Connect with us
Energetska efikasnost

Izbor najmodernije tehnologije nije samo ušteda već i doprinos

IZBOR NAJMODERNIJE TEHNOLOGIJE NIJE SAMO U┼áTEDA U KOLI─îINI ENERGIJE VE─ć I DOPRINOS O─îUVANJU ┼ŻIVOTNE SREDINE ZA NAREDNE GENERACIJE

Iskoristite neiscrpnu i obnovljivu energiju zemlje ili vode

Geotermalne toplotne pumpe voda – voda koriste energiju zemlje ili podzemnih voda, pretvaraju─çi je u toplotnu energiju za sistem grejanja i hla─Ĺenja ili pripremu sanitarne tople vode za ceo objekat. Ovakav izvor energije je neiscrpan jer se preuzeta koli─Źina podzemne vode ohla─Ĺena vra─ça u apsorpcioni bunar te se ne remeti prirodni podzemni tok.

Maksimalni u─Źinak, uz u┼ítedu do 80%

Toplotna pumpa voda-voda

Toplotna pumpa voda-voda / foto: Bes Heat Pump d.o.o.

Instalacijom BES toplotne pumpe voda – voda vrednost faktora COP, na osnovu merenja T├ťV instituta je 5.5, ┼íto u praksi zna─Źi da se za ulo┼żen 1 kW elektri─Źne energije proizvodi 5.5 kW toplotne energije na sat. Na ovaj na─Źin odnos izme─Ĺu ulo┼żene i izlazne energije iznosi 1:5, ┼íto zna─Źi da u┼íteda novca dosti┼że minimum 80% u pore─Ĺenju sa grejanjem na struju.

Koeficijent u─Źinka zasvisi od izlazne temperature sistemske vode, pa se samim tim njegova vrednost u re┼żimu grejanja kre─çe od 4 do 7, ┼íto govori o maksimalnoj u┼ítedi do 85%.

Stabilnost energetske efikasnosti i tro┼íkova odnosi se i na letnje mesece kada se sistem koristi za hla─Ĺenje, a COP mo┼że dosti─çi i vrednost 5, ┼íto u praksi zna─Źi – u┼íteda do 80% u odnosu na kori┼í─çenje klima ure─Ĺaja.

Pored odli─Źnog u─Źinka, jo┼í jedna od prednosti toplotnih pumpi koje rade na principu voda – voda je u tome ┼íto je u─Źinak stabilan tokom cele godine upravo zbog stabilnosti temperature podzemnih voda (optimalno oko 14 ┬░C tokom cele godine), bez obzira na temperaturu vazduha.

Rezultat je mogu─çnost dugoro─Źnog planiranja tro┼íkova, ┼íto je svakako jedan od prioriteta pri dono┼íenja odluke o instalaciji odre─Ĺenog grejnog sistema.

ZELENO RE┼áENJE ZA ODR┼ŻIV RAZVOJ

Prednosti toplotnih pumpi voda – voda

ÔÇó U┼íteda do 85 % u odnosu na druge tipove grejnih ili rashladnih sistema.
ÔÇó Ekolo┼íki potpuno prihvatljiv grejni sistem.
ÔÇó Geotermalne pumpe mogu se koristiti i prilikom drasti─Źno niskih i drasti─Źno visokih temperatura (od – 35 ╦ÜC do + 43 ╦ÜC), uz potvr─Ĺeno veliko zadovoljstvo korisnika.
ÔÇó Sistem je prilago─Ĺen za zagrevanje i hla─Ĺenje ─Źitavog objekta, kao i za zagrevanje sanitarne vode za ─Źitav objekat, uz jednostavno odr┼żavanje.
ÔÇó Konstantna temperatura podzemnih voda i zemlje omogu─çava dugoro─Źno i precizno predvi─Ĺanje i planiranje tro┼íkova, uz maksimalnu efektivnost.
ÔÇó Operativni i servisni tro┼íkovi su izuzetno niski nakon instalacije sistema.
ÔÇó Mogu se povezati sa ve─ç postoje─çim sistemom grejanja, koriste─çi postoje─çe radijatore ili ventilkonvektora, ┼íto proces promene grejnog sistema ─Źini ekonomi─Źnijim i jednostavnijim.
ÔÇó Zbog potrebe za postavljanjem bunara, instalacija sistema je skuplja od instalacije sistema sa pumpama vazduh – voda, ali se na dugoro─Źnom planu posti┼że ve─ça u┼íteda novca i energije zbog velike i stabilne efikasnosti tokom cele godine.

SAVRŠEN PROIZVOD VIŠEDECENIJSKOG RAZVOJA

Prate─çi svetske trendove u oblasti kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije konstruisali smo toplotnu pumpu po najvi┼íim standardima i novim tehnologijama koje nam omogu─çavaju izuzetne tehni─Źke karakteristike i visoki stepen iskori┼í─çenosti. Zahvaljuju─çi tome, na┼ía toplotna pumpa svrstava se u visoko energetski efikasne proizvode ispitivane u T├ťV institutu i me─Ĺu prihvatljivim tehnologijama EBDR i GEFF fonda za zelene tehnologije.

BES toplotne pumpe, osim visoko efikasnog re┼żima grejanja i hla─Ĺenja, imaju opciju i za zagrevanje sanitarne vode. ┼áiroka primena i mogu─çnost da odgovaraju zahtevima za grejanjem i hla─Ĺenjem raznih poslovnih objekata (kancelarijski prostori, proizvodne hale), individualnih i kolektivnih stambenih objekata (ku─çe, zgrade), hotela, bazena, farmi, kao i klizali┼íta. Prate─çi svetske trendove i primenjuju─çi najnovija dostignu─ça iz ove oblasti, postigli smo da na┼íe toplotne pumpe posti┼żu visoke performanse i na temperaturama od -25 ╦ÜC.

Ponosni smo na na┼íe proizvode jer su oni plod na┼íe stru─Źnosti i izuzetnog zalaganja svih zaposlenih u preduze─çu. U proteklim decenijama me─Ĺu retkim proizvo─Ĺa─Źima smo, koji su spremni da formiraju toplotne stanice od nekoliko stotina kW-a.

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje

Mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje / foto: Bes Heat Pump d.o.o.

S obzirom da se ─Źitav svet razvija u smeru pametnog upravljanja ure─Ĺaja, i BES toplotne pumpe su se adaptirale prema zahtevima modernog doba.

Jedinstvena aplikacija za upravljanje na┼íih ure─Ĺaja BES Heat Pump Controller je programski proizvod doma─çeg razvoja sa ciljem da olak┼ía rukovanje BES toplotnih pumpi uz pru┼żanje ve─çeg komfora korisniku. Osim mogu─çnosti izbora re┼żima rada i pode┼íavanja temperature, prva verzija aplikacije omogu─çava i izbor kriva grejanja, na osnovu ─Źega toplotna pumpa, u zavisnosti od spolja┼ínje temperature, sama reguli┼íe pode┼íene vrednosti temperature povratne vode u sistemu.

Bes Pump Heat d.o.o. logo

BES HEAT PUMP d.o.o.
Proizvodnja, prodaja i ugradnja toplotnih pumpi najnovije generacije
24400 Senta, Zabo┼í Jo┼żef 8
T. +381 24 817-104,
M. +381 69/11-25-253
office@bes.rs
www.bes.rs