Connect with us
Novosti

Koje su prednosti studiranja u Srbiji, a koje u inostranstvu?

Odabir struke je klju─Źni deo ┼żivota mladih ljudi, stoga je i studiranje jedan od najzna─Źajnijih perioda na┼íih ┼żivota. Od malena su me umetnost i crtanje silno privla─Źili, pa sam se eventualno opredelila za Arhitektonski fakultet u Beogradu. Pre samog po─Źetka studija, moram priznati da nisam mnogo znala o arhitekturi, ali me je sve vi┼íe interesovalo planiranje prostora. Kroz prvu godinu sam se i dalje pronalazila u tome, ali vremenom je postalo sve jasnije. Uz tri godine intenzivnog rada i truda, stigla sam do prili─Źno visokog proseka koji mi je omogu─çio da dobijem stipendiju i upi┼íem master studije u inostranstvu.

Kako sam trenutno u procesu pisanja zavr┼íne teze na Univerzitetu IUAV u Veneciji, to zna─Źi da sam zavr┼íila sa predavanjima i ispitima, stoga mogu da napravim paralelu izme─Ĺu ova dva fakulteta, i uop┼íteno studiranja u Srbiji i van nje.

Potrudi─çu se da ne veli─Źam ni jedan od ovih fakulteta, ve─ç samo da podelim moje li─Źno iskustvo i mi┼íljenje, iako u su┼ítini poredim osnovne i master studije, koje su i same po sebi dosta razli─Źite. Nakon ┼íto sam upoznala ljude iz razli─Źitih delova sveta i podelila utiske o prethodnom obrazovanju, shvatila sam da mi je studiranje u Beogradu pru┼żilo dosta znanja, makar bilo i bazi─Źno u nekim oblastima, ali kojih se neki moji prijatelji iz inostranstva nisu ni dotakli do tada.

Univerzitet IUAV u Veneciji

Univerzitet IUAV u Veneciji / foto: Ana Gligorijevi─ç

Kroz tri godine osnovnih studija, moje kolege i ja smo pro┼íli kroz veliki deo planiranja svih vrsta stanovanja, urbanizma, konstrukcija, izradu mnogih maketa, upoznavanja sa razli─Źitim na─Źinima prezentovanja, konstantno tra┼że─çi balans izme─Ĺu lepog i korisnog. Moram re─çi da je bilo dosta naporno, ali trenutno to vidim kao jednu od prednosti studiranja u Srbiji. Desetak predmeta tokom semestra i konstantan rad na njima ne omogu─çava ba┼í mnogo vremena za vannastavne aktivnosti, ali uz dobru organizaciju, iz li─Źnog iskustva znam da se i to mo┼że posti─çi. Sa zadovoljstvom sam radila projekte kod profesora i asistenata koji su imali beskrajno strpljenja da nacrtaju svaki detalj i precrtaju sve ┼íto nije dobro nacrtano.

Kroz mnogo od┼ítampanih priloga, iako mi se to nekad ─Źinilo nepotrebno, mnogo sam vi┼íe nau─Źila nego ┼íto su mom znanju doprineli inostrani profesori, koji su davali komentare gledaju─çi prezentaciju na velikom ekranu ispred sebe.

Prvi susret sa IUAV univerzitetom

Prvi susret sa IUAV univerzitetom / foto: Ana Gligorijevi─ç

S druge strane, jo┼í od osnovne ┼íkole, veliki san mi je bio da studiram u inostranstvu. Prva stvar koju Vam mogu re─çi je da to nije za svakoga. Mislim da je potrebna dovoljna doza samostalnosti, odlu─Źnosti i odabir mesta koje volite, ┼íto je u mom slu─Źaju bila Italija. Na kraju, to nije samo promena jezika studija i mesta u kom se nalazite, ve─ç i potpuno novo dru┼ítvo, navike, na─Źin funkcionisanja fakulteta i kulturne razlike – jednom re─Źju potrebna Vam je sposobnost lakog prilago─Ĺavanja. Ka┼żu da je svaki po─Źetak te┼żak, pa je tako i meni novi pristup studiranju mal─Źice te┼że pao. Po prvi put sam imala ÔÇ×samoÔÇť tri ispita u semestru i nisam znala da li to zna─Źi da imam vi┼íe slobodnog vremena ili bi trebalo da se vi┼íe posvetim fakultetu. Jo┼í uvek nisam saznala odgovor na ovo pitanje.

