Connect with us
Arhitektura

Kuća za odmor s pogledom na Frušku Goru

Arhitektonski studio Modelart Arhitekti iz Novog Sada u svom portfelju ima jo┼í jedan uspe┼íno realizovan projekat. Autori projketa ku─çe za odmor u Rakovcu su osniva─Źi studia ÔÇô Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanovi─ç.

ku─ça za odmor

Foto: Dušan Petković / Objekat je smešten na blago nagnutom terenu

Objekat je sme┼íten na blago nagnutom terenu, tako da se otvara pogled na Fru┼íku goru i istoimeni nacionalni park. Jugoisto─Źna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okru┼żenje predstavlja jedinstven umiruju─çi ambijent.

ku─ça za odmor

Foto: Dušan Petković / Kuća za odmor u Rakovcu

Osnovni izazov prilikom projektovanja je bio da se iskoriste postoje─çi temelj i podrum za ve─ç zapo─Źeti objekat. Iznad postoje─çeg podruma dobijena je velika terasa na koju se nadovezuje dnevni sadr┼żaj u ku─çi, ─Źime se nagla┼íava povezanost ku─çe sa prirodnim okru┼żenjem. Tome doprinose i velike staklene povr┼íine, koje pru┼żaju dobru osvetljenost, pogled i vezu sa terasama.

Jedan od ciljeva je bio i da se o─Źuva postoje─çe drve─çe, pa je u kontekstu toga i deo grane ise─Źene sa obli┼żnjeg drveta, koja je pretvorena u vise─çi luster iznad trpezarijskog stola. Na ovaj na─Źin je deo prirodnog ambijenta unesen u enterijer.

ku─ça za odmor

Foto: Dušan Petković / Autori projketa kuće za odmor u Rakovcu su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović

Sa uli─Źne strane ku─ça je svedena i ─Źista, bez suvi┼ínih detalja, jer su ka ulici sme┼ítene tehni─Źke i pomo─çne prostorije. Potkrovlje ku─çe je dvostrano orijentisano: sa jedne strane ka prirodi, a sa druge strane ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji do┼żivljava kontrast dveju strana, ─Źime su iskori┼í─çene prednosti lokacije. Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici ose─çaju sna┼żnu povezanost sa prirodnim okru┼żenjem.

Sna┼żna povezanost sa prirodnim okru┼żenjem

porodicna kuca za odmor terasa

Foto: Du┼ían Petkovi─ç / Velike staklene povr┼íine pru┼żaju dobru osvetljenost

Deo prirodnog ambijenta u enterijeru

dnevna soba

Foto: Du┼ían Petkovi─ç / Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici ose─çaju sna┼żnu povezanost sa prirodnim okru┼żenjem

dnevna soba

Foto: Du┼ían Petkovi─ç / Jugoisto─Źna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okru┼żenje predstavlja jedinstven umiruju─çi ambijent

enterijer

Foto: Dušan Petković / Enterijer kuće za odmor u Rakovcu

porodicna kuca za odmor

Foto: Dušan Petković / Autori projketa kuće za odmor u Rakovcu su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović

TIP PROJEKTA: ku─ça za odmor
GODINA: 2018/20.
MESTO: Rakovac, Beo─Źin, Srbija
STATUS: realizovano
POVRŠINA: 250 m2
AUTORI: K. Radovanovi─ç, D. Mitov, J. Mitov
SARADNICI: M. Vu─Źi─ç, A. Pavlovi─ç
FOTOGRAFIJE: Dušan Petković

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs