Connect with us
Novosti

Top 8 istorijskih spomenika

Koloseum, Rim

Globalna pandemija zbog virusa korona dovela je do toga da je većina aranžmana za ovo leto, a možda i celu 2020. otkazano. I prema nekim prognozama, za putovanja bi možda ipak trebalo da sačekamo narednu godinu.

Međutim, verujemo da mnogi od vas u ovo ludo vreme sanjate o tome da samo zgrabite ranac sa osnovnim potrepštinama za put i krenete bez osvrtanja. Neki od vas sigurno razmišljaju o tome da posete i neke od najstarijih spomenika širom sveta.

I dok planirate putovanje za neka bolja vremena, obavezno na svoju listu „must see“ stavite bar nekoliko ovih divnih istorijskih spomenika koje vam predstavljamo u okviru naše rubrike TOP 8. Zažalićete ako to ne učinite.

Maču Pikču, Peru

 Maču Pikču, Peru


Maču Pikču, Peru

Postoji samo jedno mesto ako želite da budete na vrhu sveta, a to je Maču Pikču u Peruu. Možda će vam trebati vremena da stignete tamo jer se radi o oko dve i po hiljade metara nadmor- ske visine, ali čemu žurba? Čini se da vreme, barem na vrhu planina, miruje.
Maču Pikču je sveti grad Inka i nalazi se na najvišem delu istočnih Anda, na 2.350 metara nadmorske visine. Ovaj drevni grad koji je svetu predstavljen 1911. godine (smatra se da je izgrađen u 14. veku) važi za jedno od najuzbud- ljivijih mesta na svetu kako zbog spektakularnih predela i svežeg vazduha, tako i zbog brojnih istorijskih znamenitosti i misterija. Maču Pikču, koji je 2007. proglašen jednim od novih svetskih čuda, zbog svog geografskog položaja ima vlažnu i suvu sezonu. Od aprila do oktobra je sušna sezona, a idealan period da obiđete ovo mesto je u periodu od juna do septembra.

Tadž Mahal, Indija

Tadž Mahal, Indija

Tadž Mahal, Indija

Na svetu je verovatno vrlo malo građevina koje skoro svako prepoznaje, kao što je Tadž Mahal u Indiji. Ono što je još iznenađujuće je to što je i dan danas tako bela i sjajna kao i dana kada je izgrađena – pre gotovo četiri stotine godina. Prema nekim procenama, u izgradnji je učestvovalo više od 22.000 ljudi. To uključuje slikare, klesare i mnoge druge zanatlije i umetnike.

Ako ste od onih romantičnih duša, ne bi trebalo da propustite posetu Tadž Mahalu. To je jedini istorijski spomenik koji je zaista izgrađen iz ljubavi, a ne iz ljubavi prema mermeru. Ikoničnu strukturu naručio je car Šah Džahan u znak sećanja na svoju ženu Mumtaz Mahal. U različito doba dana i noći, u zavisnosti od toga kako sunce i mesec obasjavaju građevinu, Tadž Mahal izgleda kao da je različitih boja. Neki tvrde da te smene boja oslikavaju promenljivo raspoloženje Mumtaz Mahal. Idealan period za posetu jednog od najlepših mauzoleja na svetu je od oktobra do marta.

Petra, Jordan

Petra, Jordan

Petra, Jordan

Na tri sata vožnje od glavnog grada Jordana Amana, nalazi se drevni grad uklesan u kamenu – grad Petra koji se još naziva „pustinjskom ružom“. Jedno od sedam svetskih čuda, jedan od najmističnijih lokaliteta na planeti. Fasade su uklesane u ružičasti kamen, a unutra su hramovi, manastiri i grobnice. Bila je glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca (od 9. g p.n.e. do 40. g. n.e), trgovački centar i odredište karavana. Razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva, a zapadnom svetu otkriven je tek 1812.
U Petri vladaju jake vrućine tokom letnjih meseci i kako biste maksimalno uživali u gradu, idite u hladnijim mesecima, od marta do maja ili od septembra do novembra.

Veliki kineski zid, Peking

Veliki kineski zid, Peking

Veliki kineski zid, Peking

Najveća odbrambena građevina na svetu, Veliki kineski zid, ima iza sebe bogatu istoriju, takođe nosi veliki broj legendi i misterija koje i danas nisu razrešene. Ima onih koji tvrde da je ideja bila da zid jednostavno ukaže na moć Kineskog carstva. Međutim, većina se slaže da je ovaj gigant trebalo da zaštiti zemlju od upada varvara sa severa. Kinezi su pokušavali da obezbede granice, a kasnije i neometanu trgovinu svilom.
Kineski zid je jedna od retkih građevina koje su napravili ljudi i koja se može videti iz svemira. Ukupna dužina zida iznosi 8.851,8 kilometara, prosečna visina mu je 16 metara, a širina se kreće između 5 i 8 metara.
Idealno vreme da obiđete ovo mesto je u proleće ili leto, jer u jesen i zimu bude prilično hladno.

Partenon, Grčka

Partenon, Grčka

Partenon, Grčka

Kada su stari Grci konstruisali Partenon, pobrinuli su se da odaberu mesto odakle ga može videti svaki stanovnik Atine. I danas moderno širenje grada nije zadesilo svoj položaj na padini. To je zaista izvanredan primer posvećenosti prošlih civilizacija njihovom božanstvu u svim osećajima ove reči.

Partenon je star više od dve hiljade godina i na njegovoj izgradnji se radilo 15 godina. Da, ima nekoliko pukotina, neki su stubovi propali, a krov, ako je ikada postojao, odavno se uklizao. To je razumljivo kada uzmete u obzir njegovu starost. Hoće li biti tamo još hiljadu godina? Ko zna. Tako da je najbolje otići da vidite ovaj zapanjujući spomenik dok on još stoji. Letnje temperature u Atini mogu dostići četrdeset stepeni Celzijusa i više od toga, grad trpi ozbiljan problem sa smogom kada je toplo, zato preskočite mesece od juna do septembra i put planirajte na zimu ili proleće.

Tikal, Gvatemala

Tikal, Gvatemala

Tikal, Gvatemala

Da li ste nekad sanjali da istražujete drevna i napuštena arheološka nalazišta u nadi da ćete otkriti neki izgubljeni artefakt iz prošle civilizacije, baš kao što je Indiana Džons? Ako jeste, onda treba da odete u Tikal u Gvatemali. Najveće arheološko nalazište civilizacije Maja. Napušteni majski grad više je od grada duhova na velikoj skali gde džungla zadire u ruševine, to je prava antropološka zagonetka.

Oblast Nacionalnog parka Tikal se smatra Svetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Nema mnogo mesta na svetu koje će vam pružiti iskustvo kao Tikal. Posetu ovom mestu planirajte u sušnoj sezoni, između novembra i kraja aprila.

Velike piramide u Gizi, Egipat

Velike piramide u Gizi, Egipat

Velike piramide u Gizi, Egipat

Savremeni napredak u građevinarstvu i tehnologiji često nas natera da razmišljamo o tome kako su drevne građevine zaista nastale. Piramide u Gizi jedno su od prvobitnih sedam svetskih čuda i iako su tu već skoro pet hiljada godina, niko se ne može složiti oko toga kako su u stvari izgrađene. Najveća od tri piramide, Keopsova, je najstarije svetsko čudo, a sagrađena je po nalogu faraona Kufua, kako su ga zvali Egipćani, ili Keopsa, kako su ga nazivali Grci, oko 2560. g. p.n.e. kao njegova grobnica.
Od juna do septembra je najtoplije u Egiptu i temperature su previsoke da bi se moglo uživati u razgledanju. Planirajte putovanje bilo kada od oktobra do aprila i uštedećete bogatstvo na kremi za sunčanje.

Koloseum, Rim

Nije važno gde idete u svetu, naći ćete bar neke dokaze da su Rimljani bili pre vas. Gradili su svuda. Nije iznenađujuće što su to čak učnili u svom rodnom gradu Rimu, a Koloseum je savršen dokaz njihove građevinske veštine. Koloseum u Rimu, izvornog naziva Amfiteatar Flavijevaca, ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred građevine. Gradnja je započeta oko 70. godine nove ere za vreme cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasije kada je imperator bio njegov sin Domicijan. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe koje je moglo pratiti 50.000 gledalaca. Koloseum je 2007. uvršćen među novih sedam svetskih čuda.

Sezona za obilazak Koloseuma je tokom cele godine. Ipak, letnji meseci mogu biti previše vrući i vlažni, proleće i jesen je najveća turistička gužva, a od sredine januara do marta može biti sjajno doba godine za posetu ako vas posluži vreme.