Connect with us

Enterijer

Piši-briši zid za one koji vole promene

Objavljeno

:

Piši briši zid u kuhinji

Table za pisanje ili čitavi zidovi pretvoreni u njih u enterijerima kafića, restorana ili stanova nisu novost, a prednosti su im mnogobrojne, pogotovo ako volite promene ili imate malu decu.

Dok je u neka, ne tako davna vremena, tamni zid u enterijeru bio nezamisliv, sad je takav odabir izuzetno poželjan u uređenju prostora. Mnogi pogrešno veruju da će u maloj sobi svetliji zidovi pridonijeti tome da prostor izgleda veći. Ustvari je baš suprotno. Ovaj efekat ćete dobiti ako se odlučite za tamnije zidove, tvrde dizajneri enterijera. Odabirom tamnog zida možete dati jednu dodatnu dimenziju ako se odlučite za perivu boju po kojoj se može pisati kredom, a onog trena kad vam dosade crteži, ilustracije ili poruke, lako ćete ih obrisati običnim mokrim suđerom. Kao nekada kada smo bili pred školskom tablom.

Često se za opis ove boje kaže da je to „boja koja imitira školsku tablu“, pa se zato na mestu boja i lakova može kupiti u nijansi tamnozelene ili antracit sive. I bez straha – nakon nabavke boje ne sledi nikakva komplikacija, jer se ona nanosi uobičajenim alatima za bojenje zidova, valjkom i četkicom. Važno je samo da se stave dva sloja boje i da između stavljanja prvog i drugog prođe nekoliko sati.

Sjajno je rešenje za sve neodlučne kreativce jer površina na kojoj mogu ispisivati inspirativne poruke ili šarati mala umetnička dela zadovoljava sve one željne promjene izgleda svog malog carstva u kojem borave.

Prednost ove male intervencije u vašem prostoru je pre svega lako dostupan materijal, koji se može kupiti u gotovo svim trgovinama bojom. Osim toga, njeno korištenje nije ograničeno samo za zidove jer se može koristiti na drvetu, staklu i keramici pa njom možete ofarbati vrata frižidera, radijator ili radnu površinu stola.

Piši briši zid za sve prostorije u stanu ili poslovnom objektu

Piši-briši zid

Ipak, pre nego što se odlučite na veliki korak i ofarbate celi prostor u crnu boju, započnite manjim delovima stana. Na ovaj način najbolje možete proveriti kako će se crna uklopiti u vaš dom. Male promene su odlična strategija koja može imati prilično dalekosežne efekte. Najbolji način da ublažite tamne tonove je da u prostoriju ubacite nameštaj u nekoj veoma svetloj boji kao što je bela. Možete dodati razne dekorativne detalje u nekim nežnijim nijansama i nameštaj koji je u donjem delu crn, a u gornjem u nekoj svetloj nijansi.

Ovim bojama konačno možete svom detetu obezbediti kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svog doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, spiskove šta treba kupiti, recepte, možda napraviti polja slična onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze.

Postupak kod premazivanja površina bojom za školske table:

  • Odaberite površinu koju želite obojiti. Ukoliko na zidu već postoji osnovni premaz, preko njega direktno nanesite boju za školsku tablu. Ako je postojeća podloga drvo ili metal, pre nego što počnete sa bojenjem potrebno je na površinu naneti prajmer ili osnovnu boju.
  • Pre nego što se počnete sa korišćenjem valjka, boju je potrebno dobro izmešati kako biste dobili ravnomernu teksturu boje.
  • Pomoću valjka na površinu nanesite najmanje dva sloja boje za školsku ploču, pazeći da između svakog nanošenja sačekate da se prethodni sloj osuši.
  • Nakon poslednjeg nanošenja boje ostavite površinu da se suši 24 časa, nakon čega je spremna za korištenje.
Advertisement

Enterijer

Pametni termostat za pametnu i ekonomičnu kuću

Objavljeno

:

Od

Pametni termostat za kontrolu podnog grejanja

Pametni termostat, takođe poznat kao WiFi termostat, može vam pomoći da smanjite troškove energije, a istovremeno vam daje optimalnu (i daljinsku) kontrolu sistema
grejanja u vašem domu. Evo kako se pametni termostat može koristiti u vašem domu.

Šta je pametni termostat?

