Connect with us
Promo

Koje prednosti obezbeđuju „zeleni” građevinski materijali? Zeleni Lafarge beton ECOPact

Objavljeno

:

ECOPact Zeleni beton, materijal sa smanjenim sadržajem ugrađenog ugljenika

GODIŠNJE SE ŠIROM SVETA PROIZVEDE, TRANSPORTUJE I UGRADI PREKO 20 MILIJARDI TONA BETONA, GRAĐEVINSKOG MATERIJALA KOJI JE ODGOVORAN ZA OKO 10% UKUPNE EMISIJE UGLJEN-DIOKSIDA U ATMOSFERU.

ECOPact Zeleni beton

Zamena samo jednog dela proizvedene količine ovog građevinskog materijala „zelenim betonom” donela bi značajne benefite, kako kroz uštedu resursa, tako i kroz redukciju štetnih gasova, koji ostavljaju nesagledive posledice na životnu sredinu, utičući i na globalnu klimu (neke od prednosti slikovito su predstavljene u tabeli).

Proizvodnja i ugradnja materijala koji se odlikuju manjim sadržajem komponenti koje negativno utiču na ukupan ugljenični otisak betona, predstavlja ključno rešenje.

ECO Pact tabela

ECOPact Zeleni beton, materijal sa smanjenim sadržajem ugrađenog ugljenika / foto: LAFARGE

Kompanija Lafarge Srbija je u 2021. godini na domaće tržište donela upravo takav materijal – ECOPact Zeleni beton, materijal sa smanjenim sadržajem ugrađenog ugljenika, zahvaljujući čemu se uticaj betona na okolinu u značajnoj meri smanjuje, što ga ubraja u kategoriju ekoloških proizvoda.

„ECOPact Zeleni beton pripada seriji održivih betona razvijenih u okviru Holcim Grupe, kojoj pripada Lafarge Srbija. U zavisnosti od redukcije ugljenika, naši zeleni betoni nose različite oznake: 1) ECOPact, 2) ECOPact PRIME, 3) ECOPact MAX i 4) ECOPact ZERO. U Srbiji će trenutno biti dostupan beton iz prve kategorije – ECOPact, koji se odlikuje 30-50% manjim ugljeničnim otiskom u poređenju sa standardnim betonom.“

Goran Kujović, direktor sektora Lafarge Beton, u okviru kompanije Lafarge Srbija.

„Ostale kategorije zelenih betona, implementirane u pojedinim zemljama članicama Holcim Grupe, vode građevinsku industriju dalje ka globalnom cilju – ugljenično neutralnom betonu. ECOPact Prime je materijal sa redukcijom ugljenika od 50-70%, ECOPact MAX karakteriše smanjen ugljenični otisak za više od 70%, dok je ECOPact ZERO beton sa nultom emisijom CO₂” rekao je Kujović.

Kada se radi o zelenim materijalima i njihovom uvođenju na domaće tržište, od vanrednog je značaja načiniti jasno poređenje sa tradicionalno korišćenim proizvodima, uz isticanje prednosti koje ovi materijali donose.

„ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su tehnološka svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezivnost, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje zelenih betona ne razlikuje od uobičajenog”, istakao je direktor Lafarge Beton-a.

ECO Pact mixer

ECOPact se trenutno koristi na dva velika industrijska gradilišta – u pitanju su fabrike pneumatika, kineski LingLong u Zrenjaninu i japanski Toyo Tires u Inđiji, za koje Lafarge isporučuje specijalno dizajniran beton za šipove, ECOPact Piles, koji se odlikuje 30% manjom emisijom ugljen-dioksida u odnosu na klasičan beton za šipove.

Borba za očuvanje životne sredine i minimalizovanje uticaja industrije na klimatske promene predstavlja ključnu strategiju u okviru Holcim kompanije, čiji je Lafarge Srbija integralni deo. Pored niza mera koje su u okviru kompanije preduzete, među kojima je i razvoj portfolia ka paleti proizvoda sa što manjom emisijom štetnih gasova, od neuporedivog je značaja edukacija domaćeg tržišta u cilju prihvatanja tzv. zelenih proizvoda.

„Ohrabruje činjenica da građevinska industrija u Srbiji polako prepoznaje značaj i prednosti materijala sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, kako zbog njihovih performansi, tako i zbog pooštravanja kriterijuma koji se odnose na uticaj građevinskih materijala na životnu sredinu. Takođe, sve naglašenije prisustvo stranih investitora, koji dolaze iz sredina sa usvojenim standardima zelene gradnje, sa očekivanjima da se isti primene i na našem tržištu, svakako će u narednom periodu povećati potražnju za ekološki prihvatljivijim proizvodima, na čijoj implementaciji u kompaniji intenzivno radimo”

– zaključuje direktor Lafarge Beton-a, Goran Kujović.

Lafarge-logo

Za više informacija o cementu CEM II/B-M(S-V)42,5N LH kontaktirati
T. +381 63 680 804
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno