Connect with us
Gra─Ĺevina

Za┼íto rastu cene gra─Ĺevinskog materijala?

Uprkos globalnoj pandemiji virusa korona gra─Ĺevinski sektor ne staje. ┼átavi┼íe, raste iz dana u dan. I slobodno mo┼żemo re─çi da je tr┼żi┼íte nekretnina do┼żivelo procvat otkako je po─Źela pandemija i potra┼żnja za stanovima i ku─çama svakodnevno raste, ne samo kod nas ve─ç i u dr┼żavama regiona.

Me─Ĺutim, sa jedne strane imamo drasti─Źno ve─çu tra┼żnju za stanovima i ku─çama, a sa druge strane imamo porast cena gra─Ĺevinskog materijala. Za razliku od pro┼íle godine kada su cene repromaterijala mirovale ili ─Źak i┼íle nani┼że, u poslednjih ┼íest meseci bele┼że se zna─Źajna poskupljenja.

Cene gra─Ĺevinskog materijala po─Źele su da rastu od januara 2021. godine i u po─Źetku taj procenat je bio neprimetan. Me─Ĺutim, u martu i aprilu, pove─çanje cene materijala je bilo osetnije. Poskupele su sve vrste gra─Ĺevinskog materijala i prema navodima trgovaca gra─Ĺevinskog materijala, ovakav skok cena za veoma kratko vreme ne pamte jo┼í od kriznih devedesetih godina pro┼ílog veka.

Trend rasta cena nastavio se i u maju i junu ove godine. Prema podacima Me─Ĺunarodnog monetarnog fonda (indeksi tr┼żi┼ínih cena roba), cene metala na svetskom tr┼żi┼ítu su za godinu dana zna─Źajno porasle. Prema istra┼żivanjima, najvi┼íe je poskupelo gvo┼ż─Ĺe ÔÇô u januaru je kilogram ko┼ítao 90 dinara, u aprilu do 142 dinara, a danas i do 151 dinar.

Stiropor koji se najvi┼íe koristi za izolacije i fasade sada ko┼íta 80 odsto vi┼íe nego po─Źetkom godine. Pored gvo┼ż─Ĺa i stiropora, poskupele su i profilne cevi, stirodur, plasti─Źne cevi i ostali repromaterijal za vodovod i kanalizaciju, brodski pod, lamperija i drvoprera─Ĺevine, za ─Źak 40-60%.

Neznatno su poskupeli i opekarski proizvodi, poput crepa, a tako─Ĺe i cement i kre─Ź. U poslednja tri meseca cena OSB plo─Źa sko─Źila je duplo. Sada, OSB plo─Źa od 9 mm, koja je ko┼ítala hiljadu dinara ko┼íta ÔÇô dve hiljade dinara.

Od po─Źetka godine, cena bakra je sko─Źila za ─Źak 120 odsto, a cena ─Źelika se od pro┼íle godine gotovo udvostru─Źila. Tako─Ĺe je sko─Źila i cena aluminijuma i to za 59 odsto. Bakar je na berzi sa 4.000 dolara sko─Źio na 9.000, betonski ─Źelici sa 450 na 650 dolara, sirovina za proizvodnju stiropora, stirodura i PVC kanalizacije sa 900 na 2.100 dolara.

Ulica Marka Miljanova, Novi Sad

Ulica Marka Miljanova, Novi Sad / foto: ACO

Jo┼í jedan problem koji je zahvatio celu Evropu jeste nesta┼íica drveta. Globalna pandemija je usporila rute isporuke drveta, a tra┼żnja je sve ve─ça, ┼íto dodatno di┼że cenu i ovog materijala. Od januara je cena drveta sko─Źila za oko 50 odsto. Tako su i daske, letve, grede, fosne, brodski pod, lamperija i drvoprera─Ĺevine sve skuplje, neke i za ─Źak 60%.

Kada razmatramo cenu lima, od po─Źetka godine do maja ovaj materijal je poskupeo za 15%, a ne┼íto bolja situacija je sa doma─çim gra─Ĺevinskim materijalima ÔÇô crep, cement i blokovi su poskupeli za 5 do 10% ┼íto su u principu standardna sezonska poskupljenja. Ipak, nijedna cena nije stabilna i to je ono ┼íto zabrinjava.

Zabrinjavaju─çe je ┼íto su sve to sirovine izuzetno va┼żne u oblasti gra─Ĺevine, a cena im je porasla od 50 do 100 odsto, pa se mo┼że o─Źekivati i jo┼í ve─çi rast kvadratnog metra nekretnina u celoj zemlji.

O ovoj temi razgovarali smo sa nekolicinom na┼íih klijenata, a za po─Źetak vam prenosimo u celosti komentar Jelene Andri─ç Grafakos, direktorke kompanije ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

Jelena Andri─ç Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

Jelena Andri─ç Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

Pove─çanje cena gra─Ĺevinskog materijala je uticalo na ─Źitavu gra─Ĺevinsku industriju ne samo u Srbiji, ve─ç i globalno. Zbog toga smo se mi kao proizvo─Ĺa─Źi opreme, zajedno sa izvo─Ĺa─Źima i investitorima, na┼íli u veoma nezavidnoj situaciji. Cene mnogih materijala su u toku proteklih nekoliko meseci porasle i to nekoliko puta u zna─Źajnijem iznosu. Na svetskom nivou, proizvodnje ne mogu garantovati iste cene u bilo kom du┼żem roku, pa je neizvesnost velika. Nesta┼íica materijala prouzrokuje, pored skoka cena na tr┼żi┼ítu i izazove u proizvodnji i distribuciji, uti─Źu─çi na dogovorene rokove isporuke na projektima.

Razumevaju─çi situaciju, odlu─Źili smo da se prilagodimo novim uslovima poslovanja sa ┼żeljom da na┼íi klijenti u ┼íto manjoj meri osete posledice ovih de┼íavanja. Morali smo prona─çi pravi odgovor na ovu vrstu izazova, ulo┼żiti dodatnu energiju i maksimalnu posve─çenost u koordinaciji izme─Ĺu proizvodnji i gradili┼íta, iznalaziti kompromisna re┼íenja, postavljati prioritete kako bi se projekti uspe┼íno realizovali u skladu sa zahtevanim rokovima, a na┼íi partneri na tr┼żi┼ítu osetili da smo uz njih u ovim te┼íkim trenucima. Uz maksimalno anga┼żovanje na┼íeg tima, taj pristup se ispostavio kao pravi i jedini mogu─çi, zahvaljuju─çi ─Źemu ─çe i ova godina po rezultatima biti veoma uspe┼ína.