Connect with us
Arhitektura

TOP 8 stadiona na svetu

Arhitekte ne samo da dizajniraju stadion, oni stvaraju komplekse u kojima sportisti i hiljade vernih navija─Źa mogu deliti nezaboravna iskustva. Hiljade, a ponekad i desetine hiljada ljudi koji gledaju sportske doga─Ĺaje ili koncerte na otvorenom, stvaraju jedinstvenu atmosferu koju na ┼żalost mesecima unazad nismo videli zbog globalne situacije sa koronavirusom.

Kada govorimo o fudbalskim stadionima kako izabrati one koje obavezno morate videti? Zavisi od va┼íih kriterijuma, da li vam je bitna samo estetika, atmosfera navija─Źa, sadr┼żaj, istorija…ili ne┼íto sasvim drugo. Izdvojili smo za vas osam stadiona koji ─çe vas sasvim sigurno odu┼íeviti ÔÇô svaki na svoj na─Źin.

Kamp Nou, Španija

Kamp Nou, Španija

Kamp Nou, Španija

Zbog va┼żnosti koju ┼ápanci pridaju fudbalu, njihovoj istoriji, narodu, u ┼ápaniji se nalazi najve─çi fudbalski stadion u Evropi, a ┼íesti u svetu- Kamp Nou. Kamp Nou je dom evropski poznatog fudbalskog kluba FK Barselona. Otvoren je 24. septembra 1957. godine, a 1982. je renoviran za svetsko prvenstvo – organizatori su pro┼íirili kapacitet na 120.000, ali ga je UEFA, zbog bezbednosti, smanjila na sada┼ínji broj mesta – 99.354. Kamp Nou je jedan od 29 stadiona u Evropi koji ima dozvolu sa 5 zvezdica i zaista predstavlja atrakciju zbog svoje veli─Źine i svega ┼íto nudi unutar samog kompleksa. Sve je podre─Ĺeno Barseloni i pojedina─Źno svakom ─Źlanu te ekipe.

Novi Vembli, Engleska

Novi Vembli, Engleska

Novi Vembli, Engleska

Otvoren 1923. godine, stadion Vembli pretrpeo je zna─Źajnu adaptaciju 2007. godine. Prema kriterijumima UEFA, Vembli stadion se ubraja u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa 5 zvezdica. Sa kapacitetom od 90.000 mesta, drugi je po veli─Źini stadiona u Evropi, a prvi po veli─Źini natrkriveni stadion u svetu. Novi Vembli ima delimi─Źno pokretni krov, a ono ┼íto ga ─Źini jo┼í upe─Źatljivijim je 134 metra visok luk iznad stadiona. Luk je izgra─Ĺen od ─Źeli─Źne konstrukcije i ima raspon od 317 metara ┼íto mu daje jedinstven izgled kada su fudbalski stadioni u pitanju. Arhitektonski plan novog Vemblija izradile su arhitekte ─Źuvenih londonskih kompanija ÔÇô Fosters and Partners i Populous.

Allianz Arena, Nema─Źka

Allianz Arena, Nema─Źka

Allianz Arena, Nema─Źka

Sme┼íten u severnom delu Minhena, Allianz Arena va┼żi za jedan od najmodernijih stadiona na svetu. Arhitektonski biro Herzog & de Meuron, koji je svoj potpis stavio na ovaj ─Źuveni objekat, stvorio je ÔÇ×osvet- ljeni objekatÔÇť ─Źija se fasada sastoji od velikih, sjajnih, ETFE plo─Źa. Paneli kojih ima ukupno 2.760 su iznutra osvetljeni, tako da menjaju boju od bele, kada igra Nema─Źka reprezentacija, do plave i crvene kad igraju dva gradska kluba. Allianz Arena koja ima kapacitet 75.024 mesta, je jedna od prvih u svetu koja je izgra─Ĺena sa etilen tetrafluoroetilenom ÔÇô providnom polimernom folijom.

