Connect with us
Arhitektura

Kuća za odmor s pogledom na Frušku Goru

porodicna kuca za odmor

Arhitektonski studio Modelart Arhitekti iz Novog Sada u svom portfelju ima još jedan uspešno realizovan projekat. Autori projketa kuće za odmor u Rakovcu su osnivači studia – Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović.

kuća za odmor

Foto: Dušan Petković / Objekat je smešten na blago nagnutom terenu

Objekat je smešten na blago nagnutom terenu, tako da se otvara pogled na Frušku goru i istoimeni nacionalni park. Jugoistočna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okruženje predstavlja jedinstven umirujući ambijent.

kuća za odmor

Foto: Dušan Petković / Kuća za odmor u Rakovcu

Osnovni izazov prilikom projektovanja je bio da se iskoriste postojeći temelj i podrum za već započeti objekat. Iznad postojećeg podruma dobijena je velika terasa na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući, čime se naglašava povezanost kuće sa prirodnim okruženjem. Tome doprinose i velike staklene površine, koje pružaju dobru osvetljenost, pogled i vezu sa terasama.

Jedan od ciljeva je bio i da se očuva postojeće drveće, pa je u kontekstu toga i deo grane isečene sa obližnjeg drveta, koja je pretvorena u viseći luster iznad trpezarijskog stola. Na ovaj način je deo prirodnog ambijenta unesen u enterijer.

kuća za odmor

Foto: Dušan Petković / Autori projketa kuće za odmor u Rakovcu su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović

Sa ulične strane kuća je svedena i čista, bez suvišnih detalja, jer su ka ulici smeštene tehničke i pomoćne prostorije. Potkrovlje kuće je dvostrano orijentisano: sa jedne strane ka prirodi, a sa druge strane ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji doživljava kontrast dveju strana, čime su iskorišćene prednosti lokacije. Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici osećaju snažnu povezanost sa prirodnim okruženjem.

Snažna povezanost sa prirodnim okruženjem

porodicna kuca za odmor terasa

Foto: Dušan Petković / Velike staklene površine pružaju dobru osvetljenost

Deo prirodnog ambijenta u enterijeru

dnevna soba

Foto: Dušan Petković / Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici osećaju snažnu povezanost sa prirodnim okruženjem

dnevna soba

Foto: Dušan Petković / Jugoistočna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okruženje predstavlja jedinstven umirujući ambijent

enterijer

Foto: Dušan Petković / Enterijer kuće za odmor u Rakovcu

porodicna kuca za odmor

Foto: Dušan Petković / Autori projketa kuće za odmor u Rakovcu su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović

TIP PROJEKTA: kuća za odmor
GODINA: 2018/20.
MESTO: Rakovac, Beočin, Srbija
STATUS: realizovano
POVRŠINA: 250 m2
AUTORI: K. Radovanović, D. Mitov, J. Mitov
SARADNICI: M. Vučić, A. Pavlović
FOTOGRAFIJE: Dušan Petković

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs