Connect with us
Arhitektura

Kampus u Vijatnamu je zelena zgrada!

Kompanija „Vo Trong Nghia Architects“ zavr┼íila je poslovnu zgradu na Hanojevom univerzitetu FPT,u Vijatnamu sa fasadama u kojima su ugra─Ĺeni prozori u senci drvec╠üa.

Nghia firma, koja ima kancelarije u Hanoju i Ho Chi Minh Citiu, dizajnirala je upravnu zgradu kao deo prve faze glavnog plana za nadogradnju univerzitetskog kampusa, ─Źinec╠üi ga odr┼żivijim u ekolo┼íkom smislu. Ovaj kampus je ustvari deo univerziteta koji je deo najvec╠üeg tehnolo┼íkog parka u Vijetnamu, na periferiji Hanoja.

Pored univerziteta i centara za obuku, na ovom mestu se nalazi i Hoa Lac Hi-tech Park sa 4.000 hektara, istra┼żiva─Źka laboratorija, objekat za razvoj softvera, industrijska zona i servisna oblast sa restoranima, hotelima, konferencijskim centrima i kancelarijama.

FPT univerzitet se specijalizovao za kurseve fokusirane na informacione tehnologije, a dizajn kampusa te┼żi da osigura virtualni i fizi─Źki svet koji mogu koegzistirati pobolj┼íavajuc╠üi vezu sa prirodom na toj lokaciji.

„Zgrada deluje kao kapija u kampusu, a zelena fasada jasno diktira buduc╠üi pravac kampusa“, rekli su arhitekte.

Uvo─Ĺenje drvec╠üa i drugih biljaka ima za cilj da obezbedi konstantan kontakt sa prirodom za studente koji dolaze da ostanu u kampusu – ne┼íto ┼íto Nghia osec╠üa je izgubljeno u mnogim vijetnamskim gradovima, zbog ubrzane urbanizacije i denzifikacije.

Lokacija FPT univerziteta, u delu Vijetnama koja ima redovna smanjenja struje, podstakla je dizajn koji koristi pasivne metodologije za smanjenje potreba za energijom. Ovo omogućava da radi na generisanim rezervnim snagom tokom zatvaranja.

Plitak plan osigurava da prirodno svjetlo mo┼że prodreti u sve dijelove zgrade i ograni─Źiti potrebu za vje┼íta─Źkim osvjetljenjem, dok drvec╠üe postavljeno ispred prozora zatvara unutra┼ínjost i spre─Źava ne┼żeljenu solarnu dobit. Lokacija FPT univerziteta, u delu Vijetnama koja ima redovna smanjenja struje, podstakla je dizajn koji koristi pasivne metodologije za smanjenje potreba za energijom. Ovo omoguc╠üava da radi na generisanim rezervnim snagom tokom zatvaranja.

Prirodnom ventilacijom poma┼że se orijentacija zgrade, ┼íto ─Źini najvec╠üi deo preovla─Ĺujuc╠üih vetrova. Ovi vetrovi tako─Ĺe prolaze kroz susedno jezero, poma┼żuc╠üi da se jo┼í hladi temperatura vazduha.

„Ova veza poma┼że u podizanju svesti o ┼żivotnoj sredini kroz stalne reference i iskustvo prednosti odr┼żive pasivno dizajnirane zgrade“, dodale su arhitekte.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com