Connect with us
Intervju

REČ DIREKTORA: Sadržajno najkvalitetniji časopis – definitivno.

PoŔtovani,

Rast cena građevinskog materijala i povećana potražnja za novogradnjom uslovila je da iz godine u godinu, ili iz meseca u mesec, imamo rast cene stana po kvadratnom metru. Neverovatno zvuči podatak da kod nas za kupovinu stana od 70 m2 treba izdvojiti 15 godiÅ”njih plata? Slična je situacija i u ostalim zemljama, ali mi ipak ā€žprednjačimoā€œ, jer prema zvaničnim podacima prosečna cena novogradnje u Srbiji je trenutno 1.414 evra/m2.

Da li će cena građevinskog materijala nastaviti da raste i ā€žpoguratiā€œ cenu novogradnje koja i bez te stavke obara rekorde u svim gradovima, pokazaće vreme. Primetili smo da rast cena nekretnina ne prati u istoj srazmeri rast kvaliteta ugrađenih materijala kod većine investitora. Da li je to iz razloga Å”to se danas stanogradnjom bavi sve viÅ”e novih firmi, koje ne bismo komentarisali u ovom uvodniku, ili zato Å”to kupaca ima dovoljno da investitori ā€žÅ¾ureā€œ sa jedne lokacije na drugu pa se ā€žtrudeā€œ samo ispuniti zakonski minimum?

Novo izdanje časopisa GRENEF je pred vama i izuzetno smo ponosni na sve Å”to smo postigli u četvrtoj godini postojanja. Za naÅ” časopis piÅ”u eminentni profesori sa Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, sarađujemo sa nekolicinom fenomenalnih arhitekata i projektnih biroa, a broj klijenata koji podržavaju naÅ”u misiju, a to je svakako promocija domaće arhitekture i kvalitetne gradnje i isto takvih reÅ”enja i materijala, je skoro dupliran. GRENEF sada izlazi u proseku na 170 strana Å”to je za 30% viÅ”e od proseka u proÅ”loj godini. Nekako viÅ”e volimo da sve predstavljamo u brojevima jer je tako svima jasnije, a i matematika je egzaktna nauka, a ona u ovom slučaju kaže da GRENEF raste brže nego Å”to smo i mi sami očekivali.

Ipak ono Å”to nas najviÅ”e raduje su upravo eminentni autori članaka u časopisu koji su prepoznali naÅ”u ideju i reÅ”ili da nas podrže, pa tako koristimo priliku da se zahvalimo dr Aleksandru Rajčiću d.i.a, prof. dr Budimiru Sudimcu, prof. dr Draganu Å kobalju, dr Snežani Vučetić, dipl. ing. Dejanu Bojoviću, prof. dr Miomiru Mijiću, prof. dr Dragani Å umarac Pavlović, prof. dr Čedi Maksimović i svim ostalim kolegama koji piÅ”u za nas. Svi oni su doprineli da GRENEF sa razlogom mnogi stručnjaci iz ove oblasti postavljaju na mesto broj 1 u celom regionu, kada se radi o uskostručnim izdanjima.

Časopis GRENEF - Građevinarstvo & Energetska Efikasnost broj 15, oktobar 2021

Časopis GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost broj 15, oktobar 2021

Odgovore na pitanja iz različitih sfera građevinarstva koja svakodnevno stižu na naÅ”u redakciju potražili smo u kompaniji RƖFIX d.o.o. i u razgovoru sa Marijom Vasić, savetnicom za arhitekte i asistentom prodaje u okviru rubrike Reč stručnjaka saznali sve ono Å”to su pitali čitaoci. Poznato je da mi iz časopisa fokus stavljamo na, i samo na, projekte izvedene u Srbiji. Iz tog razloga nam i ovu novu naslovnu stranu krasi kuća na FruÅ”koj gori. Kroz rubriku Arhitekta jednog grada vodimo vas u Pirot, grad u jugoistočnom delu Srbije koji nam je iz svog ugla predstavila Elena Vasić, dipl. ing. arhitekture konzervator.

NOVO izdanje časopisa GRENEF možete čitati i online klikom na LINK

O akustičnim rizicima u projektovanju hotela upoznaće vas prof. dr Miomir Mijić i prof. dr Dragana Å umarac Pavlović. Sve Å”to niste znali o energetskoj efikasnosti saznaćete kroz intervju sa prof. dr Aleksandrom Rajčićem, dok o zelenim zidovima piÅ”e dr Budimir Sudimac. O urbanim vodama, odvodnjavanju i njegovom plavo-zelenom snu razgovarali smo sa prof. dr Čedom Maksimovićem, a stižu nam i novosti iz Asocijacije za ruÅ”enje od dipl. ing. Dejana Bojovića. Obnovljivi izvori energije je tema kojom su se u ovom broju bavili prof. dr Dragan Å kobalj i Žarko Đokić dipl.ing.

Nova 2022. godina je tu, iza ćoÅ”ka, a naÅ” plan je joÅ” ambiciozniji!

Potpis Predrag Rađen

Predrag Rađen
Direktor izdanja