Pametni termostat je uređaj za kućnu automatizaciju koji reguliše sistem grejanja, korišćenjem veštačke inteligencije i povezivanja na internet. Dok standardni termostat funkcioniše kao jednostavna kontrolna tabla, pametni termostat može da “nauči” kako da reguliše temperaturu u skladu sa vašim željama. Takođe, možete kontrolisati svoj termostat sa mobilnog telefona. Programirajte uređaj na osnovu željenog rasporeda i prilagodite ga vašem standardnom rasporedu i ponašanju.

Kako funkcioniše pametni termostat?

Pametni termostat je spojen na internet preko internet protokola (IP). Ova IP veza omogućava korisnicima da daljinski kontrolišu termostat sa računara, laptopa, tableta, pametnog telefona ili druge Web aplikacije. Termostat možete uključiti ili isključiti, videti temperaturu u Vašem domu ili promeniti program iz daljine.

Standardni programabilni termostati omogućavaju vam da unapred postavite raspored željenih temperatura u prostoru koji grejete. Da li odabrati pametan ili programabilni termostat? Pametna verzija ne samo da vam omogućava da daljinski upravljate termostatom, već i da izvršite promenu programa u zavisnosti od promene rasporeda u vašoj porodici ili u zavisnosti od promene vremenskih uslova. Evo šta može da uradi „pametna“ opcija: Pametni termostati omogućavaju da podesite temperaturu u zavisnosti od rasporeda u toku dana. Možete podesiti posebnu temperaturu kada ustajete, kada ste na poslu, kada se vraćate sa posla i kada spavate. Naravno ukoliko imate pametni termostat u spavaćoj sobi onda ćete temperaturu podesiti u skladu sa boravkom u sobi.

Hoće li ovakav termostat uštedeti novac?

Pametni termostati mogu pomoći vlasnicima kuća i porodicama da uštede novac svakog meseca. Pošto se greje samo kada i gde vam je to potrebno, imate veću kontrolu nad energijom koju vaš sistem grejanja koristiti. Ovi štedljivi termostati su energetski efikasni i ekološki prihvatljivi i smanjuju troškove Vašeg mesečnog računa za struju.

Rovex Inženjering već 20 godina uspešno prati najnovija tehnološka dostignuća u oblasti grejanja i uštede električne energije. Nova generacija WiFi termostata omogućava dodatnu ekonomičnost sistema podnog grejanja i dodatne uštede i do 50%.

Stručnjaci Rovex inženjeringa stoje Vam na raspolaganju.

Rovex inženjering d.o.o.

ROVEX INŽENJERING d.o.o.
Đorđa Stanojevića 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs

Nastavi sa čitanjem

Enterijer

Dekorativni podovi u vašem enterijeru

Objavljeno

:

Od

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Stvaramo betonske podove jedinstvenog dizajna – uzdižemo obično u izuzetno!
Primenjujemo najnoviju tehnologiju izrade koju smo izučavali od najboljih italijanskih majstora.

STVARANJE DEKORATIVNOG BETONSKOG PODA POSTAJE VID UMETNOSTI

Dekorativni betonski pod acid stain

To je smeša formirana od specifičnih kiselina na bazi metalnih soli, a nanosi se na betonske podove, samonivelišuće materijale na cementnoj bazi itd. Površina unikatnog izgleda razvija se putem hemijskih reakcija koje acid stain vezuju za beton trajno bojeći površinu. Moguće je postići različite vizuelne efekte – beton koji izgleda kao mermer ili prirodno kamenje. Betonske površine sa acid stain-om su otporne na grebanje, habanje, pucanje i ne bledi boja koju poprime nakon hemijske reakcije.

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Želite unikatan i jedinstven pod?
Acid stain je prava stvar za vas.

Nanosi se na postojeću betonsku površinu, pod uslovom da je ta betonska podloga bez većih oštećenja ili pod višegodišnjim uticajem velike količine vode. Ukoliko je beton oštećen i zahteva reparaciju, i za to imamo rešenja. Betonska površina tretirana acid stain-om dodatno se štiti nanošenjem premaza, koji se bira u zavisnosti od vrste poda i njegove namene.

www.aditivbalkan.com

ADITIV BALKAN d.o.o.
Carice Milice 13, 11351 Vinča-Beograd
T. +381 65 29 00 995 (industrijski i dekorativni podovi)
office@aditivbalkan.com
www.aditivbalkan.com

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno