Connect with us
Građevina

Papir i olovku koristi trećina građevinara, ali spremni za digitalizaciju

Objavljeno

:

Istraživanje o stepenu digitalizacija građevinarstva u Srbiji pokazalo je da 74 odsto kompanija u ovom sektoru još uvek koristi osnovne ili tradicionalne tehnologije u svom poslovanju, uprkos tome što je čak 93 posto građevinaca i arhitekata spremno da u svoj rad uvedu nova digitalna softverska rešenja.

Iako postoji merljiv „apetit“ za digitalnim tehnologijama među srpskim kompanijama svih veličina i u svim segmentima, istraživanje koje je sporvela NinaMedia među 200 preduzeća, pokazuje da se 36 odsto građevinskih kompanija oslanja samo “na olovku i papir”.

Digitalizacija je neminovnost sa kojom se suočavamo. Ona nam donosi uštede u novcu i što pre se prilagodimo, svima će nam biti od koristi. Digitalizacija donosi benefite u oblasti bezbednosti radnika, daje mogućnost da se radi u realnom vremenu, pojednostavljuje rad, štedi vreme i novac“, poručuje Ivana Vuletić, Sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju Privredne komore Srbije.

Neizbežno je da digitalizacija zavlada u srpskim građevinskim kompanijama u narednim godinama, a najinovativnije kompanije nesumnjivo će ubrati plodove prvog poteza u sferi digitalizacije poslovanja, rečeno je na  onlajn panelu o stanju digitalizacije građevinarstva u Srbiji, u organizaciji kompanije PlanRadar i Privredne komore Srbije.

Podaci pokazuju da u sektoru građevinarstva u Srbiji posluje više od 18.000 preduzeća sa oko 100.000 zaposlenih.

Digitalizacija nije nešto što hoćemo ili nećemo, ona se mora dogoditi, to je alat koji se koristi, i koristiće se u budućnosti“, istakao je Marjan Stojanović, Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

Istraživanje je pokazalo da svakom korisniku, softverska rešenja u građevinskoj industriji uštede 7 sati rada u toku nedelje, a čak 98 odsto onih koji usvoje tehnologiju su zadovoljni ili veoma zadovoljni, sa novom tehnologijom.

Glavna prepreka digitalizaciji koju su naveli ispitanici su finansijsko ulaganje u softver, dok je druga najveća prepreka integracija softvera u postojeće radne procese.

Skoro svi ispitanici su rekli da su njihove kompanije spremne i sposobne za promene, te da su mnogi videli prednosti korišćenja digitalnih rešenja.

Bojan Petković, direktor za Jugoistočnu Evropu u kompaniji PlanRadar, podsetio je da Srbija ima najveći rast u građevinskoj i IT industriji u regionu. Dodaje da polovina ispitanika kaže da je pandemija Kovid-19 značajno doprinela digitalizaciji rada u građevinarstvu Srbije i uticala na potrebu za digitalnom tehnologijom u kompanijama.

Rezultati ankete daju sliku industrije koja je otvorena za digitalnu transformaciju, ali koja još uvek nije u potpunosti posvećena pravljenju skoka napred. Trenutno, većina srpskih građevinskih firmi i kompanija za promet nekretninama nastavljaju da se oslanjaju na procese zasnovane na papiru ili generičkom softveru. Ipak, srpske kompanije se ne protive tehnologiji, zaključak je panela.

Rezultate istraživanja možete videti ovde.

Izvor: PKS

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno