Connect with us
Enterijer

Otoman za najlepše priče iz detinjstva

Šta vam je prva asocijacija na klupu? Verovatno park. E, pa ja nisam mislila na te klupe, već na tzv. otoman, odnosno klupe koje su naše bake držale pored kreveta u spavaćoj sobi ili u hodniku da bismo na nešto seli dok se obuvamo. Sećam se svog detinjstva i otomana braon boje koji je jednim delom bio drveni i otvarao se kao sanduk u kojem je moja baba nekada sakrivala kolače. Moj brat je bio taj koji je otkrio gde ih skriva, pa smo posle krišom, uz dedinu pomoć, uzimali jedan po jedan. Da se ne primeti. Sećam se da sam, kao sasvim mala, glumila da je to moj krevet, napravljen baš po mojoj visini. Tu sam često i zaspala kada sam boravila kod babe i dede i jednom čak pala usled nemirnog sna. S obzirom da imam tu lepu priču iz detinjstva, a moji baba i deda više nisu živi i soba u kojoj su bili sada je moderna minimalistička tvorevima mog mlađeg brata, jako me je obradovala činjenica da se ovi otomani (ili klupe) vraćaju u dnevne i spavaće i dnevne sobe, hodnike i kupatila.

Klupa ima prostor unutra koji bi mogao da vam služi za odlaganje

Izbor je velik. Možete sebi kupiti kožni, platnenu ili potpuno drvenu u kojem možete držati kolače ili ako ste kao ja pa ne znate da ih pravite, slatkiše i grickalice. Neću da kažem da niste decu naučili koja je količina istih u toku dana koju bi bilo dovoljno da unose, samo vas podsećam da je ono sakriveno ustvari interesantno. Nije do slatkiša, do mesta je i do otkrivene tajne. I zašto ne biste nešto skrivali na mestu koje bi imalo i drugu svrhu, odnosno bilo i komad nameštaja. Dakle, klupa se vratila na velika vrata, a evo i predloga gde biste mogli da je smestite i budete možda oni koje će deca i unuci pamtiti baš po tom efektnom komadu nameštaja.

Izbor materijala i boja je zaista velik

Klupe pokraj kreveta

Postavljanje klupe ispred kreveta predstavlja savršenu i šik ideju za bilo koju spavaću sobu, ukoliko ona poseduje dovoljno prostora, naravno. Izaberite klupu prema vašem stilu i boji spavaće sobe, a možete je kupiti ili kreirati sami. U luksuznim prostorijama, obratite pažnju na dodavanje somota i lažnog krzna klupama, ukoliko dekorišete boho spavaću sobu, retro drvene ili pletene klupe takođe ulaze u opticaj. Drvene i kožne klupe dodaju teksturu svakom prostoru i mogu ga učiniti lepšim. Možete pronaći klupe sa prostorom za odlaganje stvari unutar njih ili kulupe sa policama ispod sedišta koje služe istoj svrsi.

Drvene klupe su šik ideja za dodavanje prirodnog spa osećaja prostoru

Drvene klupe su šik ideja za dodavanje prirodnog spa osećaja prostoru

Klupe u trpezarijskom prostoru

Trpezarije ili niše za doručkovanje izgledaju daleko interesantnije sa lepim klupama – ne samo stolicama koje smo navikli da viđamo. Ovde najbolju ideju predstavlja postavljanje klupa sa prostorom za odlaganje stvari unutar njih, što može doneti ugodan prostor za sedenje i skrivanje različitih predmeta. Klupa takođe može biti montirana na zid i uključiti dodatnu ostavu ispod nje. Raznobojne klupe su veoma poželjne u trpezarijama, dok kao takve u monohromatskim ili neutralnim površinama dodaju živahan osećaj prostoru.

Možete tražiti i materijal po kojem će vam raditi baš vaš komad

Klupe u kupatilima

Ako je vaše kupatilo nije previše malo, možete pronaći prostor za klupu. Klupe u kupatilima mogu biti korišćene za odlaganje peškira i garderove, ali i sedenje, dok njihov dizajn možete izabrati prema dekoru vašeg kupatila. Drvene klupe su šik ideja za dodavanje prirodnog spa osećaja prostoru. Pletene klupe su takođe kreativna ideja, veoma lep način za stvaranje interesantnijeg prostora. Postavite nekoliko peškira na nju ili dodatnih dekorativnih predmeta, korala, školjki i ostalih morskih elemenata, kako bi vaše kupatilo izgledalo još zanimljivije.