasvim sigurno je najpoznatiji stadion na svetu. Dugo je važio i za najveći stadion na svetu sa kapacitetom od 200.000 mesta. Službeno ime mu je Estádio Jornalista Mário Filho, a neslužbeno je Marakana po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi. Legendarni stadion Marakana, hram brazilskog fudbala, je sagrađen za svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je održano u Brazilu 1950. godine. U svom vrhunskom kapacitetu, stadion je bio domaćin završne utakmice za šampiona sveta između Brazila i Urugvaja, čemu je svedočila neverovatna publika od 199.854 fudbalskih navijača. Upravo na ovom stadionu je čuveni Pele, 1971. godine odigrao poslednju utakmicu za reprezentaciju Brazila protiv reprezentacije Jugoslavije. Međutim, godine i ljudska nemarnost učinili su svoje, pa je krajem 2000. postojala mogućnost i da se uruši sama od sebe. Iz tog razloga monumentalna lepotica je čak dva puta renovirana za samo šest godina, da bi je za potrebe Svetskog prvenstva 2014. potpuno srušili i podigli novi stadion sa preko 80.000 sedećih mesta.

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion u Pekingu, poznat i kao „ptičje gnezdo“, završen je 2008. godine i služio je kao mesto održava- nja Olimpijade iste godine. Stadion ima oblik ptičjeg gnezda, sastavljenog od iskrivljenih, upletenih čeličnih nosača. Izgradnja ovog stadiona trajala je četiri godine i u njega je uloženo 500 miliona dolara. „Ptičje gnezdo“ zauzima površinu od 97.000 m2 i sem postojećih 80.000, za Olimpijske igre bilo je postavljeno još 11.000 privremenih sedišta. Stadion je dužine 333, širine 294, a visine 69 metra.

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Rungrado ili stadion Prvog maja otvoren je 1. maja 1989. godine u srcu Pjonjanga u Severnoj Koreji. Površine je 207.000 kvadratnih metara, ima osam spratova i ide 60 metara u visinu. Kapacitet stadiona je 150.000 mesta, raspolaže najnovijom tehnologijom, najsavremenijim salama za trenere, sudije, sastanke i svom pratećom opremom. Severnokorejski nacionalni stadion izgrađen je u obliku cveta i osim fudbalskog terena ima atletske staze, bazen, mini-golf teren i prostorije za oporavak koji su po međunarodnim standardima.  Na njemu se održavaju velika sportska takmičenja kao i nadaleko čuveni i veličanstveni sletovi u čast velikih državnih praznika. Stadion ima 80 izlaza i deset liftova. Izgrađen je za dve i po godine, a svaki njegov deo ispunjava uslove međunarodnih utakmica.

Borisov Arena, Belorusija

Borisov Arena, Belorusija

Borisov Arena, Belorusija

I najtrofejniji fudbalski klub u Belorusiji ima stadion koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Loptasti stadion koji može da primi 13.000 gledalaca projektovao je slovenački biro OFIS Arhitekti. Futuristički dizajn stadiona sa sjajnom aluminijumskom završnicom. Fasada je izbušena sa kružnim otvorima amorfnog oblika koji služe kao prozori. Kružni oblik stadiona poboljšava akustiku na celom terenu koji je orijentisan tako da sunčevi zraci podjednako padaju na oba tima tokom celog meča. U prizemlju Borisov Arene nalazi se javna zona na oko 3.000 kvadrata sa restoranima, prodavnicama i fitnes centrom.

Nacionalni stadion Kaoshiung, Tajvan

Nacionalni stadion Kaoshiung

Nacionalni stadion Kaoshiung, Tajvan

Nacionalni stadion „Kaohsiung” na Tajvanu, kapaciteta 55.000, generiše 100 odsto potrebne električne energije preko fotonaponskih sistema. Stadion koji je u obliku zmaja projektovao je čuveni japanski arhitekta Tojo Ito i njegova glavna karakteristika je da je obložen sa 8.844 solarnih panela za proizvodnju dovoljno električne energije za upravljanje stadionom. Nakon testiranja, naučnici su utvrdili da je potrebno samo šest minuta za napajanje celog sistema osvetljenja stadiona. Kaohsiung je poluspiralnog oblika, liči na zmaja i prvi je na svetu koji koristi gorepomenutu tehnologiju.