Connect with us
Intervju

RE─î DIREKTORA: Sadr┼żajno najkvalitetniji ─Źasopis – definitivno.

Poštovani,

Rast cena gra─Ĺevinskog materijala i pove─çana potra┼żnja za novogradnjom uslovila je da iz godine u godinu, ili iz meseca u mesec, imamo rast cene stana po kvadratnom metru. Neverovatno zvu─Źi podatak da kod nas za kupovinu stana od 70 m2 treba izdvojiti 15 godi┼ínjih plata? Sli─Źna je situacija i u ostalim zemljama, ali mi ipak ÔÇ×prednja─ŹimoÔÇť, jer prema zvani─Źnim podacima prose─Źna cena novogradnje u Srbiji je trenutno 1.414 evra/m2.

Da li ─çe cena gra─Ĺevinskog materijala nastaviti da raste i ÔÇ×poguratiÔÇť cenu novogradnje koja i bez te stavke obara rekorde u svim gradovima, pokaza─çe vreme. Primetili smo da rast cena nekretnina ne prati u istoj srazmeri rast kvaliteta ugra─Ĺenih materijala kod ve─çine investitora. Da li je to iz razloga ┼íto se danas stanogradnjom bavi sve vi┼íe novih firmi, koje ne bismo komentarisali u ovom uvodniku, ili zato ┼íto kupaca ima dovoljno da investitori ÔÇ×┼żureÔÇť sa jedne lokacije na drugu pa se ÔÇ×trudeÔÇť samo ispuniti zakonski minimum?

Novo izdanje ─Źasopisa GRENEF je pred vama i izuzetno smo ponosni na sve ┼íto smo postigli u ─Źetvrtoj godini postojanja. Za na┼í ─Źasopis pi┼íu eminentni profesori sa Arhitektonskog i Gra─Ĺevinskog fakulteta, sara─Ĺujemo sa nekolicinom fenomenalnih arhitekata i projektnih biroa, a broj klijenata koji podr┼żavaju na┼íu misiju, a to je svakako promocija doma─çe arhitekture i kvalitetne gradnje i isto takvih re┼íenja i materijala, je skoro dupliran. GRENEF sada izlazi u proseku na 170 strana ┼íto je za 30% vi┼íe od proseka u pro┼íloj godini. Nekako vi┼íe volimo da sve predstavljamo u brojevima jer je tako svima jasnije, a i matematika je egzaktna nauka, a ona u ovom slu─Źaju ka┼że da GRENEF raste br┼że nego ┼íto smo i mi sami o─Źekivali.

Ipak ono ┼íto nas najvi┼íe raduje su upravo eminentni autori ─Źlanaka u ─Źasopisu koji su prepoznali na┼íu ideju i re┼íili da nas podr┼że, pa tako koristimo priliku da se zahvalimo dr Aleksandru Raj─Źi─çu d.i.a, prof. dr Budimiru Sudimcu, prof. dr Draganu ┼ákobalju, dr Sne┼żani Vu─Źeti─ç, dipl. ing. Dejanu Bojovi─çu, prof. dr Miomiru Miji─çu, prof. dr Dragani ┼áumarac Pavlovi─ç, prof. dr ─îedi Maksimovi─ç i svim ostalim kolegama koji pi┼íu za nas. Svi oni su doprineli da GRENEF sa razlogom mnogi stru─Źnjaci iz ove oblasti postavljaju na mesto broj 1 u celom regionu, kada se radi o uskostru─Źnim izdanjima.

─îasopis GRENEF - Gra─Ĺevinarstvo & Energetska Efikasnost broj 15, oktobar 2021

─îasopis GRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska Efikasnost broj 15, oktobar 2021

Odgovore na pitanja iz razli─Źitih sfera gra─Ĺevinarstva koja svakodnevno sti┼żu na na┼íu redakciju potra┼żili smo u kompaniji R├ľFIX d.o.o. i u razgovoru sa Marijom Vasi─ç, savetnicom za arhitekte i asistentom prodaje u okviru rubrike Re─Ź stru─Źnjaka saznali sve ono ┼íto su pitali ─Źitaoci. Poznato je da mi iz ─Źasopisa fokus stavljamo na, i samo na, projekte izvedene u Srbiji. Iz tog razloga nam i ovu novu naslovnu stranu krasi ku─ça na Fru┼íkoj gori. Kroz rubriku Arhitekta jednog grada vodimo vas u Pirot, grad u jugoisto─Źnom delu Srbije koji nam je iz svog ugla predstavila Elena Vasi─ç, dipl. ing. arhitekture konzervator.

NOVO izdanje ─Źasopisa GRENEF mo┼żete ─Źitati i online klikom na LINK

O akusti─Źnim rizicima u projektovanju hotela upozna─çe vas prof. dr Miomir Miji─ç i prof. dr Dragana ┼áumarac Pavlovi─ç. Sve ┼íto niste znali o energetskoj efikasnosti sazna─çete kroz intervju sa prof. dr Aleksandrom Raj─Źi─çem, dok o zelenim zidovima pi┼íe dr Budimir Sudimac. O urbanim vodama, odvodnjavanju i njegovom plavo-zelenom snu razgovarali smo sa prof. dr ─îedom Maksimovi─çem, a sti┼żu nam i novosti iz Asocijacije za ru┼íenje od dipl. ing. Dejana Bojovi─ça. Obnovljivi izvori energije je tema kojom su se u ovom broju bavili prof. dr Dragan ┼ákobalj i ┼Żarko ─Éoki─ç dipl.ing.

Nova 2022. godina je tu, iza ćoška, a naš plan je još ambiciozniji!

Potpis Predrag Ra─Ĺen

Predrag Ra─Ĺen
Direktor izdanja