Connect with us
Energetska efikasnost

Izbor najmodernije tehnologije nije samo ušteda već i doprinos

Objavljeno

:

Zeleno rešenje za održiv razvoj

IZBOR NAJMODERNIJE TEHNOLOGIJE NIJE SAMO UŠTEDA U KOLIČINI ENERGIJE VEĆ I DOPRINOS OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE ZA NAREDNE GENERACIJE

Iskoristite neiscrpnu i obnovljivu energiju zemlje ili vode

Geotermalne toplotne pumpe voda – voda koriste energiju zemlje ili podzemnih voda, pretvarajući je u toplotnu energiju za sistem grejanja i hlađenja ili pripremu sanitarne tople vode za ceo objekat. Ovakav izvor energije je neiscrpan jer se preuzeta količina podzemne vode ohlađena vraća u apsorpcioni bunar te se ne remeti prirodni podzemni tok.

Maksimalni učinak, uz uštedu do 80%

Toplotna pumpa voda-voda

Toplotna pumpa voda-voda / foto: Bes Heat Pump d.o.o.

Instalacijom BES toplotne pumpe voda – voda vrednost faktora COP, na osnovu merenja TÜV instituta je 5.5, što u praksi znači da se za uložen 1 kW električne energije proizvodi 5.5 kW toplotne energije na sat. Na ovaj način odnos između uložene i izlazne energije iznosi 1:5, što znači da ušteda novca dostiže minimum 80% u poređenju sa grejanjem na struju.

Koeficijent učinka zasvisi od izlazne temperature sistemske vode, pa se samim tim njegova vrednost u režimu grejanja kreće od 4 do 7, što govori o maksimalnoj uštedi do 85%.

Stabilnost energetske efikasnosti i troškova odnosi se i na letnje mesece kada se sistem koristi za hlađenje, a COP može dostići i vrednost 5, što u praksi znači – ušteda do 80% u odnosu na korišćenje klima uređaja.

Pored odličnog učinka, još jedna od prednosti toplotnih pumpi koje rade na principu voda – voda je u tome što je učinak stabilan tokom cele godine upravo zbog stabilnosti temperature podzemnih voda (optimalno oko 14 °C tokom cele godine), bez obzira na temperaturu vazduha.

Rezultat je mogućnost dugoročnog planiranja troškova, što je svakako jedan od prioriteta pri donošenja odluke o instalaciji određenog grejnog sistema.

ZELENO REŠENJE ZA ODRŽIV RAZVOJ

Prednosti toplotnih pumpi voda – voda

• Ušteda do 85 % u odnosu na druge tipove grejnih ili rashladnih sistema.
• Ekološki potpuno prihvatljiv grejni sistem.
• Geotermalne pumpe mogu se koristiti i prilikom drastično niskih i drastično visokih temperatura (od – 35 ˚C do + 43 ˚C), uz potvrđeno veliko zadovoljstvo korisnika.
• Sistem je prilagođen za zagrevanje i hlađenje čitavog objekta, kao i za zagrevanje sanitarne vode za čitav objekat, uz jednostavno održavanje.
• Konstantna temperatura podzemnih voda i zemlje omogućava dugoročno i precizno predviđanje i planiranje troškova, uz maksimalnu efektivnost.
• Operativni i servisni troškovi su izuzetno niski nakon instalacije sistema.
• Mogu se povezati sa već postojećim sistemom grejanja, koristeći postojeće radijatore ili ventilkonvektora, što proces promene grejnog sistema čini ekonomičnijim i jednostavnijim.
• Zbog potrebe za postavljanjem bunara, instalacija sistema je skuplja od instalacije sistema sa pumpama vazduh – voda, ali se na dugoročnom planu postiže veća ušteda novca i energije zbog velike i stabilne efikasnosti tokom cele godine.

SAVRŠEN PROIZVOD VIŠEDECENIJSKOG RAZVOJA

Prateći svetske trendove u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije konstruisali smo toplotnu pumpu po najvišim standardima i novim tehnologijama koje nam omogućavaju izuzetne tehničke karakteristike i visoki stepen iskorišćenosti. Zahvaljujući tome, naša toplotna pumpa svrstava se u visoko energetski efikasne proizvode ispitivane u TÜV institutu i među prihvatljivim tehnologijama EBDR i GEFF fonda za zelene tehnologije.

BES toplotne pumpe, osim visoko efikasnog režima grejanja i hlađenja, imaju opciju i za zagrevanje sanitarne vode. Široka primena i mogućnost da odgovaraju zahtevima za grejanjem i hlađenjem raznih poslovnih objekata (kancelarijski prostori, proizvodne hale), individualnih i kolektivnih stambenih objekata (kuće, zgrade), hotela, bazena, farmi, kao i klizališta. Prateći svetske trendove i primenjujući najnovija dostignuća iz ove oblasti, postigli smo da naše toplotne pumpe postižu visoke performanse i na temperaturama od -25 ˚C.

Ponosni smo na naše proizvode jer su oni plod naše stručnosti i izuzetnog zalaganja svih zaposlenih u preduzeću. U proteklim decenijama među retkim proizvođačima smo, koji su spremni da formiraju toplotne stanice od nekoliko stotina kW-a.

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje / foto: Bes Heat Pump d.o.o.

S obzirom da se čitav svet razvija u smeru pametnog upravljanja uređaja, i BES toplotne pumpe su se adaptirale prema zahtevima modernog doba.

Jedinstvena aplikacija za upravljanje naših uređaja BES Heat Pump Controller je programski proizvod domaćeg razvoja sa ciljem da olakša rukovanje BES toplotnih pumpi uz pružanje većeg komfora korisniku. Osim mogućnosti izbora režima rada i podešavanja temperature, prva verzija aplikacije omogućava i izbor kriva grejanja, na osnovu čega toplotna pumpa, u zavisnosti od spoljašnje temperature, sama reguliše podešene vrednosti temperature povratne vode u sistemu.

Bes Pump Heat d.o.o. logo

BES HEAT PUMP d.o.o.
Proizvodnja, prodaja i ugradnja toplotnih pumpi najnovije generacije
24400 Senta, Zaboš Jožef 8
T. +381 24 817-104,
M. +381 69/11-25-253
office@bes.rs
www.bes.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno