Connect with us
Arhitektura

Arhitektonski konkurs za tipsku fruškogorsku kuću za odmor

Konkurs organizuje Opština Irig, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada (DaNS) kao sprovodiocem konkursa.

KOPMLETNU KONKURSNU DOKUMENTACIJU MO┼ŻETE POGLEDATI NA PORTALU JAVNIH NABAVKI.

Raspis konkursa mo┼żete pogledati ovde.

┼Żivot u gradu ima svoje prednosti, ali na ovim prostorima postoji tradicija povremenog boravka u prirodi ili ruralnim naseljima, u tz. vikend ku─çama. ─îini se da ovaj trend ponovo osvaja, posle dugog niza godina pove─çana je potra┼żnja za ku─çama za odmor. Na┼żalost, to mo┼że da dovode do nekontrolisane i neusmerene izgradnje, koja ugro┼żava ambijentalnu vrednost i obezvre─Ĺuje ideju odmora i relaksacije.

Predeo Fru┼íke Gore poseduje brojne pogodnosti i razvojne potencijale, pre svega zahvaljuju─çi svojim polo┼żajem izme─Ĺu dve urbane sredine Beograda i Novog Sada, lepotom prirode i zna─Źajem kulturno-istorijskih spomenika. Sa razlogom je deo tog prostora progla┼íen nacionalnim parkom. Planski, podru─Źje je pre svega vi─Ĺeno za za┼ítitu i unapre─Ĺenje prirodnih i spomeni─Źkih vrednosti, saobra─çajno i infrastrukturno povezivanje i opremanje. Prepoznat je kvalitet zemlji┼íta i klimatskih uslova podneblja na ovoj lokaciji u smislu daljeg unapre─Ĺenja poljoprivnredne proizvodnje, posebno vo─çarstva i vinogradarstva. Sve ovo daje i mogu─çnost za razvoj turisti─Źkih aktivnosti, po─Źev od rekreativnih staza u prirodi, poseta kulturno-istorijskim spomenicima, sve popularnijih vinskih tura kao i kombinacije svih ovih kvaliteta u jedinstven itinerer. Zone za razvoj turisti─Źkih aktivnosti ne odnose se samo na hotelske sme┼ítajne kapacitete, ve─ç i na zone planirane za izgradnju ku─ça za odmor.

Kako bi se spre─Źila devastacija ambijenta nasumi─Źnim izborom i neprikladnim arhitektonski izrazom, do┼ílo se na ideju za unapre─Ĺenje prostora kroz katalo┼íku ponudu odabranih tipskih projekata, usagla┼íenih sa planskom regulativom ali i savremenim zahtevima korisnika, vode─çi ra─Źuna i o ekonomskom i ekolo┼íkom faktoru. Izborom i kombinacijom ponu─Ĺenih re┼íenja stvori─çe se ambijent usagla┼íenih formi, vizuelno atraktivan i dopadljiv, uklopljen u pejza┼ż.

Zadatak konkursa je kreirati funkcionalno i estetski kvalitetnu ponudu idejnih re┼íenja ku─ça za odmor u specifi─Źnom ambijentu Fru┼íke Gore i podrazumeva 3 razli─Źita tipa objekta:

  • Tip 1 ÔÇô ku─ça za odmor za jednog vlasnika (porodica, pojedinac) maksimalne BRGP 100 m2, ne uklju─Źuju─çi suteren.
  • Tip 2 ÔÇô rezidencijalna vila maksimalne BRGP 150 m2, ne uklju─Źuju─çi suteren. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju kori┼í─çenje ku─çe od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogu─çnosti razvijanja posebnog dela objekta, jednog, koji bi slu┼żio kao sme┼ítajni kapacitet u svrhu turizma. (apartman za iznajmljivanje, deljenje ku─çe, itd.)
  • Tip 3 ÔÇô rezidencijalna vila maksimalne BRGP od 200 do 300 m2, ne uklju─Źuju─çi suteren. Ovaj tip objekta treba da podrazumeva visok luksuzni standard objekta, ┼íto pre svega treba da se odra┼żava u pove─çanom komforu I kvalitetu prostora, ne nu┼żno u upotrebi skupih materijala i estetskog izraza. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju kori┼í─çenje ku─çe od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogu─çnosti razvijanja posebnih delova objekta, maksimalno 3, koji bi slu┼żili kao sme┼ítajni kapacitet u svrhu turizma. (apartmani za iznajmljivanje, deljenje ku─çe, itd.)

Moguće je da autori predaju konkursno rešenje za 2 ili 3 tipa kuće koja su razvijana po istoj programskoj, funkcionalnoj i estetskoj koncepciji. Svaki tip se predaje kao posebno konkursno rešenje.

Objekti treba da ispune visok standard unutra┼ínje organizacije prostora, kvaliteta izgradnje i primene materijala i estetski momenat oblikovanja. Osnov su planski definisani urbanisti─Źki parametri za ku─çe za odmor i rezidencijalne vile. Tako─Ĺe, objekti treba da budu ekonomski dostupni, energetski efikasni, kvalitetni, trajni, a pre svega prijatni za boravak u prirodnom okru┼żenju. Arhitektonsko oblikovanje je klju─Źno, jer pri ponudi i izboru va┼żna je podjednako i dopadljivost re┼íenja, mogu─çnost trasformacije i varijacije, jasan savremen izraz koji zadovoljava potrebe korisnika, ali istovremeno jasno ukazuje na tradicionalne postulate vezane za podneblje i stil. Posebno ─çe se vrednovati implementiranje energetski odr┼żivih ideja kako u organizaciji prostora, tako i u razli─Źitim tehnolo┼íkim re┼íenjima.

CILJ KONKURSA

Izabrana konkursna re┼íenja ─çe dobiti priliku da se razrade i realizuju. Predstavlja─çe katalo┼íku ponudu za sve koji ┼żele da grade u ovoj zoni, stimulans da kroz izbor kvalitetnog re┼íenja ujedno doprinesu o─Źuvanju i unapre─Ĺenju ambijenta i njegove vizuelne vrednosti. Osim toga, sva re┼íenja ─çe biti promovisana na internet sajtu lokalne samouprave, stru─Źnim portalima i dru┼ítvenim mre┼żama kao primer dobre prakse, sa ciljem da se unapredi postoje─çi na─Źini gradnje, ponude i o─Źekivanja.

KONKURSNI ROKOVI

Po─Źetak konkursnog roka: 15.09.2021.
Rok za postavljanje pitanja: 25.10.2021.
Rok za predaju konkursnih radova: 01.11.2021. do 15:00 ─Źasova
Objava rezultata konkursa: 06.11.2021.

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Mileti─ça 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs