Connect with us
Energetska efikasnost

Klima uređaj za sva 4 godišnja doba

Ova jesen nas je baš iznenadila. Nekako je došla od jednom, bez najave… Nismo se kako treba ni pozdravili sa letom, a već je bilo neophodno da razmišljamo kako da se zagrejemo. I pored vrlo nepovoljne generalne situacije na tržištu po pitanju energenata, najnezgodnije je ugrejati prostoriju „malo“. Peć duva kao i inače, pelet, drva, ugalj, gore i zagrevaju nam domove isuviše, kada je prelazni period u toku. Onda dolazimo u situaciju, da, iako smo do energenata jedva došli i platili ih vrlo skupo, mi sami otvaramo vrata i prozore kako bismo se rashladili. Dodatno je nezgodno ako u kući ima dece ili starih lica, niti je da se greje, niti da se ne greje i tako se najlakše razbole. Rešenje za ovaj problem je klima uređaj, koji većina nas ima već neko vreme, ali ih upotrebljavamo prevashodno preko leta, kako bismo se spasili od vrućine i toplote. Međutim, one mogu i da nas zagreju.

Jačina i pozicija klima uređaja

Kapacitet ili snaga, tj. jačina klima uređaja se meri jedinicom Btu (British Thermal Unit). Približno je 1 Btu potreban da bi se temperatura 0, 454 kg vode (1 britanska funta), podigla sa 3,8 na 4,4 stepeni Celzijusa. Kada to prevedemo na „jezik koji nam je poznat“, klima uređaj od 7 000 Btu (najslabiji) je dovoljan za zagrevanje ili hlađenje prostorije do 20 kvadrata. Zatim za prostor između 20 i 35 kvadrata potrebna je snaga od 9 000 Btu, dok će kapacitet od 12 000 moći da pokrije oko 60 kvadratnih metara.

Klima uređaji imaju dve jedinice – spoljnu i unutrašnju i spram toga se i montiraju, u glavnom, obe na zid. Što je klima jača, biće i veća, ali to nije jedini problem kada se montira. Naime, trebalo bi voditi računa o tome da kada radi, prostire vazduh po celoj prostoriji, ali tako da ne duva direktno u mesto na kome provodimo dosta vremena (krevet, radni sto, kuhinjski radni element…).

Optimalna temperatura

Što se tiče optimalne temperature klima uređaja, ona će biti uslovljena spoljašnjom temperaturom. Najbolje je slušati sopstveni organizam. Zato se preporučuje da, kada klima hladi, ne bude temperatura u prostoriji niža za više od 10 stepeni u odnosu na spoljašnju (ukoliko iznosi 34 stepena, da je klimom spustimo negde na 26, 27 stepeni).

Ukoliko planirate da klima uređaj koristite i za grejanje, znajte da ona troši manje električne energije u odnosu na ostale uređaje koji nas zagrevaju na struju, ali proverite šta kupujete. Naime nisu sve klime napravljene da mogu da podnesu baš niske temperatura. Ali, recimo, svaki klima uređaj sa inverter tehnologijom će moći da zagreje prostoriju sve do temperature od – 15 stepeni.

Održavanje klima uređaja

Treba redovno servisirati klimu, naravno, ali i pred svaku sezonu uraditi ono što je do nas – oprati filtere, često prazniti kadicu, dezinfikovati,… Ukoliko ovo zanemarimo, pa još i uključujemo klimu koja dugo nije radila, ona će biti leglo virusa i bakterija.

U kontrolisanim uslovima klima uređaji nisu štetni, treba ih samo dobro postaviti, održavati razumnu temperaturu, čistiti ih i servisirati redovno. Neophodno je povremeno provetravati prostoriju u kojoj on radi.