Marakana, Brazil

Marakana, Brazil

Marakana, Brazil

Marakana, ponos Brazila i Rio de ┼Żaneira, sasvim sigurno je najpoznatiji stadion na svetu. Dugo je va┼żio i za najve─çi stadion na svetu sa kapacitetom od 200.000 mesta. Slu┼żbeno ime mu je Est├ídio Jornalista M├írio Filho, a neslu┼żbeno je Marakana po istoimenoj ─Źetvrti u kojoj se nalazi. Legendarni stadion Marakana, hram brazilskog fudbala, je sagra─Ĺen za svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je odr┼żano u Brazilu 1950. godine. U svom vrhunskom kapacitetu, stadion je bio doma─çin zavr┼íne utakmice za ┼íampiona sveta izme─Ĺu Brazila i Urugvaja, ─Źemu je svedo─Źila neverovatna publika od 199.854 fudbalskih navija─Źa. Upravo na ovom stadionu je ─Źuveni Pele, 1971. godine odigrao poslednju utakmicu za reprezentaciju Brazila protiv reprezentacije Jugoslavije. Me─Ĺutim, godine i ljudska nemarnost u─Źinili su svoje, pa je krajem 2000. postojala mogu─çnost i da se uru┼íi sama od sebe. Iz tog razloga monumentalna lepotica je ─Źak dva puta renovirana za samo ┼íest godina, da bi je za potrebe Svetskog prvenstva 2014. potpuno sru┼íili i podigli novi stadion sa preko 80.000 sede─çih mesta.

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion, Peking

Nacionalni stadion u Pekingu, poznat i kao ÔÇ×pti─Źje gnezdoÔÇť, zavr┼íen je 2008. godine i slu┼żio je kao mesto odr┼żava- nja Olimpijade iste godine. Stadion ima oblik pti─Źjeg gnezda, sastavljenog od iskrivljenih, upletenih ─Źeli─Źnih nosa─Źa. Izgradnja ovog stadiona trajala je ─Źetiri godine i u njega je ulo┼żeno 500 miliona dolara. ÔÇ×Pti─Źje gnezdoÔÇť zauzima povr┼íinu od 97.000 m2 i sem postoje─çih 80.000, za Olimpijske igre bilo je postavljeno jo┼í 11.000 privremenih sedi┼íta. Stadion je du┼żine 333, ┼íirine 294, a visine 69 metra.

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Stadion Prvog maja, Severna Koreja

Rungrado ili stadion Prvog maja otvoren je 1. maja 1989. godine u srcu Pjonjanga u Severnoj Koreji. Povr┼íine je 207.000 kvadratnih metara, ima osam spratova i ide 60 metara u visinu. Kapacitet stadiona je 150.000 mesta, raspola┼że najnovijom tehnologijom, najsavremenijim salama za trenere, sudije, sastanke i svom prate─çom opremom. Severnokorejski nacionalni stadion izgra─Ĺen je u obliku cveta i osim fudbalskog terena ima atletske staze, bazen, mini-golf teren i prostorije za oporavak koji su po me─Ĺunarodnim standardima. ┬áNa njemu se odr┼żavaju velika sportska takmi─Źenja kao i nadaleko ─Źuveni i veli─Źanstveni sletovi u ─Źast velikih dr┼żavnih praznika. Stadion ima 80 izlaza i deset liftova. Izgra─Ĺen je za dve i po godine, a svaki njegov deo ispunjava uslove me─Ĺunarodnih utakmica.

Borisov Arena, Belorusija

Borisov Arena, Belorusija

Borisov Arena, Belorusija

I najtrofejniji fudbalski klub u Belorusiji ima stadion koji vas ne─çe ostaviti ravnodu┼ínim. Loptasti stadion koji mo┼że da primi 13.000 gledalaca projektovao je slovena─Źki biro OFIS Arhitekti. Futuristi─Źki dizajn stadiona sa sjajnom aluminijumskom zavr┼ínicom. Fasada je izbu┼íena sa kru┼żnim otvorima amorfnog oblika koji slu┼że kao prozori. Kru┼żni oblik stadiona pobolj┼íava akustiku na celom terenu koji je orijentisan tako da sun─Źevi zraci podjednako padaju na oba tima tokom celog me─Źa. U prizemlju Borisov Arene nalazi se javna zona na oko 3.000 kvadrata sa restoranima, prodavnicama i fitnes centrom.

Nacionalni stadion Kaoshiung, Tajvan

Nacionalni stadion Kaoshiung

Nacionalni stadion Kaoshiung, Tajvan

Nacionalni stadion ÔÇ×KaohsiungÔÇŁ na Tajvanu, kapaciteta 55.000, generi┼íe 100 odsto potrebne elektri─Źne energije preko fotonaponskih sistema. Stadion koji je u obliku zmaja projektovao je ─Źuveni japanski arhitekta Tojo Ito i njegova glavna karakteristika je da je oblo┼żen sa 8.844 solarnih panela za proizvodnju dovoljno elektri─Źne energije za upravljanje stadionom. Nakon testiranja, nau─Źnici su utvrdili da je potrebno samo ┼íest minuta za napajanje celog sistema osvetljenja stadiona. Kaohsiung je poluspiralnog oblika, li─Źi na zmaja i prvi je na svetu koji koristi gorepomenutu tehnologiju.