Odjednom sam se na┼íla u grupi od tri ili ─Źetiri studenta na svakom predmetu, pa ─Źak i na teorijskim, ┼íto je bila no─çna mora za nekoga ko voli sve da radi samostalno i u svom ritmu. Vremenom sam se trudila da se prilagodim ostalim kolegama iz grupe i ovakav na─Źin rada je doveo do toga da se svako fokusira na ono ┼íto mu najbolje ide. U zavisnosti od projekta, to je bila dobra stvar, pogotovo kada su zahtevali od nas kori┼í─çenje odre─Ĺenih softvera sa kojima se nismo susreli do tada. Grupni rad na ovaj na─Źin je otvorio mogu─çnost da se razvijamo u smeru u kom ┼żelimo, ali tako─Ĺe isklju─Źio sagledavanje ─Źitavog projekta istovremeno.

Zavr┼íni rad na osnovnim studijama arhitekture u Beogradu, vi┼íeporodi─Źno stanovanje foto: Ana Gligorijevi─ç

Zavr┼íni rad na osnovnim studijama arhitekture u Beogradu, vi┼íeporodi─Źno stanovanje / foto: Ana Gligorijevi─ç

Prethodno pomenute prezentacije na velikom ekranu bile su 90% na┼íeg prezentovanja, ─Źak i kada bismo doneli od┼ítampane priloge, profesori nisu bili toliko voljni da ostave bilo kakav trag na njima. Komentari su se uglavnom zasnivali na tome da ÔÇ×ne┼íto ne valjaÔÇť u projektu, ali ne i kako to da pobolj┼íamo ili makar u kom smeru da poku┼íamo da istra┼żimo kona─Źno re┼íenje.

Mnogi fakulteti u inostranstvu su veoma visoko rangirani u pore─Ĺenju sa doma─çim, tako da bi svako od nas mogao o─Źekivati da su bolji. Jedna od najve─çih prednosti je to ┼íto inostranstvo otvara mnogo vi┼íe prilika za razvoj u karijeri, kao i ─Źesto u─Źe┼í─çe na brojnim internacionalnim doga─Ĺajima.

Prve godine kada sam se preselila u Italiju, u Veneciji se odr┼żavalo arhitektonsko Bijenale, ┼íto je bio moj prvi put da posetim veliki doga─Ĺaj ovog tipa. Osetila sam se da sam kona─Źno tu gde treba da budem, tu gde se arhitektura, umetnost i o─Źuvanje zna─Źajnih istorijskih gra─Ĺevina cene, kao i da ipak ima smisla studirati to ┼íto volim. Dosta zna─Źajnih predavanja i konferencija doveli su i do skora┼ínje gde su gostovali ┼Żan Nuvel, Piter Kuk i mnoge druge uticajne li─Źnosti iz sveta arhitekture. ─îini mi se da su ovakvi doga─Ĺaji dostupniji u inostranstvu, pogotovo u uticajnim gradovima kao ┼íto je Venecija.

