Connect with us
Novosti

Kontaktne dizne nemačkog proizvođača zavarivačke opreme „EWM”

Jedna od najmanjih komponenti u aparatu za zavarivanje, kontaktna dizna, ima suštinski značaj za zavarivački postupak. Ne samo što provodi zavarivačku struju do elektrode, već jednovremeno vodi zavarivačku žicu do tačke u kojoj zavarivanje treba da se otpočne i omogućuje, samim tim, da „magija“ nastane. 

kontaktne dizne

Kontaktne dizne nemačkog proizvođača zavarivačke opreme „EWM”

Kontaktne dizne koje proizvodi nemacki proizvođač zavarivačke opreme „EWM“ su izrađene od visokokvalitetnog CuCrZr materijala i imaju 15 procenata dužu kontaktnu površinu od standardnih M8 kontaktnih dizni, kao i 30% duži poprečni presek. Ove dimenzije i materijal obezbeđuju da kontakt koji se ostvaruje sa zavarivačkom žicom bude neuporedivo bolji kao i da rasipanje toplote koje nastaje pri zavarivačkom postupku bude efektivnije. Naravno, životni vek kontaktne dizne M9 je daleko duži (u poređenju sa standardnom kontakt diznom M8 ovog proizvođača) što umnogome utice na produktivnost – i pri ručnom i pri automatizovanom (mašinskom) zavarivanju.

Želeći da isproba svoj proizvod na delu, kompanije „EWM“ je jednom od najvećih austrijskih proizvođača čeličnih konstrukcija dala na probu kontaktne dizne.

Testna kompanija konstrukcije proizvodi od tabli crnog čelika, debljine do 300 mm, dužine 20 metara i ukupne težine do 100 tona; zavarivački šavovi se izvode MIG MAG / CO2 zavarivačkim postupkom, uz visoke vrednosti struje i višeslojno zavarivanje. Testiranje je obavljeno uz upotrebu „EWM“-ove kompletne palete proizvoda i usluga – patentirane zavarivačke postupke, zavarivačke uređaje, sistem kontrole kvaliteta i upravljanja Xnet 2.0, sve do zavarivačkih gorionika i dizni. Sam proizvodni postupak je polu-automatizovan.

zavarivanje

Rezultat zavarivanja inovativnom EWM tehnologijom – visok kvalitet zavara, duboka penetracija, minimalizovani završni obradni radovi

Rezultati su bili i više nego iznenađujući: upotrebom patentiranog „EWM“ – ovog postupka – zavarivanje pogonjenim lukom – obezbeđeno je da je zavarivački luk imao daleko bolju penetraciju, dok je istovremeno unos toplote bio značajno smanjen. Ovo je veoma važno kod  višeslojnog zavarivanja, jer manji unos toplote znači i manju distorziju i manje naprezanje metalne komponente, a samim tim i manje potrebe za dodatnim završnim radom.

A kao najveće iznenađenje testa, zavarivači testne kompanije su naveli kontaktnu diznu. Sa diznama drugih proizvođača, trajanje kontaktne dizne je bilo maksimalno 1 sat efekivnog rada.

zavarivanje

Podešavanje zavarivačkih parametara direktno na gorioniku – značajno umanjenje praznog hoda zavarivača

Profesionalni „EWM“ zavarivački gorionici, sa integrisanim kontrolama i grafičkim prikazom, omogućuju da se zavarivački parametri postave direktno na gorioniku. Ovaj podatak je itekako značajan kada su u pitanju zavarivački zadaci na velikim radnim komponentama – nema potrebe da zavarivači prekidaju posao kako bi odšetali, silazili ili penjali se do aparata za zavarivanje – sva podešavanja se obavljaju na gorioniku, direktno.

Kompaktna dizna M9 proizvođača „EWM“ je u zavarivačkom gorioniku bila 8 sati efektivnog rada. Jedna kontaktna dizna je bila dovoljna da se kompletna čelična konstrukcija zavari. Po navodima zavarivaca – kontaktna dizna bi mogla da traje i duže, ali nisu želeli da rizikuju i ugroze neverovatan kvalitet zavarivačkog zadatka.

GEM TRADE logo

GEM Trade d.o.o.
Bele njive 35, 21000 Novi Sad
+381 21 6623 159, +381 21 452 844
Servis: Rade Končara 1, 21131 Petrovaradin
office@gemtradedoo.com
www.gemtradedoo.com