Connect with us
Enterijer

Piši-briši zid za one koji vole promene

Table za pisanje ili čitavi zidovi pretvoreni u njih u enterijerima kafića, restorana ili stanova nisu novost, a prednosti su im mnogobrojne, pogotovo ako volite promene ili imate malu decu.

Dok je u neka, ne tako davna vremena, tamni zid u enterijeru bio nezamisliv, sad je takav odabir izuzetno poželjan u uređenju prostora. Mnogi pogrešno veruju da će u maloj sobi svetliji zidovi pridonijeti tome da prostor izgleda veći. Ustvari je baš suprotno. Ovaj efekat ćete dobiti ako se odlučite za tamnije zidove, tvrde dizajneri enterijera. Odabirom tamnog zida možete dati jednu dodatnu dimenziju ako se odlučite za perivu boju po kojoj se može pisati kredom, a onog trena kad vam dosade crteži, ilustracije ili poruke, lako ćete ih obrisati običnim mokrim suđerom. Kao nekada kada smo bili pred školskom tablom.

Često se za opis ove boje kaže da je to „boja koja imitira školsku tablu“, pa se zato na mestu boja i lakova može kupiti u nijansi tamnozelene ili antracit sive. I bez straha – nakon nabavke boje ne sledi nikakva komplikacija, jer se ona nanosi uobičajenim alatima za bojenje zidova, valjkom i četkicom. Važno je samo da se stave dva sloja boje i da između stavljanja prvog i drugog prođe nekoliko sati.

Sjajno je rešenje za sve neodlučne kreativce jer površina na kojoj mogu ispisivati inspirativne poruke ili šarati mala umetnička dela zadovoljava sve one željne promjene izgleda svog malog carstva u kojem borave.

Prednost ove male intervencije u vašem prostoru je pre svega lako dostupan materijal, koji se može kupiti u gotovo svim trgovinama bojom. Osim toga, njeno korištenje nije ograničeno samo za zidove jer se može koristiti na drvetu, staklu i keramici pa njom možete ofarbati vrata frižidera, radijator ili radnu površinu stola.

Piši briši zid za sve prostorije u stanu ili poslovnom objektu

Piši-briši zid

Ipak, pre nego što se odlučite na veliki korak i ofarbate celi prostor u crnu boju, započnite manjim delovima stana. Na ovaj način najbolje možete proveriti kako će se crna uklopiti u vaš dom. Male promene su odlična strategija koja može imati prilično dalekosežne efekte. Najbolji način da ublažite tamne tonove je da u prostoriju ubacite nameštaj u nekoj veoma svetloj boji kao što je bela. Možete dodati razne dekorativne detalje u nekim nežnijim nijansama i nameštaj koji je u donjem delu crn, a u gornjem u nekoj svetloj nijansi.

Ovim bojama konačno možete svom detetu obezbediti kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svog doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, spiskove šta treba kupiti, recepte, možda napraviti polja slična onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze.

Postupak kod premazivanja površina bojom za školske table:

  • Odaberite površinu koju želite obojiti. Ukoliko na zidu već postoji osnovni premaz, preko njega direktno nanesite boju za školsku tablu. Ako je postojeća podloga drvo ili metal, pre nego što počnete sa bojenjem potrebno je na površinu naneti prajmer ili osnovnu boju.
  • Pre nego što se počnete sa korišćenjem valjka, boju je potrebno dobro izmešati kako biste dobili ravnomernu teksturu boje.
  • Pomoću valjka na površinu nanesite najmanje dva sloja boje za školsku ploču, pazeći da između svakog nanošenja sačekate da se prethodni sloj osuši.
  • Nakon poslednjeg nanošenja boje ostavite površinu da se suši 24 časa, nakon čega je spremna za korištenje.