Tre─ça godina osnovnih studija u Beogradu, projekat vesla─Źkog kluba na Adi Ciganliji  foto: Ana Gligorijevi─ç

Tre─ça godina osnovnih studija u Beogradu, projekat vesla─Źkog kluba na Adi Ciganliji / foto: Ana Gligorijevi─ç

Ipak, moj put se nije zavr┼íio u Italiji. Nakon prve godine mastera, odlu─Źila sam da se prijavim za studentsku razmenu i zavr┼íim tre─çi semestar u Madridu. Na─Źin rada je bio veoma sli─Źan Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, naporan tempo ali upola manje predmeta. Zatim je usledilo isto: prilago─Ĺavanje na novo okru┼żenje, pa i studiranje na tre─çem jeziku. Ovo svakako nije olak┼íalo studiranje, ali mi je omogu─çilo da upoznam novu kulturu i arhitekturu, obi─Ĺem brojne izlo┼żbe ali i saznam mnogo o novim tehnolo┼íkim otkri─çima na polju savremenog dizajniranja. ─îitaju─çi, verovatno ste shvatili da me ne dr┼żi mesto, pa mi je ista ta organizacija za razmenu omogu─çila da zavr┼íim praksu u Valensiji ovog leta, koju trenutno zavr┼íavam u jednom od veoma poznatih studija koji se bavi enterijerom.

Do momenta po─Źetka prakse sam pomalo sumnjala u svoje znanje, iako sam studirala na tri razli─Źita mesta i u potpuno druga─Źijim okolnostima. Me─Ĺutim, shvatila sam da iako nisam studirala dizajn enterijera sam po sebi, jaka baza beogradskog univerziteta je pomogla da uspe┼íno uradim sve do sada. Ukratko, svako mesto je na svoj na─Źin doprinelo mom celokupnom utisku o svetu arhitekture i dizajna.

Tre─çi semestar master studija, u Madridu, urbani projekat sa uklju─Źenjem dronova u svakodnevni ┼żivot DRONEHOOD / foto: Ana Gligorijevi─ç

Tre─çi semestar master studija, u Madridu, urbani projekat sa uklju─Źenjem dronova u svakodnevni ┼żivot DRONEHOOD / foto: Ana Gligorijevi─ç

Univerzitet u Beogradu me je nau─Źio kako da brzo i efikasno do─Ĺem do re┼íenja nezavisno od tipa i veli─Źine projekta, kao i radnim navikama koje ─çe mi biti va┼żne u svakom budu─çem poslu, mada sama okolina meni li─Źno nije donela dovoljno inspiracije. S druge strane Venecija, kao izvor umetnosti sama po sebi, nudi mnoge od pomenutih zna─Źajnih doga─Ĺaja i izlo┼żbi koje su umnogome doprinele mojoj motivaciji za dalji rad, ─Źak i kada okru┼żenje na univerzitetu to nije nudilo.

Arhitektonsko Bijenale u Venciji 2021. godine / foto: Ana Gligorijevi─ç

Arhitektonsko Bijenale u Venciji 2021. godine / foto: Ana Gligorijevi─ç

Zahvaljuju─çi me─Ĺunarodnim prijateljima, nau─Źila sam mnogo o zemljama i arhitekturi iz celog sveta, koje ─çu nadam se jednog dana posetiti. Na kraju, raznovrsna arhitektura Madrida me je potpuno odu┼íevila i nau─Źila vi┼íe o savremenom pristupu dizajniranju, ali i dublje uvela u razmi┼íljanje kako mo┼żemo sa─Źuvati va┼żne objekte, ili im pak dati novu funkciju, a da ne promenimo prvobitni izgled ili ih potpuno uklonimo. Odgovor na to da li ─çete studirati u inostranstvu ili u Srbiji na kraju zavisi od individualnih ciljeva i prioriteta, ali ni jedna opcija ne garantuje veliki uspeh bez mnogo truda. U mom slu─Źaju uz mnogo rada i malo sre─çe, imala sam priliku da ┼żivim i u─Źim u ─Źetiri potpuno razli─Źita evropska grada kroz samo dve godine, i mogu vam re─çi, pravo je zadovoljstvo biti u svakom od njih!

Autor teksta: Ana Gligorijevi─ç, student arhitekture