Connect with us
Gra─Ĺevina

Papir i olovku koristi tre─çina gra─Ĺevinara, ali spremni za digitalizaciju

Istra┼żivanje o stepenu digitalizacija gra─Ĺevinarstva u Srbiji pokazalo je da 74 odsto kompanija u ovom sektoru jo┼í uvek koristi osnovne ili tradicionalne tehnologije u svom poslovanju, uprkos tome ┼íto je ─Źak 93 posto gra─Ĺevinaca i arhitekata spremno da u svoj rad uvedu nova digitalna softverska re┼íenja.

Iako postoji merljiv ÔÇ×apetitÔÇť za digitalnim tehnologijama me─Ĺu srpskim kompanijama svih veli─Źina i u svim segmentima, istra┼żivanje koje je sporvela NinaMedia me─Ĺu 200 preduze─ça, pokazuje da se 36 odsto gra─Ĺevinskih kompanija oslanja samo ÔÇťna olovku i papirÔÇŁ.

ÔÇ×Digitalizacija je neminovnost sa kojom se suo─Źavamo. Ona nam donosi u┼ítede u novcu i ┼íto pre se prilagodimo, svima ─çe nam biti od koristi. Digitalizacija donosi benefite u oblasti bezbednosti radnika, daje mogu─çnost da se radi u realnom vremenu, pojednostavljuje rad, ┼ítedi vreme i novacÔÇť, poru─Źuje Ivana Vuleti─ç, Sekretar Udru┼żenja za gra─Ĺevinarstvo, industriju gra─Ĺevinskog materijala i stambenu industriju Privredne komore Srbije.

Neizbe┼żno je da digitalizacija zavlada u srpskim gra─Ĺevinskim kompanijama u narednim godinama, a najinovativnije kompanije nesumnjivo ─çe ubrati plodove prvog poteza u sferi digitalizacije poslovanja, re─Źeno je na┬á onlajn panelu o stanju digitalizacije gra─Ĺevinarstva u Srbiji, u organizaciji kompanije PlanRadar i Privredne komore Srbije.

Podaci pokazuju da u sektoru gra─Ĺevinarstva u Srbiji posluje vi┼íe od 18.000 preduze─ça sa oko 100.000 zaposlenih.

ÔÇ×Digitalizacija nije ne┼íto ┼íto ho─çemo ili ne─çemo, ona se mora dogoditi, to je alat koji se koristi, i koristi─çe se u budu─çnostiÔÇť, istakao je Marjan Stojanovi─ç, Sekretar Udru┼żenja za elektronske komunikacije i informaciono dru┼ítvo PKS.

Istra┼żivanje je pokazalo da svakom korisniku, softverska re┼íenja u gra─Ĺevinskoj industriji u┼ítede 7 sati rada u toku nedelje, a ─Źak 98 odsto onih koji usvoje tehnologiju su zadovoljni ili veoma zadovoljni, sa novom tehnologijom.

Glavna prepreka digitalizaciji koju su naveli ispitanici su finansijsko ulaganje u softver, dok je druga najve─ça prepreka integracija softvera u postoje─çe radne procese.

Skoro svi ispitanici su rekli da su njihove kompanije spremne i sposobne za promene, te da su mnogi videli prednosti korišćenja digitalnih rešenja.

Bojan Petkovi─ç, direktor za Jugoisto─Źnu Evropu u kompaniji PlanRadar, podsetio je da Srbija ima najve─çi rast u gra─Ĺevinskoj i IT industriji u regionu. Dodaje da polovina ispitanika ka┼że da je pandemija Kovid-19 zna─Źajno doprinela digitalizaciji rada u gra─Ĺevinarstvu Srbije i uticala na potrebu za digitalnom tehnologijom u kompanijama.

Rezultati ankete daju sliku industrije koja je otvorena za digitalnu transformaciju, ali koja jo┼í uvek nije u potpunosti posve─çena pravljenju skoka napred. Trenutno, ve─çina srpskih gra─Ĺevinskih firmi i kompanija za promet nekretninama nastavljaju da se oslanjaju na procese zasnovane na papiru ili generi─Źkom softveru. Ipak, srpske kompanije se ne protive tehnologiji, zaklju─Źak je panela.

Rezultate istra┼żivanja mo┼żete videti ovde.

Izvor: PKS