Connect with us
Novosti

ISTRA┼ŻIVANJE: Ne o─Źekuje se oporavak gra─Ĺevinskog sektora ni tokom 2024. godine

Porast kamatnih stopa, pote┼íko─çe prilikom nabavke materijala i kriza izazvana regulativama u vezi sa energetskom tranzicijom i dalje stvaraju probleme gra─Ĺevinskoj industriji, ─Źiji se oporavak ne o─Źekuje ni tokom 2024. godine. Na to se nadovezuju jo┼í i sajber napadi koji su na ovu industriju sve ─Źe┼í─çi, ali i kontinuirani i sve slo┼żeniji kadrovski izazovi.

U nedavnom istra┼żivanju konsultantske ku─çe Horv├íth, u kojem je u─Źestvovalo vi┼íe od 30 ─Źlanova upravnih odbora gra─Ĺevinskih kompanija, otkriveno je da je 2023. godina zavr┼íena s prose─Źnim rastom prodaje od svega ─Źetiri procenta – upola ni┼żim od prose─Źnog rasta u svim drugim sektorima (8,1 procenat). Tako─Ĺe, rast cena materijala i stalne kadrovske promene, i dalje predstavljaju zna─Źajan ili ─Źak veoma ozbiljan problem za 70 odsto gra─Ĺevinskih kompanija.

Zbog svega ovoga su predstavnici gra─Ĺevinskog sektora uzdr┼żano optimisti─Źni ┼íto se prognoza za 2024. godinu ti─Źe. ─îak i uz prognoziran rast prodaje od 5,5 procenata, ne─çe do─çi do oporavka gra─Ĺevinskog tr┼żi┼íta, jer, kada se u prora─Źun uklju─Źi i efekat inflacije – ne ostvaruje se realan rast.

„Razvoj poslovanja u gra─Ĺevinskoj industriji zavisi od investicionog okru┼żenja, koje nije samo pod uticajem kretanja cena i kamatnih stopa, ve─ç i veoma sna┼żnih psiholo┼íkih faktora, poput zabrinutosti zbog slabljenja cena nekretnina ili neizvesnosti izazvanih raspravama o stro┼żim energetskim zahtevima. Mnogi investitori trenutno primenjuju takozvanu taktiku ─Źekanja, odla┼żu investicije ili ih u potpunosti dovode u pitanje – ┼íto dovodi i do zabrinutosti drugih igra─Źa na tr┼żi┼ítuÔÇť, obja┼ínjava Maria Boldor iz konsultantske ku─çe Horv├íth.

Obezbe─Ĺivanje likvidnosti najva┼żniji zadatak

U ovom kontekstu, nije iznena─Ĺuju─çe ┼íto obezbe─Ĺivanje likvidnosti predstavlja glavni prioritet menad┼żmenta gra─Ĺevinskih kompanija. Dve tre─çine ispitanika dalo je ovom pitanju veoma visok prioritet, dok je vi┼íe od polovine njih optimizaciju tro┼íkova i profita ocenila veoma va┼żnom.

Opadanje profitabilnosti spre─Źava industriju da ostvari va┼żne i hitno potrebne transformacije, zbog ─Źega su inovacije i upotreba odr┼żivih materijala pali ni┼że na listi prioriteta. Projekti digitalizacije tako─Ĺe su izgubili na va┼żnosti.

Dodatni akutni problemi

Prema istom istra┼żivanju, svaka peta gra─Ĺevinska kompanija bila je barem jednom godi┼ínje ┼żrtva sajber napada sa ┼ítetnim posledicama, pa su investicije u onlajn za┼ítitu zaista neophodne i moraju se staviti na listu prioriteta. Dodatno, pored materijala, tro┼íkovi u vezi sa zaposlenima ne prestaju da rastu, zbog ─Źega u─Źesnici istra┼żivanja o─Źekuju gotovo ┼íestoprocentno pove─çanje kadrovskih tro┼íkova. Va┼żno je napomenuti i to da ─Źak 82 odsto ispitanika akutno ose─ça efekte nedostatka radne snage ─Źak i u ovako ÔÇ×mlakomÔÇť tr┼żi┼ínom okru┼żenju.

Studija zaklju─Źuje da ve─çe plate same po sebi vi┼íe nisu dovoljne da privuku i zadr┼że kvalifikovane radnike neophodne gra─Ĺevinskoj industriji. Zbog ovoga ─çe kompanije morati da privuku kvalifikovane radnike fleksibilnijim poslovnim aran┼żmanima, ─Źije osmi┼íljavanje i realizacija, tako─Ĺe iziskuju vreme i resurse.