Connect with us
Arhitektura

Kampus u Vijatnamu je zelena zgrada!

Objavljeno

:

Kompanija „Vo Trong Nghia Architects“ završila je poslovnu zgradu na Hanojevom univerzitetu FPT,u Vijatnamu sa fasadama u kojima su ugrađeni prozori u senci drveća.

Nghia firma, koja ima kancelarije u Hanoju i Ho Chi Minh Citiu, dizajnirala je upravnu zgradu kao deo prve faze glavnog plana za nadogradnju univerzitetskog kampusa, čineći ga održivijim u ekološkom smislu. Ovaj kampus je ustvari deo univerziteta koji je deo najvećeg tehnološkog parka u Vijetnamu, na periferiji Hanoja.

Zelena zgrada koja koristi energiju jezera

Pored univerziteta i centara za obuku, na ovom mestu se nalazi i Hoa Lac Hi-tech Park sa 4.000 hektara, istraživačka laboratorija, objekat za razvoj softvera, industrijska zona i servisna oblast sa restoranima, hotelima, konferencijskim centrima i kancelarijama.

FPT univerzitet se specijalizovao za kurseve fokusirane na informacione tehnologije, a dizajn kampusa teži da osigura virtualni i fizički svet koji mogu koegzistirati poboljšavajući vezu sa prirodom na toj lokaciji.

Zelena zgrada, kampus u Vijatnamu

„Zgrada deluje kao kapija u kampusu, a zelena fasada jasno diktira budući pravac kampusa“, rekli su arhitekte.

Uvođenje drveća i drugih biljaka ima za cilj da obezbedi konstantan kontakt sa prirodom za studente koji dolaze da ostanu u kampusu – nešto što Nghia oseća je izgubljeno u mnogim vijetnamskim gradovima, zbog ubrzane urbanizacije i denzifikacije.

Lokacija FPT univerziteta, u delu Vijetnama koja ima redovna smanjenja struje, podstakla je dizajn koji koristi pasivne metodologije za smanjenje potreba za energijom. Ovo omogućava da radi na generisanim rezervnim snagom tokom zatvaranja.

Plitak plan osigurava da prirodno svjetlo može prodreti u sve dijelove zgrade i ograničiti potrebu za vještačkim osvjetljenjem, dok drveće postavljeno ispred prozora zatvara unutrašnjost i sprečava neželjenu solarnu dobit. Lokacija FPT univerziteta, u delu Vijetnama koja ima redovna smanjenja struje, podstakla je dizajn koji koristi pasivne metodologije za smanjenje potreba za energijom. Ovo omogućava da radi na generisanim rezervnim snagom tokom zatvaranja.

Prirodnom ventilacijom pomaže se orijentacija zgrade, što čini najveći deo preovlađujućih vetrova. Ovi vetrovi takođe prolaze kroz susedno jezero, pomažući da se još hladi temperatura vazduha.

„Ova veza pomaže u podizanju svesti o životnoj sredini kroz stalne reference i iskustvo prednosti održive pasivno dizajnirane zgrade“, dodale su arhitekte.

Prevedeno sa stranice :www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno